Tartsd velünk az irányt!

Szántóföldinövény-termesztő

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

Hogyan dolgozik?

Hol végzi a munkáját?

Milyen munkaidőben dolgozik?

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Szántóföldinövény-termesztő?

Minimum 0 Ft - Maximum 0 Ft

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Rizskalauz

Fehér rizs: A hántolt fényezett rizs rendszerint fehér, az íze kevéssé jellegzetes. B-vitaminokat, kalciumot, vasat, fehérjét, keményítőt, rostot, szerves sót tartalmaz.

Barna rizs: színe attól barna, hogy hántolás után nem fényezik, azaz nem koptatják le róla a pelyva alatti „ezüsthártyát”, emiatt nagyobb a tápértéke, viszont lassabban fő és keményebb marad. Bélgyulladásoknál, rizsnyák gyomor problémák esetén barna rizs fogyasztása javasolt.

Opál rizs: különleges technológiával készül, héjában előgőzölik, majd hántolják. Ettől a szemek világosbarna színűek, opálosan áttetszőek lesznek, főzés után pedig kivilágosodnak, és sohasem ragadnak.

A rizsszemek mérete alapján léteznek:
Rövid szemű rizs: szemhossza nem haladja meg az 5,2 mm-t és a hosszúság/vastagság aránya kisebb

Félgömbölyű rizs: olyan rizs, amelynek szemhossza meghaladja az 5,2 mm-t, de nem haladja meg a 6,0 mm-t és a hosszúság/vastagság aránya nem nagyobb, mint 3

Hosszú szemű rizs: szemhossza meghaladja a 6 mm-t és a hosszúság/vastagság aránya 2 és 3 közé esik; vagy eléri, esetleg meghaladja a 3-at. Ide tartozik a thai rizs, amit más néven pandan vagy jázmin rizsnek is neveznek, és az indiai rizs is, amelynek másik neve a basmati rizs.

Törmelék rizs: olyan szemdarabok, amelyek hossza nem haladja meg a teljes szemek átlagos hosszának háromnegyedét.

Rizskorpa: a fehér rizs előállítása során melléktermékként keletkezik, de nagy mennyiségű táplálkozástanilag értékes anyagot tartalmaz. A rizs összes tápértékű anyagának 65%-át tartalmazza. Bőrbetegségek hajhullás, korpásodás esetén a rizskorpa fogyasztása ajánlott.

Rizstej: nevével ellentétben semmilyen tejet vagy tejszármazékot nem tartalmaz, alapanyaga a rizsliszt. Ezért tejérzékenyek fogyaszthatják, csecsemőtáplálásban is használt tápszer helyett.

A búzaföld kincsei

Hazánkban főleg a búza és a kukorica szolgál kenyérgabonaként. A betakarítás után az őrlés folyamán keletkezik a liszt (valamint a dara, a derce, és a korpa): aprító és elválasztó műveletek sora alatt elválasztják a héjat és a magbelsőt.

Magyarországon többféle liszttípus kapható: finom búzaliszt (BL55), fogós finom búzaliszt (BFF55), fehér búzaliszt (BL80), búza kenyérliszt (BL112), félbarna búza kenyérliszt (BL160), barna búza kenyérliszt (BL225), világos rozsliszt (RL90), rozs kenyérliszt (RL125). A betűk azt fejezik ki, hogy a lisztet milyen gabonából őrölték: BL = búzaliszt, RL = rozsliszt. A mellette lévő számok a megengedett maximális hamutartalom százszorosát jelzik. A hazai sütőipar túlnyomórészt búzalisztet (BL55, BL80, BL112) használ.

Bizonyos sütőipari készítményeknél járulékos anyagként, például dietetikus termékek dúsítására használhatnak: glutinlisztet (más néven sikérlisztet), valamint szójalisztet.

Ez utóbbi formáját tekintve liszt ugyan, de egészen másként kell főzni vele, mint a hagyományos gabonalisztekkel. Sokkal nagyobb a nedvszívó képessége, ezért több víz kell hozzá, mint a búzaliszthez. A sárga szójababból nyerik. Két fajtája a teljes szójaliszt és a zsírszegény szójaliszt. A kettő között jelentős a különbség. A teljes szójaliszt – amit teljes szójának is hívnak - pörköléssel készül, emiatt némileg módosul az íze, s főként édes ételek készítésére használják.

Tájékozódási lehetőségek