Tartsd velünk az irányt!

Virágkötő és virágkereskedő

Mit kell tudni a virágkötő és virágkereskedőről?

A virágkötő és virágkereskedő tevékenységeinek egy része a virágkötészethez tartozik – ápolja és előkészíti a virágokat, hogy azokból virágdíszek, például csokrok, koszorúk készülhessenek. Másrészt dolgozhat a kereskedelemben, pl. egy virágboltban is, ahol munkája elsősorban a virágok beszerzése a termesztőktől, a munkatársak irányítása és az üzlet nyereséges működtetése, azaz a virágok haszonnal való eladása.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…szeretsz szép dolgokat létrehozni, kreatív vagy, jó a kézügyességed, és ezeket a tulajdonságaidat virágokkal dolgozva is szívesen kihasználod. Virágkötő és virágkereskedőként szerencsés, ha érdekel a kereskedelem világa, szívesen töltesz időt emberek között, beszélgetsz velük, valamint örömmel szervezel meg eseményeket. Virágkötőként és virágkereskedőként tevékenykedve szeretsz örömet okozni másoknak.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…először be kell fejezned az általános iskolát, majd a Virágkötő és virágkereskedő szakképesítést kell megszerezned szakiskolában vagy iskolarendszeren kívüli felnőttképzésben, tanfolyami keretek között.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Alkotó
 • Tárgyias
 • Megvalósító

Virágkötőként és virágkereskedőként fontos, hogy szeressél alkotni, új dolgokat létrehozni, amihez örömmel használod a képzelőerődet, bízol elgondolásaidban. Szeretni fogod a munkádat, ha igaz rád, hogy szereted a virágokat, illetve a hozzájuk kapcsolódó tárgyakat. El tudod képzelni magad például ollókat, szalagokat, gyertyákat, ápolószereket, stb. használva. Mivel sok kötöttséggel jár a kereskedelem és a virágok ápolása, pl. a bolt nyitva tartási ideje, virágok hajnali beszerzése, locsolása, stb., fontos, hogy ezek a szabályok ne zavarjanak, sőt, esetleg úgy tudjál rájuk gondolni, hogy biztonságot adnak, mert így pontosan tudod, hogy mi a dolgod.

Virágkötő és virágkereskedőként milyen tulajdonságokra van szükséged?

A virágkötő és virágkereskedő munkakörben akkor leszel sikeres, ha a vásárló elégedett az elkészült termékkel – pl. virágcsokor, koszorú –, és újra és újra visszatér hozzád vásárolni. Ahhoz, hogy ezt elérd, tudnod kell, mi a vásárló számára a szép, milyen virágokat szeret és milyen formában (pl. cserepes, szálas, asztaldísz) szokta azokat megvenni, és ezeket megfelelő áron – azaz, hogy a vásárló megvegye, és hasznod is legyen rajta – eladd a számára. Ennek elérésére jó, ha a következő tulajdonságokkal, készségekkel, képességekkel rendelkezel:

 • Kreativitás, mert te „álmodod meg” például a menyasszonyi csokrot, az adventi asztaldíszt, stb.
 • Kézügyesség, hiszen a kezed munkája eredményeképpen jönnek létre a virágköltemények, illetve tudnod kell egyszerre a kezedben tartanod a virágokat, a masnit, a celofánt, az ollót, stb.
 • Kommunikációs képesség, mert folyamatosan tartod majd a kapcsolatot a vevőkkel, a virágtermesztőkkel, stb.
 • Figyelem, hogy megértsd a vásárló kérését, a virágok ápolására is figyelned kell, sőt a pénzkezelés során is fontos az odafigyelés, hogy például jól add össze a virágok árát, és helyesen adjál vissza a vevőnek.
 • Vállalkozói kompetencia, hogy az boltot magas haszonnal, nyereségesen tudd működtetni.

Ezeken túl hasznos lehet még az önállóság, mert te döntesz például arról, hogy milyen áru legyen kapható az üzletben és milyen áron; valamint jó számolási képességgel is rendelkezned kell, ami elengedhetetlen a kereskedelem világában. Fontos még, hogy mindig jól ápolt, igényes megjelenésű legyél, amellyel jó benyomást és bizalmat keltesz a vevők körében.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A virágkötő és virágkereskedővel szemben támasztott egészségügyi elvárások azt teszik lehetővé, hogy a szakember tudjon kapcsolatot tartani, egyeztetni, beszélgetni a vevőkkel, a virágokat ízlésesen össze tudja illeszteni, valamint a boltot is a kereskedelem szabályainak megfelelően tudja működtetni:

 • jó látás, színlátás, térlátás – annak érdekében, hogy jól lássa a virágok és a kiegészítők közötti eltéréseket, és szép virágkölteményeket tudjon létrehozni;
 • ép végtagok – hogy a virágokat össze tudja kötni, a virágboltban könnyedén tudjon mozogni, például könnyedén ki tudja venni a vázából a vevő által kiválasztott virágot;
 • ép hallás – hogy pontosan meghallja és megértse a virágtermesztők, illetve a vásárlók kéréseit;
 • tiszta beszéd – ugyancsak, hogy ki tudja fejezni magát a vásárlók és a termesztők felé.

