Tartsd velünk az irányt!

Autószerelő

Mit kell tudni az autószerelőről?

Az autószerelő a forgalomban levő gépjárművek – és azok motorja, futóműve, egyéb berendezései, alkatrészei – karbantartásával, javításával foglalkozik. Az esetleges hibákat – pl. sérült, töredezett elektromos vezetékek – feltárás után elhárítja, a gépjárművet az előírásoknak megfelelően beállítja. Ehhez használhat kéziszerszámokat vagy számítógép vezérelt műszereket is. Elvégzi a szükséges, rendszeres felülvizsgálatokat, műszaki vizsgáztatást, eredetiség- és környezetvédelmi vizsgálatot is. Az autószerelő szakosodhat bizonyos autómárkákra, de foglalkozhat minden autómárkával, azaz lehet „márkafüggetlen” is. Dolgozhat alkalmazottként egy autószervizben, vagy vezetheti saját autószerelő műhelyét.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…érdekelnek az autók, a felépítésük, a működésük, és szeretsz barkácsolni, eltérő szerszámokat – pl. csavarhúzó –, műszereket – pl. fékdiagnosztizáló –, sőt, akár kenőolajokat is használni. Jó, ha szereted az olyan munkát, aminek elvégzéséhez figyelemre, pontosságra és a szabályok betartására van szükség, valamint van felelősségtudatod, hiszen a járművek javításánál egy kis hiba is komoly személyi sérülést és anyagi károkat okozhat. Az autószerelő munkája alapvetően egy-egy probléma megszüntetése, ezért jó, ha örömöt okoz a hibaelhárítás, akár újszerű technológiai megoldások megtanulásával, kipróbálásával is.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…le kell érettségizned egy gimnáziumban vagy – műszaki vagy közlekedésgépészeti – szakközépiskolában, majd az Autószerelő szakképesítést kell megszerezned.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Tárgyias
 • Megvalósító

Autószerelőként fontos, hogy szeress gyakorlati problémákat megoldani, kivitelezni, tárgyakat – pl. műszerfal – javítani, ehhez pedig szerszámokat, gépeket használni. Ezt a munkával járó felelősség miatt szigorú szabályok betartásával kell végezni, úgyhogy fontos, hogy az előírások követése – ami vonatkozhat többek között az adott autómárkára, műszer használatára – számodra természetes legyen. Mivel egy-egy autó megjavítása órák vagy napok kérdése, így hamar láthatod sikeres munkád eredményét. Ha ez fontos számodra, akkor örömödet fogod lelni a tevékenység végzése során.

Autószerelőként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Autószerelőként akkor leszel sikeres, ha ügyfeleid elégedettek, hozzád járnak vissza egy-egy hiba – pl. eltört kuplung, kopott fékpofa – megszüntetése érdekében. A vevői elégedettséghez elengedhetetlen a megbízhatóság, a gyors és szakszerű segítség, és mindez olyan áron, ami anyagilag mind a vevőnek, mind a műhelynek kedvező. A szakmai ismeretek mellett a következő készségekkel, képességekkel kell rendelkezned:

 • Kézügyesség, hogy az aprólékos, nagy pontosságú és precíz mozdulatokat igénylő munkát gond nélkül el tudd végezni.
 • Térbeli gondolkodás, például azért, hogy az egyes alkatrészeket jól össze tudd illeszteni.
 • Probléma megoldási képesség, a hibák gyors felismeréséhez, szakszerű, költséghatékony javításához.
 • Technológiai, műszaki kompetencia, hogy ismerd és értsd a gépek, berendezések működését, és az ezekben történő technika, technológia változásait nyomon tudd követni.
 • Felelősségtudat, hiszen a gépjárművek karbantartása nagy felelősséggel jár, a nem megfelelő munkának súlyos anyagi és emberéletet veszélyeztető következményei lehetnek.

Azoknak, akik ügyfelekkel is kapcsolatban állnak, elengedhetetlen a jó kommunikációs képesség megléte is.  

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

Az autószerelő szakma gyakorlásához támasztott egészségügyi elvárások a szakszerű szerelési munkák ellátását támogatják:

 • ép mozgásrendszer – hiszen munkája egy részét például a szerelőaknában kell végezni;
 • ép karok, kezek és ujjak – a szerszámok, eszközök szakszerű használata, valamint a pontos munkavégzés érdekében;
 • ép látás, térlátás, teljes látótér – például azért, hogy akár egy kis repedést is észrevegyen, hogy az alkatrészeket helyesen illessze a helyükre, stb.;
 • ép hallás - például a motorzajok pontos beazonosítása miatt;
 • allergiamentesség - mivel munkája során sok olyan anyaggal érintkezik, ami allergiás reakciót válthat ki, például a benzin, petróleum, gázolaj, kenőanyagok.

