Tartsd velünk az irányt!

Könyvkötő

Mit kell tudni a könyvkötőről?

A könyvkötő feladata a megrendelő igényeinek megfelelő könyvek és más kiadványok – például szakdolgozatok, fotóalbumok, étlapok, ajándékkönyvek – elkészítése. Emellett hibás, sérült könyvek, dokumentumok javításával is foglalkozik. Munkájához kézi, illetve gépi módszereket használ, napjainkban inkább az utóbbit. A nyomtatott íveket használja alapanyagként, és ezekből készíti el a megrendelt terméket vágással, hajtogatással, ragasztással vagy más kötési eljárásokkal. A gépi könyvkötés során a gépek üzemeltetése, beállítása és karbantartása is feladata. A könyvkötő dolgozhat nyomdai alkalmazottként, vagy üzemeltetheti saját vállalkozását.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…érdekel a könyvek világa, azok borításának szépsége. Jó, ha szeretsz egyedül és tudsz kitartóan dolgozni, mert aprólékos tevékenységeket kell majd végezned, sok apró döntés meghozatalával. Fontos, hogy jó legyen a kézügyességed, mert elengedhetetlen a pontos munkavégzés. Jól fogod magad érezni a munka során, haszereted, hogy munkádnak kézzel fogható eredménye van – tehát elkészül egy szépen kötött könyv vagy fotóalbum pár óra alatt.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

...először az általános iskola nyolc osztályát kell befejezned, majd a Könyvkötő és nyomtatványfeldolgozó szakképesítést kell megszerezned egy nyomdaipari szakiskolában.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Tárgyias
 • Megvalósító

A könyvkötő szakma végzéséhez ideális az érdeklődésed, ha szívesen foglalkozol gyakorlati problémák megoldásával, kivitelezésével – tehát például azzal, hogy megtaláld egy száz éves kiadvány újrakötésének legjobb módját. Ehhez sokfajta eszközt, gépet és anyagot kell majd használnod, így jó, ha van érzéked e műszaki tevékenységekhez. Emellett szükséges, hogy szeresd a jól szervezett munkát és a logikus megoldásokat, mert a könyvkötészet szabályait be kell majd tartanod minden egyes munkánál.

Könyvkötőként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Könyvkötőként munkád akkor sikeres, hapont akkorra, pont annyiért és pont olyan könyvkötészeti terméket tudsz készíteni, amiben a megrendelővel megállapodtatok, amiről szerződést kötöttetek. Ennek megvalósításában aszakmai ismeretek mellett a következő készségek, képességek segítenek majd:

 • Önállóság, mert nagyrészt egyedül kell dolgoznod, a szakmai döntéseket neked kell tudni meghozni.
 • Kitartás, hogy bírd az egész napos fárasztó munkát, ami néha egyhangú.
 • Kézügyesség, a munkával járó apró kéz- és ujjmozdulatok végrehajtásához lesz rá szükséged.
 • Figyelem, hogy ne hibázz az egész napos munkavégzés során, azaz pontosan, precízen tudj dolgozni.

A munkádat segíti még a technológiai, műszaki kompetencia, a gépek alkalmazása során. Ha saját vállalkozásodat vezeted, akkor szükséged lesz vállalkozói kompetenciára is.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A könyvkötő elsősorban jól működő érzékszerveit, karjait, kezeit, ujjaithasználja a mindennapokban, így az egészségügyi elvárások a következők:

 • ép látás – elsősorban a kézzel végzett műveletek pontos végrehajtásához;
 • ép karok, kezek, ujjak – mert szükség van ezek használatára a gépi üzemben az anyagmozgatás és a gépek kezelése során, kézi készítés esetén pedig a műveletek többségénél: az ívek hajtogatásánál, enyvezésnél, könyvtábla díszítésénél;
 • jó tapintási érzék – a kézzel végzett munkaműveletek precíz végrehajtásához;
 • porra és a használt ragasztóanyagokra való érzékenységmentes légzőszervek.

Az egyedi munkák elkészítésénél fontos képesség a jó esztétikai érzék, a normális szemmérték, az arányérzék.

