Tartsd velünk az irányt!

Pincér

Mit kell tudni a pincérről?

A pincér vendéglátó-ipari egységben, pl. étteremben, csárdában dolgozik. Fogadja a vendégeket, ételt és italt kínál, majd a kiválasztott ételeket a konyhából ő tálalja a vendégek asztalára. Ily módon összekötő szerepet tölt be a vendégek és a konyha között. Folyamatosan figyel vendégeire, további ételeket, édességet kínál, utántölt italt, rendben tartja az asztalt, ha például kiömlik egy ital, vagy leesik egy kanál. Végül számlát készít az elfogyasztott ételekről és italokról, ami alapján a vendégek nála fizetnek.

 

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…szereted a sürgés-forgást, és azt, ha emberekről gondoskodhatsz; jó vendéglátó vagy. Fontos, hogy jó kézügyességgel rendelkezz, hogy a tányérokat, poharakat ügyesen vidd ki a vendégek asztalához; légy udvarias, hiszen a veled – és az étellel – elégedett vendégek visszatérnek majd, és ez is biztosítja majd a munkádat, fizetésedet. Tudnod kell egy-egy nehezebb helyzetet kezelned, pl. a vendég reklamációja az étellel kapcsolatban, és persze emlékezned kell, hogy az asztalnál ki mit rendelt, egy-egy törzsvendégnek mi a kedvenc étele, itala.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…az általános iskola nyolc osztályát követően a Pincér szakképesítést kell megszerezned szakiskolában, vagy iskolarendszeren kívüli felnőttképzésben, tanfolyami keretek között.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Irányító
 • Közösségi

Pincérként fontos, hogy ura legyél a helyzetnek, hiszen Te vagy a vendégek számára az étterem, a vendéglő „arca”. Ez azt jelenti, hogy udvariasan kell a vendéget kiszolgálnod, akkor is, ha panaszkodik, vagy a konyhán valamit tényleg elrontottak. Emiatt van, hogy kisebb kockázatot is vállalnod kell, mert a cél, hogy a vendég elégedetten távozzon, a vendéglő jó hírnevét vigye tovább. Elengedhetetlen továbbá, hogy szívesen mozogj emberek között, beszélgess velük, kiszolgáld őket, segíts nekik, mert azért választották az éttermet, ahol dolgozol, hogy jó emlékük legyen az alkalomról, finomat egyenek, igyanak.

Pincérként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Pincérként akkor leszel sikeres, ha a betérő vendégek örömmel, jó kedvvel és teli hassal távoznak az étteremből, ahol dolgozol. Ezért rövid időn belül nagyon jó kapcsolatot kell velük kialakítanod, megérteni és teljesíteni kéréseiket, készségesen kiszolgálnod őket. Ehhez többek között a következő tulajdonságok, készségek, képességek segítenek:

 • Kitartás, hogy folyamatosan figyelemmel tudd kísérni a vendégek kéréseit, még akkor is, ha már órák óra folyamatosan rendszeresen jársz a vendégek asztala és a konyha között.
 • Kommunikációs képesség, hogy jól ki tudd fejezni magadat a vendégek és a munkatársak felé, illetve megértsd őket, hiszen ez az alapja a visszatérő vendégeknek, akik továbbviszik az étterem jó hírnevét.
 • Kézügyesség, hogy biztos kézzel el tudd látni az ételek felszolgálását, palackok felbontását, italok kitöltését, stb.
 • Emlékezet, mivel fontos, hogy könnyen megjegyezzed és pontosan felidézzed például, hogy ki mit rendelt egy-egy asztalnál.
 • Csapatmunka, mert a vendég igényeit csak a konyhai dolgozókkal, a szakácsokkal együtt fogod tudni kiszolgálni.
 • Szervezőképesség, például, azért, hogy az egyes asztalokat időben, a vendégeket nem megvárakoztatva tudd kiszolgálni.

Fontos továbbá pincérként a tiszta, ápolt megjelenés, illetve a munkahely jellegétől (pl. pub, 4 csillagos étterem, stb.) függő munkaruha viselése és a vendéglátás szabályainak betartása.(Pl. elsőként a hölgyek kiszolgálása.)

