Tartsd velünk az irányt!

Bolti eladó

Mit kell tudni a bolti eladóról?

A bolti eladó üzletben vagy szakboltban dolgozik alkalmazottként. Az áruk és termékek sikeres eladásáért felel: munkája során tájékoztatja és tanácsokkal látja el a vásárlókat az árukkal, árakkal kapcsolatosan. Munkája része továbbá az áruk elhelyezése, az árak feltüntetése, valamint a leltározásban és raktározásban való közreműködés. Nagy hangsúlyt kell fektetnie a vásárlókkal történő kapcsolattartásra, hogy azok elégedetten távozzanak, és szívesen térjenek vissza újabb vásárlások során.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…szívesen forogsz tárgyak, áruk között, illetve könnyen tudsz kapcsolatot kialakítani az emberekkel. Ha érdekel a kereskedelem világa, ha általában szívesen adsz-veszel, intézed például a bevásárlást. Jól fogod magad érezni a munka során, ha kitartó vagy, jól tudsz számolni, és jó erőben is vagy – ez utóbbi az áruk mozgatása miatt lehet hasznos.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…az általános iskola nyolc évfolyamának befejezését követően az Eladó szakképesítést kell elvégezned, amit szakiskolában szerezhetsz meg.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Tárgyias
 • Megvalósító

Bolti eladóként elengedhetetlen, hogy szívesen foglalkozz tárgyakkal és árukkal, legyenek azok egy élelmiszerboltban a különböző élelmiszerek, alapanyagok, vagy egy sporteszközboltban a labdák, súlyzók, stb. Hasznos, ha jól használsz mérőeszközöket (pl. mérleg), gépeket (pl. pénztárgépet). Fontos, hogy szeress gyakorlati problémát megoldani, például embereknek tanácsot adni egy-egy áru kiválasztásánál. Jó, ha örülsz annak, hogy munkádnak hamar van látható eredménye, pl. egy-egy elégedett vásárló formájában. Fontos számodra, hogy jól meghatározott keretek között, pontos szabályok alapján végezhesd munkádat, legyen szó a bolt nyitva tartási idejéről vagy a boltban elvárt teendőidről.

Bolti eladóként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Bolti eladóként a legfontosabb, hogy minden információval rendelkezz az általad eladásra kínált árukról, azok felhasználhatóságáról, előnyeiről. Jó, ha e tudás mellett a következő tulajdonságokkal is rendelkezel:

 •      Kitartás, mert a munka nem hordoz naponta újabb kihívásokat, van, amikor egyhangú.
 •      Számolási képesség, mert ez elengedhetetlen a kereskedelem világában.
 •      Felelősségtudat, mert pénzzel kell dolgoznod, valamint az embereknek adsz tanácsot egy-egy áru kiválasztásánál.
 •      Fizikai erőnlét, mert gyakran kell az árukat mozgatnod, emelned, például a raktárból a polcig.

Fontos még a jó kommunikációs képesség, mert folyamatosan tartod majd a kapcsolatot a vevőkkel, és az igényes, ápolt megjelenés, amellyel jó benyomást és bizalmat keltesz a vásárlókban.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A bolti eladói munka során a fizikai erőnlét alapvető követelmény, egyrészt azért, mert sokat kell állni a boltban, másrészt azért, mert az áruk mozgatása is az ő feladata. Így az egészségügyi elvárások a következők:

 •      ép végtagok, az áruk kezeléséhez;
 •      egészséges szív és keringési rendszer, amit a munka fizikai kihívásai követelnek meg;
 •      egészséges bőr a kézen és az arcon, az árukkal való foglalkozás és az emberekkel való kapcsolattartás miatt;
 •      tiszta beszéd, a vevőkkel, munkatársakkal való kommunikáció miatt;
 •      ép hallás, a vásárlók, munkatársak megértése érdekében;
 •      jó látás, látásélesség az áruk kezelése során.

Látás-, hallássérültek és tanulásban akadályozottak a sérülés típusától és mértékétől függően, a sérüléstípusoknak megfelelő módosításokkal láthatják el ezt a munkakört.

Mi jellemző a bolti eladó munkájára?
Személyközpontú (5%)
(5 - 95)
Tárgyias (95%)
Kültéri helyszínen (0%)
(0 - 100)
Beltéri helyszínen (100%)
Végrehajtó (90%)
(90 - 10)
Irányító (10%)

Mit csinál a bolti eladó?