A virágkötő és virágkereskedő foglalkozás egyes tevékenységeit látás-, hallássérültek és tanulásban akadályozottak is el tudják végezni. Fontos, hogy a sérülés típusainak megfelelő segítséget használjon az illető, pl. megfelelő szemüveget, hallókészüléket, vagy egyes feladatokat átadjon más munkatársaknak.

Mi jellemző a virágkötő és virágkereskedő munkájára?
Személyközpontú (0%)
(0 - 100)
Tárgyias (100%)
Csoportos (15%)
(15 - 85)
Önálló (85%)
Gyakorlatias (100%)
(100 - 0)
Gondolatokra irányuló (0%)

Mit csinál a virágkötő és virágkereskedő?

A virágkötő és virágkereskedő egyik, talán legfontosabb feladata, hogy a kereskedésbe vagy a virágkötészetbe megrendelje az árukat, és azokat haszonnal adja el. Fontos az is, hogy jó kapcsolatot alakítson ki a vevőkkel, hiszen az biztosítja a megélhetését, ha a vásárlók visszatérnek – például az odafigyelő és kedves kiszolgálásnak vagy a kreatív, egyedi és/vagy szép virágalkotásnak köszönhetően. Tevékenysége során a következő részfeladatok elvégzéséért felelős:

 • Árut szerez be. A vásárlói szokásoknak megfelelő árukat megveszi a termesztőtől. Döntést kell tehát hoznia az áruk fajtáját, típusait, árát és mennyiségét illetően.
 • Biztosítja az áruk megfelelő tárolását. Annak érdekében, hogy a virágok ne sérüljenek, azokat biztonságos helyen, megfelelő fényviszonyok mellett és ápolással, pl. locsolássaltárolja.
 • Nyilvántartja a készleteket. Folyamatosan figyeli és lejegyzi a beszerzett virágok fajtáját, mennyiségét, eladását, eladási árát, és folyamatosan újat rendel, ha a vevőktől arra igény van.
 • Vezeti a bolti forgalmat. Figyeli a virágok kelendőségét, döntést hoz az eladótér elrendezéséről, a kihelyezett virágok fajtájáról és mennyiségéről, illetve áráról.
 • Marketingakciókat szervez. Amennyiben a forgalom azt megkívánja, akciókat (anyák napi, ballagási, stb.) indít, majd megnézi, hogy valóban nőttek-e ettől a kereskedés eladási számai.
 • Pénzügyeket intéz. Ellenőrzi a számlákat, a készpénzes és bankkártyás fizetéseket, illetve banki, postai ügyeket intéz annak érdekében, hogy minden szabályszerűen működjön a kereskedésben.
 • Munkatársait vezeti. Kiválasztja a megfelelő eladókat, akiknek munkaidejéről és fizetéséről dönt.
 • Kapcsolatot tart a vásárlókkal. A vásárlókat üdvözli, illetve elbúcsúzik tőlük, kérdéseikre válaszol, tanácsot ad, felhívja a figyelmet az aktuális akciókra, szükség esetén panaszt kezel.
 • Kapcsolatot tart a hatóságokkal. Az adófizetés és egyéb elszámolások érdekében kitölti a megfelelő papírokat, egyeztet pl. a NAV-val, az adóhatósággal.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A virágkötő és virágkereskedő munkája során részben olyan eszközöket és anyagokat használ, amelyek a virágkötészethez szükségesek, részben pedig elősegítik a bolt sikeres vezetését, működését. Ez utóbbi vonatkozhat a virágok megrendelésére, a bolt szép kinézetére, a jó vevői kapcsolat elérésére, valamint a szabályoknak megfelelő működésre:

 • friss, selyem és száraz virágok, zöldek;
 • tárolóeszközök: vázák, virágkosarak, virágtálak;
 • díszítőelemek: csomagolóanyagok, drótok, szalagok, zsinórok, koszorúalapok, tűzőhabtéglák, gyertyák, mécsesek, stb.;
 • ápolószerek: virágtartósító és virágnyilasztó szerek;
 • kéziszerszámok: metszőolló, ragasztópisztoly, csípőfogó, kalapács, stb.
 • nagykereskedők katalógusai, szakmai könyvek, albumok;
 • kommunikációs és irodai eszközök: számítógép internet kapcsolattal és megfelelő programokkal, pl. árunyilvántartó és adatbázis-kezelők, telefon, nyomtató, papír, stb.