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A pincérekkel szemben támasztott egészségügyi elvárások azt teszik lehetővé, hogy az étterem vendégeit időben, a rendeléseknek megfelelően ki tudja szolgálni, így képes legyen a feladatait magas minőségben elvégezni, törzsvendégeket szerezni:

 • ép végtagok – többek között a kiszolgáláshoz, az asztalok között mozgáshoz;
 • jó egyensúlyérzék – hogy a sok tányért, poharat, tálcákat együtt tudja vinni;
 • egészséges bőr – az ételekkel való érintkezés miatt, nehogy azon keresztül megfertőzze a vendégeket;
 • egészséges légzőszervek – ugyancsak a tisztaság, higiénia biztosítása érdekében;
 • tiszta beszéd – mert szót kell értenie a vendégekkel és a konyhai dolgozókkal;
 • jó hallás – hiszen meg kell értenie, mit mond a vendég vagy a munkatárs.
Mi jellemző a pincér munkájára?
Személyközpontú (25%)
(25 - 75)
Tárgyias (75%)
Kültéri helyszínen (25%)
(25 - 75)
Beltéri helyszínen (75%)
Gyakorlatias (100%)
(100 - 0)
Gondolatokra irányuló (0%)

Mit csinál a pincér?

A pincér tartja a kapcsolatot a konyha és a vendég között: a pincér mondja el a konyhában előkészített étel- és italválasztékot a vendégeknek, valamint megadja a kiválasztott ételek és italok sorát a konyhán és az italpultnál dolgozóknak. A pincér gondoskodik a vendégek jól tartásáról, folyamatosan figyel rájuk, kéréseiket igyekszik teljesíteni. A vendéglátás utolsó lépéseként nála fizet a vendég. Tevékenysége során a következő részfeladatok elvégzéséért felelős:

·         Figyelemmel kíséri az árukészlet alakulását. Segít a megrendelt az árukat, pl. ételek nyersanyagai, terítékek kellékei, stb.átvenni a szállítótól, majd beviszi azokat a raktárba.

·         Rendben tartja vendégteret. Minden nap nyitásra előkészíti a munkaterületét és a vendégteret, pl. ebédeltetésnek vagy esküvőre megfelelő terítéket készít elő.

·         Fogadja az érkező vendégeket. Leülteti őket, ismerteti az étel-ital választékot, ajánl néhányat, majd felveszi a rendelést.

·         Felszolgálja a vendégek által választott ételeket és italokat. Előkészíti a felszolgáláshoz szükséges eszközöket (poharak, leveses tányér stb.), majd kiviszi azokat a vendégek asztalához.

·         Figyelemmel kíséri a vendégek további kéréseit. A vendégek étkezése során udvariasan megkérdezi véleményüket az ételről, italról, illetve szükség esetén további ital- és ételrendeléseket vesz fel.

·         Elkészíti a fogyasztásról szóló számlát. Ha a vendég jelzi, összeírja a fogyasztást, majd kiszámolja – általában számítógépen – a fizetendő összeget. Munkaideje leteltével elszámol a bevételekkel a főpincérnek vagy az étteremvezetőnek.

 • Betartja és betartatja a technológiai és higiéniai előírásokat, a munka- és környezetvédelmi szabályokat.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A pincér a vendég kiszolgálásához, az étel és ital felszolgálásához szükséges gépekkel, berendezési tárgyakkal, eszközökkel dolgozik, például:

 • evőeszközök, poharak, tányérok;
 • asztali díszítő elemek – virág, gyertya stb.;
 • az italfelszolgálás és az italkeverés eszközei – tálcák, nyitók, tárolók;
 • szalvéták, étlap és itallap;
 • pénztárgép és bankkártya-leolvasó;
 • számítógép a vendéglátás által használt üzleti programokkal.

Anyagokat illetően találkozik textíliákkal, díszítőelemek anyagaival: pl. papír, kerámia, fa, virág, a teríték mentén fémmel, porcelánnal, üveggel.

Kivel találkozik munkája során?

A pincér elsősorban a vendégekkel és munkatársaival – más pincérek, konyhai szakácsok és dolgozók – tartja a kapcsolatot. Munkája során szorosan együttműködik még a(z):

 • étterem vezetőjével;
 • szállítókkal;
 • rendezvényszervezőkkel.