Gyengén fejlett vagy egészségi okból kisebb terhelést bíró személyek számára is ajánlható ez a foglalkozás.

Mi jellemző a könyvkötő munkájára?
Személyközpontú (0%)
(0 - 100)
Tárgyias (100%)
Csoportos (20%)
(20 - 80)
Önálló (80%)
Kültéri helyszínen (0%)
(0 - 100)
Beltéri helyszínen (100%)

Mit csinál a könyvkötő?

A könyvkötőkemény, félkemény és puhafedeles könyvek és más kiadványok elkészítésével és javításával foglalkozik, gépi vagy kézi módszerekkel. Ennek során többek között a következő tevékenységeket végzi:

 • A gépi könyvkötés tevékenységei:
  • Előkészíti a munkafolyamatot. A munka megkezdése előtt ellenőrzi a gépek műszaki állapotát.
  • Kiszámítja és ellenőrizi a szükséges anyagok mennyiségét és minőségét. Megállapítja, hogy például a szálirány, nedvességtartalom vagy a festékszáradás megfelelő-e.
  • A könyvkötő és nyomtatványfeldolgozó gépeket, berendezéseket üzembe helyezi. Működteti és működésüket felügyeli, valamint a szükséges szabályozási feladatokat elvégzi.
  • Síkvágó gépeket üzemeltet. A nyomdai előkészítéshez és az utómunkálatokhoz tartozó vágási és körülvágási feladatok során üzemelteti és ellenőrzi ezeket, az elektronikus vezérlésű egységeket programozza.
  • Minőség-ellenőrzést végez. Betartja a minőségbiztosítási előírásokat, és a termékek minőségét folyamatosan ellenőrzi.
  • Betartja a munkavédelmi, technológiai, tűzvédelmi és érintésvédelmi szabályokat, az ergonómiai előírásokat.
 • A kézi könyvkötés tevékenységei:
  • Nyomtatott íveket hajtogat. Ezeket összeállítja és varrja.
  • Alkalmazza a kézi könyvkötés műveleteit. Szakszerűen használja a szükséges kötészeti anyagokat és eszközöket, pl. papírmárványozáshoz, bőrdíszműkötéshez, pergamenkötéshez.
  • Könyvet újraköt. A használt, hibás könyvet kijavítja.
 • Egyéb tevékenységek:
  • Kasírozást végez. Fényképek, plakátok esetében.
  • Díszdobozokat készít, nyomtatott termékeket díszít.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A könyvkötő munkája során többek között az alábbi anyagokat és eszközöket használja:

 • kötészeti szerszámok: kéziszerszámok, kisgépek, segédeszközök, nyomóformák, mérőeszközök;
 • kötészeti gépek: ipari nyomtató, papírfeldolgozó gépek, könyvtestkészítő gépek, könyvtáblakészítő gépek, könyvkikészítő gépsor, folyóirat-készítő gépsor, anyagmozgató gépek;
 • irodatechnikai eszközök: számítógép, szoftverek, nyomtató, íróeszközök, telefon.

A könyvkötő munkavégzése során elsősorban papírral, ragasztó- és fűzőanyagokkal, valamint vászonnal, kartonnal, bőrrel és más borítóanyagokkal dolgozik. Ezek mellett a biztonságos munkavégzés érdekében munkavédelmi eszközöket, berendezéseket is használ.

Kivel találkozik munkája során?

Munkája során elsősorban a következő személyekkeltart kapcsolatot:

 • a megrendelővel – elsősorban, ha saját vállalkozást vezet;
 • vezetőjével;
 • más könyvkötőkkel;
 • alapanyag-beszállítókkal;
 • a nyomda, műhely többi dolgozójával.

Saját vállalkozás vezetése esetén a szakember együttműködik még a vállalkozás pénzügyeit kezelő könyvelővel és az illetékes hatóságok –például NAV – képviselőivel is.

Hol végzi a munkáját?

A könyvkötő munkáját műhelyben vagy gépi üzemben végzi. A műhelyben jellemzően egyedül, nyugodt körülmények között dolgozik, míg a gépi munkavégzés helyszínére jellemző a zaj és a por jelenléte.

