Tartsd velünk az irányt!

Dísznövénykertész és parképítő

Mit kell tudni a dísznövénykertész és parképítőről?

A dísznövénykertész és parképítő elsődleges feladata, a növényekkel kapcsolatos tervezés: milyen dísz-, csemetekerti növényeket és milyen mennyiségben kíván termeszteni. Ezt követően megszervezi és irányítja munkatársait, adott esetben ő maga is elvégzi a növények termesztésével kapcsolatos gazdálkodási munkákat: ültet, szaporít, nevel. Munkájának eredményeképpen a termesztett dísznövényeket a minél nagyobb nyereség elérésének céljával értékesíti, illetve parképítés során azokat felhasználja, és az adott parkban elülteti.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…érdekel a növények, azon belül pedig a dísznövények világa: életük, gondozásuk, termesztésük, valamint ezek együttes látványa, például egy parkban vagy egy családi ház kertjében. Jól fogod érezni magadat a munka közben, ha szívesen használsz eszközöket, - pl. metszőollót - sőt, akár saját erődet is, és élvezed, hogy munkádnak látható eredménye van: szépen virágzó rózsabokrok, dús tuják, szépen metszett bonsai-ok. Természetesen ehhez be kell tartanod a munka adta kereteket, szabályokat, legyen az egy dísznövény által kedvelt földtípus vagy a metszés módja. Ha szeretsz döntéseket hozni, ügyesen szervezel meg dolgokat – pl. ültetéskor rendelkezésre álljanak a palánták, a föld, az öntözőszerkezet –, akkor sikeresnek fogod érezni magad a munkád során.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…először be kell fejezned az általános iskolát, és be kell töltened a 16. életévedet. Ezt követően kezdheted meg a Kertépítő és -fenntartó szakképzést tanfolyami keretek között.

 

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

  • Tárgyias
  • Megvalósító
  • Alkotó

Dísznövénykertész és parképítőként fontos, hogy általában véve szeress eszközökkel, gépekkel, berendezésekkel dolgozni, legyen az egy metszőolló, fűnyíró vagy akár egy traktor. Ezekkel érheted el azt, hogy alkalomról alkalomra örülj egy virágokkal teli kertnek, szépen rendezett parknak, amit a két kezed munkája hozott létre. Fontos ugyanakkor, hogy szabálykövető legyél, és aprólékos munkáddal betartsd azokat a követelményeket, amelyeket az egyes dísznövények ültetése, gondozása követel meg, pl. öntözési gyakoriság, adott tápoldatokkal való gondozás, stb. Örömmel fogod végezni a munkádat, ha a saját elképzeléseidet és ötleteidet meg tudod valósítani egy-egy kert vagy park kialakításánál.

 

Dísznövénykertész és parképítőként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Dísznövénykertész és parképítőként gyakorlatias módon kell majd alkalmaznod a tudásod a telepítés, a szaporítás és a növénygondozás során. Ez állandó odafigyelést és készenlétet kíván, mert időben kell közbelépned a dísznövény fejlődését gátló bármilyen káros jelenség – pl. károkozók, fertőzések – felszámolása érdekében. Ezen ismereteken túl jó, ha a következő készségekkel, képességekkel rendelkezel:

?     Szervezőképesség, amelynek segítségével átlátod majd a növények termesztésének folyamatát, valamint a parképítői munkálatok egymásutániságát, így azokban jó eredményeket tudsz majd elérni.

?     Önállóság, azaz képes legyél a kapott feladatokat egyedül elvégezni, szükség esetén döntést hozni. Saját vállalkozás vezetése esetén a tervezés és a cégvezetés során is fontos az önállóság.

?     Kitartás, mivel munkád eredménye, egy szép kert vagy park, nem csupán saját teljesítményedtől függ, hanem például az időjárástól is, nem szabad hamar feladni a munkádat.

