Tartsd velünk az irányt!

Kozmetikus

Mit kell tudni a kozmetikusról?

A kozmetikus feladata a vendégek bőrének ápolása (tisztítás, krémezés, masszírozás, stb.), sminkelése és tanácsokkal történő ellátása arról, hogy hogyan kezeljék bőrüket otthon, milyen termékeket használjanak. Dolgozhat saját vállalkozásának vezetőjeként vagy egy szépségszalon alkalmazottjaként.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…szeretsz a szépséggel foglalkozni, követed a divatot, érdekel a sminkelés, és szeretsz kenőcsökkel, porokkal, krémekkel bíbelődni. Jól fogod magad érezni a munka során, ha jó a kézügyességed, szívesen vagy emberek között, szeretsz beszélgetni velük, és jó érzéssel tölt el, ha valakit segítesz abban, hogy megszépüljön.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…először érettségizned kell (érdemes szépészeti ágazati szakközépiskolában), majd megszerezheted a Gyakorló kozmetikus szakképesítést, ezután pedig el kell végezned a Kozmetikus szakképesítés-ráépülést.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Megvalósító
 • Közösségi

Ha szereted a képzeletedet használni (pl. a sminkelés során) és az érzéseidre hallgatni, ugyanakkor tudod jól meghatározott keretek között, pontos szabályok alapján végezni munkádat, és emellett szereted, ha másoknak hasznos, segítő tevékenységet végezhetsz, akkor sikeres lehetsz kozmetikusként, és jól fogod érezni magad a munkád során.

Kozmetikusként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Kozmetikusként munkád akkor eredményes, ha vendégeid elégedettek munkád minőségével és a kiszolgálással. Ehhez először is meg kell értened, hogy mit szeretne a vendég, majd meg kell valósítanod azt a tudásodra és szépérzékedre hagyatkozva. Közben jó, ha tudsz arra is figyelni, hogy a vendég valóban jól érzi-e magát, elégedett-e azzal, amit csinálsz. Ezen túl jó, ha az alábbi tulajdonságokkal rendelkezel:

 • Kézügyesség, mivel például a sminkelés aprólékos, nagy pontosságú és precíz mozdulatokat igénylő feladat, amihez biztos kéz kell.
 • Felelősségtudat, hogy a saját készítésű kozmetikumokat a vendég bőrének megfelelően készítsd el, figyelembe véve az esetleges allergiát.
 • Kreativitás, hogy eszedbe jusson a legjobb megoldás a vendég kívánságnak megvalósításához.
 • Kommunikációsképesség, hogy a vendégeddel jól megértsétek egymást, és tudjatok beszélgetni.
 • Figyelem, nehogy sérülést okozz a vendégnek.
 • Vállalkozói kompetencia, ha te akarsz lenni a főnök a saját szalonodban.

Fontos, hogy mindig jól ápolt, jó megjelenésű legyél, hogy jó benyomást kelts.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A kozmetikus elsősorban a kézügyességét használja a mindennapokban, emellett fontos számára a közelre látás képessége is. Az egészségügyi elvárások a következők:

 • ép karok, kezek, ujjak – például a sminkeszközök, a gyantázó kezeléséhez;
 • jó látás, pontos színlátás – a sminkeléshez és a kezelések elvégzéséhez;
 • egészséges vér- és keringési rendszer – mert a sok egy helyben való állás, ülés megterhelő;
 • egészséges bőr – mert a kozmetikus érintkezik a vendégekkel;
 • ép légzőszervek – hogy ne zavarjanak a vegyi anyagok a munkában;
 • tiszta beszéd – mert fontos, hogy a vendégek megértsék, amit mondasz.

Enyhe fokú mozgássérülés esetén speciális szék használata szükséges a munkához.

Halláskárosodás esetén hallókészülékkel végezhető ez a tevékenység.

Amennyiben valaki allergiás a használt vegyi anyagokra, akkor azokat kerülnie kell a munka során.

Mi jellemző a kozmetikus munkájára?
Csoportos (0%)
(0 - 100)
Önálló (100%)
Kültéri helyszínen (0%)
(0 - 100)
Beltéri helyszínen (100%)
Globális gondolkodásmód (0%)
(0 - 100)
Aprólékos megoldások (100%)

Mit csinál a kozmetikus?