Milyen munkaidőben dolgozik?

A könyvkötő munkaideje jellemzően hétfőtől péntekig heti 40 óra.Dolgozhatnak azonban több műszakban, egymást váltva – ez inkább a gépi munkavégzés esetén fordul elő. Túlórázás, hétvégi munkavégzés szoros határidők esetén jellemző. Amennyiben saját vállalkozást vezet, úgy munkaideje, a megrendelői igényekhez, határidőkhöz igazodva, rugalmas.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A munka során a könyvkötő szervezetét – elsősorban a gépi könyvkötő üzemben – különböző ártalmak, veszélyek érhetik:

 • baleseti veszélyforrások lehetnek a könyvkötő üzemben használt gépek. A vágó-, cérnafűző-, drótfűző-, hajtógépek óvatlan használata kézsérülést okozhat;
 • porképződéssel járhat a táblakészítő gépek működése;
 • a gépek, berendezések zajosak, ez terheli a fület;
 • az enyv és a ragasztók használata az ezekre érzékeny embereknél egészségre káros hatással járhat.

Ha a könyvkötő fokozottan ügyel a biztonsági előírások, szabályok betartására, és védőeszközöket - például védőruhát, csúszásmentes zárt cipőt, védőszemüveget – használ, akkor ezek a veszélyek nem jelenthetnek gondot. A kötészeti munka gyakori kézmosást igényel, gondoskodni kell megfelelő kéztisztító anyagokról, eszközökről.

Ez a szakma könnyűfizikai munka, ami azt jelenti, hogy állva vagy ülve kell dolgozni, hajolni és emelni is kell, főleg a karokat, kezeket, ujjakat éri terhelés.Ehhez járul még hozzá az esetleges szoros határidőkre való elkészülés fontosságából eredő feszültség.

Ezért fontos, hogy a könyvkötőeleget pihenjen, feltöltődjön munka után, vagy időnként szünetet tartson.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Könyvkötő és nyomtatványfeldolgozó (34 543 06)

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben a Könyvkötő és nyomtatványfeldolgozó szakképesítést szükséges megszerezned, amit – például nyomdaipari – szakiskolában 3 év alatt tehetsz meg. A képzés megkezdéséhez az általános iskola nyolc osztályát kell elvégezned, valamint egészségügyi alkalmassági vizsgálaton megfelelned.

Ahhoz, hogy a könyvkötő szakmát könnyen meg tudd tanulni, segít, ha otthonosan mozogsz a következő tantárgyakban:

 • technika, életvitel és gyakorlat – a kézügyességet fejleszti;
 • vizuális kultúra – a szépérzéket fejleszti és általános művészeti tájékozottságot, műveltséget ad.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Könyvkötő?

Minimum 121 000 Ft - Maximum 174 000 Ft

A könyvkötőországos havi bruttó átlagkeresete142.000 Ft, ami a tapasztalattól, és attól függően, hogy melyik országrészben dolgozik, havi bruttó 121.000-174.000 forint között mozoghat. Ha saját vállalkozásodat vezeted, akkor eltérhet a kereseted ezektől a számoktól, attól függően, hogy mennyi megrendelésed van, és mennyit tudsz dolgozni.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A kézi könyvkötés mestersége napjainkra nagyrészt háttérbe szorult; ezt a tevékenységet nagyüzemi, gépesített módszerek váltják fel. Emiatt az a könyvkötő tud könnyen elhelyezkedni manapság, aki képes a modern technológiát használni. A szakember elhelyezkedési lehetőségét jelentősen növeli a szakmai ismereteken túl a szakma iránti elköteleződés és a minél szélesebb körű munkatapasztalat vagy akár a gépészeti, specializált nyomdaipari ismeretek is.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A megszerzett szakképesítéssel például elhelyezkedhetsz, mint Kézi könyvkötő, Egyenesvágógép-kezelő, Gépi könyvkötő vagy Könyvfóliázó.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Tudod-e, mi a különbség a tűzött, a ragasztókötött és a cérnafűzött könyvek között?

