Tartsd velünk az irányt!

Nyomdai grafikus, nyomdai rajzoló

Mit kell tudni a nyomdai grafikus, nyomdai rajzolóról?

A nyomdai grafikus, nyomdai rajzoló egy nyomdában dolgozik azon, hogy kiváló minőségű nyomdai anyagokba, pl. cégek szórólapjaiba, prospektusaiba, könyvekbe szép rajzok, ábrák kerüljenek. Munkáját az úgynevezett vezetőtervező felügyeli, ő adja ki neki is a feladatokat. Gépekkel, pl. színmérővel, rajzpaddal, színes nyomtatóval dolgozik, amelyek segítenek neki a képek elkészítésében, a szöveg tördelésében, mert fontos, hogy a szövegek és a képek összhangban legyenek az olvasó számára.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…kreatív vagy, és jó a kézügyességed, hiszen kezed munkáját dicséri majd egy szép album, érthető tankönyv, érdekes prospektus. Természetesen ehhez az is szükséges, hogy könnyen olvass el és érts meg egy-egy szöveget, hogy tudj ahhoz illeszkedő ábrákat, grafikákat készíteni. Fontos, hogy ügyesen bánj a gépekkel, illetve hamar beletanulj egy-egy eszköz használatába, hiszen a nyomdákban mára már szinte minden gépesített. Mivel a nyomdai feladatok, a gépek használata sok szabály (pl. színek keverése, szavak száma, stb.) betartását követeli meg, fontos, hogy meglehetősen szabálykövető légy.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…a Grafikus szakképesítés megszerzéséhez az általános iskola nyolc osztályának elvégzését követően egy nyomdaipari szakközépiskolában le kell érettségizned, majd szakmai képzésben részt venned. Ha másfajta szakközépiskolában vagy gimnáziumban, érettségizel, akkor is megszerezheted ezt a szakképesítést, de a képzési idő így hosszabb.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Tárgyias
 • Megvalósító
 • Alkotó

Nyomdai grafikus, nyomdai rajzolóként fontos, hogy szívesen használd a munkához szükséges tárgyakat, eszközöket például egy lemezvágót, digitális táblát. Ugyanakkor élvezheted, hogy munkádnak akár pár napon belül látod a „gyümölcsét”, például egy szép könyv vagy szaklap formájában. Mivel a nyomdai tevékenységek sok kötöttséggel járnak, pl. megfelelő színek és azok mennyiségének kiválasztása, gépek megfelelő beállítása, fontos, hogy ezek a szabályok ne zavarjanak, sőt, akár biztonságot adjanak, mert ezek alapján tudod, hogy mi a dolgod. Elengedhetetlen továbbá az is, hogy a munkádra úgy gondolj, mint egy alkotó folyamat: legyen elképzelésed, pl. egy rajzról, és azt meg is kívánd valósítani, kreatív, látványos és ízléses módon.

Nyomdai grafikus, nyomdai rajzolóként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Nyomdai grafikus, nyomdai rajzolóként akkor lehetsz majd sikeres, ha otthonosan mozogsz a műszaki területeken, a gépek között, illetve szépérzékkel és jó kézügyességgel rendelkezel. Ez teszi ugyanis majd lehetővé, hogy munkádat széles körben elismerjék. Ehhez többek között a következő tulajdonságok segítenek:

·         Technológiai, műszaki kompetencia,hogy tisztában légy, hogy az egyes nyomdai gépekkel mit lehet elérni, hogyan működnek.

 • Digitális kompetencia, hogy a számítógépes grafikai programokkal jól tudj dolgozni, szép rajzokat, grafikákat tudj készíteni.
 • Kreativitás, hogy grafikai munkád minden szempontból elérje a kívánt hatást az olvasóknál.

·         Szövegértés, mert a szövegekhez illeszkedő grafikákat kell készítened majd, a szövegeket értelmükhöz igazítva kell tördelned, elválasztanod.

·         Kézügyesség,mert fontos, hogy az aprólékos, nagy pontosságú és precíz mozdulatokat igénylő feladatokat biztos kézzel lásd el, főleg a rajzok készítése, és a nyomdai gépek beállítása során.