?     Fizikai erőnlét, hogy a tartós fizikai terheléssel szemben szervezeted ellenálló legyen, a fáradtságot jól tűrd.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

Annak érdekében, hogy a dísznövénykertész és parképítő munkáját jól tudja végezni, fontos, hogy növények telepítéséhez, neveléséhez köthető egészségügyi elvárásoknak megfeleljen:

?     ép végtagok – hogy például az ültetést, tápszeres kezelést, akár eltérő berendezésekkel is el tudja végezni;

?     jó látás és egyensúlyérzék – a növények közötti mozgás miatt, vagy, hogy az esetleges fertőzéseket hamar észrevegye;

?     egészséges légzőszervek – hiszen vegyszereket alkalmaz pl. permetezés során;

?     egészséges szív- és keringési rendszer – hogy a munka nehezebb fizikai kihívásainak meg tudjon felelni;

?     ellenálló képesség a növényi allergén anyagokkal szemben.

A munkakör betöltése hallássérültek, valamint tanulásban akadályozottak számára a megfelelő munkakörnyezet biztosításával, illetve a megfelelő részfeladatok biztosításával lehetséges.

Mi jellemző a dísznövénykertész és parképítő munkájára?
Személyközpontú (0%)
(0 - 100)
Tárgyias (100%)
Kültéri helyszínen (85%)
(85 - 15)
Beltéri helyszínen (15%)
Változatos (65%)
(65 - 35)
Monoton (35%)

Mit csinál a dísznövénykertész és parképítő?

A dísznövénykertész és parképítő a talaj minőségének, az éghajlati viszonyoknak és a megrendelői igényeknek megfelelő dísznövények telepítését, termesztését, kiültetését – közterekre és magánkertekbe – és értékesítését végzi. Dolgozhat egy nagyobb kertészetben, parképítéssel, kerttervezéssel foglalkozó vállalatnál alkalmazottként, vagy vezethet saját vállalkozást. Mint alkalmazott, vezetője utasításait követi, mint dísznövénykertész és parképítő vállalkozó azonban nagyobb felelősség terheli: önállóan hoz döntéseket a növények szaporítására, eladására és elültetésére vonatkozóan. Főbb tevékenységei:

?     Meghatározza a termeszteni kívánt dísz- és csemetenövények fajtáját. Döntést hoz arról, hogy milyen erdészeti és kertészeti növényeket fog szaporítani, nevelni. Az ehhez szükséges szakmai és gazdálkodási ismereteket – pl.: meteorológia, jogszabályok – folyamatosan gyűjti és karbantartja.

?     Előkészíti a telepítést.  Meghatározza a telepítési tervet – milyen növényből és mennyit kíván termeszteni, milyen költségek mellett, stb. -, hogy lássa, megtérülhet-e a befektetése. Beszerzi a telepítéshez és a talajgazdálkodáshoz szükséges anyagokat, mint például a szaporítóanyagot, az érett magvakat, az oltványokat, a (mű)trágyát és a  permetezőanyagokat. Kiválasztja a környezeti viszonyoknak megfelelő művelési módot.

?     Előkészíti a talajt, elülteti a szaporítóanyagot, majd elvégzi a technológiai folyamat során előírt feladatokat. Az eredményes termesztés érdekében vet és dugványoz. A növényápolás részeként olt, szemez és tápanyag-utánpótlást végez. Gondoskodik a növényvédelemről, az öntözésről, majd megszervezi a növény szedését, kitermelését és kiültetését.

?     A termesztett dísznövényeket értékesítésre alkalmassá teszi, valamint megszervezi a növények elszállítását és értékesítését. Az eladásra szánt növényeket osztályozza, kötegeli, majd elvégzi a csomagolással, tárolással kapcsolatos munkákat. Felveszi a kapcsolatot a megrendelővel, és átadja neki a megrendelt mennyiségű és minőségű növényt.

 

?     A parkokat gondozza. A kiöregedett növényeket kiszedi a földből, illetve új dísznövényeket, csemetéket ültet. Általános kertészeti munkákat is végez – öntöz, metsz, füvet nyír, stb. – annak érdekében, hogy a kiültetett növények sokáig életben maradjanak.

