Tartsd velünk az irányt!

Autóelektronikai műszerész

Mit kell tudni az autóelektronikai műszerészről?

Az autóelektronikai műszerész feladata, hogy különböző gépjárműveket – például autókat, buszokat – ellenőrizzen, üzembiztossá tegyen, elvégezze az elektronikai karbantartásukat. Ehhez ismernie kell a járművekben lévő gépek és berendezések jellemzőit, hogy szükség esetén megkeresse és feltárhassa a hibákat. A hibák megtalálásához különböző méréseket és vizsgálatokat végez, számítógépes diagnosztikát használ. Fontos, hogy a villamos-technikai előírásokat betartsa munka közben, mert ő maga, és a jármű felhasználói – sofőrök, utasok ­– is csak így lesznek biztonságban.

 

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

… érdekelnek az autók, azok elektronikai részei. Ha szereted a műszaki jellegű munkát, a szerelést, szeretsz kézzelfogható munkát végezni, könnyen oldasz meg problémákat, és úgy gondolod, hogy neked való az aprólékos, olykor elhúzódó technikai jellegű feladatok megoldása, akkor jól fogod magad érezni ebben a munkakörben. Jó, ha tudsz önállóan dolgozni, mert munkádban neked kell majd elsősorban adott döntéseket meghozni – például a műszerrel mért adatok alapján.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

… az általános iskola után először le kell érettségizned egy gimnáziumban vagy –műszaki – szakközépiskolában. Ezt követően az Autóelektronikai műszerész emeltszintű szakképesítést kell megszerezned egy szakiskolában.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Tárgyias
 • Megvalósító

Autóelektronikai műszerészként fontos lesz, hogy szívesen foglalkozz gyakorlati problémák megoldásával, azok kivitelezésével, szívesen dolgozz megadott eszközökkel, például számítógép, diagnosztikai programokkal, kéziszerszámokkal, alkatrészekkel. Ugyancsak előnyös, ha szereted, ha munkád eredményét belátható időn belül kézzel foghatóan is megtapasztalhatod, például egy meghibásodott autó újra megfelelően működik majd, mert te megjavítottad. Szerencsés, ha biztonságot nyújtanak az adott keretek – például a főnököd pontosan megmondja majd, hogy mi a feladatod, mi a dolgod és meddig terjed a felelősséged.

Autóelektronikai műszerészként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Autóelektronikai műszerészként akkor leszel sikeres, ha képes vagy fokozott koncentrációra, amivel a hiba feltárása és az okok megszüntetése biztonsággal megoldható. Ahhoz, hogy feladataidat sikeresen el tudd látni, az alábbi képességekre, készségekre lesz szükséged:

 • Önállóság, hogy képes legyél egyedül elvégezni a munkádat, és képes legyél meghozni a szükséges döntéseket a javítások során – például arról, hogy kell-e alkatrészt rendelned, vagy nem.
 • Technológiai, műszaki kompetencia, mivel az új technológiák, műszaki megoldások elsajátítására folyamatosan szükséged lesz, mert az autógyártók is folyamatosan újítanak, így neked is folyamatosan fejlődnöd kell az újdonságokkal együtt.
 • Rendszerezés, hogy a szerelési munka során képes legyél megérteni az összefüggéseket és kapcsolatokat a járművek egyes részei között.
 • Kézügyesség, amivel képes vagy az aprólékos, nagy pontosságú mozdulatokat igénylő feladatok ellátására, például ha nagyon nehezen elérhető helyen kell valamit megszerelned egy motortérben.
 • Digitális kompetencia, mivel a gépjárművek meghibásodása, a hiba jellege ma már főleg számítógépes vezérléssel azonosítható.
Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

Az autóelektronikai műszerésszel szemben támasztott egészségügyi elvárások azért szükségesek, hogy tudjon az elvárt minőségben dolgozni. Ezek a követelmények a következők:

 • ép karok és kezek - az aprólékos szerelési munka ellátásához;
 • ép látás, színlátás és térlátás – ugyancsak a pontos munkavégzés érdekében;
 • tiszta beszéd és ép hallás - a munkatársakkal, ügyfelekkel történő kommunikációhoz.