Hallássérültek számára a munkahely akadálymentesítésével, valamint a munkakör részleges átszervezésével végezhető ez a foglalkozás.  

Mi jellemző az autószerelő munkájára?
Személyközpontú (0%)
(0 - 100)
Tárgyias (100%)
Csoportos (30%)
(30 - 70)
Önálló (70%)
Globális gondolkodásmód (40%)
(40 - 60)
Aprólékos megoldások (60%)

Mit csinál az autószerelő?

Az autószerelő feladata a járművek motorjához, erőátviteli szerkezetéhez, valamint alépítményéhez tartozó, valamennyi fődarab hibáinak megállapítása, ezek karbantartása, javítása és felújítása. Ennek érdekében a következő feladatokat végzi:

 • Kapcsolatot tart az ügyfelekkel. Időpontot egyeztet, az ügyféltől kapott információ alapján megvizsgálja a járművet, egyeztet a tervezett javításokról, majd értesíti, amikor a munkával elkészült.
 • Beazonosítja a hibát, árajánlatot ad. Meghibásodott járművek esetén az autószerelő első feladata a probléma megismerése és a hiba lehetséges okainak feltárása. Felméri, hogy milyen alkatrészek szükségesek a javításhoz, majd megtervezi a munkafolyamatot. A javításhoz szükséges alkatrészek és munkaórák száma alapján kiszámítja a várható költségeket, erről tájékoztatja az ügyfelet.
 • Beszerzi a szükséges alkatrészeket. Gondoskodik róla, hogy a javításhoz szükséges alkatrészek határidőre rendelkezésre álljanak.
 • Megjavítja a hibás járművet. A gépjármű szerkezeti egységeinek – pl. motor, futómű, fékek, kormány – hibáit javítja, karbantartja. A különböző vegyi anyagokat, olajokat, kenőanyagokat a környezetvédelmi előírásoknak megfelelően használja, a gépjárműveket is ennek megfelelően javítja.
 • Ellenőrzi és nyilvántartja az elvégzett munkát. A munka végeztével ellenőrző méréseket végez, szükség esetén próbaúttal ellenőrzi a jármű működését. Rögzíti a vizsgálatok, mérések, javítások adatait a jármű szervizkönyvébe és a szerviz saját nyilvántartásába is.
 • Felkészíti a járművet hatósági vizsgálatokra. Környezetvédelmi- és műszaki vizsgálatokhoz elvégzi a szükséges karbantartást, javításokat, méréseket. Számítógép alkalmazásával, a megadott paraméterek ellenőrzésével elvégzi a jármű eredetiségvizsgálatát.
 • Követi a szakmai újításokat. A gyors technológiai fejlődés miatt elengedhetetlen, hogy az autószerelő folyamatosan képezze magát, figyelje és megtanulja az új módszereket, technikákat.

 

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

Az autószerelő munkájához használt anyagok és eszközök a járművek technikai fejlődésével együtt változtak az évek során. A hagyományos kézi eszközök és alkatrészek használata mellett mostanra fontossá vált a számítógép-vezérlésű diagnosztikai műszerek kezelése is. A munkavégzéshez használt legjellemzőbb eszközök a következők:

 • kéziszerszámok: fogó, csavarhúzó, csavarkulcs, kalapács;
 • diagnosztikai műszerek, pl. motor-, fékdiagnosztikai műszer;
 • autóemelő;
 • fékpad;
 • alkatrészek;
 • számítógép megfelelő programokkal, internetkapcsolattal;
 • irodatechnikai eszközök: toll, papír, fénymásoló, nyomtató, számológép, telefon, mobiltelefon.

Munkája során gyakran használ olajokat, zsírokat, kenőanyagokat, valamint gumi- és műanyagtömítéseket az autók javításához.

Kivel találkozik munkája során?

Az autószerelő munkája során legtöbb idejét munkatársaival tölti. Emellett együtt kell működnie például:

 • vezetőjével;
 • autóvillamossági szerelővel;
 • karosszérialakatossal;
 • autófényezővel;
 • autómosóval;
 • kisegítőkkel.