?     Karbantartási munkákat végez. Kezeli, beállítja és karbantartja a gazdasági épületeket, munkagépeket, berendezéseket, szerszámokat és tárolóedényeket.

?     Vállalkozását vezeti. Önálló vállalkozóként a fentiek mellett megszervezi gazdálkodása pénzügyi és jogi működésének feltételeit is, illetve ápolja a kapcsolatot a már meglévő megrendelőkkel, valamint új megrendelőket keres fel.

 

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A dísznövénykertész és parképítő munkája során elsősorban mezőgazdasági eszközöket, gépeket és berendezéseket használ, illetve a megrendelőkkel való kapcsolattartáshoz szükséges kommunikációs és irodatechnikai berendezéseket:

?     termesztési, nevelési kéziszerszámok és gépek, pl.: öntöző, metszőolló, oltótű;

?     meteorológiai műszerek, pl. hő- és páramérő;

?     növényvédő és a talajjavító eszközök és berendezések: permetezőgép, rotációs kapa, trágyaszóró gép, stb.;

?     irodatechnikai eszközök: számítógép internetkapcsolattal, nyomtató, telefon.

Anyagok terén folyamatosan dolgozik, pl.: dugványokkal, magokkal, facsemetékkel, növényi szaporítóanyagokkal, (mű)trágyával és más tápanyagokkal, valamint vegyi anyagokkal.

Kivel találkozik munkája során?

A dísznövénykertész és parképítő munkája során elsősorban a munkatársaival és a vezetőjével, esetleg gépkezelőkkel és karbantartókkal, valamint a beszállítókkal és a megrendelőkkel kerül kapcsolatba. Az önálló vállalkozó dísznövénykertész és parképítő ezen túl kapcsolatot tarthat:

?     agrárszakemberekkel, pl.: agrármérnökök, erdészeti szakemberek, növénynemesítők, növényvédő technikusok, stb.;

?     munkavédelmi ellenőrökkel;

?     felvásárló és értékesítő kereskedőkkel.

Hol végzi a munkáját?

A dísznövénykertész és parképítő munkája nagyrészt a szabadban zajlik, ami jellemzően például egy kertészethez, díszfaiskolához vagy akár erdészethez tartozik, illetve a parkban, amely építésére megbízást kapott. A tervezési feladatok ellátásakor, illetve a megrendelések nyilvántartása során irodában végzi el a feladatait.

Milyen munkaidőben dolgozik?

A dísznövénykertész és parképítő munkáját a változó munkaidő-beosztás jellemzi és idényjellegű. Intenzív a munkavégzés kora tavasztól késő őszig – ekkor akár napi 10 órát is dolgozhat, hétvégi munkavégzést is beleértve. A munkavégzés lehetősége függ az időjárástól, mert például nyári zivatarok vagy őszi fagyok esetén nincs lehetőség magokat, csemetéket ültetni és parkokat gondozni. A téli időszakban elsősorban az irodai munka a jellemző, normál munkarendben napi 8 órában, hétfőtől péntekig.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A dísznövénykertész és parképítő munkája során jellemzően a szabadban dolgozik, különböző vegyi anyagokkal, gépekkel, eszközökkel. Ennek értelmében különböző veszélyeknek van kitéve:

?     szélsőséges időjárási helyzetek, erős nyári napsütés, a száraz meleg vagy ellenkezőleg, a nedves, nyirkos levegő hatásai;

?     baleseti lehetőség a talajmegmunkáló-, vető- vagy betakarítógépek, illetve más eszközök, pl. metszőolló nem megfelelő használatából adódó kéz-, láb- és szemsérülések;

?     a növényvédőszereket és a talaj javítását szolgáló vegyi anyagokat az előírások szigorú betartása mellett kell használnia.

A dísznövénykertész és parképítő munka közepesen nehéz fizikai munka. Jellemzője a görnyedés, a hajolás és guggolás, a folyamatos mozgás. Az anyagok és eszközök szállítása, kezelése is jó fizikai állapotot követel meg.

