Tartsd velünk az irányt!

Szerszámkészítő

Mit kell tudni a szerszámkészítőről?

A szerszámkészítő jellemzően alkalmazottként dolgozik egy gyárban, annak üzemcsarnokában, műhelyében. Feladata szerszám- és készülékelemek elkészítése, készülékek beüzemelése, karbantartása, javítása. A szerszámkészitő fémet, műanyagot használ, hogy a gépekhez tudjon szerszámbefogó, vezető- és tartókészülékeket illeszteni, de megrendelői elvárás alapján készít különleges kéziszerszámokat, mérőeszközöket is. Napjainkban ezeket a műveleteket egyre gyakrabban számítógép által vezérelt CNC gépekkel végzik el, ezt a tudást és szakmai tapasztalatot nagyra tartja a szakma.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

műszaki beállítottságú vagy, érdekelnek a gépek, szerszámok, szívesen dolgozol azokkal, illetve elkészítesükben is örömmel veszel részt. Ehhez jó, ha van kézügyességed, és jó problémamegoldó vagy, mert ezekre szükséged lesz egy-egy szerszám javításánál vagy elkészítésénél. A szerszámok és gépek használatánál fontos, hogy betartsd majd a szabályokat, akár azért, hogy ne essen bajod, akár azért, hogy a szerszám pontosan olyan legyen, amilyet elvárnak.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

az általános iskolai nyolc osztályának elvégzését követően a Szerszámkészítő szakképesítést kell elvégezned, amit szakiskolában szerezhetsz meg.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Tárgyias
 • Megvalósító

Szerszámkészítőként elengedhetetlen, hogy szívesen végezz kétkezi munkát, örömmel dolgozz szerszámokkal, gépekkel, berendezésekkel. Ezek eredményeképpen pedig hamar láthatod majd munkád eredményét: egy mérőeszközt, egy forgácsológépet, stb. Szükséges az is, hogy szeresd a gyakorlati problémák megoldását, kivitelezését, mert munkád nap, mint nap ezt követeli majd meg. A szerszámkészítésnél elengedhetetlenül fontos az előírások, szabályok pontos betartása, pl. a gépek használatával kapcsolatos szabályok, ezekre az előírásokra jó, ha úgy tudsz gondolni, hogy megadják munkád kereteit, hogy mit, milyen módon kell tenned.

Szerszámkészítőként milyen tulajdonságokra van szükséged?

A szerszámkészítőként ugyanúgy, mint más ipari fémszakmákban általában, nagyobb állóképességre van szükség, mint számos más területen. Az ülőmunka itt egyáltalán nem jellemző. A munkában a folyamatos, fokozott koncentráció a szerszámok pontos illeszkedése miatt fontos, de a pontos szemmérték is elengedhetetlen, valamint a műszaki rajzok értelmezéséhez a jó rajzelemző készség is szükséges.

 • Térbeli gondolkodás, mert a szerszámokat el kell tudnod képzelni, akár egy műszaki rajz alapján.
 • Figyelem, hogy tudj folyamatosan a gépek pontos beállítására, az előállítandó tárgyak jellemzőire figyelni.
 • Probléma megoldási képesség, hamar megtaláld, hogy egy meghibásodott gépet miként lehet megjavítani.
 • Kézügyesség szükséges az aprólékos, nagy pontosságú és precíz mozdulatokat igénylő feladatok végrehajtásához;
 • Fizikai erőnlét, hogy szervezeted a terheléssel szemben ellenálló, a fáradtságot jól tűrő legyen.
Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A szerszámkészítővel szemben támasztott egészségügyi követelmények elsősorban a szakma gyakorlásából adódó körülményekből erednek:

 • jó látásélesség a pontos aprólékos munkavégzéshez;
 • ép hallás az egyértelmű kommunikációhoz;
 • ép végtagok, hogy az állómunka ne okozzon problémát;
 • jó egyensúlyérzék, magasban történő munkavégzéshez.

