Tartsd velünk az irányt!

Vezeték- és csőhálózat-szerelő (víz, gáz, fűtés)

Mit kell tudni a vezeték- és csőhálózat szerelőről?

A vezeték- és csőhálózat szerelő építi, összeállítja és összeszereli, valamint javítja és karbantartja csővezetékeket, vezetékhálózatokat és az ezeket kiszolgáló berendezéseket. Munkáját műszaki rajzok alapján tervezi meg és hajtja végre. Jellemzően alkalmazottként dolgozik, például egy közmű szolgáltató vállalatnál.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…műszaki beállítottságú vagy, szívesen dolgozol gépekkel, szerszámokkal. Ehhez jó, ha van kézügyességed, és problémák felmerülésekor tudsz a megoldás irányába mutató döntéseket hozni. A szerszámok és gépek használatánál fontos, hogy tudj hosszasan egy dologra figyelni, valamint, hogy betartsd a szabályokat, például azért, hogy a munkád hibátlanul sikerüljön, vagy, hogy ne essen bajod.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…az általános iskolai nyolc osztályának elvégzését követően egy műszaki szakiskolában szerezheted meg a Központifűtés- és gázhálózat-rendszerszerelő szakképesítést.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Tárgyias
 • Megvalósító

Vezeték- és csőhálózat-szerelőként elengedhetetlen, hogy szívesen végezz kétkezi munkát, dolgozz szerszámokkal, gépekkel, berendezésekkel. Ezek eredményeképpen, hamar láthatod majd munkád eredményét: például egy újra működő csatorna az utcában. Szükséges az is, hogy szeresd a gyakorlati problémák megoldását, kivitelezését, hiszen munkád nap, mint nap ezt jelenti majd. Nem szabad, hogy gondot okozzon pl. a gépek használata adta szabályok betartása. Ezekre az előírásokra jó, ha úgy tudsz gondolni, hogy megadják munkád kereteit, mit, milyen módon kell tenned.

Vezeték- és csőhálózat-szerelőként milyen tulajdonságokra van szükséged?

A vezeték- és csőhálózat-szerelők főbb képességei közül ki kell emelni a figyelemmegosztást, a következtetési képességet, a gyakorlatias feladatértelmezést. Jó, ha csőhálózat szerelőként a következő tulajdonságokkal rendelkezel:

 • Technológiai és műszaki kompetencia, hogy értsd a problémát, és arra szakszerű megoldást tudj adni.
 • Kézügyesség, hogy ne okozzon problémát a csövek alakítása, a szerelése.
 • Figyelem, mert munkád során fokozottan kell ügyelni az apró részletekre.
 • Önállóság, hogy tudj a munkavégzés során felmerülő problémák megoldásakor döntéseket hozni, pl. csőtörés esetén milyen módszer alkalmazása szükséges annak megszüntetésére.
Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A vezeték- és csőhálózat szerelő számára a munkavégzés közepesen nehéz vagy nehéz fizikai igénybevételt jelenthet. A munka elvégzése érdekében megfogalmazott elvárások a következők:

 • ép végtagok, ami a szereléshez elengedhetetlen;
 • egészséges szív- és keringési rendszer a tartós terhelés elviseléséhez;
 • jó izomzat az erőt igénylő műveletek végrehajtásához;
 • jó látásélesség és pontos térlátás a szereléshez;
 • jó egyensúlyérzék a magasban végzett munka miatt.
Mi jellemző a vezeték- és csőhálózat szerelő munkájára?
Személyközpontú (0%)
(0 - 100)
Tárgyias (100%)
Csoportos (30%)
(30 - 70)
Önálló (70%)
Végrehajtó (10%)
(10 - 90)
Irányító (90%)

Mit csinál avezeték- és csőhálózat szerelő?

A vezeték- és csőhálózat szerelő a tervrajz alapján előkészíti a szerelés helyszínét, összekészíti a beszerelendő tárgyakat és a beszereléshez szükséges eszközöket, gépeket, majd elkészíti a csőrendszert, üzembe helyezi, szükség esetén javítja. Ezen belül feladatai:

 • Tanulmányozza a tervrajzokat. Összeveti a tervrajzot a helyszínnel, megismeri az építendő hálózatra vonatkozó előírásokat.
 • Kiépíti és összeszereli a vezetékrendszert. Létrehozza a vezetéktartó konzolokat, faláttöréseket.
 • Átalakítja a csöveket és egyéb szerelvényeket a kívánt méretre. A csöveket és a csőszerelvényeket méretre vágással, térbeli alakításukkal – hajlítás – előkészíti a csatlakozások, elágazások szerelésére.
 • Elkészíti a vezetékek kötéseit. Elkészíti a vezetékek egymáshoz, illetve szerelvényeikhez való rögzítését ragasztással, forrasztással vagy hegesztéssel.
 • Üzembe helyezi munkájának termékét. Új létesítményt, berendezést, készüléket állít üzembe, nyomáspróbát, próbaüzemeltetést végez a hibák feltárása érdekében.
 • Feltárja és kijavítja a hibákat. Ellenőrzi az illesztések szivárgásmentességét nyomás-, illetve üzempróbával. Hiba észlelésekor megszünteti a tömítetlenséget.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A vezeték- és csőhálózat szerelők sokféle kézi- és gépi eszközt, szerszámot használnak:

 • kéziszerszámok: csőfogók, csavarkulcsok, tolómérce, pontozó, kalapács, vágó, véső, reszelő, csőhajlító, stb.;
 • gépesített kéziszerszámok: kézi villanyfúró, légfúró, prés, hegesztőberendezés stb.

