Tartsd velünk az irányt!

Számítógép-szerelő

Mit kell tudni a számítógép-szerelőről?

A számítógép-szerelő igényeknek megfelelően alkatrészekből összeállítja, összeszereli és beüzemeli a számítógépeket. Működő gépekhez külső eszközöket illeszt, telepít (például nyomtatók, szkennerek). Meghibásodás esetén megkeresi a hibát, alkatrészt cserél. Szükség esetén adatokat ment. Igényeknek megfelelően fejleszti a számítógépet új eszközökkel, melyekkel gyorsabbá, jobbá, megbízhatóbbá teszi. Programokat telepít (operációs rendszerek, felhasználói programok). Számítógépes hálózatokat épít és karban tart. Tanácsadást nyújt a felhasználóknak. Munkáját végezheti alkalmazottként vagy vezethet önálló vállalkozást.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…érdekel a számítógép világa, annak felépítése, működése. Jó, ha szeretsz szerszámokkal, gépekkel dolgozni, javítani, és ehhez megvan a hozzávaló kézügyességed. Fontos, hogy tudj logikusan gondolkodni egy-egy probléma megoldásán, hogy rátalálj a legjobb lehetőségre és nem okoz gondot ha, ez órák hosszat is eltarthat. Mindennap érhetsz el majd sikereket, ha nyitott vagy a műszaki újdonságokra.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…először el kell végezned az általános iskolát. Ezt követően jelentkezhetsz majd a számítógép-szerelő, -karbantartó szakképzésre egy szakiskolába.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Tárgyias
 • Megvalósító
 • Elemző

Számítógép-szerelőként akkor fogod, magad jól érezni munkád során, ha szeretsz tárgyakat előállítani vagy javítani, ami mentén szívesen foglalkozol aprólékos, sok odafigyelést igénylő munkával, valamint örömmel használsz eszközöket, tárgyakat, legyen az egy csavarhúzó vagy egy telepítő szoftver. Amennyiben szeretetsz elvárásoknak megfelelően tevékenykedni, be tudod tartani a határidőket, a számítógép által elvárt elektronikus és digitális szabályokat, mindennapi sikereid lehetnek e munka végzése során.

Számítógép-szerelőként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Számítógép-szerelőként, hogy sikereket érj majd el, mindenképpen alapos ismereteket kell szerezned a számítógépek hardver és szoftver részéről, azok alkatrészeiről és telepítésükről egyaránt. E feladatkör ellátásához az alábbi képességekre, készségekre lesz szükséged:

 • Digitális kompetencia, a számítógép magabiztos használatához, ami a munkavégzés alapkövetelménye.
 • Technológiai, műszaki kompetencia, hogy képes legyél a feladatok és felmerülő problémák megoldásához felhasználni és alkalmazni az új eljárásokat, azokat könnyen és gyorsan el tudd sajátítani.
 • Problémamegoldó képesség a gyors hibafelismeréshez és megfelelő elhárításához.
 • Logikus gondolkodás, ami segít úgy a karbantartási, mind az összeszerelési munkák elvégzésében.
 • Kommunikációs képesség, hogy a munkád során veled kapcsolatba lépő emberekkel gyorsan és pontosan megértsétek egymást.
Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A számítógép-szerelő munkájához a munka jellegéből fakadóan szükséges egészségügyi tényezők:

 • ép látás - amivel a hibákat könnyen felderíti, pontos, jó minőségű szerelési munkát tud ellátni;
 • ép hallás - a megfelelő kommunikációhoz;
 • ép karok és kezek – az aprólékos összeszerelési munka szakszerű elvégzéséhez.

Mozgás-, hallás- és látássérültek ebben a szakmában való tevékenységét a munkakörnyezet akadálymentesítésével, speciális eszközök, berendezések beszerzésével, részfeladatok kitűzésével segíthetjük elő. 

Mi jellemző a számítógép-szerelő munkájára?
Személyközpontú (0%)
(0 - 100)
Tárgyias (100%)
Kültéri helyszínen (10%)
(10 - 90)
Beltéri helyszínen (90%)
Globális gondolkodásmód (5%)
(5 - 95)
Aprólékos megoldások (95%)

Mit csinál a számítógép-szerelő?