 

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A nyomdai grafikus, nyomdai rajzoló munkavégzését lehetővé tevő egészségügyi követelmények elsősorban a nyomdaipari szakterületből és a számítógépes grafikai munkából adódnak:

 • ép karok, kezek, ujjak – a grafikák elkészítéséhez szükséges;
 • ép hallás – a munkatársakkal, a megrendelővel való kommunikációhoz szükséges;
 • jó látás, színlátás, térlátás – például a színek kikeveréséhez és általában a grafikák megrajzolásához kell.

A foglalkozás egyes tevékenységei mozgás-, látás- és hallássérülés esetén is végezhetőek. Fontos, hogy a sérülés típusainak megfelelő segítséget használhasson az illető, pl. akadálymentesített munkahely, megfelelő szemüveg, hallókészülék, vagy egyes feladatokat adjon át más munkatársaknak.

Mi jellemző a nyomdai grafikus, nyomdai rajzoló munkájára?
Személyközpontú (20%)
(20 - 80)
Tárgyias (80%)
Csoportos (32%)
(32 - 68)
Önálló (68%)
Végrehajtó (63%)
(63 - 37)
Irányító (37%)

Mit csinál a nyomdai grafikus, nyomdai rajzoló?

A nyomdai grafikus, nyomdai rajzoló főbb feladatai a nyomdai tervezéshez, előkészítéshez, illetve magához, a nyomdai munkálatok grafikai részéhez és a szövegek tördeléséhez kapcsolódnak, ami munkájának minőségellenőrzésével zárul le. Felelőssége az elkészült nyomdai termékekben, például könyvekben, prospektusokban, plakátokon stb. található képi részekre terjed ki, illetve azoknak a szövegrészekkel való összhangjára. Ezek alapján jellemzően a következő feladatokat látja el:

 • Megtervezi a grafikát, rajzot. Az adott nyomdai termékhez, kiadványhoz szakértőként részt vesz a grafikai elemek elgondolásában és kidolgozásában. A képek, rajzok, stb. lehetnek többek között illusztrációk, piktogramok – képi jelek, amelyek a nyomtatott megjelenés részei lesznek.
 • Szövegszerkesztési munkálatokat végez. A képeken túl a szövegeket is eligazítja annak érdekében, hogy a nyomdai termék igényes kivitelezésű legyen.
 • Előkészül a nyomdai munkálatokra. Előkészíti a festékeket, oldószereket, papírokat, illetve a nyomtatógépeken szabályozza a festékadagolást.
 • Próbanyomatot készít. Az elkészítésre váró nyomdai anyagból néhány próbát elkészít annak érdekében, hogy az előzetesen kiszűrhető hibákat elkerülje.
 • Nyomdai folyamatot felügyeli. Grafikai programokkal rendelkező számítógépek segítségével nyomon követi a nyomdai folyamatot, szükség esetén beavatkozik, a hibákat kijavítja.
 • Adminisztrációt végez. A lezárult nyomdai folyamatokról nyilvántartást vezet, adott esetben azokat a megrendelőnek megmutatja.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A nyomdai grafikus, nyomdai rajzoló elsődleges munkaeszköze a grafikai programokkal és internetkapcsolattal ellátott számítógép. Ezen túl dolgozik még például:

 • színmérőkkel;
 • színes nyomtatóval;
 • digitális táblával, rajzpaddal;
 • nyomógépekkel: sokszorosított grafika előállítására alkalmas magas- és mélynyomó gép;
 • grafikai eszközökkel: nyomóformák, lemezvágó, nagyító, filmvágó, stb.

Munkájának anyagszükséglete elsősorban nyomdatechnikai eszközök, például papír, nyomdai film, tinta, festékek, stb.

 

Kivel találkozik munkája során?

A nyomdai grafikus, nyomdai rajzoló elsősorban vezetőjével és kollégáival tartja a kapcsolatot, de együttműködik még:

 • szöveg- és képszerkesztőkkel;
 • korrektorral;
 • tervezőszerkesztővel;
 • tipográfussal: betűformákért felelős nyomdász;
 • gépmesterekkel;
 • könyvkötőkkel.

Szakmai tudása miatt jelen lehet egy-egy megrendelői tárgyalás során is.

Hol végzi a munkáját?

A nyomdai grafikus, nyomdai rajzoló munkahelye többnyire jól megvilágított számítógépes munkaasztal egy irodában. Munkavégzés közben azonban gyakran megfordul a nyomdában, ahol meg tudja tekinteni például a próbanyomatot.

