Tartsd velünk az irányt!

Faesztergályos

Mit kell tudni a faesztergályosról?

A faesztergályos elsősorban fából, de olykor műanyagból, szaruból, keménygumiból is készít vagy javít lakberendezési, háztartási tárgyakat és egyéb kiegészítő alkatrészeket. Munkája sokszor aprólékos, és mindig nagy pontosságot, figyelmet igényel, hiszen az elkészült tárgyaknál minden apró részlet számít, a méretek betartása pedig kulcsfontosságú – főleg illeszkedő alkatrészeknél. A faesztergályos dolgozhat saját vállalkozásban, de különböző kisebb méretű cégeknél, esetleg gyártóüzemben alkalmazottként is.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…szeretsz tárgyakat készíteni géppel vagy saját kezűleg, hiszen feladatod az lesz, hogy saját elképzeléseid vagy előre megadott leírás alapján elkészítsd a különböző berendezéseket. Ehhez ismerned kell a különböző faanyagokat – fenyő, bükk, tölgy, cseresznye, stb.–, azok jellemzőit és a megmunkálásukhoz szükséges anyagokat, eszközöket, és azok használatának szabályait be kell tartanod. Ha jó a kézügyességed, pontosan tudsz dolgozni, és figyelmesen végzel el aprólékos munkafeladatokat, örömödet fogod lelni a faesztergályos munkában: gondolj csak egy ékszertartó dobozra vagy egy sakkfigurára.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…először be kell fejezned az általános iskolát, be kell töltened a 16. életévedet, majd a Famegmunkáló szakképzést kell elvégezned tanfolyami keretek között.

 

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

  • Tárgyias
  • Megvalósító

Faesztergályosként fontos, hogy szeresd, ha munkádnak kézzel fogható eredménye van, például egy fűrész- és faragógéppel elkészített míves asztal, és ehhez szívesen használsz szerszámokat, gépeket. Örömmel támaszkodsz kézügyességedre, hiszen vannak munkafolyamatok, például, fogantyúk csiszolása, amelyekhez erre lesz szükséged, de lesznek olyan munkafolyamatok, amikor a fizikai erődre is szükséged lehet majd. Ezek mellett jó, ha szereted, ha munkádat szabályok, leírások alapján végezheted. Emellett ismerned kell a különböző faanyagok tulajdonságait, és annak megfelelően kell velük dolgozni. Sikeresnek fogod magad érezni, amikor láthatod megrendelőid elégedettségét a kész tárgyak láttán.

Faesztergályosként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Faesztergályosként a magas színvonalú munkavégzéshez elengedhetetlenek azok a szakmai ismeretek, amelyek az eltérő fatípusokra vonatkoznak, valamint a különböző kézi- és gépi eszközök, szerszámok és berendezések használatát teszik lehetővé. Ezeken túl jó, ha a következő készségekkel, képességekkel rendelkezel:

?     Kézügyesség, hogy a szerszámokat, eszközöket magabiztosan tudd használni, és az apró részletek kidolgozása se jelentsen gondot;

?      Figyelem, mert a feladat pontos elvégzéséhez, a leírások betartásához, valamint az egyes elemek összeállításához nagy összpontosításra van szükség, csakúgy, mint a gépek biztonságos működtetéséhez;

?     Fizikai erőnlét, hogy az anyagmegmunkálás, az eszközök és szerszámok kezelése során jól bírd a fizikai igénybevételt;

?     Térbeli gondolkodás, mert fontos, hogy egy műszaki rajz alapján létre tudd hozni az adott faterméket. 

Emellett fontos még a kreativitás és az önállóság, hiszen a faesztergályos gyakran dolgozik egyedül, így gyakran a döntéseket is maga kell, hogy meghozza.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A szakma gyakorlása a fizikai igénybevétel miatt az alábbiakat kívánja meg:

?      ép mozgásrendszer – hogy ne okozzon nehézséget a munkával járó gyakori hajlongás, guggolás;

?      ép karok, kezek és ujjak – a kézi gyártáshoz, valamint a gépek, szerszámok megfelelő kezeléséhez szükséges;

?      jó egyensúlyérzék – ha például állványon végzi a munkáját;

?      ép látás – többek között az illesztések elkészítése során fontos;

?      ép légzőszervek – a munkával járó porártalom miatt.

