Tartsd velünk az irányt!

Kárpitos

Mit kell tudni a kárpitosról?

A kárpitos – alkalmazottként vagy saját vállalkozását vezetve – berendezési tárgyakat, bútorokat, járművek üléseit, épületek belső tereinek falát, ajtókat párnáz, von be textillel, bőrrel, műbőrrel. Emellett már kész kárpitos bútorokat, felületeket javít, felújít, cserél. Munkája egy olyan alkotó munka, ahol a szakmai ismereteken, anyagismereten, szerszámok, gépek használatán kívül szépérzékre, kézügyességre, pontosságra van szükség. Fontos ezen kívül, hogy jól kommunikáljon, hiszen a munka alapja, hogy a megrendelőkkel megtalálja a közös hangot.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…szereted használni a képzeletedet, és szereted megvalósítani elképzeléseidet a kézügyességedre támaszkodva, hiszen feladatod az lesz, hogy saját vagy megrendelőd elképzelései alapján megtervezd, majd elkészítsd a bútor bevonatát pl. bársonnyal. Ha érdekelnek az eltérő kárpitanyagok – pl. vászon, bőrhatású textil, bőr –, azok jellemzői, valamint szívesen dolgozol azokkal, szem előtt tartva a tulajdonságaikat, élvezni fogod a munkádat. Fontos, hogy figyelmesen dolgozz, akár kézzel, akár különféle gépekkel, szerszámokkal a feladatok megoldása érdekében.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…először be kell fejezned az általános iskolát, majd a Kárpitos szakképzést kell elvégezned egy szakközépiskolában.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Tárgyias
 • Alkotó
 • Megvalósító

Kárpitosként fontos, hogy szeress kivitelezni, tárgyakat készíteni, javítani, élvezd a változatos, kreatív alkotó munkát. Mivel minden munka más lehetőséget rejt, ahol szárnyalhat a fantáziád, a megrendelő a te javaslataid alapján fogja eldönteni, hogy nézzen ki pl. a karosszéke vagy a kanapéja. A kivitelezés egy nagyon precíz folyamat, ahol különböző anyagok és szerszámok használatával éred el a kívánt végeredményt. Ehhez jó, ha szereted az olyan munkát, ahol gépekkel, eszközökkel kell dolgozni, és örömmel tölt el, hogy a munka eredménye pár napon belül látható, például egy autó üléseinek huzatai.  Mindezekhez azonban elengedhetetlen, hogy általában szabálykövető légy, hisz a szabásmintákat, az anyagok felhasználásának szabályait be kell majd tartanod a szép munkához.

Kárpitosként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Ha kárpitosként szeretnél elhelyezkedni a későbbiekben, alapvető szakmai ismereteket kell megszerezned, például az alkalmazott gépek, valamint anyagok területén. Ezeken túl azonban jó, ha a következő készségekkel, képességekkel is rendelkezel:

 • Kreativitás, hogy önálló ötletekkel, megoldásokkal tudd segíteni a megrendelőt a bútor megtervezésénél, az anyagok, formák, színek választásánál.
 • Kézügyesség, mert a kárpitos munka aprólékos, és nagy odafigyelést követel meg.
 • Kitartás, hogy az esetlegesen egyhangú vagy túl aprólékos, hosszabb ideig tartó munkafázisokat is probléma nélkül el tudd végezni, például a kézi varrással történő javítás során.
 • Figyelem, mert a kárpitozáskor minden ráncnak a megfelelő helyen kell lennie.
 • Csapatmunka, mivel az egyes résztevékenységeknél közreműködő kollégákkal – például asztalosokkal, bútorrestaurátorokkal – együtt kell működni.
 • Vállalkozói kompetencia, hogy munkád teljes folyamatát átlásd, és a szakmai feladatok mellett megértsd a vállalkozás üzemeltetéséhez szükséges gazdasági, és pénzügyi kérdéseket, ezáltal sikeresen és nyereségesen tudd végezni a tevékenységet.

 

 

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A kárpitos szakma gyakorlásához az esetenkénti komolyabb fizikai megterhelés miatt, és a megrendelőkkel való kapcsolattartásból fakadóan az alábbi egészségügyi elvárásoknak kell megfelelni:

 • gerinc épsége – hogy ne okozzon gondot a munka során gyakori emelés, hajlás, és guggolás;
 • ép mozgásrendszer – ugyancsak a munkával járó fizikai megterhelés miatt;
 • ép karok, kezek, és ujjak – a bútorok felújítása vagy az új kárpit felhelyezése, valamint a szerszámok, eszközök megfelelő használata érdekében;
 • ép szín- és térlátás – hogy el tudja képzelni a munka végeredményét, és azt pontosan meg tudja valósítani;
 • érthető beszéd – a megrendelővel való kapcsolattartás során szükséges.