A számítógép-szerelő segítséget nyújt a felhasználóknak a gép hardverével vagy szoftvereivel (a számítógép fizikai „testével” vagy a telepített programokkal, azaz a „lelkével”) kapcsolatosan. Számítógépes hálózatokkal és internettel kapcsolatos problémákat elemez és old meg, illetve támogatást nyújt a különféle rendszerek üzembe helyezését, telepítését és karbantartását illetően. Fő feladatai a következők:

 • Összeszereli a számítógépet. Az adott feladatnak megfelelően a kereskedelemben kapható alkatrészekből összeállítja a számítógép fizikai testét.
 • Üzembe helyezi a számítógépet. Az összeállított konfigurációt a bekapcsolást követően szoftverekkel látja el. Telepíti és testre szabja azokat. Ellenőrzi a megfelelő működésüket. Ellátja a gépet megfelelő vírusvédelemmel.
 • Perifériákat kapcsol a számítógéphez. Igényeknek megfelelően különféle berendezéseket (egér, nyomtató) kapcsol a géphez, és a telepítőprogramok segítségével üzembe helyezi azokat. Működésüket teszteli, kipróbálja.
 • Hálózatokat épít ki. A megrendelő igényei szerint több számítógépből álló rendszert épít. A hálózat nagysága kiterjedhet akár egy irodaház minden munkahelységére. A rendszert ellátja a megfelelő programokkal, melyek a zavartalan működésért felelnek.
 • Időszakos karbantartást végez. Megfelelő időközönként ellenőrzi a rendszer hibátlan működését. Az eredmények birtokában elvégzi a szükséges beavatkozásokat.
 • Fejlesztési munkát végez. Igényeknek megfelelően új, fejlettebb operációs rendszert és felhasználói programokat telepít. Ellenőrzi azok működését.
 • Meghibásodás esetén szerel, javít. Megkeresi a hibát, szükség esetén kicseréli az alkatrészeket. Teszteli az új elemek és programok működését.
 • Folyamatos képzi magát. Lépést tart a technika gyors fejlődésével. Naprakészen fejleszti tudását.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A számítógép-szerelő legfőbb munkaeszköze maga a számítógép, valamint a hozzá kapcsolódó perifériák, pl. nyomtató, szkenner, külső merevlemez. A szerelési munkákhoz és a mechanikai javításokhoz kisgépeket és szerszámokat használ, máskor viszont a szoftverekhez kell hozzányúlnia, ilyenkor a telepítő csomagokat, drivereket veszi elő. Alkalmazott eszközök például:

 • kéziszerszámok, pl. forrasztópáka, csipesz, csavarhúzó, fogók, szerelőkészlet;
 • számítógép alkatrészei, többek között processzorok, memóriák, alaplapok, ventilátorok, kábelek, csatlakozók, hang- és videokártyák;
 • perifériák, mint például DVD-írók, nyomtatók, fénymásolók, szkennerek;
 • szoftvertelepítő csomagok, amelyek rendkívül sokfélék lehetnek: irodai, kereskedelmi-raktározási, építészeti, adatbázis-kezelő, stb.;
 • irodai eszközök – pl. tollak, nyomtatványok.

Kivel találkozik munkája során?

A számítógép-szerelő elsősorban munkatársaival, vezetőivel és a felhasználókkal kerül kapcsolatba munkája során. Ezen túl kapcsolatot tart:

 • külső, belső megrendelőkkel;
 • kapcsolódó területek – például villanyszerelés – szakembereivel;
 • szolgáltatók munkatársaival;
 • termékszállítókkal.

Mivel ez a szakma nagyon gyorsan fejlődik és változik, a számítógép-szerelő számára fontos, hogy a legfrissebb információkkal rendelkezzen, ezért állandó összeköttetésben áll a szakma más képviselőivel, pl. internetes oldalakon böngészik, fórumokon aktívan részt vesz.

Hol végzi a munkáját?