Hallássérültek a munkakör átszervezésével végezhetik a tevékenységek nagy részét.

Mi jellemző a faesztergályos munkájára?
Személyközpontú (0%)
(0 - 100)
Tárgyias (100%)
Kültéri helyszínen (10%)
(10 - 90)
Beltéri helyszínen (90%)
Gyakorlatias (100%)
(100 - 0)
Gondolatokra irányuló (0%)

Mit csinál a faesztergályos?

A faesztergályos munkája során a megadott utasítások – például műszaki terv – betartása alapján kidolgozza, javítja a fából – olykor műanyagból, szaruból – készült lakberendezési, háztartási tárgyakat és egyéb kiegészítő alkatrészeket. Üzembe helyezi és üzemelteti a munkájához használt famegmunkáló gépeket – például maró-, gyaluló-, fafaragógépek. Alkalmanként kézi megmunkálásra is szükség van, ilyenkor kézi szerszámok vannak segítségére. Tevékenysége során a következő részfeladatok elvégzéséért felelős:

?    Munkaleírásokat vagy szóbeli utasításokat követ. Átgondolja, tanulmányozza az elvégzendő munkára vonatkozó információkat, utasításokat, leírásokat. Ezek tartalmazzák a készítendő tárgy típusát, anyagát, méreteit, formáját.

?    Előkészíti a munkát. A tárgyak felhasználásától és küllemétől függően különböző típusú és minőségű fa szükséges az előállításukhoz (például a keményfa strapabíróbb). A készítendő termék ismeretében faanyagot válogat és minősít, előkészíti a felületet: gyalulja, csiszolja, tisztítja. Kiválasztja a megfelelő gépeket, szerszámokat, eszközöket, és beütemezi az egyes részfolyamatokat, azok sorrendjét, a munkavégzéshez szükséges időt.

?    Üzembe helyezi, programozza, üzemelteti a munkához szükséges gépeket. A különböző típusú famegmunkáló gépeket rendeltetésszerűen üzemelteti, melyekkel például fűrészeli, marja a megfelelő faanyagot.

?    Gyárt, javít. A faanyagot szükség szerint fúrja, a munkadarabot befogja a gépbe, a faanyagot esztergálja, forgácsolja, csiszolja. A fa- vagy furnérelemeket, alkatrészeket, bútorokat elkészíti, kijavítja.

?    Felületkezelést végez. A fa megmunkálása, formázása után fontos, hogy a felületet megfelelő anyagokkal vonják be. Ettől tartósabb lesz, és ezzel nyeri el végső kinézetét. Ehhez kiválasztja, és használja a megfelelő anyagokat: pácot, viaszt, lakkot, festéket.

?    Összeállítja a termék alkatrészeit. Az elkészített, javított alkatrészeket illeszti, rögzíti, felületkezeli.

?    Minőségbiztosítást végez. Ellenőrzi, hogy a végtermék megfelel-e az alaki, méretbeli és minőségi elvárásoknak.

?    Készterméket csomagol, raktároz. A már elkészült terméket becsomagolja, és átadásig raktározza.

 

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A faesztergályos munkavégzéséhez használt legjellemzőbb eszközök a következők:

?       faesztergapad;

?       kéziszerszámok: fűrész, véső, esztergakések;

?       elektromos gépek: esztergagép, fúró-, csiszoló-, gyalugépek;

?       mérő-, vágó-, szúró-, ragasztó-, rögzítő eszközök.

 

Munkájához a tervezés során sablonokat használ, a megmunkáláskor vegyi anyagokat (ragasztók, lakkok, oldószerek, pácok, denaturált szesz, terpentin), eltérő faanyagokat, a munka befejezését követően pedig csomagolóanyagokat.

Amennyiben saját vállalkozást vezet, vagy olyan kis cégnél dolgozik, ahol ez szükséges lehet, kapcsolatban állhat a megrendelőkkel, beszállítókkal, amihez olyan adminisztrációs és kommunikációs eszközök használata is szükséges, mint a számítógép, mobiltelefon, nyomtató.