Milyen munkaidőben dolgozik?

A nyomdai grafikus, nyomdai rajzoló jellemzően hétfőtől péntekig, napi 8 órában dolgozik. Vannak azonban olyan nyomdák (pl. a naponta megjelenő újságokkal foglalkozók), amelyek a munkatársakat több műszakban, hajnaltól kora délutánig vagy délutántól éjszakáig foglalkoztatják, mert a munka azt követeli meg.

 

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A nyomdai grafikus, nyomdai rajzoló munkavégzése során az alábbi veszélyek, ártalmak merülhetnek fel:

·         nyomdagépekkel való közvetlen munkavégzés okozta ártalmak és kockázatok, például a felhasznált festékek tömény szaga, a gépek mozgóalkatrészei, zajhatás;

·         a szakember látására lehet károsító hatással a számítógép (mint a legfőbb környezeti veszélyt jelentő tényező) hosszantartó használata,

·         hosszabb távon gerinc- és ízületi bántalmakat is okozhat a számítógép előtt történő sok ülés.

A nyomdai grafikus, nyomdai rajzoló munkája részben szellemi munka, részben könnyű fizikai munka. Az ülő munka következményeként különböző gerinc-, derék-, nyak- és ízületi panaszok jelentkezhetnek.

Stresszt és fáradtságot okozhat a szakember számára a szoros határidő és a sokféle, egy időben zajló munkák megszervezése, sőt esetenként a munka monotonitása is.

Ezeket, illetve az ülőmunkából fakadó ártalmakat a munkavégzés során történő helyzetváltoztatással, pihenéssel, kis mozgással lehet csökkenteni, kiküszöbölni, illetve a munkaidőn kívüli kikapcsolódást biztosító szabadidős tevékenységgel, mozgással.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Grafikus (54 211 04)

A képzés megkezdéséhez először le kell érettségizned. Amennyiben általános iskola elvégzése után nyomdaipari szakközépiskolában – mely a képző- és iparművészet ágazathoz tartozik - tanulsz tovább, úgy a szakképesítés megszerzése további 1 évet vesz igénybe, ha más szakközépiskolában vagy gimnáziumban szerzed meg az érettségit, úgy további két évet kell tanulni.

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben a Grafikus szakképesítés megszerzése szükséges,amelyet, érettségit követően szerezhetsz meg. A képzés megkezdése előtt meg kell felelned egy egészségügyi alkalmassági vizsgálaton is.

Ahhoz, hogy a nyomdai grafikus, nyomdai rajzoló szakmához kapcsolódó összes alaptudást könnyen meg tudd tanulni, segít, ha otthonosan mozogsz a következő tantárgyakban:

 • technika, életvitel és gyakorlat – a kézügyességed fejlesztése és a nyomdaipari feladatok megértése céljából;
 • mozgóképkultúra és médiaismeret – hogy legyen egy általános ismereted a nyomdaipari termékekről, pl. könyvekről, plakátokról;
 • vizuális kultúra – a grafikai munkák elvégzésénél lesz erre az ismeretre szükséged.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Nyomdai grafikus, nyomdai rajzoló?

Minimum 160 000 Ft - Maximum 210 000 Ft

A nyomdai grafikus, nyomdai rajzoló átlagkeresete havi bruttó 185.000 Ft, országos átlagot tekintve ez a kereseti sáv havi bruttó 160.000 és 210.000 Ft között mozog.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A természetes módon felszabaduló álláshelyek (pl. nyugdíjba vonulás, pályaváltás) elhelyezkedési lehetőséget kínálnak a pályakezdő szakemberek számára. A tehetséges, elhivatott szakemberek, főképp, ha valamilyen speciális szakmai, technológiai tudással, ismerettel rendelkeznek (pl. adott gép kezelése, számítógépes grafikai módszerek), mindig akad elhelyezkedési lehetőség.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A szakképesítés birtokában több munkakör is betölthető, amelyek között meglehetősen könnyű váltani. Néhány példa:

 • Számítógépes nyomdai képszerkesztő;
 • Hirdetési grafikus, nyomdai;
 • Nyomdai előkészítő;
 • Könyvkötő;
 • Alkalmazott tipográfus;
  • Alkalmazott illusztrátor.

