Tartsd velünk az irányt!

Bőrdíszműves

Mit kell tudni a bőrdíszművesről?

A bőrdíszműves különböző bőrből, esetleg műbőrből készít egyedi megrendelésre vagy nagyobb darabszámban termékeket - többek között pénztárcákat, övet, retikült, aktatáskát, bőröndöt, dísztárgyakat, kesztyűt. A bőrdíszműves feladata a különböző bőrdíszműipari termékek kiszabása, előkészítése, díszítése, összeállítása, bélelése, befejező műveleteinek végrehajtása. A kész darabokat újraszínezi, tisztítja. Szükség esetén javító tevékenységet is folytat. Dolgozhat önálló vállalkozóként vagy egy műhelyben alkalmazottként.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…szereted a bőr illatát, szeretsz kézműveskedni, szép dolgokat létrehozni. Elengedhetetlen, hogy élvezd az aprólékos munkát, mert a bőrdíszművesnek folyamatos figyelemmel és kitartással kell dolgoznia, hogy keze közül mások számára szép, értékes termékek kerüljenek ki, amelyet jó áron el lehet adni. Ha kreatív vagy, és jól oldasz meg gyakorlati problémákat – amely a bőr esztétikus és egyedi megdolgozásához is szükséges lesz -, ­mindennapi sikereket fogsz megélni. Mivel munkádat jellemzően egyedül fogod végezni, fontos, hogy könnyen hozzál döntéseket egy-egy munka során.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…először az általános iskola nyolc osztályát kell befejezned, majd a Bőrdíszműves szakképesítést kell megszerezned szakiskolában.

 

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Tárgyias
 • Alkotó
 • Megvalósító

Bőrdíszművesként akkor fogod élvezni munkádat, ha általában elmondható rólad, hogy szeretsz aprólékos feladatokat végezni, gyakorlati problémák megoldásával, kivitelezésével foglalkozni, amelyekhez szívesen használsz szerszámokat, eszközöket – ilyen lesz például a görbevonalzó, a szabászolló, a szabászkés. Kedveled, ha munkádnak hamar látható eredménye van, és fontosnak tartod, hogy jól meghatározott keretek között, pontos szabályok alapján végezhesd a munkádat, amelyet akár a bőr tulajdonsága határoz meg, akár a főnököd utasítása. Olyan tevékenységeket tartasz vonzónak, ahol korábban megszerzett ismereteid, képességeid és készségeid segítségével új, esetleg mások által még nem ismert megoldásokat, termékeket találhatsz ki.

Bőrdíszművesként milyen tulajdonságokra van szükséged?

A bőrdíszműves szakma végzéséhez szükséged lesz a precizitásra, a jó ízlésre, a szépérzék pedig az egyedi tervek elkészítéséhez nyújt majd segítséget. Fontos továbbá, hogy jó kommunikációs képességgel rendelkezz, hogy a megrendelővel könnyedén megértesd majd magad. Ezeken túl a következő készségek, képességek segíthetnek a magas színvonalú munkavégzésben:

 • Önállóság, amivel képes leszel a vállalt vagy kapott feladatokat egyedül elvégezni, szükség esetén egyedül döntést is hozni.
 • Kézügyesség, ami ahhoz szükséges, hogy biztos kézzel nyúljál az értékes alapanyaghoz, és képes legyél az aprólékos, nagy pontosságú és precíz mozdulatokat igénylő feladatok ellátására.
 • Kreativitás, aminek segítségével képes leszel új, eredeti és értékes ötletek, elképzelések és termékek megvalósítására.
 • Kitartás, hogy az aprólékos, nagy pontosságú és precíz mozdulatokat igénylő feladatokat ellásd.
 • Figyelem, ami abban segít, hogy minden körülmények között tudjál a munkára összpontosítani, külső tényezők minél kevésbé zavarjanak meg.
  • Vállalkozói kompetencia, hogy saját vállalkozásodat nyereségesen tudd működtetni.
Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A bőrdíszműves munkájával szemben támasztott egészségügyi elvárások a kézzel és szerszámokkal történő pontos munkavégzést teszik lehetővé:

 • ép végtagok – a precizitást igénylő feladatok elvégzéséhez;
 • jó látás – az anyagok kiválasztásához, az aprólékos varró, szabó munkához;
 • jó színlátás – a például a bőrillesztékek, díszítések kialakítása során.

Mozgás-, hallássérültek és tanulásban akadályozottak pályára kerülése a sérülés típusától és mértékétől függően a munkakör átszervezésével segíthető elő.

Mi jellemző a bőrdíszműves munkájára?
Személyközpontú (0%)
(0 - 100)
Tárgyias (100%)
Kültéri helyszínen (0%)
(0 - 100)
Beltéri helyszínen (100%)
Gyakorlatias (100%)
(100 - 0)
Gondolatokra irányuló (0%)

Mit csinál a bőrdíszműves?

A bőrdíszműves bőrből és műbőrből gépi vagy kézi varrással, ragasztással használati tárgyakat, lovas felszereléseket, szíjakat és egyéb bőrtermékeket készít. Fémdíszeket, sávokat tesz fel az elkészült tárgyra, szegecseléssel rögzíti őket. Igény esetén javítást is végez. Az alábbi a tevékenységek minden esetben a feladatai közé tartoznak:

 • Tárgyal a megrendelővel. A megrendelővel közösen kiválasztják a kívánt termék fazonját, anyagát, egyéb jellemzőit.
 • Előkészítő tevékenységet végez. A készítendő termékhez kiválasztja a megfelelő bőrt és a kellékeket.
 • Szabásmintát készít. A termék fő darabjaihoz, kiegészítőihez, béléséhez megtervezi, elkészíti a szabásmintát.
 • Minta alapján szab. Az egyes minták alapján elvégzi a termék részeinek kiszabását – kivágja a szükséges anyagformákat.
 • Megvarrja a terméket. A termék egyes darabjait varrással összeerősíti.
 • Összeálltja a terméket. A mintának megfelelően az elemekből összeállítja a terméket, amelyeket főként varr, ragaszt, szegecsel. Az összeállított terméket méretre igazítja, ellenőrzi az elkészült termék minőségét. Amennyiben hibát talál, a szükséges javítását is elvégzi.

 

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A bőrdíszműves munkája során a tervezést, a szabást és az összeillesztést lehetővé tevő gépekkel és szerszámokkal dolgozik:

 • rajzasztal – a szabásminta tervezéséhez és elkészítéséhez;
 • rajzoláshoz segédeszközök: körző, vonalzó, görbevonalzó;
 • szabászasztal – a termék előkészítéséhez;
 • szabászolló, szabászkés;
 • varrógép;
 • ragasztógép;
 • kéziszerszámok: olló, kalapács, szélező, fogók, lyukasztók, tűzőgép.

A munka során sokféle alap- és segédanyagot használ: bőr, selyem, ragasztók, festékek, cérnák, szegek, kartonlemezek. A bőr tisztításához különleges tisztítószerekre, bőrápolókra is szüksége van.

Kivel találkozik munkája során?

A bőrdíszműves munkavégzése során elsősorban közvetlen kollégáival és felettesével dolgozik együtt, de kapcsolatba kerülhet még:

 • üzemben történő munkavégzés esetén megrendelőkkel;
 • saját műhely vezetése esetén vevőkkel;
 • alapanyag- és eszközbeszállítókkal.

Saját vállalkozást vezetve, ő tartja a kapcsolatot a könyvelővel és az illetékes hatóságokkal is.

Hol végzi a munkáját?

A bőrdíszműves épületen belül, jellemzően az üzlet hátsó műhelyében vagy üzemcsarnokban végzi munkáját. A szükséges anyagok beszerzéséért tartózkodhat raktárban, a vevőkkel az eladótérben egyeztet. Amennyiben saját vállalkozást vezet, úgy az ő feladata a munkavégzéshez szükséges anyagok beszerzése, a vevők felkutatása, a velük való tárgyalás, így munkájának része lehet az utazás is.

 

Milyen munkaidőben dolgozik?

Ennél a szakmánál a szakember napi 8 órát dolgozik hétfőtől péntekig. A munkarend kialakítása ugyanakkor az üzem vagy a kereskedelmi egység nyitva tartásától is függ. Amennyiben az üzlet bevásárlóközpontban található, úgy hétvégi munkavégzés is elképzelhető. Ha saját vállalkozást vezet, munkaidejét rugalmasabban oszthatja be, de akkor is figyelemmel kell lennie a munka ütemezésére, például a javításoknál.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A bőrdíszművesnek munkája közben eltérő ártalmakkal és veszélyekkel kell számolnia:

 • zaj- és porártalom, az anyagok, gépek használata során;
 • a vegyszerek, ragasztók, festékek allergiát okozhatnak;
 • balesetveszélyt jelenthet a fúró, vágó, szúró szerszámok használata.

Ezek a veszélyek azonban a balesetvédelmi és biztonsági előírások betartásával, a megfelelő munkavédelmi eszközök használatával csökkenthetők, kiküszöbölhetők.

A bőrdíszműves könnyű fizikai munkát végez, részben álló, részben ülő testhelyzetben, ugyanakkor a munka szellemi igénybevétellel is jár. A huzamosabb ideig tartó ülés következtében mozgásszervi panaszok – pl. gerinc-, hát-, nyakfájdalmak – előfordulhatnak. Pszichés nehézséget jelent, hogy:

 • a végzett munka precizitást és tartós figyelmet követel;
 • gyakran a határidők szorításában kell teljesítenie az elvállalt munkát.

A munkaidőt követő sport, kikapcsolódást biztosító szabadidős tevékenységek ellensúlyozhatják a fizikai és szellemi terhelést.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Bőrdíszműves (34 542 01)

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben a Bőrdíszműves szakképesítést szükséges megszerezned, amit szakiskolában 3 év alatt tehetsz meg. A képzés megkezdéséhez az általános iskola nyolc osztályát kell elvégezned, valamint egy egészségügyi alkalmassági vizsgálaton kell megfelelned.

A szakmához mozgás-, hallássérültek és tanulásban akadályozottak számára speciális adaptált „bőrdíszműves” és „bőrtárgykészítő” szakképesítés kapcsolható.

A Bőrdíszműves szakma elsajátításához az alábbi tantárgyak nyújtanak jó alapot:

 • technika, életvitel és gyakorlat – amely a kézügyességet fejleszti, a gépek használatát segíti;
 • vizuális kultúra – a tervezéshez, az új modellek kialakításához szükséges;
 • hon- és népismeret – a hagyományok megismerése, illetve az ahhoz illeszkedő termékek készítése végett;
  • művészetek – ismeretet ad az egyedi termékek tervezéséhez, gyártásához.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Bőrdíszműves?

Minimum 118 000 Ft - Maximum 130 000 Ft

A bőrdíszműves országos havi bruttó átlagkeresete 120.000 Ft, ami életkortól, tapasztalattól függően 118.000-130.000 Ft között mozoghat.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A bőrdíszműves szakmát végzők iránt mutatott kereslet egyenletes. Napjaikban a lakosság egyes rétegei szívesen vásárolnak egyedi készítésű bőr termékeket. A sikeres elhelyezkedéshez mindenképpen javasolt a szakmában használt és az aktuálisan megjelenő új technikák, technológiák, valamint divatirányzatok lehető leghamarabbi megismerése. Az idegen nyelv ismerte versenyelőnyt jelenthet a munkaerőpiacon.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A szakképesítés birtokában számos munkakör betöltése lehetséges. Néhány jellemző példa:

 • Bőrajándéktárgy-készítő;
 • Bőrkulcstartó-készítő;
 • Bőrárujavító;
 • Bőrtáskakészítő;
 • Bőrtáskavarró;
 • Bőrtermékkészítő.

Az alábbi szakképesítések megszerzésével is el lehet helyezkedni a szakmában:

 • Kesztyűs;
 • Bőrtárgykészítő.

A Bőrdíszműves a Szíjgyártó és nyerges szakképesítéssel fejlesztheted tovább szakmai tudásodat.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Szerinted miért rágta meg a bőrt az ősember?

Az állatról lenyúzott bőr romlandó áru. Tudta ezt az ősember is, és a felhasználásra szánt bőrt végigrágva, a nyálával tartósította, puhította. Mára ennél kifinomultabb eljárást végeznek: ez a cserzés. A bőr több rétegből álló, rostos szerkezetű anyag, melynek szerkezetét stabilizálja, a rostjait erősíti, a rothadással szemben ellenállóvá teszi a cserzés során a szakember. Régen növényi anyagokat használtak fel erre a célra. Nevükben is őrzik ezt a képességüket: csertölgy, cserszömörce, stb. A különböző cserzési eljárások, cserzőanyagok ugyanabból a nyers bőrből egészen más tulajdonságú végterméket képesek varázsolni.

Tudod-e, mi minden okozhatja a bőr hibáját?

Az állatot életében számtalan fizikai behatás éri, amelyek maradandó nyomot hagynak a bőrén: megharapja egy kutya, megcsípi a bögöly, stb. A feldolgozás során ezeket a sérüléseket a szabáskor ki szokták kerülni, vagy olyan részbe szabják bele, amelyek a készterméknél nem látszanak. Sérülhet a bőr a kikészítés alatt is, helytelen tárolás vagy hibás metszés, cserzés, festés miatt is. Ha bőrből készült terméket vásárolunk, nem árt alaposan megnézni, hibátlan termékért fizetünk-e.

Tudod-e, mi köze a bőrdíszművesnek a lovagláshoz?

A lovat szőrén is meg lehet ülni, de nyeregben kényelmesebb. A nyereg és általában a többi lószerszám bőrből készült, és manapság is ezt használják erre a célra. Bőrből készül a nyereg, amin a lovas ül, és bőr a nyeregheveder, amivel a ló hasa alatt átvetve rögzítik a nyerget. Bőr a kantárszár, amivel a lovas irányítja a lovat, és többnyire bőr a nyeregtáska is. Bőrből készül a kötőfék, a kengyelszíj, az ostor. Különleges alkalmakra, mint például díjlovaglás, a bőrből különböző díszeket, fejsallangokat is készítenek.

Hallottál már a magyar népi bőrművességről?

Amióta az ember nem csak a húsáért vadászta a vadat, azóta készít bőrből ruhát, használati tárgyakat. A lovas népeknél magas szintre fejlődött a nyeregkészítés, ahol már nem csak a kényelem volt fontos, hanem hogy díszítése mutassa gazdájának a társadalomban elfoglalt pozícióját is. A magyar bőrművesség igen míves munkákat produkált. Varrott, hímzett díszítést használtak a nyergek, tarsolyok, cipők készítésénél. Megjelent a Corvin-kötés, a szegecselt mintázat, a női táskáknál a rárakott díszítés. Ezeket manapság már csak a hagyományőrző bőrtárgyak esetében láthatjuk.

Láttál már bőrképet?

A bőr sokoldalúan feldolgozható anyag. Készül belőle lábbeli, kesztyű, szoknya, nadrág, kalap és még számtalan használati tárgy. Kutyabőrre írták a nemesi oklevelet is, de ebből készítették a dobok hártyáját és a dudák tömlőjét is. A bőrrel dolgozó szakemberek fantáziája kiapadhatatlan, így készült a bőrből számtalan dísztárgy is: karkötő, könyvborító, kulcstartó, bőrplasztikák, de irodába ceruzatartó, papírtartó is. A művészi talentummal megáldott emberek faliképet is készítenek bőrből, amelyen tájkép, csendélet vagy emberi alak látható.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

„Múltkorában behoztak nekem egy tevenyerget, azaz egy olyan tevenyereg-utánzatot, amit itt, Magyarországon a keleti termékek boltjában árulnak. Tudja, fa kerete van, ami a teve két púpja közé rakható, valami szőrrel kitömve az ülés, és bőr a külseje. Na, ez utóbbi volt kissé elhanyagolt állapotban, konkrétan kirepedve, kiszakadva. Őszintén szólva, nehéz szívvel vállaltam el, de a vevőm gyerekei imádták. Nem kifejezetten a profilom, de… Amikor kész volt, a gyerekekkel jött érte a tulajdonos. Az az öröm megérte…” mondta el nekünk Ferenc, bőrdíszműves.