A dísznövénykertész és parképítő gyakran egyedül dolgozik, ezért a magányos munka, a folyamatos figyelem pszichikai kihívás is lehet számára. A saját vállalkozást vezető dísznövénykertész és parképítőnek stresszt okozhat az, hogy a dísznövények minősége és az értékesítésből származó bevétele nagyban függ az időjárási viszonyoktól.

Ahhoz, hogy ezeknek a kihívásoknak nap, mint nap meg tudjon felelni, fontos, hogy a munkaidőt követően a feltöltődést biztosító szabadidős tevékenységekre és a kikapcsolódásra is időt szánjon.

 

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Kertépítő és -fenntartó (31 622 01)

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben a Kertépítő és -fenntartó szakképesítés megszerzése szükséges.

Az általános iskola befejeztével, és ha betöltötted a 16. életévedet, valamint megfeleltél egy egészségügyi alkalmassági vizsgálaton, akkor kezdheted el a Kertépítő és -fenntartó szakképzést, tanfolyami keretek között, melynek óraszáma 480-720 óra között mozog.

Ahhoz, hogy a Dísznövénykertész és parképítő munkájához kapcsolódó összes alaptudást könnyen meg tudd tanulni, segít, ha otthonosan mozogsz a következő tantárgyakban:

?     természetismeret – például a talajminőség, az időjárási feltételek, stb. ismertének érdekében;

?     környezetismeret – a fa- és dísznövényfajták elültetését és gondozását lehetővé tevő környezet beazonosítása végett; 

?     biológia-egészségtan – a növények termesztéséhez és a vegyszerek alkalmazásához szükséges szaktudás elérése miatt.

A szakmához hallássérült személyek esetében a Dísznövénykertész speciális adaptált szakképesítés kapcsolható.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Dísznövénykertész és parképítő?

Minimum 125 000 Ft - Maximum 147 000 Ft

A dísznövénykertész és parképítő átlagkeresete Magyarországon havi bruttó 140.000 Ft. Ez a kereseti sáv havi bruttó 125.000-147.000 Ft között mozog attól függően, hogy a szakembernek mekkora szakmai gyakorlata van, és hogy az ország mely részén dolgozik. Amennyiben saját vállalkozást vezet, a kereset e sávtól eltérhet.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

Jelenlegi adatok szerint úgy tűnik, hogy a dísznövénykertész és parképítő sokak által vonzó foglalkozás, de egyelőre nem várható a munkahelyek számában bővülés. A munkaerő-kereslet ezért a magasabb szaktudással, speciális tudással, több szakmai tapasztalattal rendelkező, a fejlesztések iránt nyitott szakemberek irányába helyeződik át.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A szakképesítés birtokában számos munkakör betöltésére nyílik lehetőséged. Néhány jellemző példa: csemeteművelő, dísznövény-szaporító, facsemete-gondozó, faiskolai és csemetekerti kertész, gyümölcsoltvány-előállító, sziklakertépítő, virágtermesztő.

A Kertépítő és -fenntartó képzés teljesítése után lehetőséged van – hasonló szakterületen – továbbtanulni. Az érettségi vizsga megszerezése után, a Parképítő és -fenntartó technikus szakképesítés megszerzésével tovább bővülhet a betölthető állások köre, és nagyobb lehetőséged nyílik saját vállalkozás indítására is. Idegen nyelv megfelelő szintű ismerete növeli az elhelyezkedési esélyeidet, továbbá ha a szakma iránt érdeklődsz, tanulmányaidat – érettségi vizsga megszerzése után – felsőoktatásban is folytathatod, pl.: kertészeti és agrárkarokon.

 

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Tudtad, hogy a kávécserje is dísznövény?

A kávécserje kedvelt szobai dísznövény, amely általában 30 cm nagyságú, de télikertben, nagy odafigyeléssel akár 2 méter magasra is nőhet. Fehér virágaival, és kb. 10 cm széles leveleivel már az 1700-as években is része volt a látványos épületeknek szerte Európában. A félárnyékot szerető szobanövény 4-5 év után hozhat termést, ami nem elegendő még egy csésze kávé elkészítéséhez sem.