A szakember által használt anyagok többfélék, így például fém- és műanyag csövek, a hegesztés anyagai, ragasztók, kenőanyagok, valamint kézi- és automata szelepek, hőfok- és hőmennyiség-szabályzók, csapok, stb.

 

Kivel találkozik munkája során?

A vezeték- és csőhálózat szerelő munkáját – a feladat nagyságának függvényében – egyedül vagy többedmagával végzi. Jellemzően megrendelőkkel, fővállalkozókkal, ügyfelekkel áll kapcsolatban. Rajtuk kívül kapcsolatot tart még:

 • a más szakterületen, de azonos munkaterületen dolgozó szakemberekkel;
 • az üzemvezetővel vagy építésvezetővel;
 • tanulókkal, akik tőle tanulják meg a szakma fogásait.

Hol végzi a munkáját?

A vezeték- és csőhálózat szerelő munkavégzésének helyszínei igen változatosak. Részben épületben – lakásokban, pincékben, ipari üzemekben, műhelyekben, földön, állványzaton vagy létrán egyaránt –, részben szabadban folyik a munka.

Milyen munkaidőben dolgozik?

A vezeték- és csőhálózat szerelők napi 8 órás normál munkarendben, többnyire nappali munka beosztásban dolgoznak. A közműveknél éjszakai munka és vasárnapi, illetve ünnepnapi készenléti szolgálat is előfordulhat.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A vezeték- és csőhálózat szerelő munkavégzése az alábbi veszélyekkel találkozhat:

 • balesetek fordulhatnak elő a kézi és gépi szerszámok használatakor;
 • egészségre ártalmas lehet a vizes munkakörnyezet;
 • megterhelheti a gerincet a nehéz terhek emelése;
 • megterhelést okozhat a szűk, esetleg sötét helyszíneken történő munka.

 

Ezek a veszélyforrások kiszűrhetők a munka- és balesetvédelmi előírások betartásával.

A vezeték- és csőhálózat szerelő általában közepesen nehézfizikai munkát végez. Nehézséget jelenthet a hajlott, térdelő, guggoló és álló testhelyzetben, félig kész épületekben és a szabad ég alatt, esetenként vizes környezetben végzet munka. A szélsőséges időjárási viszonyok elsősorban a külső munkálatok végzése során veszélyeztetik a dolgozó egészségét. A szakember számára nem kedvező a munkavégzés során felvett kényszertesthelyzet, az esetenként szűk, sötét munkaterület.

Pszichikai nehézséget jelent az azonos munkán dolgozó, más szakmájú munkatársakkal való érdekütközés – ki, milyen sorrendben kapja meg a munkaterületet –, valamint a megrendelők felől érkező „nyomás” a munka mielőbbi befejezésére.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő (34 582 09)

A Központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő szakmában való elhelyezkedéshez az általános iskola nyolc osztályát kell elvégezned, majd egy műszaki szakiskolában 3 év alatt szerezheted meg a szakképesítést. A képzés megkezdése előtt egy egészségügyi alkalmassági vizsgálaton is meg kell felelned.

Ha a központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő szakmát akarod megtanulni, és sikeresen szeretnéd munkádat végezni, az alábbi tárgyak tudnak segítséget nyújtani:

 • fizika, az anyagok megismeréséhez;
 • technika, életvitel és gyakorlat a kézügyesség és gyakorlatiasság miatt;
 • természettudományi gyakorlatok az alapanyagok és kötőanyagok ismerete érdekében. 

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Vezeték- és csőhálózat-szerelő (víz, gáz, fűtés)?

Minimum 130 000 Ft - Maximum 197 000 Ft

A központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelők országos havi bruttó átlagkeresete 182.000 Ft, ami életkortól, tapasztalattól függően 130.000-197.000 Ft között mozoghat.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

Vezeték- és csőhálózat szerelőként számítanod kell a tevékenység szezonális jellegére, míg a téli időszakban csökken az építkezések száma, addig tavasszal és nyáron ugrásszerűen megnő. A karbantartási és javítási munkák viszont évszaktól függetlenek, így azokra egész évben van kereslet. A szakmában elhelyezkedni kívánók lehetőségei az építőipar élénkülésétől egyre kedvezőbb képet mutatnak.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

kisvállalkozásokban megtalálhatod munkahelyed. Megkeresheted például a nagyvállalatokat, amelyek profiljába ez a szakma bele tartozik. Ilyenek például a gázszolgáltatók vagy a vízművek, de sikerrel próbálkozhatsz a helyi víz- és gázszerelő vállalkozásoknál is, vagy az építkezéseken is keresnek fűtés-, víz- és szennyvízhálózat-szerelőket.