 

A szakma gyakorlásához hallásvizsgálat szükséges, de megfelelő védőfelszereléssel és speciális eszközök alkalmazásával, egyéni elbírálás szerint, hallássérültek is végezhetik ezt a munkát.

Mi jellemző a szerszámkészítő munkájára?
Személyközpontú (0%)
(0 - 100)
Tárgyias (100%)
Csoportos (5%)
(5 - 95)
Önálló (95%)
Gyakorlatias (100%)
(100 - 0)
Gondolatokra irányuló (0%)

Mit csinál a szerszámkészítő?

A szerszámkészítő feladata a szerszámok elkészítése, részben műszaki előírások mentén. Munkájához meg kell terveznie a munka menetét és az egyes munkafolyamatokat is, annak érdekében, hogy tudja, mikor szükséges a számítógépes CNC gépet használnia, illetve mikor kell kézzel elkészítenie azokat. Munkája során az alábbi jellemző feladatokat látja el:

 • Értelmezi a műszaki rajzot. Elemzi a műszaki rajzokat, szükség szerint vázlatrajzokat készít annak érdekében, hogy munkája pontos legyen.
 • Méréseket, vizsgálatokat végez. Ellenőrizi a megmunkáló szerszámok, készülékek alkatrészeit, elemeit. A munkafolyamatot, valamint a szükséges változtatásokat megtervezi.
 • Hőkezelést végez. Elektromos, vagy lángkemencében hőkezeli aszerszám- és készülékelemek azon részeit, amelyekre a technológia hőkezelést ír elő.
 • Gépekkel, illetve kézi erőkifejtéssel szerszámokat készít, javít. Kész és/vagy általa készített elemekből szerszámokat szerel össze, amelyhez eltérő eszközöket használ, például marógépet vagy számítógéppel vezérlelt programokat.
 • Felszereli a szerszámokat. A készülékeket működtető gépekre felszereli, beállítja a szerszámokat, folyamatosan ellenőrzi az így elkészült új gép működését. Amennyiben szükséges, az adott alkatrészeket tovább pontosítja, hogy azok – akár századmilliméteres pontossággal is – illeszkedjenek.
 • Elvégezi a karbantartást. Az általa használt szerszámokon, készülékeken javítást végez, hogy a megrendelő által kért munkát mindig eredményesen el lehessen végezni.
  • Adminisztrációt végez. Mind a megrendelő irányába, mind saját maga számára jegyzőkönyvet készít, hogy újra fel tudja használni egy-egy munka során gyűjtött szakmai tapasztalatát, leírja a munka lépéseit, az anyagfelhasználást, stb.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A szerszámkészítő munkája során sokféle kézi- és gépi eszközt, szerszámot használ, többek között:

 • kézi szerszámok - fúró, reszelő, kalapács, köszörű, esztergapad stb.;
 • mérőeszközöket - vonalzó, tolómérő, mikromérő, szögmérő stb.
 • CNC forgácsoló gép;
 • 3D nyomtató;
 • adminisztráció során - papír, toll, számítógép megfelelő programokkal.

 

Munkája során a szerszámkészítő sokféle alapanyaggal dolgozik, a fémen kívül például bőrrel, gumival, üveggel, műanyaggal. Az alkatrészek előállításához szüksége van további speciális fém alapanyagokra is, mint például lemezre, idomacélra, keményfém lapkára, fogaskerékre, tengelyre stb.

Kivel találkozik munkája során?

A szerszámkészítő munkavégzése során jellemzően egyedül dolgozik, kapcsolatot közvetlen kollégáival tart egyeztetések céljából. Munkája során együttműködik továbbá:

 • az üzemvezetővel;
 • más területen dolgozó kollégákkal;
 • a mérnökökkel;
 • a segédmunkásokkal.

 

Gyakran kell egyeztetniük az anyagszállítókkal, a raktárosokkal és egyéb szakemberekkel is. Kis műhely esetén a megrendelőkkel is találkozhatnak, akik ily módon közvetlenül a szerszámkészítőnek mondják el igényeiket.

 

 

Hol végzi a munkáját?