Hallássérültek, a munkakör átszervezésével, végezhetik a tevékenységek nagy részét.

Mi jellemző a kárpitos munkájára?
Személyközpontú (0%)
(0 - 100)
Tárgyias (100%)
Csoportos (0%)
(0 - 100)
Önálló (100%)
Globális gondolkodásmód (10%)
(10 - 90)
Aprólékos megoldások (90%)

Mit csinál a kárpitos?

A kárpitos berendezési tárgyakat, bútorokat, stb. von be textillel, bőrrel, műbőrrel, valamint felújításokat, javításokat végez. Munkájához eltérő anyagokat, gépeket, szerszámokat használ. Munkáját megbízótól vagy főnökétől kapja attól függően, hogy saját vállalkozást vezet vagy alkalmazottként dolgozik egy kárpitos műhelyben. Tevékenysége során a következő részfeladatok elvégzéséért felelős:

 • Megbeszéli az ügyféllel az elvégzendő feladatot. Felméri a megrendelő elképzeléseit, egyeztet a kárpit anyagáról, minőségéről, stílusáról.
 • Árajánlatot készít. Az ügyféltől kapott információk alapján kiszámítja a munka anyag- és munkadíját, amit jóváhagyat a megrendelővel.
 • Szabásmintát készít. A szabásminta segítségével fogja tudni a megfelelő méretű és formájú kárpitot kiszabni.
 • Beszerzi, kiszabja a kárpitanyagot és a szükséges kiegészítőket. Ahhoz, hogy a kárpit szépen illeszkedjen az adott felületre, elengedhetetlen az alatta levő alapok megfelelő előkészítése. Kiválasztja a megfelelő rugókat, tömőanyagokat, és azokat szakszerűen a bútorkeretbe rögzíti. A vevő igényeinek megfelelően elkészíti a kárpitot úgy, hogy az jól használható és kinézetre is megfelelő minőségű legyen. Felújításnál előfordulhat, hogy az anyagon keletkezett sérüléseket kézi varrással kell javítani, esetleg festeni.
 • Szakszerűen használja a gépeket, szerszámokat, mérőeszközöket. A gyakori szerszámhasználat miatt fontos a gépek, eszközök megfelelő karbantartása.
 • Együttműködik belsőépítészekkel, lakberendezőkkel. Lakások, épületek belső terének kialakítása során egyeztet a textilválasztáskor, figyelembe véve, hogy az illeszkedjen az egyéb berendezési tárgyak hangulatához, stílusához. A bútorkárpitok egyéb textilekkel, például függönyökkel történő összehangolásában is segít.
 • Adminisztrációs feladatot lát el. Amennyiben saját vállalkozást vezet, ő felel a cég ügymenetének bonyolításáért, a megrendelések felvételéért, számlázásért, egyéb engedélyek intézéséért. Elvégzi az ehhez szükséges adminisztrációs feladatokat, és kapcsolatot tart a cég működésével kapcsolatban személyekkel, cégekkel, hatóságokkal, például könyvelővel, az adóhatósággal, szakmai szervezetekkel. Munkáját, az eltöltött időt, felhasznált anyagokat illetően alkalmazottként is dokumentálja.

 

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A kárpitos a mesterséghez szükséges eszközök, gépek mellett a kommunikációhoz és adminisztrációhoz kapcsolódó eszközökkel is dolgozik.

 • szerszámok, kéziszerszámok, elektromos gépek;
 • mérő-, vágó-, szúró-, ragasztó-, rögzítőeszközök;
 • irodatechnikai eszközök: toll, papír, fénymásoló, nyomtató, szkenner, számológép;
 • számítógép megfelelő programokkal, internetkapcsolattal;
 • telefon, mobiltelefon.

 

Munkája során elsősorban textíliákkal, bőrökkel és díszítőanyagokkal dolgozik, de felhasznál vegyi anyagokat (ragasztók, lakkok, oldószerek) is, valamint beépíthet faanyagokat, rugókat, tömítő anyagokat és fém alkatrészeket is a termékbe. Munkája befejezésekor csomagolóanyagokkal dolgozik.

 

Kivel találkozik munkája során?

A kárpitos munkafeladatait többnyire önállóan végzi, ez idő alatt elsődlegesen munkatársaival konzultál. Az egyes munkafázisok során azonban kapcsolatba kerül:

 • megrendelőkkel;
 • lakberendezőkkel, belsőépítészekkel;
 • beszállítókkal;
 • hivatalos szervek képviselőivel.