Ha önálló vállalkozást vezet, kapcsolatban áll a megrendelőkkel, az alapanyagok és alkatrészek beszállítójával, valamint a vállalkozás ügymenetéhez szükséges partnerekkel: könyvelőjével és az illetékes hatóságokkal. 

Hol végzi a munkáját?

Az autószerelő munkájának nagy részét zárt térben, műhelyben végzi. A műhely lehet kicsi, akár saját műhely is, de dolgozhat nagyobb márkaszervizben vagy szerelőüzemben is. Az adminisztrációs feladatok ellátása általában az erre fenntartott irodában vagy ügyfélkiszolgáló térben történik. Munkája során előfordulhat szabadban történő munkavégzés is, például tesztvezetés esetén.

Milyen munkaidőben dolgozik?

Az autószerelő jellemzően normál munkarendben hétfőtől péntekig, átlagosan heti 40 órát dolgozik. Dolgozhat alkalmazottként, de vezethet saját vállalkozást is. Alkalmazottként a munkaidő-beosztás függ az őt alkalmazó cég munkarendjétől, így jellemző lehet akár a több műszakos munkarend – hajnaltól kora délutánig vagy késő délelőttől estig – és hétvégi munkavégzés is. Saját vállalkozásában munkaidejét rugalmasan oszthatja be, természetesen mindig szem előtt tartva a munka elvégzéséhez szükséges időigényt, határidőket. 

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

Az autószerelőt munkája során a következő veszélyek érhetik:

 • egészségre ártalmas és allergiás reakciót válthat ki a munkavégzés során használt veszélyes anyag, mint a benzin, petróleum, gázolaj, kenőanyag, motorolaj;
 • ártalmas a kibocsátott gáz, a szénmonoxid;
 • baleseti lehetőség a gépek és motorok okozta kéz-, láb-, fej- és szemsérülés, elcsúszás, égésveszély;
 • a használt gépek miatti zajártalom fordulhat elő;
 • szabadtéri munkavégzés esetén pedig a szélsőséges időjárási tényezők.

A balesetek számának csökkentése miatt kiemelkedően fontos a biztonsági- és munkaegészségügyi előírások betartása, valamint a megfelelő védőfelszerelés használata.

Az autószerelő sokszor álló, térdelő, guggoló testhelyzetben történő, közepesen nehéz fizikai munkát végez. A szakma gyakorlása fokozott mozgásszervi igénybevételt jelent. A gerincen és a lábakon kívül a kar és a kezek is fokozott megterhelésnek vannak kitéve. Feszültségforrás lehet, hogy az autószerelő munkája nagy felelősséggel jár, hiba esetén komoly anyagi kár, személyi sérülés keletkezhet. Emiatt tevékenysége nagy odafigyelést, pontosságot, alaposságot igényel. Szintén szellemi igénybevételt jelent, hogy sokszor határidők szorításában kell teljesítenie.

A fizikai és pszichikai nehézségek pihenéssel, kikapcsolódást jelentő szabadidős tevékenységekkel csökkenthetők. 

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Autószerelő (54 525 02)

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben az Autószerelő szakképesítés megszerzése szükséges, amelyhez először egy gimnáziumban vagy – műszaki vagy közlekedésgépészeti – szakközépiskolában le kell érettségizned. A képzés megkezdését megelőzően egy egészségügyi vizsgálaton is meg kell felelned.

Ahhoz, hogy az autószerelő szakmához kapcsolódó összes alaptudást könnyen meg tudd tanulni, segít, ha otthonosan mozogsz a következő tantárgyakban:

 • technika, életvitel és gyakorlat – amely a kézügyességet fejleszti, illetve az alkalmazott gépekhez ad jó alapismeretet;
 • vizuális kultúra – annak érdekében, hogy a munkád eredménye szép is legyen;
 • fizika – hogy megértsd és megtanuld az autó működését, a gépek, szerszámok használatát.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Autószerelő?

