Tartsd velünk az irányt!

Belovagló lovas

Mit kell tudni a belovagló lovasról?

A belovagló lovas a fiatal lovak, csikók gondozásán – tisztán tartás, etetés, egészségügyi állapotuk folyamatos szemmel követése, stb. – túl, elsősorban azért felelős, hogy a lovakat „betörje”. Ez azt jelenti, hogy az alapvetően vad, fiatal lovat neveli, megszelídíti, betanítja azokra a munkákra, amelyekre a későbbiekben használni szeretné ő vagy a ló gazdája, például szekérhúzás, lovagoltatás vagy éppen díjugratás. Dolgozhat alkalmazottként, de vezetheti önálló vállalkozását is.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…szereted a lovakat, érdekel a nevelésük, gondozásuk, és el tudod képzelni, hogy istállók mellett dolgozz. Mivel egyedül fogsz a lovakkal dolgozni, jó, ha tudsz egyedül dolgozni, döntéseket hozni, és kitartó vagy, hiszen a lovak betörése nem egyik napról a másikra megy. Élvezni fogod a munkát, ha szereted, hogy van megoldandó feladat, új kihívás, akár kisebb kockázatot is vállalsz azért, hogy egy ló szót fogadjon neked. Ehhez szükséges, hogy állandó figyelemmel légy a ló személyiségére, és ahhoz illeszkedő nevelési módszereket használj.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…először el kell végezned az általános iskolát, majd a Lovász szakképzést. Ezt követően a díjugrató rajtengedélyt, vagy annak megfelelő szintű lovagló tudást kell szerezned. Mindezek birtokában kezdheted meg a Belovagló szakképzést egy szakiskolában. 

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Tárgyias
 • Megvalósító
 • Irányító

Ha szereted, hogy változatos feladataid vannak, amelyek során irányíthatsz hol lovakat, hol a gazdáikat, és ehhez magad szervezheted meg a mindennapjaidat, élvezni fogod ezt a munkát. Ugyancsak jó, ha fontos számodra, hogy munkádnak hamar van látható eredménye, és ehhez örömmel használsz eszközöket, pl. betöréshez futószárat, ostort. A lovak gondozása és betörése során sok aprólékos odafigyelést igénylő munkafeladat van, így a sikerek megéléséhez elengedhetetlen, hogy szeresd ezeket a típusú, akár megszokott, jól bevált megoldásokat.

Belovagló lovasként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Belovagló lovasként a legfontosabb, hogy szeresd a lovakat, valamint legyen jó pedagógiai érzéked, hiszen a lovak nevelése rajtad fog múlni. Természetesen ismerned kell a lovak fajtáit, felépítését is, hogy tudd, melyik lóval mit lehet tenni, hogyan érdemes hozzájuk közeledni. Ezeken az ismereteken túl a következő készségek, képességek segítségével lehetsz majd sikeres:

 •       Önállóság, mert te és a csikó fogtok kettesben együtt dolgozni, és sok döntést magadnak kell meghoznod a betörés, megszelídítés során, például, hogy mennyire terhelhető az állat, mennyire kell szigorúnak, keménynek lenni.
 •       Térbeli gondolkodás, hogy a lovaglás során át tudd tekinteni a pályát, az akadályokat, és a lovat ezeknek megfelelően tudd majd irányítani, tanítani.
 •       Kitartás, mert a nevelői munkához ez elengedhetetlen.
 •       Figyelem, mert a csikók különösképpen képesek hirtelen mozdulatokat tenni, így figyelned kell majd, hogy elkerüld az esetleges baleseteket, illetve hogy ezekről le tudd szoktatni a csikót.
 •       Vállalkozói kompetencia, hogy munkáddal elegendő pénzt kereshess.

A belovagló lovasok jelentős része lovas oktatásból is él, így a pedagógiai érzék, az irányítási és a jó kommunikációs képesség az emberek irányába is szükséges.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A belovagló lovas rendszerint sokat gyalogol, lovagol, miközben a nagy testű állatokkal foglalkozik. Ennek megfelelően az egészségügyi elvárások a következőek:

 •       jó erőnlét, a munka adta sok mozgáshoz, a lovak vezetéséhez;
 •       jó mozgáskoordináció, például magához a lovagláshoz;
 •       ép végtagok, annak érdekében, hogy a betanítás eszközeit, pl. ostor, futószár, jól tudja használni, és ő maga is tudjon lovagolni;
 •       jó hallás és ép látás, a testi épség megőrzéséhez, az esetleges balesetek elkerülése érdekében.

Megfelelő munkaköri betanítással, egyes egyszerű résztevékenységek (lovak ápolása, karám takarítása, stb.) elvégzésére enyhe fokban értelmi sérültek is alkalmasak lehetnek.