A számítógép-szerelő elsősorban zárt térben, irodában vagy műhelyben dolgozik. Amennyiben kábeleket és antennákat is szerel, úgy a munkavégzés szabad térenis történhet. A helyszíni szerelések esetén a munkavégzés utazással járhat.

Milyen munkaidőben dolgozik?

A számítógép-szerelő hétfőtől péntekig napi 8 órában végzi munkáját. Amennyiben a helyszíni munkavégzés megköveteli, igazodva a megrendelő igényéhez, az esti és hétvégi munkavégzés is elképzelhető, pl. ha a rendszer karbantartása csak a munkaidő után biztosítható.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A számítógép-szerelő fokozottan balesetveszélyes munkát végez, amely elsősorban a gépekkel, szerszámokkal való munkavégzésből ered:

 • előfordulhat áramütés okozta sérülés;
 • antenna- és kábelszerelés esetén a leesés kockázata;
 • a szereléshez használt eszközök használata járhat veszéllyel, elsősorban kézsérüléssel.

Ezért a munka során fokozottan ügyelni kell a biztonsági előírások betartására, szükség esetén védőfelszerelés használata ajánlott.

A számítógép-szerelő munkája részben könnyű fizikai munka, részben szellemi jellegű igénybevétellel jár. Részint ülve, máskor állva, esetenként hajlott testhelyzetben, görnyedve vagy guggolva dolgozik. A fizikai megterhelés főként a számítógép előtt végzett ülőmunka okozza, mivel az megterhelheti a szemet, illetve az ülés miatt ízületi és gerincbántalmak fordulhatnak elő. Szellemi nehézséget jelenthet a:

 • folyamatos kapcsolattartás a megbízóival;
 • fokozott és folyamatos figyelem, tekintettel a sok befogadandó információra;
 • gyakran hirtelen felmerülő problémákra kell azonnal megoldást találnia.

Fontos tehát elegendő időt szánni a szellemi és testi feltöltődésre, lényeges a felgyülemlett feszültség megfelelő levezetése és a pihenés.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Számítógép-szerelő, karbantartó (34 523 02)

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben a Számítógép-szerelő, -karbantartó szakképesítés megszerzése szükséges egy szakiskolában, amelyhez az általános iskolát kell befejezned. A képzés előtt egészségügyi alkalmassági vizsgálaton is meg kell felelned.

A szakma iskolai rendszerű szakképzésben, szakiskolában 3 év alatt szerezhető meg. Lehetőséged van iskolarendszeren kívüli felnőttképzésben, tanfolyamon is tanulni (ha betöltötted a 16. életéved), ebben az esetben a képzés óraszáma 960-1440 óra között változhat.

Ahhoz, hogy a számítógép-szerelői szakmához kapcsolódó összes alapismeretet könnyen meg tudd tanulni, segít, ha otthonosan mozogsz a következő tantárgyakban:

 • informatika - a szakma elsajátításához, az alapvető ismeretek tudásához;
 • technika, életvitel és gyakorlat - a szerelési munkák elvégzéséhez, a kézügyesség fejlesztéséhez, az eszközök ismeretéhez;
 • matematika – a számítógép működési elvének megismeréséhez.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Számítógép-szerelő?

Minimum 150 000 Ft - Maximum 230 000 Ft

A számítógép-szerelő szakmában, országos viszonylatban a bruttó átlagkereset havonta 215.000 Ft. A kereset a megbízás jellegétől, időtartamától, illetve a szakember életkorától, szakmai tapasztalatától, munkahelyének földrajzi elhelyezkedésétől függően 150.000 és 230.000 forint között mozoghat. 

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A rövidtávú előrejelzés szerint a szakma iránt mutatkozó kereslet a jövőben növekszik. Az információtechnológiai ágazat a gazdasági fejlődés egyik legfőbb motorja. Az infokommunikációs hálózatok, eszközök, szolgáltatások és kompetenciák egyre jelentősebben járulnak hozzá az állampolgárok életminőségének, a vállalkozások versenyképességének és az állami működés hatékonyságának javulásához, ezért szakképzett munkaerőre várhatóan a jövőben is nagy szükség lesz.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A Számítógép-szerelő, -karbantartó szakképesítéssel jellemzően alkalmazottként dolgozhatsz majd egy cég informatika osztályán vagy egy számítógépekkel foglalkozó szaküzletben. Több betölthető munkakör között választhatsz, amelyek közül a legjellemzőbbek:

 • Hardware-karbantartó;
 • IT-eszközkarbantartó;
 • Számítástechnikai műszerész;
 • Személyi számítógép-szerelő.