Ergonómiailag helyesen kialakított körülmények között, speciális eszközök használatával, a munkatér berendezéseinek a kerekesszékhez igazodó kialakításával, munkaköri részfeladatokat mozgássérültek is végezhetnek. Hallássérültek esetén a munkakör átszervezésével, személyre szabott, sérülés-specifikus módosításával, írásalapú kommunikációs csatornák használatával, bizonyos részfeladatokat hallássérültek is végezhetnek.

Mi jellemző az autóelektronikai műszerész munkájára?
Személyközpontú (20%)
(20 - 80)
Tárgyias (80%)
Globális gondolkodásmód (10%)
(10 - 90)
Aprólékos megoldások (90%)
Változatos (100%)
(100 - 0)
Monoton (0%)

Mit csinál az autóelektronikai műszerész?

Az autóelektronikai műszerész elektromos, elektronikus berendezéseket és műszereket vizsgál meg, és szükség esetén javít, annak érdekében, hogy azok szakszerűen és biztonságosan működjenek, a gépjárművek kezelői a járműveket jól és biztonságosan tudják használni. Fő feladatai a következők:

 • Kiszolgálja az ügyfeleket. Tájékozódik a panaszról, átveszi a járművet, kipróbálja, és az ügyféllel pontosítja a panaszt. Például ha egy autószerelő műhelybe valaki beviszi a meghibásodott autóját, lehet, hogy ő beszélget az ügyféllel, hogy pontosítsa a problémát.
 • Árajánlatot ad. Ajánlatot ad a javítás költségeiről és a várható javítási időszükségletről.
 • Teszteli a gépeket. A hibák feltárása céljából vizsgálja és teszteli a gépeket, berendezéseket, műszereket és vezérlőrendszereket. Például ha egy gépjármű elektronikus rendszere rossz, addig végzi a különböző teszteket, míg ki nem derül, hol a hiba.
 • Megkeresi a meghibásodások okait. Az előírtaktól eltérő mérési eredmények esetén megkeresi és megszünteti a hibát – hidegforrasztások, fóliaszakadások és zárlatok, hibás alkatrészek stb.
 • Cseréket végez. Cseréli az elhasználódott és hibás alkatrészeket.
 • Szerelési munkálatokat végez. Különféle elektromos részegységeket, motorokat, generátorokat, kapcsoló és vezérlő berendezéseket stb. szerel.
 • Beüzemeli, javítja és karbantartja a járműveket. Üzembe helyezi és karbantartja a járműveket, pl. megrendelői, munkáltatói kérésre, vagy új autó vásárlásánál.
 • Adminisztrációs feladatokat lát el. Kitölti a munkavégzéshez szükséges nyomtatványokat (megrendelő, alkatrész átvétel, jegyzőkönyvek), gondoskodik a dokumentációról.
 • Betartja a munka-, balesett-, környezetvédelmi szabályokat, előírásokat.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

Az autóelektronikai műszerész munkája során műszaki rajzokat, kapcsolási dokumentációkat, szervizkönyveket, szerelési rajzokat használ, hogy munkájának kereteit megismerje, dokumentálja. A pontos szerelési, javítási munkálatokhoz többek között a következő eszközöket alkalmazza:

 • kézi szerszámok: csavarhúzók villáskulcsok, fogók stb.;
 • mérőműszerek: pl. áramerősség-mérő, feszültségmérő, frekvenciamérő;
 • gépi szerszámok: fúrók, tekercselők stb.;
 • speciális készülékek: többek között jelgenerátor, oszcilloszkóp, zajmérő, fordulatszámmérő
 • számítógép és a hozzá tartozó gépjármű-diagnosztikai programok.

Munkájához felhasznál még tartalék alkatrészeket, jelfogókat, reléket, motorokat, vezetékeket stb., valamint segédanyagokat és különféle fémeket.

Kivel találkozik munkája során?

Az autóelektronikai műszerész munkavégzése során sokat dolgozik egyedül, de bonyolult méréssorozat elvégzése érdekében csapatban is elláthatja feladatait. Ezért igen fontos, hogy a közvetlen kollégákkal, technikusokkal és mérnökökkel jó legyen a munkakapcsolata. Munkája során további személyekkel is együtt kell működnie:

 • üzem-, létesítményvezetővel;
 • adminisztratív dolgozókkal;
 • külső ügyfelekkel;
 • megrendelőkkel.

Hol végzi a munkáját?