Mi jellemző a belovagló lovas munkájára?
Csoportos (20%)
(20 - 80)
Önálló (80%)
Globális gondolkodásmód (40%)
(40 - 60)
Aprólékos megoldások (60%)
Változatos (70%)
(70 - 30)
Monoton (30%)

Mit csinál a belovagló lovas?

A belovagló lovas elsődleges munkája, hogy a gazdaságban vagy a verseny- illetve sportistállóban, a hobbi vagy terápiás lovagoltatást nyújtó szolgáltatóknál a fiatal lovakat, csikókat „betörje”, azaz megszelídítse oly módon, hogy azok szót fogadjanak a gazdának. Ez lovagoltatásnál is elengedhetetlen annak érdekében, hogy a ló azt a feladatot és úgy csinálja, amit és ahogy majd a lovagoltató mond, legyen szó versenyről vagy oktatásról. Abban az esetben is szükséges, ha a lovat munkára, például szekér elé akarják fogni. Mindezek során az alábbi tevékenységeket végzi:

 •       Képzési programot alakít ki. Megismeri a csikó addigi történetét, személyiségét, és ahhoz megfelelő képzési tervet alakít ki.
 •       Betanítja az állatokat. Kifejleszti és rögzíti a csikóban a feladat jellegéhez – versenyzéshez, szórakoztatáshoz, engedelmességhez, biztonsági feladatokhoz, stb. – szükséges magatartásokat.
 •       Oktatja a gazdákat. A gazdáknak megmutatja, hogyan kell a csikóval kommunikálni, bemutatja az állat ismereteit. Megtanítja őket a helyes állattartásra.
 •       Ápolja az állatokat. Gondoskodik az állatok külsejéről azok igénye szerint mosásáról, keféléséről, patatisztításáról, sörényvágásáról.
 •       Kapcsolatot épít, ápol. Annak érdekében, hogy minél sikeresebben végezhesse tevékenységét, törekszik a lehető legtöbb megbízó – csikógazda – megnyerésére.
 •       Rendben tartja a képzőhelyet. Egyes képzési órák előtt a képzési területet megtisztítja, szükség esetén berendezi, például akadályokat állít fel az ugratás oktatásához.
 •       Vezeti a nyilvántartásokat. Adatlapon rögzíti az állatok adatait, pl. súlyát, méretét, fizikai állapotát, az adott táplálékot, és ide kerülnek a betegségre, gyógyszerekre vonatkozó információk is.

 

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A belovagló lovas munkáját mindig egyéni védőfelszerelésben végzi. Ma már a gazdaságokban a hagyományos eszközök mellett alkalmazzák a modern technikai eszközöket, berendezéseket is, melyek a belovagló lovas esetében többek között a következőket jelentik:

 •       takarmányozási berendezések: pl. automatikus etetők, itatók, takarmánykiosztó berendezés;
 •       lószállítás eszközei;
 •       betörés eszközei: pl. nyereg, kengyel, kantár, kötőfék, futószár, ostor;
 •       ápolási eszközök: lóvakaró, farokfésű, patakaparó, nyíróolló, tajtéklehúzó, stb.;
 •       hajtókocsik, szekerek.

Ezeken túl a belovagló lovas a lóápoláshoz különböző anyagokat is használ: patazsír, lósampon, bőrspray, stb., illetve a betöréshez lehet, hogy jutalomfalatokat is alkalmaz.

Kivel találkozik munkája során?

A belovagló lovas elsődlegesen munkatársaival tart kapcsolatot, valamint a képzésen résztvevő, általa felügyelt csikók gazdáival. Ahhoz, hogy tevékenységét sikeresen végezhesse, együtt kell működnie továbbá:

 •       a vezetőjével;
 •       beszállítókkal;
 •       javításokat végző szakemberekkel;
 •       állatorvossal;
 •       az illetékes hatóság képviselőivel.

Amennyiben saját vállalkozást vezet, neki kell tartania a kapcsolatot a könyvelővel és az illetékes hatóságokkal is.

Hol végzi a munkáját?

A belovagló lovas jellemzően lovardában dolgozik, amelynek helyszíne lehet pl. egy lovas iskola, lovasbemutatókat tartó csárda, tanya, de akár versenyistálló, tenyész- és szaporítótelep is.

 

Milyen munkaidőben dolgozik?