A Grafikus képzés elvégzését követően lehetőség van tanfolyami keretek között elvégezni a Korrektor (OKJ 55 213 03) szakképesítést, melynek megszerzésével további munkakörökben is lehetőség nyílik az elhelyezkedésre.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Tudod-e, milyen grafikai technikával állítják elő a közúti jelzőtáblákat?

A szitanyomás egy nem gyakori nyomdai eljárás, amely például a selyemiparban volt, illetve a textiliparban a mai napig használatos. Ilyenkor a formát egy keretbe foglalják, és sablonnal teszik rá a megfelelő grafikát. Ez a közúti jelzőtáblák gyártásának is a technológiája. Reklámtárgyak, például tollak készítése során, illetve képzőművészeti eljárások némelyikében használt grafikai eljárás.

Szerinted mi a különbség a nyomdai grafikus és a webdesigner között?

Mindkét foglalkozás betölthető grafikus szakképesítéssel, mivel munkájuk alapja azonos: grafikai elemek megtervezése és kivitelezése egy adott szövegrész mellé. Ugyanakkor a nyomdai grafikus elsősorban kézzel megfogható termékekre gyártja ezeket a grafikákat, például könyvekhez, kiadványokhoz, szórólapokhoz, míg a webdesigner, ahogyan azt neve is jelzi, kreativitását főként honlapok tervezésénél kamatoztatja.

Mit gondolsz, ki volt az első nyomdász?

A nyomtatás, illetve a nyomda a reneszánszkorban élő Gutenberg nevéhez kötődik, aminek az oka, hogy az általa feltalált nyomdapréssel vált lehetővé a tömeges sokszorosítás. Az első nyomatokra azonban Kínában leltek a régészek a 812. évben nyomtatott papírpénzek formájában. Akkoriban az úgynevezett fadúcos nyomtatást alkalmazták, amely során egy kézzel kivésett falapra tettek festéket, majd arra egy papírlapot, és kefével dörzsölték át, hogy a festék átragadjon a lapra.

Hallottad már Zichy Mihály, grafikus nevét?

Zichy Mihály az 1800-as évek közepétől dolgozott festőként és grafikusként. Bár ő festette meg 1849-ben Batthyány Lajos arcképét, élete nagy részét Oroszországban töltötte. Az ő keze munkáját dicséri rengeteg illusztráció, például Madách Imre: Az ember tragédiája, Arany János balladái, illetve Petőfi verseihez kapcsolódóan. Külön érdekes, hogy a grúz nép nemzeti festőjeként tiszteli, mert ő illusztrálta nemzeti eposzukat. Tbilisziben szobra is áll, illetve utcát is neveztek el róla. 

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 • http://mgonline.hu/ – Papír- és Nyomdaipari Műszaki Egyesület szakmai folyóirata
 • Énekes: Kiadványszerkesztés 1-4. Novella Könyvkiadó. 2004.
 • Zala: A grafika története. Magnus Andersen Comm. 1997.

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • www.palyaorientacio.munka.hu – a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapja: pálya-, szakmaválasztást segítő kérdőívekkel, keresőkkel, foglalkozásbemutató anyagokkal
 • www.nive.hu – itt megtalálható a hatályos Országos Képzési Jegyzék és a szakképzésekhez tartozó Szakmai és Vizsgakövetelmények listája
 • www.felvi.hu – az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapja: információ a felsőoktatási szakokról, intézményekről
 • www.eniskolam.hu
 • www.szakmavilag.hu
 • www.mileszel.hu

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • 200 x szép szakma (MFPI 2010, letölthető kiadvány: http://www.fovpi.hu/palyavalasztas/kiadvanyok/200xszep_szakma)
 • Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - évente megjelenő kiadvány
 • Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

Mi jelenti a kihívást a munkában?

„Meg kell találni az egyensúlyt, ez a kihívás: ha van egy szöveg, akkor olyan grafikát kell hozzá tervezni, ami azt támogatja, de mégis feltűnő. Nem mindig könnyű, mert vannak magukkal ragadó szövegek, amelyek mellé nehéz jó grafikát tenni, például egy könyv esetében. Ugyanakkor vannak unalmasabb szövegek, amelyeket fel lehet dobni egy jó grafikával, de nem szabad, hogy azt elnyomja. Ez például szórólapoknál nem mindig könnyű.” – vallott munkájáról Gábor, aki egy nyomdában végez előkészítőtevékenységek mellett tervezői feladatokat is.