A szerszámkészítő munkájátipari üzemekben, műhelyekben végzi, például szerszámok sorozatgyártásánál. Ritkán jellemző, de van rá példa, hogy a megrendelő azt kéri, az ő telephelyén történjen a munkavégzés. Ilyenkor a munka befejezéséig nem a saját munkahelyén dolgozik, de a munkavégzés helye ebben az esetben is egy műhely vagy üzemcsarnok.

Milyen munkaidőben dolgozik?

A szerszámkészítő munkáját jellemzően normál munkarendben, hétfőtől péntekig, napi 8 órában végzi el. Előfordulhat, hogy a megkezdett munka befejezése, a határidő betartása érdekében túlmunkával jár a munkavégzés.

Amennyiben saját vállalkozását vezeti munkaideje rugalmas, bár ilyenkor jellemzőbb az esti, hétvégi munkavégzés.

 

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A szerszámkészítő munkavégzése során előforduló nehézség:

 • környezeti ártalom a zaj és a vibráció;
 • balesetveszély forrása a gépek, anyagok használata, valamint a munkakörnyezet miatt fokozott lehet például a kéz-, láb- vagy fejsérülés előfordulása;
 • allergiás reakciót okozhatnak a felhasznált kenőanyagok, olajosságuk és egyéb összetevőik miatt.

A munka- és balesetvédelmi előírások betartásával természetesen ezek a veszélyforrások csökkenthetők, kiszűrhetők.

A szerszámkészítő munka jellemzően álló, részben ülő testhelyzetben végzett közepesen nehéz fizikai munka. Az álló munkavégzés, kényelmetlen testtartás, nehéz terhek emelése megterhelheti a gerincet, illetve visszérpanaszokhoz vezethet.

Az állandó figyelem - a precíz munkavégzési igény miatt - okozhat fáradtságot. Fontos a munkaidő utáni pihenés, mind szellemi kikapcsolódás, mind testedzés formájában.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Szerszámkészítő (34 521 10)

A szakképzés megkezdéséhez el kell végezned az általános iskola nyolc osztályát.

A munkakör betöltéséhez a Szerszámkészítő középfokú szakképesítés megszerzése szükséges, amit szakiskolában 3 év alatt szerezhetsz meg.

Fontos, hogy aki szerszámkészítő munkakört szeretne betölteni, otthonosan mozogjon az alábbi tantárgyak területén:

 • fizika – ennek segítségével a gépek működésének megértését sajátíthatod el;
 • technika, életvitel és gyakorlat- segít, hogy magabiztosan tudd használni a szükséges gépeket és eszközöket.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Szerszámkészítő?

Minimum 200 000 Ft - Maximum 220 000 Ft

A szerszámkészítő országos havi bruttó átlagkeresete 212.000 Ft, ami életkortól, tapasztalattól függően 200.000-220.000 Ft között mozoghat.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A szerszámkészítő szakma országos viszonylatban a keresettebb szakmák közé tartozik, így a szakma elsajátításával jó lehetőségek nyílnak az elhelyezkedésre. A CNC gépkezelői szakképzettség megszerzése az elhelyezkedés esélyeit jelentősen növeli.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A szerszámkészítő végzettséggel betölthető munkakörök sokfélék, a gazdaság majd minden területén lehet végzettségednek megfelelő állást találni:

 • Fémipari eszközgyártó;
 • Gyémántszerszám-készítő;
 • Idomszerész;
 • Mezőgazdasági szerszámkészítő;
 • Optikai szerszámkészítő;
 • Szerszámmegmunkáló;
 • Vésnökszerszám-készítő

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Gondolnád-e, hogy hazánkban a legtöbb szerszámkészítő az autóiparban dolgozik?

A hazai felmérések szerint az autóipar itthoni gyáraiban dolgoznak legtöbben a szerszámkészítők közül. Ennek oka, hogy az automatizált gépsorok mellett szükség van a szerszámkészítők szaktudására, amely akár az összeszerelőgépek meghibásodásának elhárítását, akár új igényt kielégítendő, újabb gépek elkészítését teszi lehetővé. A szerszámkészítők eredményes munkájával válik egy-egy munkadarab olcsóbbá, hiszen a gépsorok által előállított termékek továbbra is alacsonyabb költségűek, mint a kézi erőt igénylőek.