A szakképesítéssel több, mint 20 munkakör betölthető. Jellemzőek például:

 • csőszerelő;
 • épületgépészeti csőhálózat és berendezés-szerelő;
 • fűtés-, víz- és szennyvíz-szerelő;
 • gázfogyasztó berendezés-és csőhálózat szerelő;
 • víz-gáz és központi fűtésszerelő;
 • karbantartó, csőszerelő.

A végzettség birtokában a szakmai ismeretek bővítésére lehetőség nyílik a Gáz- és hőtermelő berendezés-szerelő (OKJ 35 582 01) szakképesítés-ráépülés, valamint a Gázipari műszaki-biztonsági felülvizsgáló (OKJ 35 582 02) szakképesítés-ráépülés megszerzésével is.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Gondolnád, hogy a vezeték- és csőhálózat szerelők egyre több műanyagot használnak a munkájuk során?

Ma már nem korszerű egy vízszerelő szakember tudása, ha nem ismeri a vízellátás új megoldásait, a korszerű eszközöket, pl. a korszerű, minőségi egy - vagy többrétegű műanyag csőrendszereket. A legkülönbözőbb felhasználási területeken jelentek meg a műanyag csövek, amelyek hőálló, nyomásálló, saválló kivitelben és bő méretválasztékban állnak a szakemberek rendelkezésére. A kötőelemek kialakítása is idomult hozzájuk, így csatlakoztatásuk, szerelvényezésük is megoldott.

Szerinted naponta hány köbméter víz jut el az emberekhez a kiépített csőhálózatokon keresztül?

A hazai víziközmű-szolgáltatók 98 százalékban rétegvizekből, karsztvizekből nyerik a vizet. A kitermelt és a fogyasztókhoz juttatott víz mennyisége napi 2 millió köbméter. Előírás, hogy Magyarországon közegészségügyileg kifogásolható víz nem kerülhet a vezetékekbe. Sajnos a dél-alföldi területeken léteznek még olyan vízforrások, amelyek káros anyag tartalma az EU-szabványoknál magasabbak. Ahol a megengedett értéket egészségre károsító mértékben túllépi, ott az ivóvízfogyasztást lajtos kocsiból biztosítják. 

Hallottál már a zagyról?

A csőhálózat-szerelés változatos szakma: például a különböző ipari műveleteknél nagy mennyiségű apró szemcséjű vagy por alakú szilárd anyag keletkezhet, melyet célszerű nagyobb távolságra zagyszivattyúval, csővezetéken szállítani. Ekkor az anyagot folyadékba keverik, ez a zagy. Ilyen megoldást alkalmaznak például a szénerőműi pernye zagytérre való szállításakor. Természetesen, a különböző anyagok zagy formában történő szállítása mindig speciális megoldásokat követel, melynek kivitelezése a csőhálózat szerelőre vár.

Gondolnád-e, hogy a Várhegy Alagút – a Lánchíd lábánál – egy óriási csőhálózatot is rejt?

Az Alagút gyalogos közlekedése 1857 márciusától vált lehetővé, de a hegy belsejében csöpögő rétegvíz miatt a gyalogosok, sőt, a konflisok utasai is kinyitották esernyőiket. Ezen csak a 2. világháborút követő újjáépítés során tudtak változtatni, amikor is a rétegvíz elvezetésére csőhálózat létesült, illetve szellőzőberendezést is kapott az Alagút. Ily módon az áthaladók számára látható mozaikok rengeteg csövet és vezetéket rejtenek maguk mögött.

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • www.palyaorientacio.munka.hu – a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapja: pálya-, szakmaválasztást segítő kérdőívekkel, keresőkkel, foglalkozás-bemutató anyagokkal
 • www.nive.hu– itt megtalálható a hatályos Országos Képzési Jegyzék és a szakképzésekhez tartozó Szakmai és Vizsgakövetelmények listája
 • www.felvi.hu – az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapja: információ a felsőoktatási szakokról, intézményekről
 • www.eniskolam.hu
 • www.szakmavilag.hu
 • www.mileszel.hu

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • 200 x szép szakma (MFPI 2010, letölthető kiadvány: http://www.fovpi.hu/palyavalasztas/kiadvanyok/200xszep_szakma)
 • Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - évente megjelenő kiadvány
 • Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

„Már keresztapám is vízvezeték-szerelő volt, ő még kenderkóccal és ólom, meg vascsövekkel dolgozott, nála tetszett meg ez a szakma. Szüleim házát is ő modernizálta, a fúrt kutat kiszorítva a napi használatból. Ma már könnyebb a dolgunk, sokkal több segítséget kapunk a gépektől, korszerű és könnyen kezelhető segédanyagaink vannak. Igaz, nem tudom, hogy az a tömítés, amit ma használok, kitart-e annyi ideig, mint a keresztapámé.” – Válaszolta József arra a kérdésre, hogy miért választotta ezt a szakmát.