A kozmetikus arcbőrápolást, testápolást és egészségápolást végez. Eltünteti a kozmetikai bőrhibákat, szebbé és ápoltabbá teszi az egészséges arcot, bőrt. Képes az arcápolással, otthoni bőrápolással, kozmetikai termékekkel kapcsolatos tanácsadásra is.  Ennek során:

 • Előkészítia munkaterületet és az eszközöket. Gondoskodik arról, hogy minden szép tiszta legyen a kezelés előtt.
 • Diagnózist készít. Feltárja a bőr állapotát, megállapítja a kezelés célját, eszközeit.
 • Kezelést végez. Letisztítja a kezelendő bőrfelületet, radírozást, bőrradírozást végez, majd arcszesszel tonizálja, masszírozza, felpuhítja azt. A kitisztítás és fertőtlenítés után a bőr nyugtatása, táplálása, regenerálása következik.
 • Sminkel.
 • Szőrtelenítést, szőkítést végez.
 • Kozmetikumokat készít. Otthoni alkalmazásra használható krémeket, kenőcsöket kever ki.
 • Szakmai tanácsadást folytat. Tanácsot ad az otthoni bőrápolással kapcsolatosan, illetve ha gyógyítandó bőrhibát tapasztal, bőrgyógyászati kivizsgálást javasol.
 • Képzéseken vesz részt az új anyagok, eszközök megismerése érdekében.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A kozmetikus nagyon sokféle eszközzel és anyaggal dolgozik, de különböző technikai berendezéseket is használ:

 • nagyítós lámpa;
 • arcgőzölő;
 • gyantamelegítő;
 • ultrahang-készülék: az emberi bőr szerkezetében hoz létre olyan hatást, mely a bőr állagát és a megjelenést kedvezően befolyásolja;
 • tartós sminkkészülék;
 • hideg-meleg arcvasaló, ránctalanító;
 • ecsetek, tálak, szivacsok;
 • UV boksz: eszközfertőtlenítő.

Mindezek mellett a kozmetikus számtalan típusú és eltérő rendeltetésű krémet, alkohol tartalmú anyagokat és savakat használ. A smink készítéséhez többek között alapozókat, púdert, különböző szemhéjárnyékolókat, kontúrceruzákat alkalmaz.

 

Kivel találkozik munkája során?

Munkája során elsősorban vendégeivel találkozik, de kapcsolatot tart még:

 • a szalonban dolgozó többi kollégával;
 • főnökével;
 • termékeket, eszközöket bemutató, értékesítő beszállítókkal.

Amennyiben a szalon vezetése is az ő feladata – akár alkalmazottként, akár tulajdonosként – úgy a sikeres üzletmenet érdekében a helység tulajdonosával, a cég könyvelőjével és az illetékes hatóságokkal is ő tartja a kapcsolatot.

Hol végzi a munkáját?

A kozmetikus legtöbbször szépségszalonban dolgozik, mely lehet kizárólag kozmetikai szalon, vagy egy nagyobb szépségszalon, mely több különböző szolgáltatást (fodrászat, pedikűr-manikűr) nyújt. Dolgozhat kisebb, egyéni vállalkozó által üzemeltett üzletben, nagyobb hálózatokat üzemeltető cég szalonjában, kozmetikai termékek márkaboltjában vagy saját szalonjában.

Milyen munkaidőben dolgozik?

A munkaidő jellemzően a szépségszalon nyitva tartásától függ. A kozmetikusok dolgozhatnak egy vagy több műszakban, egymást váltva. Mivel a vendégek gyakran a saját munkaidejük előtt vagy után tudnak kozmetikushoz menni, gyakori a kora reggeli, vagy a kora délutántól késő estig tartó műszak. Sokszor hétvégén vagy ünnepnapokon is kell dolgozni, mert az esküvők, bálok, ünnepségek, céges rendezvények ilyenkor vannak. 

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A kozmetikus munkavégzése különböző ártalmakkal és veszélyekkel járhat:

 • a használt vegyi anyagok légúti betegséget, allergiát okozhatnak;
 • betegségeket, fertőzést lehet elkapni a vendégektől.

Ha betartja a munkavédelmi, egészségügyi és higiénés szabályokat és figyelmesen végzi a munkáját, akkor ezek a veszélyek nem jelenthetnek gondot.

Ez a szakma könnyű fizikai munka, ami azt jelenti, hogysokat kell egyhelyben ülni és a munkavégzés során a kezek fokozott igénybevételére van szükség. A kozmetikus munkája folyamatos koncentrációt igényela teljes munkaidő alatt, ami fárasztó lehet.

Ezért fontos, hogy eleget pihenjen munka után, illetve munkaközben időnként szünetet tartson.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Kozmetikus (55 815 02)

A képzés megkezdéséhez először le kell érettségizned, majd a Gyakorló kozmetikus felső-, illetve középfokú szakképesítést kell megszerezned. Ez szépészeti ágazati szakközépiskolai érettségi után 1 év, máshol szerzett érettségit követően 2 év.

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben a Kozmetikus emeltszintű szakképesítés-ráépülést kell elvégezned. Ennek megkezdése előtt egészségügyi alkalmassági vizsgálaton is meg kell felelned.

Mielőtt a Kozmetikus képzést (1 év) elkezdenéd, egészségügyi alkalmassági vizsgálaton is meg kell felelned.