Amennyiben a belovagló lovas alkalmazottként dolgozik, úgy a munkaideje heti 40 óra, amelyet a főnöke oszt be, jellemzően hajnaltól délutánig – mivel a lovak a szürkületben már nem látnak megfelelően. Ha saját vállalkozást üzemeltet a belovagló lovas, akkor munkaidejét önmaga rugalmasan osztja be.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A belovagló lovas munkavégzése fokozott ártalmakkal és veszélyekkel járhat:

 •       az egyik fő környezeti ártalom az időjárás, hiszen a szabadban végzett munka során a hőmérséklet, a páratartalom, a szélerősség, mind befolyásolják a munkavégzést;
 •       balesetveszély forrása az állatok esetleges harapása, rúgása;
 •       ugyancsak sérülést okozhat az eszközök, gépek, berendezések nem megfelelő használata;
 •       egészségre ártalmas tényezők a környezetben lévő szennyezett anyagok, pl. trágya, használt takarmány, stb., amelyek magukba szívják a port, fertőzéseket, illetve allergiás megbetegedéseket okozhatnak;
 •       a gazdaság egészére jellemző erős szagok és zajok.

A baleset- és munkavédelmi előírások betartásával természetesen ezek a veszélyforrások kiszűrhetők, csökkenthetők.

A belovagló lovas munkája közepesen nehéz fizikai megterheléssel járó munka, amelyhez megfelelő állóképesség, erőnlét, jó mozgáskoordináció, testi ügyesség szükséges. Gyakran jár és hosszasan áll egyenetlen talajon, amely a teljes izomzatot, gerincet igénybe veszi. A jó szellemi állapot is fontos, mint minden nevelői, tanítói tevékenységhez, hiszen az engedetlenebb, nehezebben nevelhető állatok komoly nehézséget, kihívást jelenthetnek.

 

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Belovagló (35 813 01)

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben a Belovagló középfokú szakképesítés-ráépülés megszerzése szükséges. Ennek előfeltétele az általános iskola befejezését követően a Lovász szakképesítés megszerzése egy szakiskolában. Ezt követően kezdheted meg a Belovagló szakképzést, amelyhez egyrészt legalább egy díjugrató rajtengedély vizsga szintjének megfelelő lovagló tudás szükséges, másrészt az, hogy egy egészségügyi alkalmassági vizsgán megfelelj.

Ha iskolarendszeren kívüli felnőttképzésben szeretnéd elvégezni a szakképzést, úgy további feltétel:

 • 3 év összefüggő, igazolt versenyzői múlt legalább könnyű osztály szinten vagy
 • 3 év összefüggő, lókiképzésben eltöltött igazolt gyakorlat.

A Belovagló szakképesítés-ráépülést iskolai rendszerben 1 év alatt szerezheted meg. Iskolarendszeren kívüli felnőttképzésben, tanfolyami keretek között a képzés óraszáma 480-720 óra között változhat. A képzés során 20%-ban elméleti oktatás folyik az iskolában vagy az elméleti képzőhelyen. A képzés 80%-át gyakorlati munkahelyen (pl.: lovardában) töltheted el, ahol a gyakorlati ismereteket sajátíthatod el.

Ahhoz, hogy a belovagló lovas szakma ismereteit jól el tudd sajátítani, az alábbi tantárgyak tudnak biztos alapot adni:

 •       testnevelés és sport – a lovaglás fizikai igénybevétele miatt;
 •       természetismeret – hogy minél többet tudjál a lovakról, az azokról való gondoskodásról;
 •       biológia-egészségtan – a lovakhoz és a gazdák lovagoltatásához egyaránt szükséges a testük felépítésének ismerete.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Belovagló lovas?

Minimum 122 000 Ft - Maximum 145 000 Ft

A belovagló lovas országos havi bruttó átlagkeresete 144.000 Ft, ami attól függően, hogy az ország melyik részén dolgozik, hány év szakmai tapasztalattal rendelkezik, havi bruttó 122.000-145.000 Ft között mozoghat. Amennyiben saját vállalkozást vezet, a kereset eltérhet ezektől a számoktól attól függően, hogy milyen áron dolgozik, illetve mennyi megbízást kap csikók betörésére, oktatásra, stb.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A munkaerő-piaci adatok azt mutatják, hogy a belovagló lovasok iránti kereslet enyhén növekedett az elmúlt időszakban. A sikeres elhelyezkedéshez, illetve a sok megrendelő megnyerését eredményező működéshez, mindenképpen javasolt, hogy minél szélesebb körű szakmai ismereted, széles ismeretségi köröd legyen, hiszen ezek segíthetik az elhelyezkedést, illetve a magasabb bevételt. Mivel a lótartás, illetve a lovak tanítása költséges tevékenységnek számít, könnyebben bővítheted majd ügyfélkörödet, ha idegen nyelven is beszélsz.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A szakképesítéssel jellemzően a Belovagló munkakör tölthető be, olyan lótartó helyeken, ahol lovak kiképzésével, versenyre felkészítésével foglalkoznak. Ez a szakképesítés-ráépülés igen speciális elhelyezkedési lehetőséget kínál.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Tudod-e, hogy hány éves csikót szoktak betörni a belovagoltatók?