A bolti eladó feladata az áruk átvételétől azok eladásáig terjed, esetenként még a pénztárosi tevékenységet is magában foglalja. A bolti eladó felelőssége, hogy a megfelelő áru az eladótér adott helyén legyen, illetve a boltvezetői döntés alapján megjelölt ár legyen rajta feltüntetve. Elsősorban ő tartja a kapcsolatot a vevőkkel, melynek során udvarias modorával, pontos, hasznos tanácsaival igyekszik elérni, hogy a vásárló máskor is visszatérjen a boltba. Mindezek során az alábbi tevékenységeket végzi:

 •        Átveszi az árut a beszállítóktól. Felel az áruk beérkezéséért, azaz minőségileg és mennyiségileg átnézi az áruk átvételekor, hogy megfelelnek-e a korábban leadott rendelésnek. A hibás teljesítésekről nyilvántartást vezet, a boltvezetőnek arról beszámol.
 •        Biztosítja az áruk megfelelő tárolását. Annak érdekében, hogy a termékek ne sérüljenek, azokat biztonságos helyen tárolja.
 •        Elhelyezi az árukat az eladótérben. Vezetőjének elképzelése alapján kihelyezi az árukat a megfelelő polcokra, helyekre, odafigyelve arra – ha a termékek megkövetelik –, hogy azok a termékek, amelyeknek szavatossági ideje rövidebb, előrébb kerüljenek.
 •        Kapcsolatot tart a vásárlókkal. A vásárlókat üdvözli, illetve elbúcsúzik tőlük, kiszolgálja őket, kérdéseikre válaszol, tanácsot ad, felhívja a figyelmet az aktuális akciókra.
 •        Leltároz. Vezetője utasítására nyilvántartásokat vezet a beszerzett áruk mennyiségéről, azok eladásáról, eladási áráról, és jelzi, ha új áru rendelésére van szükség.
 •        Beszámol vezetőjének. Az bolt vezetőjének – akár naponta – beszámol az eredményekről szóban vagy írásbeli dokumentumok átadásával.

Kisebb boltok esetében a bolti eladó egyben pénztárosi munkakört is ellát, így munkájának része a pénzforgalom lebonyolítása: áruk ellenértékét a pénztárgépbe bevinni, számlát adni, esetleg a megvásárolt termékeket becsomagolni.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A bolti eladó által alkalmazott eszközök és berendezések a bolt működését, a vevőkkel való kapcsolattartást szolgálják:

 •      kereskedelmi eszközök, berendezések, pl. árazó, kódleolvasó, esetleg pénztárgép, bankkártya terminál;
 •      raktározási munkákhoz: raklapok, kézikocsi, targonca, stb.;
 •      leltározáshoz szükséges dokumentumok, számítógép megfelelő – pl. árukészlet- és adatbázis-kezelő – programokkal;
 •      kommunikációs eszközök - pl. telefon;
 •      irodai eszközök -papír, toll, nyomtató, stb.;
 •      formanyomtatványok, dokumentációs adatlapok.

A bolt típusa további eszközök használatát, anyagok ismeretét is megkövetelheti, pl. egy bútorbolt esetében: szín- és anyagminták, mérőszalag, stb. Éppen ezért a bolti eladónak ismernie kell a boltban árult termékeket és az azokhoz kapcsolódó eszközöket, anyagokat, legyenek azok különböző élelmiszerek, ruházat, sporteszközök, tisztálkodási- és tisztítószerek, stb.

 

Kivel találkozik munkája során?

A bolti eladó a vevőkön kívül, szoros kapcsolatot tart munkatársaival is:

 •      a boltvezetővel;
 •      más eladókkal;
 •      pénztárosokkal.

Amennyiben egy nagyobb boltban dolgozik az eladó, úgy kapcsolatba kerül még az árufeltöltőkkel és a raktárosokkal. Néhány esetben találkozik a beszállítókkal, és azok szállítást végző munkatársaival is.

Hol végzi a munkáját?

A bolti eladó munkavégzésének helye a bolt. A kereskedelmi egységen belül az eladótérben és a raktárban is el kell látnia bizonyos tevékenységeket, illetve megbeszélések miatt a bolt irodájában is tölthet időt.

Milyen munkaidőben dolgozik?

A bolti eladó munkaideje heti 40 óra, de annak beosztása a bolt nyitva tartásától függ. Jellemző a többműszakos beosztás: reggeli nyitástól délutánig vagy déltől zárásig, akár hétvégén és ünnepnapokon is. Beosztását a boltvezető határozza meg, külön egyeztetésekkel kérheti magát egy-egy adott műszakra.