Minimum 160 000 Ft - Maximum 200 000 Ft

Az autószerelő átlagkeresete havi bruttó 173.000 Ft Magyarországon, ami az országos átlagot tekintve havi bruttó 160.000 és 200.000 Ft között mozog. A kereset függ az életkortól, a szakmai tapasztalattól és attól függően, hogy melyik régióban dolgozik. Saját vállalkozás esetén ezen értékektől a kereset jelentősen eltérhet a megrendelők számától, a rendelések jellegétől függően.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A munkaerő-piaci adatok alapján a járműipar fejlődésében és a fokozott autóhasználat következtében a gépjárműgyártás és -javítás ágazataiban a közeljövőben mérséklet létszámnövekedés várható. A gyors technológiai fejlődés egyre inkább szükségessé teszi a számítógép és a számítógép-vezérelt eszközök használatát. E miatt akkor fogsz tudni könnyebben elhelyezkedni autószerelőként, ha otthonosan mozogsz, illetve folyamatosan képzed magad az informatikai területén. A másik jelentős változás a hibridhajtású és üzemanyagcellás járművek várható elterjedése, amely az előzőek mellett, új javítási technikák elsajátítását is igényelni fogja, a jelenlegi ismeretek mellett – ez is azt követeli meg tőled, hogy az újításokat folyamatosan nyomon kövesd. A várható változások mellett kiemelt figyelmet kell fordítani az egyre szigorúbb környezetvédelmi és minőségbiztosítási előírásokra is.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A szakképesítés birtokában nyithatsz majd saját autószerelő műhelyt, vagy további elhelyezkedési lehetőséget biztosítanak számodra a nagyobb autóipari gyárak, márkaszervizek, jellemzően az alábbi munkakörökben:

 • Autóbevizsgáló autószerelő;
 • Autódiagnosztikai szerelő;
 • Autófutómű-beállító;
 • Autógumi-javító;
 • Autójavító;
 • Gépjármű-technikai szerelő.

Ha a szakmában szeretnél fejlődni, továbbtanulni, akkor Gázautószerelő, Autótechnikus szakképesítést kell szerezned.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Tudod-e, kik érkeznek meg legelőször a Forma 1-es versenyek helyszínére?

A csapatok szerelői, és ők az utolsók is, akik elhagyják a terepet. Egy évben 200 napot töltenek távol otthonuktól, óriási felelősség hárul rájuk, mégis imádják ezt a munkát. A Forma 1-es szerelők körében is megvan a szakmai rangsor: van, aki soha nem dolgozhat a versenygépen. Az autón dolgozó szerelőknek gyakran kell éjszakázni, túlórázni, amikor a tesztnapon pályára vitt elemet le kell cserélni, mert az nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, vagy ha a pilóta a szabadedzésen összetörte az autóját.

Szerinted vannak női autószerelők?

Bár az autószerelő szakmában többnyire férfiak dolgoznak, ennek ellenére nők is végzik ezt a tevékenységet. Jellemzőbb az is, hogy az autókért, a műszaki cikkekért inkább a férfiak rajonganak. A fizikai megterhelés miatt is inkább a férfiak választják ezt a szakmát, ugyanakkor az elkötelezett női autószerelők lelkiismeretességük, törődésük miatt igen jó eredményeket érnek el e területen. A különböző gépek használatával a fizikai megterhelés is jelentősen csökkenthető.

Tudtad, hogy már az időszámításunk előtti IV. évezredben is használtak az emberek kocsit?

Tel Halafban az i. e. 3600-3300-as évekből származó kocsimodellt találtak. Az Ur városában feltárt leletek azt bizonyítják, hogy már a sumérok is használtak harckocsikat. Több európai lelet is a kocsi igen korai használatáról tanúskodik.  A kerekek formája már az egész korai leleteken is igen fejlett: deszkából készült tárcsakerekek, melyek eleinte a tengelyekkel együtt forogtak. A ló használatának elterjedése a kerék fejlesztését is szükségessé tette, ennek köszönhető a küllős kerekek kialakulása.  

Szerinted mekkora utat tettek meg a világ legtöbbet futott autói?

Megdöbbentő, de egy nemrég összeállított lista alapján a világ legtöbbet futott autói több mint egymillió kilométert tettek meg. Ami még ennél is megdöbbentőbb, hogy ezek között volt olyan autó, amiben a motortól a kuplungig minden alkatrész eredeti, sosem kellett cserélni őket.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról: 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - évente megjelenő kiadvány
 • Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

„Szeretem, hogy a munkám változatos, mindig van valami új feladat.”- mondja Attila, autószerelő. „Mindig újabb és újabb problémával találkozom, amit gyorsan, és pontosan kell megoldani. Ehhez nem elég a szaktudás, a hiba felismerése, de ismerni kell a rendelkezésre álló anyagokat, alkatrészeket. Ezeket úgy kell kiválasztani és felhasználni a munka során, hogy az eredmény jó legyen, és a vevő is elégedett legyen, és még hasznunk is maradjon. Az elégedett visszatérő ügyfél a jó munka bizonyítéka.”