 

Önálló vállalkozás esetén tárgyalnia kell többek között termékbeszállítókkal, más kereskedelmi- és reklámszakemberekkel, a könyvelőjével, illetékes hatóságokkal. (Pl. tisztiorvosi szolgálat, Nemzeti Adó és Vámhivatal, stb.)

Hol végzi a munkáját?

A pincér munkavégzésének helye többségében az időjárás változásaitól védett, épületen belüli helyiség: étterem, szálloda, kávéház, hajó, stb. Az idényjelleg figyelembevételével lehet azonban a szabadban is, például kerthelyiségekben, nyitott teraszokon, strandéttermekben, stb. Esetenként szabadtéri rendezvényeken is foglalkoztathatnak pincéreket, legyen az például egy céges rendezvény vagy egy esküvő.

Milyen munkaidőben dolgozik?

A pincér a munkahelyétől függően dolgozhat hétfőtől péntekig napi 8 órában, de többnyire több műszakban foglalkoztatják őket: délelőtti, délutáni, éjszakai műszakban. Jellemző a túlóra, a hétvégi és az ünnepnapi munka is, hiszen a vendégek gyakrabban mennek étterembe szombaton, vasárnap, például egy családi születésnap megünneplésére.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

Baleseti veszélyforrás és környezeti ártalom lehet ebben a szakmában:

 • égési sérülés, forrázás, elesés, elcsúszás – az ételek és italok felszolgálása során;
 • az étterem mesterséges világítása és az esetlegesen elégtelen szellőztetés is hátrányos lehet a pincér egészségére nézve. 

A pincér munkája könnyű fizikai munka. A folytonos járkálás és állás, illetve az éjszakai műszak jelentősen igénybe veheti a pincér lábát, kezét, egy idő után könnyen kifáradhat.

A gyors kiszolgálás, a munkatársakkal való jó együttműködés – amely különösen csúcsidőben elengedhetetlen – és a mindig udvarias kiszolgálás a vendégekkel való kapcsolattartásban, stresszt is okozhat. A pincér hibája esetén anyagi károk, személyi sérülések keletkezhetnek, ami nagyfokú felelősségvállalást és odafigyelést kíván.

Mind a fizikai, mind a pszichikai kihívások ellen sokat tehet a szakember, pihenéssel illetve kikapcsolódást biztosító szabadidős tevékenységgel, mozgással.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Pincér (34 811 03)

A pincér szakképzést ­akkor kezdheted el, ha befejezted az általános iskola nyolc osztályát, és a képzés megkezdését megelőzően megfeleltél az egészségügyi alkalmassági vizsgálaton.

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben a Pincér szakképesítés megszerzése szükséges, amit szakiskolában 3 év alatt szerezhetsz meg.

Lehetőséged van iskolarendszeren kívüli felnőttképzésben, tanfolyamon is kitanulnod a pincér szakmát, ebben az esetben a képzés óraszáma 960-1440 óra között változhat. A képzés során 30%-ban elméleti oktatás folyik az iskolában vagy az elméleti képzőhelyen. A képzés 70%-át gyakorlati munkahelyen, pl. étteremben tölti a képzésben résztvevő, ahol a gyakorlati ismereteket sajátíthatja el.

Ahhoz, hogy a pincér szakmához kapcsolódó összes alaptudást könnyen meg tudd tanulni, segít, ha otthonosan mozogsz a következő tantárgyakban:

 • kommunikáció, magyar nyelv és irodalom – hogy könnyen szót érts a vendégekkel és a munkatársaiddal;
 • idegen nyelv – hogy a külföldi turistákat is könnyen és jól ki tudd szolgálni;
 • technika, életvitel és gyakorlat ­– mivel fejleszti a kézügyességedet, az ételeket és italokat ügyesen ki tudod majd vinni az asztalokhoz;
 • földrajz – a helyi étel- és italkülönlegességek ismeretéhez.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Pincér?