 

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A bolti eladó esetében egészségre közvetlenül ártalmas környezeti tényezők nincsenek, ugyanakkor meg kell említeni:

 •      a gyártókkal, illetve vevővel történő találkozás miatt fokozottan ki vannak téve - vírusos, bakteriális – fertőzésveszélynek, főleg a téli időszakokban;
 •      kisebb kockázatot – kéz-, lábsérülés – jelenthetnek a raktározás során végzett munkák;
 •      ritkább, de olyankor rendkívüli kockázatot jelent a rablásveszély.

A munka- és balesetvédelmi előírások betartásával ezek a veszélyek csökkenthetők, elkerülhetők.

A bolti eladó munkája jellemzően könnyű fizikai munka, hiszensokat mozog, áll, árukat pakol. Az állómunka, az emelés, a cipelés különböző mozgásszervi – pl. hát-, ízületi- és gerincfájdalom –, panaszok kialakulásához vezethet. A munka szellemi kihívást is tartogat, például a nyilvántartások vezetése során a fokozott figyelem, vagy a vevők panaszainak kezelése során, a higgadt megoldásra irányuló magatartás. Mindezek miatt fontos a munkaidőn túli kikapcsolódásra időt szánni (pihenni, sportolni).

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Eladó (34 341 01)

A szakképesítés megkezdéséhez alapfokú iskolai végzettséggel, tehát az általános iskola befejezett nyolc évfolyamával kell rendelkezned, valamint az előírt egészségügyi alkalmassági feltételeknek is meg kell felelned.

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben az Eladó szakképesítés megszerzése szükséges, amit szakiskolában 3 év alatt szerezhetsz meg.

Ahhoz, hogy a bolti eladó szakmához kapcsolódó összes alaptudást meg tudd tanulni, segít, ha otthonosan mozogsz a következő tantárgyakban:

 •      társadalmi, állampolgári és gazdasági ismeretek – amely a kereskedelem alapjait tanítja meg;
 •      matematika – mert a kereskedelemben sokat kell majd számolnod;
 •      kommunikáció -magyar nyelv és irodalom – a munkatársakkal és a vevőkkel való kapcsolattartáshoz lesz rá szükséged;
 •      környezetismeret – az áruismeret elsajátítása érdekében.

A szakmához tanulásban akadályozott személyek esetében az Élelmiszer-, vegyi áru és gyógynövény eladó (Eladó) speciális adaptált szakképesítés kapcsolható.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Bolti eladó?

Minimum 118 000 Ft - Maximum 155 000 Ft

A bolti eladó havi bruttó átlagkeresete 135.000 Ft. Országos átlagot tekintve ez a kereseti sáv havi bruttó 118.000-155.000 Ft között mozoghat, ami függhet az üzlet nagyságától és földrajzi elhelyezkedésétől, illetve életkortól és munkatapasztalattól.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A szakképzett bolti eladók iránt folyamatos a kereslet, főként a nagyobb kereskedelmi üzlethálózatoknál. A sikeres elhelyezkedéshez javasolt a minél szélesebb körű szaktudás, tapasztalat megszerzése. Mivel az egyes kereskedelmi területek között, pl. ruházat, virág, bútor, stb. az átjárás meglehetősen könnyű, érdemes az álláshirdetéseket figyelemmel követni, és ha szükséges, eltérő típusú kereskedésekbe, osztályokra is jelentkezni.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

Az eladói szakképesítéssel, különféle eladói állásokban tudsz elhelyezkedni, a kis- és nagykereskedelem területén egyaránt. Többek között az alábbi munkakörökben végezhetsz eladói tevékenységet: áruházi eladó, élelmiszerbolti eladó, könyvesbolti eladó, ruházati bolti eladó.

Az Eladói képzés teljesítése után lehetőséged van – hasonló szakterületen- továbbtanulnod. Felnőttképzésben, tanfolyami keretek között választhatod például a Boltvezető (OKJ 35 341-01) szakképesítés-ráépülést, melynek megszerzésével nagyobb esélyed nyílik vezető beosztások betöltésére vagy saját vállalkozás indítására. 

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Tudod-e, hogy mit tehet a bolti eladó, ha bolti lopást észlel?

A bolti lopás, ha az áru értéke 5000 Ft alatt van, szabálysértésnek, ha felette, bűncselekménynek számít. A bolti eladó a gyanúsítottat nem ellenőrizheti, személyi okmányait, például a személyi igazolványát, nem kérheti el. Nem használhat vele szemben sértő kifejezéseket, illetve a bolt elhagyásában sem akadályozhatja meg. Minden esetben azonnal jeleznie kell a biztonsági őrnek, rendőrségnek vagy az ügyészségnek, mert csak hatóságnak van joga intézkedni az ügyben.