Ahhoz, hogy a kozmetikus szakma minden fogását könnyen meg tudd tanulni, segít, ha otthonosan mozogsz a következő tantárgyakban:

 • biológia-egészségtan – megalapozza az emberi test működésével kapcsolatos tudásodat;
 • vizuális kultúra – segít abban, hogy fejlődjön a szépérzéked;
 • kémia – innen tudod például, hogy miért lehet almasavas pakolást használni a bőr hámlasztására.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Kozmetikus?

Minimum 118 000 Ft - Maximum 140 000 Ft

A kozmetikusok országos havi bruttó átlagkeresete 118.000 Ft, ami a tapasztalattól, kortól függően havi bruttó 118.000-140.000 forint között mozoghat. A kozmetikus keresete kiegészülhet a vendégek elégedettségét jelző borravalóval is. Ha saját szalonod van, akkor kereseted ettől lényegesen eltérhet.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A tehetséges és igényes szolgáltatást nyújtó kozmetikusok iránt a kereslet folyamatos.Érdemes például az idegenforgalomban meghatározó szerepet játszó településeken elkezdeni a munkát, pl. szállodákban, szépségszalonokban.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

Kozmetikus végzettséggel elhelyezkedhetsz, mint kozmetikus, sminkes, elektrokozmetikus, színházi kikészítő vagy testfestő, de akár lehetsz kozmetikai termékekkel foglalkozó üzletkötő is. Dolgozhatsz szépségszalonban vagy szállodák wellness részlegében, illetve akár saját vállalkozást is indíthatsz. 

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Szerinted miért kell a kozmetikusnak követni a divatot?

A sikeres kozmetikus figyelemmel kíséri a divat alakulását, szalonjában vendégei rendelkezésére bocsátja az aktuális divatnak megfelelő sminkek fotóit, leírását. Tájékozottsága kiterjed a színek és formák legelterjedtebb variációira. Emellett figyelemmel kíséri az új szakmai eszközök, anyagok, technológiák megjelenését, hogy ezáltal képessé váljon a divatirányzatot követni vágyó vendégek igényeinek kielégítésére.

Gondolnád, hogy fontos a kozmetikai szalon nyugodt légköre a kezelés során?

A sikeres kozmetikai kezeléshez nagyon fontos, hogy a vendég képes legyen ellazulni, nyugodtan pihenjen a kezelés alatt. Ennek egyik eszköze a halk, nyugtató, meditációs zene, melyet nagyon gyakran hallhatunk kozmetikai kezelések során. A kozmetikus más eszközöket is használ a fenti cél elérése érdekében: vendégével megnyugtató hangon beszélget, erős fényforrás helyett több, kis fényerejű lámpát használ, és előfordul az is, hogy illatanyagokat permetez a levegőbe.

Tudtad-e, hogy már az ókori Egyiptomban foglalkoztak kozmetikával?

Az ókorban Egyiptom volt a kozmetika bölcsője. A kozmetikai szerek használata először itt honosodott meg. Az előkelő egyiptomi nő illatos olajjal kente haját, fehér és piros festékkel kendőzte arcát. Pirosította az ajkát, kezén és lábán a körmöket pirosra festette vagy aranyozta. Szempilláját, szemhéját feketítette, hogy szemhasadékát nagyobbnak lássák, és hódítóbb legyen. Az egyik legrégibb szépségápolási útmutató Kleopátra idejéből származik, s megtalálhatók benne a nagyhírű uralkodónő szépségápolási receptjei.

Gondolnád, hogy magyar kozmetikus szakemberek nemzetközi sikereket érnek el?

Külföldi versenyeken, szakbemutatókon a magyar szakemberek is megmutathatják tudásukat az egyes szakmai bajnokságokon – nagyszerű eredménnyel! A nemzetközi versenyek mellett természetesen nemzeti szakversenyekre is sor kerül, ilyen például az Országos Fodrász és Kozmetikus Bajnokság, ahol több kategóriában mérettethetik meg magukat a szakma vezető kozmetikusai.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 • http://kozmetikaportal.hu
 • Everett: Kozmetika (Usborne kézikönyv). Novotrade Kiadó. 1991.
 • Waniorek: Természetes kozmetika mindenkinek. Medicina Kiadó. 1990.

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • 200 x szép szakma (MFPI 2010, letölthető kiadvány: http://www.fovpi.hu/palyavalasztas/kiadvanyok/200xszep_szakma)
 • Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - évente megjelenő kiadvány
 • Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

Anita tizenöt éve dolgozik kozmetikusként: „A legnagyobb kihívást számomra az jelenti, hogy pontos, precíz és higiénikus munka mellett vendégeim számára kellemes, nyugodt környezetben elérjem azt, hogy az általam végzett munkával elégedettek legyenek, és így visszajárjanak hozzám. A kozmetikai kezelés kellemetlen lehet a vendégnek, ha nem fordítok kellő figyelmet arra, hogy a vendég teljesen ellazuljon, bőre tökéletesen elő legyen készítve a kezelésre. Ezért igyekszem ezekre a lépésekre nagyon odafigyelni, és ezzel elérni, hogy jól érezze magát, és elégedetten távozzon.”