A csikókat évjárati csikóknak hívják, ha már betöltötték az egy évüket, de még nem lovak. Az éves évjáratú csikó esetében a hosszúságuk és a magasságuk alakul ki, a kétéveseknél a szélesség, míg a hároméveseknél a mélység válik véglegessé. Ezt az időpontot várják meg annak érdekében, hogy a ló már erős izomzattal rendelkezzen, és jól bírja a sok mozgást, a hátán ülő lovast, sőt, akár az akadályugrást is. A belovagló lovasok tehát a csikó kor befejeztével kezdik el a valódi betörést, nevelést.

Hallottál már az erőszakmentes betörésről?

A betörés során a lovat hozzászoktatják ahhoz, hogy együttműködjön az emberekkel: lovagoltassa őket (pl. vigye a hátán a lovast), megszokja a lovagló eszközöket (nyereg, zabla, kantár, stb.), arra menjen, amerre a lovas szeretné, és ne arra, amerre ő akar. Ez a folyamat – mint minden nevelés – történhet kemény eszközökkel, ez esetben pl. ostorral, de finom módszerekkel is, ezt hívják erőszakmentes betörésnek. Ennek eszközei többek között a jutalom abrak, a simogatás, a kedves szavak. Jellemzően a belovagló lovas nevelési elvei és a csikó személyisége közösen határozzák meg, hogy a betörésnek mely formája vezet majd eredményre: a szót fogadó lóhoz. 

Ismered a csikónevelés főbb jellemzőit?

A szopós csikó – a csikó első hat hónapja, amíg nem kerül az anyjától leválasztásra – elsősorban a megfelelő tartást igényli: szabad levegő, napfény és a mozgás, hempergőzés lehetősége elég számára. Ezt követően azonban el lehet kezdeni a nevelést, amely jelenti a rendszeres mozgatást, a pataápolást, az emberhez való szoktatást és a betegségektől, fertőzésektől való megóvást. Fontos, hogy a csikó hamar megszokja ezeket az ember által végzett műveleteket, és együttműködő legyen.

 

Szerinted miért különösen fontos a csikók esetében a pataápolás?

A pata a ló legfontosabb „eszköze”, hiszen a ló teljesítőképessége nagyban függ attól, hogy milyen gyorsan vagy szépen megy. Ráadásul, a talaj minőségét – kemény, darabos, mély, homokos, stb. – a ló azonnal megérzi a lábán, és az befolyásolhatja a mozgását. Ezek indokolják, hogy már szopós csikó korban a patát rendszeresen ápolják, ami jelent reszelést, kiigazítást, tisztítást, kaparást, stb. A patkolás a keménypatájú lovak esetében szükséges, hogy kevésbé kopjon a pata. Ilyenkor a patkót igazítják a patához – meleg kovácsolással.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 •       www.lovasok.hu – lovasok honlapja
 •       Novotni: A ló viselkedése. Mezőgazda Kiadó. 2011.
 •       Düle és tsai: A jól képzett ló. Mezőgazda Kiadó. 2008.

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 •       www.palyaorientacio.munka.hu – a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapja: pálya-, szakmaválasztást segítő kérdőívekkel, keresőkkel, foglalkozásbemutató anyagokkal
 •       www.nive.hu – itt megtalálható a hatályos Országos Képzési Jegyzék és a szakképzésekhez tartozó Szakmai és Vizsgakövetelmények listája
 •       www.felvi.hu  – az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapja: információ a felsőoktatási szakokról, intézményekről
 •       www.eniskolam.hu
 •       www.szakmavilag.hu
 •       www.mileszel.hu

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 •       200 x szép szakma (MFPI 2010, letölthető kiadvány: www.fovpi.hu/palyavalasztas/kiadvanyok/200xszep_szakma)
 •       Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - évente megjelenő kiadvány
 •       Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

„Nagyon kell figyelni az első időszakban, hogy megismerjem a csikó személyiségét: mennyire hirtelen, mennyire fürge, mit szeret csinálni, alapból együttműködő-e, stb. Ha úgy látom, ismerem, akkor indulhatnak az edzések. Először futószáron, aztán, ha megtanítottam neki az alapokat – mikor merre mehet, mit jelent, hogy lépés, ügetés, vágta, stb., akkor ülök csak rá. Ilyenkor nagyon észnél kell lenni, mert megpróbál ő lenni az úr, márpedig meg kell tanulnia, hogy én vagyok a főnök – azaz a határozottság a legfőbb dolog a belovagló esetében. Ha megérzi, hogy ő irányíthat, elvesztem. Volt már sajnos ilyen lovam, és több, mint három hónapba telt, hogy visszaszerezzem az irányítást, pedig használtam ott már mindent: ostort, kisebb csapást a kantárral, abrakmegvonást… Nem volt könnyű lelkileg, de sikerült, és azóta főleg a gyerekeket lehet rajta jól lovagoltatni.” – Válaszolta László, belovagló lovas kérdésünkre.