Kivel találkozik munkája során?

A faesztergályos munkája során legtöbb idejét munkatársaival tölti. Emellett még kapcsolatban áll a következőkkel:

?      kisegítőkkel;

?      üzemvezetővel;

?      tanulókkal;

?      beszállítókkal.

 

Ha önálló vállalkozást vezet, kapcsolatban áll még a megrendelőkkel, a vállalkozás ügymenetéhez szükséges partnerekkel, mint például a könyvelő, illetve a hivatalos szervek képviselőivel is.

Hol végzi a munkáját?

A faesztergályos jellemzően zárt térben, például üzemben, munkacsarnokban dolgozik. Megrendelői igény esetén az elkészült alkatrészt, készterméket a helyszínen szereli össze, illeszti a helyére. Az anyagbeszerzést külső helyszínen, jellemzően szintén zárt térben végzi. Amennyiben saját vállalkozását vezeti, úgy az üzletmenettel kapcsolatos megbeszéléseit (például könyvelővel) szervezheti saját irodájába, de külső helyszínre is.

Milyen munkaidőben dolgozik?

A faesztergályos jellemzően hétfőtől péntekig, átlagosan napi 8, heti 40 órát dolgozik. Alkalmazottként a munkaidő-beosztás függ az őt alkalmazó cég munkarendjétől; van, hogy többműszakos munkabeosztásban dolgozik, azaz kora reggeltől kora délutánig, illetve déltől estig végzi munkáját. Saját vállalkozásban munkaidejét rugalmasan oszthatja be, természetesen mindig szem előtt tartva a munka elvégzéséhez szükséges időigényt, határidőket. Szoros határidővel elvállalt munka esetén előfordulhat, hogy hétvégi vagy esti munkavégzés is szükséges lehet.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A faesztergályost munkája során a következő ártalmak, veszélyek érhetik:

?    egészségre ártalmasak, és allergiás reakciókat is kiválthatnak a kivitelezésnél használt bizonyos anyagok, például egyes ragasztók, festékek, lakkok, pácok gőzei, denaturált szesz, terpentin;

?    baleseti lehetőség a forgó munkadarab és gépek okozta sérülés, kéz-, láb-, szemsérülés, elcsúszás, áramütés, tűz- és robbanásveszély;

?    zaj- és porártalom: a bútorok csiszolásakor keletkező portól és a gépek használatából adódó zajtól.

Ezért a munka során fokozottan kell ügyelni a biztonsági- és munkaegészségügyi előírások betartására, valamint nagyon fontos a megfelelő védőfelszerelések használata.

 

A faesztergályos épületen belül álló és hajló testhelyzetben, könnyű fizikai munkát végez. A szakma gyakorlásakor a gerincen és a lábakon kívül a kar és a kezek is fokozott megterhelésnek vannak kitéve, csakúgy, mint a szemek. Az aprólékos, pontos munkavégzés nagy figyelemösszpontosítást követel, főképp, mert egyes munkafázisok idővel egyhangúak lehetnek. Ennek következtében a munka során kialakulhat fáradtság, míg a határidőre végzett munka feszültség forrása lehet.

A fizikai és pszichikai nehézségek pihenéssel, kikapcsolódást jelentő szabadidős tevékenységekkel csökkenthetők.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Famegmunkáló (31 543 01)

A munkakör betöltéséhez a Famegmunkáló szakképesítés megszerzése szükséges, amelyet egy tanfolyami képzésen sajátíthatsz el, ha befejezted az általános iskolát és betöltötted a 16. életévedet, ezért az általános iskola után érdemes középiskolában folytatni a tanulmányaidat. A képzés megkezdése előtt egészségügyi alkalmassági vizsgálaton meg kell felelned.

A famegmunkáló szakmához hallássérültek és tanulásban akadályozottak számára elérhető speciális adaptált szakképesítés.