 

Mit gondolsz, szabadnapja van-e a bolti eladónak, ha a bolt, leltározás miatt zárva tart?

A bolti eladóknak egyik feladata a leltározásban való közreműködés. Ilyenkor az áruk mennyiségén túl a bolti eszközöket, berendezéseket is nyilvántartásba veszik. Összeírják a leltári bizonylatokba (leltárfelvételi jegy, -ív és leltárösszesítő) a tételeket fajta, típus és minőség szerint. A leltározásnak fontos alapelve a teljesség és a valódiság, azaz mindent fel kell tüntetni, és a valós mennyiséget, értéket kell tükröznie.

Gondolnád-e, hogy a plázák megjelenése új fejezetet nyitott a bolti eladók életében?

Az 1990-es évek közepén nyíltak meg hazánkban az első bevásárlóközpontok, más néven plázák. Egyfelől e kereskedelmi egységek hatalmas keresletet indítottak el a bolti eladói szakképesítés iránt, nagyon keresett lett ekkor a szakma. Másfelől vége lett a hétfőtől szombat délelőttig tartó 8-10 órás munkaidőnek, hiszen versenyelőnnyé vált a hosszabb és hétvégi nyitva tartás. A nagyobb múlttal rendelkező eladók ezt a változást nehezen vették – ezért is találunk mai napig inkább fiatalabb bolti eladókat a bevásárlóközpontok egyes üzleteiben.

Hallottál már a FIFO-elvről?

A FIFO (firstin, first out) elv arra utal, hogy az elsőként beérkezett áruknak kell elsőként elhagyniuk a boltot. Ez a logisztikai alapelv például az élelmiszeráruknál, illetve olyan termékek esetében fontos, ahol a szavatosság, a garancia vagy akár a divat miatt könnyen vesztenek az áruk az értékükből. Egy boltvezető erre úgy tud figyelni például a gyümölcsjoghurtok esetében, hogy mindig a legkorábban lejárókat teszi a polc első sorába, a későbbieket pedig hátul hagyja.

Tudod-e, mit jelent a gluténmentes és a laktózmentes kifejezés?

A gluténmentes azt jelzi, hogy pl. búza, rozs, árpa lisztet nem tartalmaz az adott élelmiszer. A laktózmentes arra utal, hogy tejcukor nincs az adott élelmiszerben. Ezekre bővülő igény jelentkezik, mert a mai társadalomban egyre több ember érzékeny, (allergiás) a lisztre illetve a tejcukorra. A legtöbb élelmiszerbolt, sőt, a cukrászdák is figyelnek azokra a vásárlókra, akik számára ez fontos szempont, és az árukínálatukban az ilyen fajta termékek is egyre gyakrabban szerepelnek.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 •      www.oksz.hu – az Országos Kereskedelmi Szövetség honlapja
 •      Pink: Eladni emberi dolog. HVG Kiadó. 2013.
 •      Szombati: Értékesítés nyomulás nélkül. Pro Fonte Kft. 2012.

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 •      www.palyaorientacio.munka.hu – a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapja: pálya-, szakmaválasztást segítő kérdőívekkel, keresőkkel, foglalkozásbemutató anyagokkal
 •      www.nive.hu – itt megtalálható a hatályos Országos Képzési Jegyzék és a szakképzésekhez tartozó Szakmai és Vizsgakövetelmények listája
 •      www.felvi.hu – az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapja
 •      www.eniskolam.hu
 •      www.szakmavilag.hu
 •      www.mileszel.hu

 

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 •      200 x szép szakma (MFPI 2010, letölthető kiadvány: www.fovpi.hu/palyavalasztas/kiadvanyok/200xszep_szakma)
 •      Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - évente megjelenő kiadvány
 •      Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

Mária, élelmiszerbolti eladó meséli: „Alapvetően nagyon szeretem a munkámat: jó emberekkel találkozni, a törzsvásárlókkal beszélgetni, megismerni, hogy mire van szükségük, segíteni nekik, mit hol találnak, stb. Egyedüli, ami nehéz, hogy egyrészt a nyitva tartási időt, azon belül pedig a műszakomat le kell egyeztetni a családdal. Gyakran például előre főzök nekik, mert a vasárnapi ebédet nem töltjük együtt. A másik nehézség, az a rengetegféle áru. Akkor vagyok jó eladó, ha mindegyiket ismerem, tudom, kinek melyiket és miért jó, ha ajánlom. Ehhez azonban mindig tanulni kell, elolvasni az termékleírásokat, összehasonlítani a termékeket… Nincs nyugvópont.”