Minimum 110 000 Ft - Maximum 155 000 Ft

A pincér átlagkeresete havi bruttó 136.000 Ft, országos átlagot tekintve ez a kereseti sáv havi bruttó 110.000 és 155.000 Ft között mozog. Mivel hagyományosan borravalóra is épül ez a szakma, a pincér tényleges jövedelme nagyban függ a szakmai tapasztalatától, munkájának népszerűségétől, a munkahelyének földrajzi elhelyezkedéstől.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

Éttermekben, rendezvényszervező cégeknél, hajókon, nemzetközi vonatokon lehet a szakképzettséggel elhelyezkedni pincérként. A magas szintű szakmai ismeretekkel rendelkező, és több idegen nyelvet beszélő pincér számára könnyebb az elhelyezkedés a színvonalas vendéglátóhelyeken.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A Pincér szakképesítés birtokában számos munkakör betöltésére nyílhat lehetőséged. Néhány jellemző példa:

·         étkezőkocsi felszolgáló;

·         éttermi felszolgáló;

·         főpincér;

·         hajópincér;

·         italpincér;

·         sommelier /borpincér/.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Tudod-e, miért elegáns a pincér öltözéke?

Az éttermi és kávéházi kultúrához kötődik a pincérek megjelenése, és az eleganciát hangsúlyozva – fekete szmokingvagy öltöny, mellény, nyakkendő – különböztették meg magukat a fogadósok vagy a kocsmában dolgozó csapos kötényével szemben. Az ilyen jellegű formaruha a mai napig fennmaradt, sőt egyes éttermek a vendégek irányában is előírnak öltözködésbeli követelményeket.

Szerinted mit neveznek a pincérek kisleltárnak?

Éttermi terítésnél alkalmazzák a pincérek ezt a kifejezést, ami arra utal, hogy a pincér feladatai közé tartozik az is, hogy a vendég megérkezése, leültetése előtt ellenőrizze, minden szükséges ott van-e asztalon. Ide tartozik a só- és a borstartó – tiszták-e, fel vannak-e megfelelően töltve –, a hiánytalan teríték, a tiszta terítő, a székek elrendezése. Szintén az ő feladatai közé tartozik – amennyiben van – az asztalon lévő virág gondozása, szükség esetén cseréje.

Tudod-e, mit jelent az, hogy éttermi etikett?

Vannak olyan vendéglátói alapvetések – ez az éttermi etikett –, amelyeket a pincér nem ronthat el, még ha a vendég azokra nem is ügyel. Ilyen például, hogy a pincér dolga lesegíteni a kabátot, kihúzni a széket. A palackos italokat az asztalnál kell felbontani, és míg a bor esetében megengedett a rátöltés, sörnél tilos. A pincér a rendelt fogáshoz illő evőeszközt teszi a tányérok mellé, étkezés végén a használt szalvétát a tányér mellé, és nem bele teszi. Ha valami kiömlött, felborult, annak eltakarítása is a pincér dolga. 

Hallottál-e már pincérversenyről?

Jó ideje már, hogy versenyeken is összemérik szaktudásukat a pincérek. Az egyik ilyen verseny, ahol a barátságosságukat mérik össze a szakemberek. Ilyenkor egy-egy nehéz helyzetet, kellemetlenebb vendégtípust kell tudniuk jól kezelni. A másik verseny az ügyességi verseny, ahol például teli poharakkal megrakott tálcát kell minél gyorsabb léptekkel – már-már futva – végigvinni a megadott pályán.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 • http://www.pincerujsag.hu– Chef & Pincér, vendéglátó-ipari szaklap
 • Voleszák: Pincér ismeretek; Magánkiadás, 2002.
 • Dr. Csizmadia László: A vendéglátó-ipari értékesítési alapismeretek; Budapest, 2004.

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 

 

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • 200 x szép szakma (MFPI 2010, letölthető kiadvány: http://www.fovpi.hu/palyavalasztas/kiadvanyok/200xszep_szakma)
 • Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - évente megjelenő kiadvány
 • Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok)

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

Sándor, főpincér így nyilatkozott: „Az jelent örömet, ha látjuk: a vendég elégedetten, jókedvvel költi el az ebédjét, vacsoráját, s ennek a fizetéskor és távozáskor hangot is ad. A vendéglői étkezés a vendégek többsége számára „esemény”, sokszor családi vagy barátokkal töltött ünnep. A legnagyobb szakmai siker persze az, ha sikerül egy törzsvendégkört kialakítani, ami nemcsak a szakácsoknak, de nekünk, „frontembereknek” is köszönhető. Ehhez azonban elengedhetetlen, hogy mindig udvariasak legyünk, és ha panaszkodik is a vendég, akkor is elfogadjuk, amit mond, ne vitázzunk vele. Mindig szem előtt kell tartani: „a vendég a király!