A cérnafűzött könyvek esetében az íveket egyenként összefűzik nejlonszállal vagy cérnával. Ezt a módszert általában keménytáblás kötéseknél alkalmazzák, és segítségével elérhető, hogy a könyv teljesen kinyíljon. A tűzött és ragasztott borításoknál ez nem valósul meg, és a kötés nem lesz annyira tartós, mint a cérnafűzés esetén, azonban ezek az eljárások sokkal gyorsabbak és olcsóbbak is. A ragasztást elsősorban puhafedelű könyveknél alkalmazzák, a tűzést vékonyabb kiadványoknál.

Szerinted a könyvkötők csak könyvet készítenek?

Természetesen elsősorban könyvek összeállításával, a papír méretre vágásával, összefűzésével, ragasztásával és bekötésével foglalkoznak a könyvkötők, de emellett más termékeket is készítenek. Például foglalkoznak szakdolgozatok, doktori disszertációk kötésével, esküvők fotóalbumainak elkészítésével, étlapok egyedi kivitelezésével. Ezek mellett újságok, folyóiratok egybekötését is vállalni tudják, ajándékkönyveket, és más egyedi elképzeléseket is meg tudnak valósítani. A modern marketing tevékenységét is tudják segíteni arculati kézikönyvek igényes elkészítésével. Mindezek mellett régi könyvek javítása és újrakötése is a tevékenységeik közé tartozik.

Milyen könyvkötészeti eljárásokat ismersz?

A hagyományos kötésfajták közé tartozik a brossúrák készítése, amikor a könyv papírral, kartonnal van borítva. Meg kell említeni a vászonnal borított félkemény kötést, amely lehet félvászon kötés, ha csak a gerinc és esetleg a sarkok vannak vászonnal borítva, a többi rész papírral kötött, illetve egészvászon kötés, amennyiben a könyvtábla egészét vászon borítja. Ugyanígy beszélhetünk félbőr, illetve egészbőr kötésről is. 

Mit gondolsz, a könyvkötők milyen egyéb, kiegészítő tevékenységekkel foglalkoznak?

A könyvkötészeti tevékenységhez szorosan kapcsolódó papírfeldolgozási feladatok elvégzése nem ritka egy-egy könyvkötő műhely, üzlet működtetése során. Ilyen tevékenységek lehetnek a papírvágás, stancolás, egyedi borítékok és levélpapírok készítése, dombornyomásos névjegyek gyártása. Emellett sok esetben másolási, bélyegző készítési munkákat is ellátnak ezek az üzletek. A nyomdai munkák elvállalása tovább bővíti a könyvkötő profilját: igényes meghívók, naptárak, matricák, kiadványok egyedi elkészítése is lehetséges.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 • Jaschik: A könyvkötőmesterség.

Elektronikus verzió: www.mek.oszk.hu/03200/03235/index.phtml

 • Nyomdavilág magazin - szakfolyóirat
 • Nagy – Türk-Kelemen: Könyvkötés. PytheasKiadó.

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

Ferenc hosszú évek óta foglalkozik könyvkötészettel. Elmondása szerint: „Számomra a könyvkötői munka legnagyobb kihívása, hogy megtaláljam a modern módszerek és a bevált, régi technikák között az egyensúlyt. A kézi könyvkötés bár nem olyan hatékony és gyors eljárás, mint a gépi tömegtermelés, de aki látott már kézzel készült kötetet, biztosan egyetért velem: a minőségkülönbség leírhatatlan. Természetesen belátom, hogy nincs minden könyv esetében szükség a mi munkánkra, hiszen a gépi módszerekkel sokkal olcsóbban lehet könyveket előállítani, és örömteli is a fejlődés, mert így sokkal szélesebb olvasóközönséghez jutnak el a kötetek. De emellett szerencsére hozzám még mindig sokan fordulnak javítási, újrakötési munkákkal, sőt, kis példányszámú megrendeléseket is kapok új kiadásokra. Az elmúlt tíz évben az én műhelyemben is jelentős változások történtek, például egy kisméretű hajtogatógép megvásárlásával felkészültebb vagyok a megrendelői igények szélesebb körű kiszolgálására. Így remélem, hogy az üzletet és a mesterséget fiam a jövőben is fenn tudja majd tartani.”