Ahhoz, hogy a faesztergályos szakmához kapcsolódó összes alaptudást könnyen meg tudd tanulni, segít, ha otthonosan mozogsz a következő tantárgyakban:

·         vizuális kultúra – például az anyagok, formák, a bútorok és eltérő stílusok megismerése végett;

·         környezetismeret – a munka során használt anyagok alaposabb ismeretéhez;

·         technika, életvitel és gyakorlat – hogy ismerd a különböző kivitelezési módszereket, és magabiztosan bánj a szerszámokkal, eszközökkel, gépekkel.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Faesztergályos?

Minimum 126 000 Ft - Maximum 167 000 Ft

A faesztergályos átlagkeresete havi bruttó 155.000 Ft, ami az országos átlagot tekintve havi bruttó 126.000 és 167.000 Ft között mozog az életkortól és a szakmai tapasztalattól függően. Ha önálló vállalkozást vezet, keresete eltérhet ezektől a számoktól munkájának népszerűségének függvényében.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A munkafolyamatok gépesítése, az automatizálás elterjedése következtében a hagyományos faesztergályos munkálatokat egyre inkább gépek végzik, ezért egyre nagyobb az igény az ezek használatát is ismerő, jól képzett szakemberek iránt. A többirányú, magas szintű szakmai ismeret, valamint a rokon szakmák elsajátítása segítheti az elhelyezkedést. Mivel a fejlettebb gépek számítógép-vezérlésűek, javasolt a kapcsolódó számítógépes ismeretek elsajátítása.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A szakképesítés birtokában jellemzően a famegmunkálás különböző területein helyezkedhetsz el, ahol az alábbi munkakörök tölthetőek be:

?      Fa szerszámnyél készítő;

?      Faárukészítő;

?      Fafaragó;

?      Fagomb esztergályos;

?      Háztartásifaárú-készítő.

 

Aki az ismereteit tovább szeretné mélyíteni ezen a területen, annak az Asztalos (OKJ 34 543 02) szakképesítés elvégzése javasolt.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Tudod-e, miket készít a faesztergályos?

Sok olyan tárgyat használunk mindennapjainkban, amiről nem is gondolnánk, hogy a faesztergályos gondos munkájának végtermékei. Ezek használati területei igen változatosak: lehetnek bútoralkatrészek, háztartási eszközök vagy akár iskolai eszközök is. A legismertebbek ezek közül az asztallábak, bútorfogantyúk, a gyúródeszka, fakanál, és fa fűszertartók, de egyes ceruzatartókat, vonalzókat vagy rajztáblákat is a faesztergályos készíti.

Tudtad, hogy a klasszikus sakkbábukat ma is esztergályosok készítik?

Az asztali sakktáblán kívül sokfelé elterjedtek a kertekben, parkokban, köztereken felállított nagyméretű sakkok is. Volt idő, amikor ezeken élősakkot játszottak, és a bábukat idomított kutyák vagy szolgák helyettesítették, ám ez már régóta nem így működik. A kerti, kültéri sakkban az esztergált, faragott, kovácsolt sakk-készletek a divatosak.

Gondoltad volna, hogy a fa az emberiség által használt legrégebbi alapanyag?

Bár napjainkban számos műanyagfajta létezik, a fa felhasználása még mindig nő. Az ipar több mint hetven ágában, mintegy tízezer felhasználási területen van jelen. Ennek oka többek között, hogy a fa viszonylag könnyen, kis energiaráfordítással munkálható meg. A fa az emberiség által legrégebben használt alapanyag, számos jó tulajdonsága közül fontos megemlíteni rugalmasságát, jó hőszigetelő képességét és konzerválhatóságát. Az említett tulajdonságok miatt számos használati tárgy készíthető belőle.

 

Tudod mi a kapcsolat a faművesség és a faesztergályozás között?

A faműves-faragó műhelyben gyakran szükség lehet faesztergagépre, ezért ez hozzátartozik a műhely alapfelszereltségéhez. Javítandó szerkezetekhez, mint például a karosszék vagy a szövőszék, sokszor új esztergált alkatrészeket kell gyártani. Emellett a faragó bővítheti termékskáláját olyan tárgyakkal, melyekben esztergált elemeket, díszítéseket használ.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek