Tartsd velünk az irányt!

Szabó, varró

Mit kell tudni a szabó, varróról?

A szabó, varró jellemzően műhelyben dolgozik, egyéni vállalkozóként vagy egy kis- és középvállalkozás alkalmazottjaként. Feladata, hogy a megrendelő igényeire, ízlésére és méretére szabott öltözékeket készítsen, vagy átalakítson egy ruhadarabot.  Tanácsot ad, hogy milyen anyagból készüljön a ruha, szabásmintákat készít, ami alapján megvarrja az adott ruhát. A megrendelőre ruhapróbákon igazítja rá az adott ruhadarabot.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…érdekel a divat világa, és a kreativitásod révén jó tanácsokkal tudod ellátni a tőled tanácsot kérőket. Jól fogod magad érezni a munka során, ha türelemmel tudsz lenni az emberek felé, és örömödet leled abban, hogy teljesítsd az emberek kéréseit. A képzelőerődre is szükséged lesz, hogy a ruhákat igényesen és fantáziadúsan készítsd el.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor

…az általános iskola nyolc osztályát követően szakiskolában 3 év alatt szerezheted meg a női szabó/férfiszabó szakképesítést.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Tárgyias
 • Megvalósító
 • Alkotó

Szabó, varróként elengedhetetlen, hogy szeresd a képzeletedet használni, hiszen általad fog kialakulni egy estélyi ruha, egy elegáns nyári öltöny, esetleg egy menyecske ruha. Ehhez fontos azonban, hogy jól bánj a gépekkel, eszközökkel, legyen szó a varrógépről, gombokról, cérnákról, stb. Vannak szabályok is a varrásnál, gondolj csak a szabásmintákra vagy egy határidőre, amelyeket be kell majd tartanod, így fontos, hogy meglehetősen szabálykövető légy, azokra úgy gondolj, hogy segítenek az elképzelésed megvalósulásában.

Szabó, varróként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Szabó, varróként széleskörű szakmai ismeretekre kell szert tenned, hogy mindig a legjobb tanácsot tudd adni a megrendelőnek. Az ügyfelekkel való kapcsolattartásban elengedhetetlen a türelem, ugyanakkor felelősségteljesen kell a megrendelt ruhát határidőre elkészítened.  Jó, ha szabó, varróként a következő tulajdonságokkal rendelkezel:

 • Kézügyesség, mert a szabási műveletnél és a varrógép használatánál biztos kézre van szükség.
 • Kreativitás, amellyel ötletgazdag ruhadarabokat tudsz kitalálni.
 • Figyelem, hogy koncentráltan, pontosan tudd elkészíteni a ruhadarabokat.
 • Térbeli gondolkodás, amely segít abban, hogy az elképzeléseidet megvalósítsd.
 • Önállóság, ahhoz, hogy a megrendelővel együttműködj, de a kapott szabási, varrási feladatokat önállóan végezd el.
 • Vállalkozói kompetencia, ha egyéni vállalkozó vagy, a megtervezett költségeket megfelelően kell beosztanod, és ismerned kell a pénzügyi és jogi feltételeket.

 

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A szabó, varró munka nagy része a varrógép és a varróeszközök használatához kötődnek:

 • éles látás, hogy minden apró öltést észrevegyen;
 • jó színlátás és térlátás, annak érdekében, hogy amikor kiszabja az anyagot, megállapítsa, hogy az megfelel-e a megrendelő igényeinek;
 • ép karok, ujjak, a varrógép biztos használatához;
 • jó tapintásérzék, hogy különbséget tudjon tenni az egyes anyagtípusok között;
 • egészséges keringési rendszer, hogy ne okozzon problémát, ha a ruhapróbán sokat kell állni vagy guggolni.

 

Mozgássérültként a munkahelyszín átalakítása és az akadálymentes helyváltoztatás kialakítása esetén, míg hallássérültként jó beszédértést biztosító hallókészülékkel végezhetőek el a feladatok.

Mi jellemző a szabó, varró munkájára?
Személyközpontú (0%)
(0 - 100)
Tárgyias (100%)
Kültéri helyszínen (0%)
(0 - 100)
Beltéri helyszínen (100%)
Gyakorlatias (100%)
(100 - 0)
Gondolatokra irányuló (0%)

Mit csinál a szabó, varró?

A szabó, varró egy anyagdarabból ruhát készít el, úgy hogy közben a megrendelő igényeinek tesz eleget. Először felméri a megrendelő ízlését, hogy milyen stílusú és milyen anyagból készült ruha állna jól neki. A kivitelezés minden szakaszát is egyedül látja el a szabó, varró. A lerajzolt szabásminta alapján egyedül kivágja az anyagot és megvarrja abból a ruhát.  Ennek során az alábbi tevékenységeket végzi:

 • Felveszi a megrendelő méreteit. Megismerkedik a megrendelő testi adottságaival, s tanácsot ad, hogy mi állna neki előnyösen.
 • Elkészíti a szabásmintát. A megrendelő által hozott kép alapján vagy egy meglévő szabásminta szerint vagy önmaga rajzol teljesen újat.
 • Kiszabja a ruhát. A kiválasztott anyagból kiszabja a ruha részeit, ezeket összetűzi, s az első próbáig csak a végeket varrja össze ideiglenesen rögzítve, bevarrja a zárakat, gomblyukakat készít.
 • Az első próbán javításokat hajt végre. A megrendelő felveszi a ruhát, és megnézi a varró, hogy hol kell még igazítani rajta. A pontosítás után akár a szabókrétával vagy gombostűkkel megjelöli, hogy hol kell még szűkíteni, esetleg kiengedni az anyagon.
 • Véglegesíti a ruhadarabot. Elvégzi a változtatásokat a ruhán, a hibás részeket kijavítja, és így összevarrja. A ruha vasalását követően vállfára akasztja az elkészült ruhát.
 • Rövid- és textiláru kereskedőkkel tartja a kapcsolatot. A hasznos és sikeres tanácsadáshoz ismernie kell az anyagokat, és azokat munkája elvégzéséhez be is kell szereznie.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A szabó, varró sokféle textíliát használ, mint a tüll, farmer, pamut, bársony, selyem, vászon, gyapjú. A szabás és varrás folyamatában ezeket az eszközöket használja:

 • szabászasztal, kézimunkaasztal: ahol a szabásminta alapján kivágja az anyagrészeket;
 • varrógép, vasaló, tükör;
 • kéziszerszámok, rajzeszközök és mérőeszközök: gombostű, gyűszű, olló, szabókréta, centiméter, szabászcsipesz, vonalzó, ceruza, toll;
 • tárolószekrények és polcok;
 • telefon: a megrendelővel való kapcsolattartáshoz.

 

Kivel találkozik munkája során?

A szabó, varrók dolgozhatnak egyedül, de csoportban is. Leginkább a megrendelővel áll kapcsolatban, és gyakran találkozik a textilanyagok forgalmazóival, a kiegészítő kellékek árusítóival, és ha színházban dolgozik, akkor a jelmeztervezővel is. Ha saját vállalkozást vezet, akkor tartja a kapcsolatot:

 • a könyvelővel;
 • és a hatóságokkal is.

Hol végzi a munkáját?

A szabó, varró jellemzően saját műhelyében dolgozik, melynek mérete minimum 10 nm2. Ez lehet egyben egy üzlethelyiség is, de lehet egy lakás egyik szobája is. Amennyiben a szabó, varró egy színház részére készít jelmezeket, a színház épületében van a műhelye. Munkája során akkor mozdul ki innen, ha elmegy beszerezni az anyagokat, vagy részt vesz az első jelmezes próbán, hogy szükség esetén helyben tudjon javítani a ruhán.

Milyen munkaidőben dolgozik?

A szabó, varró heti 40 órát tölt munkavégzéssel, hétfőtől péntekig napi 8 órában. Egy ruhagyárban dolgozó varró beosztásánál elképzelhető, hogy váltott műszakban, kora reggeltől délutánig, vagy délutántól estig tartó műszakban kell dolgoznia.  Gyakran előfordul, hogy egy menyasszonyi ruha készítése vagy egy színházi bemutató miatt, hétvégén, ünnepnapokon vagy este is dolgozni kell.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A szabó, varró a munkanapjának nagy részét a műhelyben tölti, a szabóasztal vagy a varrógép előtt ülve, görnyedt testhelyzetben. Figyelni kell arra, hogy az ülő munkát időnként szakítsa meg akár egy könnyű sétával és a szem pihentetésével. Munkaidőn kívül pedig ajánlott a rendszeres testmozgás.

 

A szabó, varró munkája során a varrógépek zaja miatt zajártalomnak van kitéve, és előfordulhat, hogy a varrógép felsérti a kezét. A munka- és balesetvédelmi előírások betartásával ezek a veszélyek elkerülhetőek.

 

A szabó, varró ideje nagyobb részében könnyű fizikai munkát végez. Az alkotómunka ugyanakkor felfokozott érzelmi állapotot, stresszt okozhat. A stressz levezetésére a munka alatt is figyelnie kell, így fontos a mindennapos aktív kikapcsolódás.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Női szabó (34 542 06)

Ahhoz, hogy a szakképesítést megszerezd, szakiskolában kell tanulnod a nyolc osztály elvégzését követően, 3 évig.

 

A munkakört legjellemzőbben a Női szabó/Férfiszabó szakképesítés megszerzésével lehet betölteni.

A szakmához értelmi, hallás- és mozgássérültek esetében „Lakástextil-készítő”, „Textiltermék összeállító” és „Női szabó” speciális adaptált szakképesítés kapcsolható.

 

Fontos, hogy aki szabó, varró munkakört szeretne betölteni, otthonosan mozogjon:

 

 • vizuális kultúra tantárgyban, a vizualitás és a szépérzék fejlesztéséhez;
 • technika, életvitel és gyakorlat tantárgyban, a kézügyesség fejlesztéséhez, valamint ennek a tárgynak az ismerete elengedhetetlen az eszközök, gépek megfelelő használatához.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Szabó, varró?