Tudod-e, hogy mi a különbség a szerszám, a gép és a szerszámgép között?

A gép a tágabb fogalomkör. Az olyan eszközt vagy szerkezetet, amely az anyag mozgatására vagy megmunkálására szolgál, szerszámgépnek nevezzük, ha energiatermelésre alkalmas, az az erőgép. Működése minden esetben mechanikai elvre vezethető vissza. Mechanikai mozgás nélkül nem beszélhetünk gépről. Köznapi értelemben a szerszámmal szemben az jellemzi, hogy felépítése bonyolultabb, több mozgó alkatrészből áll, amelyek egyfajta mechanikai elven történő együttes munkájához külső energiaforrás – elektromosság, víz, szél, stb. – szükséges.

Ismered-e a CNC gépek fejlődését?

A második világháború után a számjegyvezérlésű – NC - szerszámgépek terjedtek el, ahol a mechanikus vezérlést a sokkal rugalmasabb numerikus kontroll váltotta fel. Később a gépeket számítógéppel egészítették ki, ezt hívják CNC vezérlésnek. A CNC gépeken automatizálták a szerszámcserét és a munkadarab mozgatást is. Végül több különböző szerszámgépet egyesítettek, ezeket a kombinált szerszámgépeket megmunkáló központoknak nevezik. 

Szerinted mióta használ az ember szerszámokat?

Már az ősember által, például a gyümölcsök fáról való leverésére használt botok is szerszámnak minősültek, hiszen alkalmazásuk megkönnyítette az ember munkáját. Jelentős előrelépést a kőkorszaki pattintott eszközök megjelenése hozott, hiszen ekkor már a szerszámok adott célra való elkészítéséről beszélhetünk. Ebben a korban, körülbelül 300-400 ezer éve született meg a szerszámkészítés fogalma. Az első összetett szerszám a vadászathoz használt, hosszabb bot végére rögzített pattintott kő volt, mely a lándzsa elődjeként segítette az embert a vadászatok során.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 • http://www.e-gepesz.hu
 • Seres: Géprajz. Műszaki Könyvkiadó. 2010.
 • Nagy: Szerszámkészítő szakrajzi és rajzolvasási példatár. Műszaki Könyvkiadó. 1983.

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • www.palyaorientacio.munka.hu – a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapja: pálya-, szakmaválasztást segítő kérdőívekkel, keresőkkel, foglalkozás-bemutató anyagokkal
 • www.nive.hu – itt megtalálható a hatályos Országos Képzési Jegyzék és a szakképzésekhez tartozó Szakmai és Vizsgakövetelmények listája
 • www.felvi.hu – az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapja: információ a felsőoktatási szakokról, intézményekről
 • www.eniskolam.hu
 • www.szakmavilag.hu
 • www.mileszel.hu

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • 200 x szép szakma (MFPI 2010, letölthető kiadvány: http://www.fovpi.hu/palyavalasztas/kiadvanyok/200xszep_szakma)
 • Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - évente megjelenő kiadvány
 • Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

„A körülöttem dolgozókhoz mérten, a „tojáshéj” még a hátsómon van. Bekerültem egy olyan csapatba, ahol, ha a többiek gyakorlati éveit összeadnám, a többszöröse jönne ki az én életkoromnak. Rengeteget tudok tőlük tanulni. Apró fogásokat, amiket az iskolában lehetetlen elsajátítani. Ehhez persze meg kellett értenem, hogy a magabiztosságon túl elengedhetetlen az alázat is. Mind a munka, mind az „öregek” tudása iránt. Legutóbbi nagy sikerem egy keményfémlapkás marófej élezése, felújítása volt. Beleizzadtam, de sikerült, és a többiek is megdicsértek. Na, ez többet ért, mint sok iskolai ötös!” – Mesélte István, szerszámkészítő.