Gondolnád-e, hogy nem árt, ha egy parképítő tisztában van a különböző művészeti, építészeti irányzatokkal?

A parképítők megrendelői nem mindig tudják, hogy milyen parkot szeretnének építetni, csak érzik a „zöld hiányát”. Ezért nagyon fontos, hogy a parképítő megismerje azt a környezetet, ahova a park épül, legyen szó a szomszédos épületekről, a park környékén megrendezésre kerülő rendezvényekről, illetve a majdan a parkot használó emberek szokásairól. Egy nagyobb város főutcáját övező parkban inkább szükséges egy barokk stílusú park kiépítése, nagy, színes növényekkel, mint egy kisváros külvárosában, ahova a modern stílus és a kevésbé díszes növények illenek inkább.

Szerinted, mitől válik egy fa híressé?

A fák egy részét méretük tette híressé. Ilyen például a legszélesebben, másfél hektáron elterülő fügefa Indiában – az összes fa közül ennek a fának a legnagyobb a lombkoronája. Néhány fa a hozzá kapcsolódó történelem vagy monda miatt vált sokak által ismertté. Ezek közé tartozik a Bibliában emlegetett cédrusfa – az Ószövetség szerint ebből épült Salamon király temploma is –, a több mint 1000 éves Sárkányfa – ami Tenerife jelképévé vált –, vagy a Bodhi fa Sri Lankán, amelynek árnyékában megvilágosodott Buddha.

 

Hallott már a Virágos Magyarország versenyről?

A Virágos Magyarország környezetszépítő versenyt 1994 óta rendezik meg hazánkban. Célja, hogy több figyelem kerüljön a kertkultúrára. Évente több, mint 300 település vesz részt a versenyben, ahol a települések közterei, parkjai mérik össze szépségüket. A legszebb település részt vehet az európai versenyen is, amelyen hazánk már 7 arany-, 21 ezüst- és 10 bronzérmet nyert el.

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

?     www.kerteszetesszoleszet.hu – Magyar Mezőgazdaság Lapcsoport szaklapja

?     www.agraragazat.hu - Mezőgazdasági havilap

?     Terbe-Slezák-Kappel: Kertészeti és szántóföldi növények fejlődési rendellenességei. Mezőgazda Kiadó. 2011.

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

?     www.palyaorientacio.munka.hu – a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapja: pálya-, szakmaválasztást segítő kérdőívekkel, keresőkkel, foglalkozásbemutató anyagokkal

?     www.nive.hu – itt megtalálható a hatályos Országos Képzési Jegyzék és a szakképzésekhez tartozó Szakmai és Vizsgakövetelmények listája

?     www.felvi.hu - – az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapja

?     www.eniskolam.hu

?     www.szakmavilag.hu

?     www.mileszel.hu

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

?     200 x szép szakma (MFPI 2010, letölthető kiadvány: http://www.fovpi.hu/palyavalasztas/kiadvanyok/200xszep_szakma)

?     Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - évente megjelenő kiadvány

?     Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

 

 

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

„Amikor megnyerünk egy-egy pályázatot, egy kisváros vagy falu parkjának megépítésére, az mindig izgalommal tölt el. Volt ilyen jó néhány az elmúlt években, és nagyon érdekes munkák voltak: nemcsak azért, mert valami szépet hozhattunk létre, amit mi találtunk ki, hanem mert a helyi lakosokat is meg kellett ismerni ahhoz, hogy olyat tudjunk építeni, ami nekik kedvező. Volt olyan falu, ahol már alig él fiatal család, így ott olyan park kellett, ahol az idősek leülhetnek, beszélgethetnek, a férfiak sakkozhatnak, stb. Egy másik helyen viszont sok a fiatal család, így ott játszóteret építettünk a parkba. A növényeken túl tehát arra is oda kell figyelnünk, hogy ki is fogja használni az adott parkot, és hogy milyen ott az időjárás (nehogy rossz fácskát ültessünk, ami nem bírja a sok napot vagy sok csapadékot).” – mondta Fanni, parképítő.