Minimum 100 000 Ft - Maximum 130 000 Ft

Egy szabó, varró országos havi bruttó átlagkeresete 124.000 Ft, ami a munkájának elismertségétől, népszerűségétől függően havi bruttó 100.000-130.000 Ft között mozoghat. 

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A szabó, varró szakma iránt mutatott kereslet állandó. A megüresedő vagy új állások elnyerésénél a szakmai tapasztalattal rendelkezőket és a divatvilág iránt érdeklődőket veszik fel, így érdemes a tudást minél szélesebb körben bővíteni, pl. új technikák, technológiák, anyagok, divatirányzatok, stb. Minél elismertebb egy szabó, varró, annál könnyebben talál munkát, kap megrendelést.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A szabó, varró szakképzettséggel dolgozhatsz kis- és középvállalatnál vagy egyéni vállalkozóként. A szakképzettség így viszonylag tág teret biztosít, hiszen az érdeklődési körtől függően választhatsz divatáruvarró, férfiruha-készítő, lakástextilvarró, csecsemő-és gyermekruha-készítő vagy színházi varró munkakörök között.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Szerinted mi az a méretezés?

A varrónő mérőszalaggal méri le a megrendelő comb-, derék-, csípő-, mell- és karszélességét. Ahhoz azonban, hogy ezeket meg tudja feleltetni a szabásmintán lévő arányokkal, figyelembe kell vennie, hogy milyen méretezést, mérettáblázatot használ a szabásminta. A nálunk is használt német 40-es méret a francia 42-es, az olasz 44-es és az angol 12-es méretnek felel meg.

Tudod-e, hogy miért kell még ma is pedál a varrógépekhez?

A varráshoz nélkülözhetetlen kellék a varrógép, melyet bő egy százada még lábbal, pedállal hajtottak, de ma már villamos energiával működtetik. A cérna ugyanaz is lehet, mint amelyet a kézi varrásnál használunk. Ahhoz, hogy a cérna ne akadjon be, ne keletkezzen csomó a szegélyeknél, szükséges a varrógép gyorsaságának szabályozása, amit pedállal tehetünk meg ma is. A pedállal szabályozza tehát a varrónő a varrás ütemét az anyag jellegétől függően.

 

Hallottál már a patchwork kifejezésről?

Foltvarrást jelent, eredetileg olyan kézimunkára használták, amelyet az amerikai földműves asszonyok készítettek, amikor az elhasznált ruhaneműk még használható részeit varrták össze. Ma már kézzel és géppel egyaránt lehet alkalmazni ezt a technikát. A használaton kívüli ruhadarabok még épségben maradt részei képezik az alapanyagot, melyeket egymásra vagy egymás mellé rakva formáznak, pl. egy új takarót. 

 

Gondoltad volna, hogy a mai varrógépek elődje több mint 200 éves?

Az ipari forradalom meghozta a szövőgép feltalálását, azonban a legnagyobb áttörést a varrógép megjelenése jelentette az 1790-es években, mely felváltotta a hagyományosan kézzel történő varrást. Isaac Singer találta fel a korszerű varrógépet a XIX. század közepén. Elődei találmányát azzal egészítette ki, hogy pedálhajtást alkalmazott, amellyel létrehozta az első háztartási varrógépet. A villamosított varrógép a mai napig ennek a modellnek a mintájára működik.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 • www.kezmuves.lap.hu
 • Lides: Varrás- 200 kérdés és válasz. Gabo Kiadó. 2013.
 • Gregory: Dívák ruhatára. Aréna Kiadó. 2013.
 • Gyárfás (szerk.): Ruhaipari szakszótár. Divat, öltözködés, szabás-varrás. Grimm Könyvkiadó Kereskedelmi Kft. 2009.

 

 

 

Honlapcímek, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • www.palyaorientacio.munka.hu– a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapja: pálya-, szakmaválasztást segítő kérdőívekkel, keresőkkel, foglalkozásbemutató anyagokkal
 • www.nive.hu– itt megtalálható a hatályos Országos Képzési Jegyzék és a szakképzésekhez tartozó Szakmai és Vizsgakövetelmények listája
 • www.felvi.hu– az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapja: információ a felsőoktatási szakokról, intézményekről
 • www.eniskolam.hu
 • www.szakmavilag.hu
 • www.mileszel.hu

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • 200 x szép szakma (MFPI 2010, letölthető kiadvány: http://www.fovpi.hu/palyavalasztas/kiadvanyok/200xszep_szakma)
 • Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - évente megjelenő kiadvány
 • Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

A munkám legizgalmasabb része a tervezés. Azt szeretem a legjobban, amikor egy divatmagazinból kivágott fotó alapján én készítem el a szabásmintát. Persze az anyagiak sokszor gátat szabnak ennek. A varrás folyamata a stresszesebb, mert sajnos van olyan vevő, aki mindig mást és mást szeretne az egyes ruhapróbák során. A legjobb érzés az, amikor az elkészült ruhát felpróbálva azt mondja a vevő: Ez a pont olyan, amilyet akartam!  Ilyenkor én is velük örülök." – vallott munkájáról Márta, aki 19 éve vezeti saját szabó, varró vállalkozását.