Munkáját jól megvilágított műhelyben vagy üzemben, zárt térben végzi. A legjellemzőbb helyszín a fűtött, por és zajmentesített üzemi, gyáripari vagy műhelykörnyezet. A szervizmunkák esetén a munkavégzés helyszíne lehet maga az üzem vagy műhely, ahová behozzák a hibás járművet, de a javítandó gépjármű (pl. egy lerobbant busz) elhelyezkedéséből fakadóan lehet a szabadban is.

Milyen munkaidőben dolgozik?

Az autóelektronikai műszerész munkáját hétfőtől péntekig napi 8 órában, többnyire egy műszakban végzi. A munkahely jellege szerint előfordulhat – pl. telefonos – ügyeleti szolgálat, amire több műszakban, munkaszüneti napokon, hétvégén és ünnepnapokon is sor kerülhet. Amennyiben gyártó üzemben dolgozik, gyakori a több műszakos munkarend, mivel az autóipari gyártósorok folyamatos üzemben működnek.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

Az autóelektronikai műszerész munkavégzése során speciálisnak tekinthető környezeti ártalomról nem lehet beszélni, ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy:

 • balesetveszély forrása lehet a munkavégzés teljes folyamatában az áramütés;
 • gépek, anyagok használata miatt fokozott a kéz-, és lábsérülés kockázata;
 • allergiás reakciót okozhatnak a felhasznált kenőanyagok, olajosságuk és egyéb összetevőik miatt.

A munka-, és balesetvédelmi előírások betartásával ezek a veszélyforrások csökkenthetők, kiszűrhetők.

Az autóelektronikai műszerész szakma közepesen nehéz fizikai igénybe vétellel jár, melynek oka a gyakran hajlott, guggoló, vagy hosszabb ideig álló testhelyzetben végzett munka. A precíz és biztonsági előírásoknak megfelelően történő munkavégzés igénye miatt a tevékenységet a szellemi megterhelés is jellemzi. Gyakran hirtelen felmerülő problémákra is megoldást kell találnia, amely ugyancsak fokozott figyelmet kíván meg a szakembertől.

Fontos a munkaidő utáni pihenés, mind szellemi kikapcsolódás, mind testedzés formájában.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Autóelektronikai műszerész (54 525 01)

Szakképesítés neve: Autóelektronikai műszerész

A szakképesítés OKJ száma: 54 525 01

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben az Autóelektronikai műszerész szakképesítés megszerzése szükséges egy szakiskolában, amelynek időtartama 2 év. Ahhoz, hogy ezt a képzést megkezdhesd, először le kell érettségizned egy gimnáziumban vagy – műszaki – szakközépiskolában. Egy egészségügyi alkalmassági vizsgálaton is meg kell felelned a képzés megkezdése előtt.

Ahhoz, hogy az autóelektronikai műszerész szakmához kapcsolódó összes alaptudást könnyen meg tudd tanulni, segít, ha otthonosan mozogsz a következő tantárgyakban:

 • technika, életvitel és gyakorlat – a szerelési munkákhoz szükséges kézügyesség kialakításához;
 • fizika – az elektromossággal járó ismertek szükségesesek a szakma elsajátításához.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Autóelektronikai műszerész?

Minimum 190 000 Ft - Maximum 260 000 Ft

Az autóelektronikai műszerész országos átlagkeresete havi bruttó 229.000 forint. A szakma országos átlagkeresete tapasztalattól, életkortól, a vállalkozás méretétől, a földrajzi elhelyezkedésétől, illetve az elvárt munkaidőtől és tevékenységek körétől függően havi bruttó 190.000-260.000 forint között mozoghat.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

Jelenlegi adatok szerint az autóelektronikai műszerész népszerű foglalkozás, és a munkaerő-piaci kereslet és kínálat aránya a közeljövőben nem fog változni. A legkeresettebbek a magasabb szaktudással rendelkező, a fejlesztések irányában nyitott szakemberek, azaz speciális tudással, több szakmai tapasztalattal és magas szintű elköteleződéssel nyílik inkább lehetőség egy-egy állás megszerzésére. Különösen igaz ez a nemzetközi autógyártó cégek esetén.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A szakképesítés birtokában több munkakör betöltésére is lehetőség nyílhat. Néhány jellemző példa:

 • Autóbusz-szerelő;
 • Autódiagnosztikai szerelő;
 • Autójavító;
 • Közúti járműszerelő;
 • Akkumulátor javító és kezelő;
 • Autóelektronikai műszerész;
 • Gépjármű diszpécser.