A beszállítókkal fenntartott rendszeres kapcsolat kulcsfontosságú, hiszen tőlük szerzi be a munkához nélkülözhetetlen anyagokat: kárpitot, díszítőelemeket, kellékeket, eszközöket, szerszámokat. Saját vállalkozás működtetése esetén kapcsolatban áll a vállalkozás működtetése szempontjából nélkülözhetetlen személyekkel, mint a könyvelő, ügyvéd, illetékes hatóságok. 

Hol végzi a munkáját?

A kárpitos jellemzően zárt térben, kárpitosműhelyben dolgozik. Adminisztratív teendőit általában irodában látja el, ami rendszerint a kárpitosműhelyből leválasztott helység. Az anyagbeszerzést külső helyszínen, de szintén zárt térben, nagykereskedésekben végzi. Amennyiben vállalkozást vezet, úgy az üzletmenettel kapcsolatos megbeszéléseit (például könyvelővel) szervezheti saját irodájába, de külső helyszínre is. 

Milyen munkaidőben dolgozik?

A kárpitos jellemzően hétfőtől péntekig, átlagosan heti 40 órát dolgozik. Alkalmazottként a munkaidő-beosztás függ az őt alkalmazó cég munkarendjétől; van, hogy többműszakos munkabeosztásban dolgozik, azaz kora reggeltől kora délutánig, illetve déltől estig végzi munkáját. Saját vállalkozásban munkaidejét rugalmasan oszthatja be, természetesen mindig szem előtt tartva a munka elvégzéséhez szükséges időigényt, határidőket. Szoros határidővel elvállalt munka esetén előfordulhat, hogy hétvégi vagy esti munkavégzés is szükséges.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A kárpitost munkája során a számtalan alkalmazott eszköz, gép, anyag miatt a következő ártalmak, veszélyek érhetik:

 • allergiás reakciókat válthatnak ki a kivitelezésnél használt bizonyos anyagok, például egyes ragasztók, festékek belélegzése;
 • baleseti lehetőség a kéz-, láb-, szemsérülés, elcsúszás, áramütés;
 • zaj- és porártalom: a bútorok csiszoláskor keletkező portól és a gépek használatából adódó zajtól.

Ezért a munka során fokozottan kell ügyelni a biztonsági és munkaegészségügyi előírások betartására, valamint nagyon fontos a megfelelő védőfelszerelések használata.

A kárpitos épületen belül (kárpitosműhelyben, az összeszerelés helyén), álló és hajló testhelyzetben, közepesen nehéz fizikai munkát végez, ami erőteljes mozgásszervi igénybevételt jelent. A gerincen és a lábakon kívül a kar és a kezek is fokozott megterhelésnek vannak kitéve csakúgy, mint a szemek. Munkája állandó figyelemösszpontosítást követel meg, hiszen a kárpitnak illeszkednie kell a bútorhoz, melyhez pontos mérésekre és a szerszámok pontos használatára van szükség. Emiatt a munka kifáradáshoz is vezethet. Mivel gyakran a határidők szorításában kell teljesítenie, ez feszültség forrása lehet. Szintén stresszhez vezethet az ügyfelekkel történő gyakori egyeztetés, olykor egyet nem értés, egymás meg nem értése.

A fizikai és pszichikai nehézségek pihenéssel, kikapcsolódást jelentő szabadidős tevékenységekkel csökkenthetők. 

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Kárpitos (34 542 05)

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben a Kárpitos szakképesítés megszerzése szükséges, amelyet az általános iskola elvégzését követően egy szakközépiskolában szerezhetsz meg. A képzést megelőzően egy egészségügyi alkalmassági vizsgálaton meg kell felelni.

A Kárpitos szakképesítés (iskolai rendszerű szakképzésben) szakiskolában 3 év alatt szerezhető meg. Lehetőség van iskolarendszeren kívüli felnőttképzésben, tanfolyamon is tanulni a 16. életév betöltését követően, ebben az esetben a képzés óraszáma 960-1440 óra között változhat.

Ahhoz, hogy a kárpitos szakmához kapcsolódó összes alaptudást könnyen meg tudd tanulni, segít, ha otthonosan mozogsz a következő tantárgyakban:

 • vizuális kultúra – hogy magabiztosan bánj az anyagokkal, formákkal, színekkel, tudd, hogy mi mihez illeszkedik;
 • művészetek – ahol megismerheted a különböző stílusokat és képi világokat, amelyeket a munkádnál használni tudsz majd, sőt ötleteket is meríthetsz belőlük;
 • technika, életvitel és gyakorlat – amely fejleszti a kézügyességet és széleskörű szerszám- és gépismeretet alapoz meg.

Mindezeken túl, a munkatársakkal és az ügyfelekkel való kapcsolattartás során érdemes a kommunikáció - magyar nyelv és irodalom területen is otthonosan mozognod.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Kárpitos?