Számítógép-szerelőként szakmai tudásodat a felsőoktatásban a műszaki tudományok területén fejlesztheted a gépészmérnöki vagy informatikus karok valamelyikén. Napjainkban mindkét végzettség a legkeresettebbek közé tartozik.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Ismered a merevlemezek működésének elvét?

A számítógépek programja egy adathalmaz és működése közben egy másik adathalmazt hoz létre. Úgy a program, mint a számítás eredményét képező adathalmazt valahol tárolni kell. A merevlemezes adattárolóban egy mágnesezhető réteggel bevont forgó lemez felett mozog az író-olvasó fej. Az adatok felírása és kiolvasása nagy sebességgel történik, a lemez fordulatszáma jellemzően 5400-7200 fordulat percenként. A merevlemezes adattárolók kapacitása napjainkban a korábban elképzelhetetlen terabyte-os szintet is meghaladja.

Szerinted mi a különbség az analóg és a digitális számítógépek között?

Az analóg számítógépek működési elve matematikai leírásokra épül, ezzel szemben a digitális számítógépek az elvégzendő feladatokat lebontják kettes számrendszerbeli adatokra (angolul: digit, innen az elnevezés), és azok mentén végzik el a műveleteket. Ezen túl az analóg számítógépekhez juttatott információk és eredményeik pl. hőmérséklet, nyomás vagy elektromos feszültség alapján kerülnek kiértékelésre, amely miatt a pontosság elmarad a digitálishoz képest.

Tudod-e, miért lehetünk büszkék magyarként a számítógép történelmére?

Az emberek a társadalmak kialakulása óta számolnak: pénzt, terményt stb. Az egyik első meghatározó találmány a nulla fogalma volt, mert ez által lehetett helyértékeket képezni. Egy másik ilyen nagy jelentőségű találmány a Neumann János által alkalmazott kettes számrendszer volt. Ő dolgozta ki a kettes számrendszer alkalmazását, a programok tárolását, az utasítások rendszerét, valamint a gépek belső hierarchiáját. Így a számítógép bináris (0 és 1) kóddal dolgozó, programját tároló és annak utasításai szerint működő számoló automata alapjait ő fejlesztette ki.

Hallottál már Kemény Jánosról, aki a programozást egyszerűvé tette?

Kezdetben a számítógépek programjai kívülállók számára egyiptomi hieroglifák szintjén üzemeltek, csak nagyon kevesek értettek elkészítésükhöz. Egészen addig ez volt a helyzet, míg nem jött valaki, aki azt gondolta, hogy a programozást meg kell könnyíteni, hogy – gyakorlatilag – bárki képes legyen egy számítógépes programot megírni. Neumann János munkája után egy másik magyar, Kemény János volt az, aki kollegájával együtt kifejlesztette a BASIC nyelvet, ami egyszerűségével valóban lehetővé tette a programírás tömegessé válását – és az 1990-es években már 10 éves gyerekek is örömmel programozhattak otthonaikban.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

János, számítógép-szerelő mesélte kérdésükre. „Fontos munkahelyen dolgozom, feladatom biztosítani a gépek üzembiztonságát és cégadatainak biztonságos tárolását is. A munkatársak csatlakoznak az internethez, és másoknak is megengedik, hogy használják a számítógépüket, vagy fájlokat osztanak meg más személyekkel, ezért folyamatos kihívás pl. a számítógépek védelmének biztosítása. Egyre gyakoribb, hogy betörnek a számítógépekre az interneten keresztül, hogy letöltsék az ott tárolt információkat, vagy közvetve, a számítógépen való károkozást célzó kártevő szoftvereket telepítsenek. Ezek megelőzése kritikus, és igazi kihívás.”