Aki tudását el szeretné mélyíteni, az az Autótechnikus (OKJ 55 525 01) vagy a Gázautó-szerelő (OKJ 55 525 02) szaképesítés-ráépülést végezheti el. A felsőoktatási területén történő továbbtanulás esetében műszaki felsőoktatási intézménybe történő jelentkezés ajánlott.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Ismered a legmodernebb autóelektronikai termékeket?

Az autóelektronika manapság folyamatosan fejlődik. Legnépszerűbb ágai a védelmi eszközök, illetve a GPS műholdas védelmi és logisztikai rendszerek.  A védelmi rendszerek sokszor nem csak az autókban kerülnek felhasználásra, hanem az élet egyéb területén is, például hajókban, nagy értékű stúdiókban, de akár méhkaptárokban is. Logisztikai rendszereket főként a szállítmányozásban használnak, hiszen ott igazán fontos a munkaidő, a munkafolyamatok naplózása.  Az autóelektronikai termékek legnépszerűbbje, a műholdas navigáció pedig a modern gépjárművek alapfelszerelése lett.

Tudod-e, mi a különbség az elektromos és a hibridautó között?

Elektromos, vagy villanyautónak azokat a járműveket nevezzük, melyeket villanymotor hajt. Ezek az autók vagy akkumulátorral működnek, vagy szuperkondenzátorban tárolják az elektromos energiát. A hibrid autók nem csak elektormotort, hanem más típusú motort is használnak, ezért ezeket a járműveket általában nem tekintik teljesen elektromos járműnek.

Hallottad, hogy a Magyar Automobil Clubot egy bankár alapította?

1900. november 30-án, a Royal Szállodában alakult meg a Magyar Automobil Club. Alapítója, Reiman Gyula lelkes híve volt a motorizált közlekedésnek. A klub megalakításával egy időben egy nemzetközi túra szervezését is megkezdte, ami azonban kudarcba fulladt. Helyette 1901 júniusára megszervezett egy autó-kiállítást Budapesten. A korabeli lóversenypályán nem csak kiállították a gépjárműveket, de az első hivatalos magyarországi autós versenyre is sor került, így a magyar autósport története is ekkor kezdődött.

Mit gondolsz, mikor készítették az első gépi hajtású járművet?

Egy francia mérnök, Nicolas-Joseph Cugnot 1771-ben szerette volna bemutatni az általa készített járművet, mely a világ első gép által hajtott, gőzhajtású járműve volt. Tüzérségi katonatisztkén a nehéz ágyúk szállítását, gyorsabb mozgatását kívánta megoldani háromkerekű szerkezetével. Azonban a jármű túlságosan orrnehéz lett, és a bemutató során elszabadulva ledöntött egy falat. Így nem csak az első gép hajtotta járművet, de egyúttal az első gépi jármű okozta közúti balesetet is sikerült produkálnia.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 • www.mge.hu – Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete
 • Randall: Autóvillamosság mindenkinek. Maróti könyvkereskedés és könyvkiadó. 2006.
 • Dr. Hodvogner – L. Hevesi: Autóvillamosság. Műszaki könyvkiadó. 2004.

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • www.palyaorientacio.munka.hu – a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapja: pálya-, szakmaválasztást segítő kérdőívekkel, keresőkkel, foglalkozás-bemutató anyagokkal
 • www.nive.hu – itt megtalálható a hatályos Országos Képzési Jegyzék és a szakképzésekhez tartozó Szakmai és Vizsgakövetelmények listája
 • www.felvi.hu – az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapja: információ a felsőoktatási szakokról, intézményekről
 • www.eniskolam.hu
 • www.szakmavilag.hu
 • www.mileszel.hu

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - Évente megjelenő kiadvány
 • Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - Évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

A mi szakmánkban nagyon oda kell figyelni. Elektromos dolgokkal, komoly műszerekkel dolgozunk, bármikor történhet baleset. Ezért fontos, hogy az ember koncentráljon a feladatára. Mindig képben kell lennem az újdonságokkal is, hiszen nagyon gyorsan változik a technika. Nekem pedig követni kell az újdonságokat. Ez az egyik fő szépsége a munkámnak: rákényszerít, hogy naprakész legyek, és én nagyon szeretek tanulni. És persze az is jó érzés, mikor a meghibásodott járművet újra üzemkészen adom át a gazdájának.„- mondta el nekünk Béla, autóelektronikai műszerész.