Minimum 128 000 Ft - Maximum 149 000 Ft

A kárpitos átlagkeresete havi bruttó 139.000 Ft, országos átlagot tekintve ez a kereseti sáv havi bruttó 128.000 és 149.000 Ft között mozog az életkortól és a szakmai tapasztalattól függően. Ha önálló vállalkozást vezet, keresete eltérhet ezektől a számoktól, munkája népszerűségének függvényében. 

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A kárpitos szakemberek iránt folyamatos a kereslet a munkaerőpiacon. Folyamatos továbbképzés, a szakma magas szintű elsajátítása, a kiemelkedő teljesítmény, a nyitottság az új megoldások, a technológiai fejlesztések, kreatív megoldások iránt, mind segítik a szakember elhelyezkedését.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A szakképesítéssel jellemzően ülő- és fekvőbútoroknak, autóülések párnázatának fejújításával, épületek belső tereinek fali kárpitozásával, ajtók borításával, javításával foglalkozhatsz. A szakképesítés birtokában a következő munkakörökben helyezkedhetsz el – amelyek között az átjárás meglehetősen könnyű:

 • Bútorkárpitos;
 • Díszítőkárpitos;
 • Járműkárpitos;
 • Ülő- és fekvőbútor-kárpitos;
 • Hajókárpitos.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Te shoppoltál már?

A shoppolás a kárpitozás egy részfolyamata. A tömőanyagok elhelyezését és formázását nevezzük így. A legelterjedtebb tömőanyagok a szivacs, a vatta, az afrik és a lószőr. A tömőanyagot általában több rétegben varrja rá a kárpitos az alapra. Ezt vászonszövettel borítja, amire aztán a végleges bútorszövet kerül. 

Szerinted mikor alakult ki a kárpitos mesterség?

A reneszánsz korában alakult ki a kárpitozás, mint mesterség, de a biedermeier idején virágzott fel igazán, ami Junigl, 1822-ben szabadalmaztatott eljárásának köszönhető, amivel ugyanis tökéletesítette a bútorkárpitozást. A módszer a kárpitot olyan rugalmassá tette a kender saját kezű előkészítésével és vasrugók felhasználásával, hogy az egyenértékűvé vált a lószőrpárnázással. Ez a szabadalom nagy lendületet adott a kárpitozásnak, ezzel együtt a kárpitos bútorok terjedésének.

Gondoltad volna, hogy a zavaró zajok nagy része az ajtón keresztül érkezik?

Lakókörnyezetünkben egyre nagyobb zajártalomnak vagyunk kitéve. Ez nemcsak zavaró, de káros is lehet. A kintről beszűrődő, esetleg a lakáson belül más helységből átszűrődő zaj kiküszöbölésének egyre elterjedtebb módja az ajtók hangszigetelése. Az ajtó szigetelése speciális sűrűségű poliuretán habszivacsok felhelyezésével, majd az ajtó kárpitozásával történik. A kárpit anyaga leginkább műbőr vagy textilbőr szokott lenni, de lehet hagyományos bútorszövet is. 

Tudod-e, hogy mi a jelentősége a reneszánsznak a kárpitozás történetében?

A kereszténység a kényelmet nem tartotta fontosnak, ezért kárpitozott bútorok nem nagyon voltak ebben az időben. A gót stílus korában csak a templomokat díszítették textíliákkal. Ezzel a puritán szemlélettel szemben a reneszánszban a kényelem előtérbe került, és a csodálatos kelmék használata rohamosan terjedt. Az ülőbútorokat pedig újrakárpitozták, és selyemmel, bársonnyal, paszománnyal, rojtokkal díszítették.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 • www.karpitosok.hu – Kárpitos mesterek, szakmai cikkek, kárpitozás, bútorjavítás
 • Kaesz: Ismerjük meg a bútorstílusokat, Háttér Kiadó, 1995;
 • Miller: Képes bútor enciklopédia, Geopen Kiadó, 2006.

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

„Az ügyfelekkel történő egyeztetés néha igazi kihívás, egyben egy nagyon izgalmas alkotófolyamat kezdete.” – mondja Zoltán, kárpitos. „A megrendelők egy része nem tudja, hogy mit is szeretne igazán, ilyenkor fontos minél több információt megtudnunk, hogy aztán olyan javaslatokkal álljunk elő, ami nekik is tetszik, esetleg felébresszük a bennük szunnyadó kreativitást, és egy kis ösztönzés hatására már bennük is körvonalazódjanak a tervek. Mások konkrét elképzeléssel jönnek, de néha ezek megvalósítása akadályba ütközik. Ilyenkor egy olyan kompromisszumos megoldást kell találni, amivel az ügyfél is elégedett, annak ellenére, hogy más, mint az eredeti elképzelés.”