Kivel találkozik munkája során?

A virágkötő és virágkereskedő legtöbb idejét

 • a vevőkkel;
 • a munkatársaival;
 • és a beszállítókkal (gyártók, virágtermesztők) tölti.

Amennyiben saját kereskedelmi egységet vezet, úgy kapcsolatot kell tartania a könyvelőjével és a hatóságokkal is.

Hol végzi a munkáját?

A virágkötő és virágkereskedő munkahelye a kereskedelmi egység, amely lehet egy nagyobb áruház egyik osztálya, kisebb bolt, szakbolt. Jellemzően ezeképületen belüli terek, de vannak közöttük, amelyek szabad téren helyezkednek el, például egy stand vagy pavilon egy virágpiacon. Az üzletvezetői feladatait az irodában végzi el, de jelen van az eladótérben és a raktárban is. Munkájának része a tárgyalás – virág-nagykereskedőkkel, kiegészítő tárgyak gyártóival –, amely jellemzően a beszállítónál történik, így valamennyi utazással is számolnia kell.

Milyen munkaidőben dolgozik?

A virágkötő és virágkereskedő munkaideje heti 40 óra, de annak beosztása a bolt, illetve kereskedelmi egységnyitva tartásától függ. Amennyiben ő az üzlet vezetője, beoszthatja magát csak hétköznapokra, de telefonos ügyeletet hétvégén is tart, mert számolnia kell azzal, hogy a munkatársai telefonon kereshetik, hiszen egy-egy nagyobb megrendelés ekkor is beérkezhet.

Amennyiben saját vállalkozást vezet, úgy munkaidejét rugalmasabban oszthatja be, de a határidőkre – például gyártók számára történő fizetések vagy adózási kötelezettségek – akkor is figyelemmel kell lennie.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A virágkötő és virágkereskedő munkavégzése során az alábbi veszélyek merülhetnek fel:

 • környezeti, baleseti ártalomnak tekinthető és kézsérülést okozhatnak a munka során használt ollók, éles kések, virágdrót, a fenyőgyanta, fenyőtű, virágtövis;
 • egészségre ártalmas tényező a növényvédő- és talajfertőtlenítő-szerek kipárolgása.

A munkavédelmi előírások betartásával ezek a kockázatok csökkenthetők, elkerülhetők.

A virágkötő és virágkereskedő könnyű és alkalmanként, például koszorúkötéskor, közepesen nehéz fizikai munkát végez. Munkáját legtöbbször állva végzi, amely a gerincet terhelti meg, illetve visszérpanaszok is kialakulhatnak.

Különösen ünnepnapok („Nőnap”, ballagás, „Halottak napja”) alkalmával időkényszer mellett kell dolgoznia, ami stresszt okozhat, és kifáradáshoz is vezethet. Az üzlet vezetése szellemi munkát jelent e szakmában, ami a folyamatos, fokozott figyelem, pontosság miatt feszültséget okozhat.

A felmerülő nehézségek feloldása érdekében fontos időt találni a fizikai és szellemi pihenésre egyaránt.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Virágkötő és virágkereskedő (34 215 04)

A szakképesítés megkezdéséhez alapfokú iskolai végzettséggel, tehát az általános iskola befejezett nyolc évfolyamával kell rendelkezned, valamint az előírt egészségügyi alkalmassági feltételeknek is meg kell felelned.

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben a Virágkötő és virágkereskedő szakképesítés megszerzése szükséges, amit szakiskolában 3 év alatt szerezhetsz meg.

A szakképesítést iskolarendszeren kívüli felnőttképzésben, tanfolyami keretek között is megszerezheted, amelynek az óraszáma 960-1440 óra között változhat. A képzés során 40%-ban elméleti oktatás folyik az iskolában vagy az elméleti képzőhelyen, 60%-ban gyakorlati oktatás történik virágkötő munkahelyen, virágkereskedésben.

A szakmához látás-, hallássérültek és tanulásban akadályozott személyek esetében Virágkötő speciális adaptált szakképesítés kapcsolható.

Ahhoz, hogy a virágkötő és virágkereskedő szakmához kapcsolódó összes alaptudást könnyen meg tudd tanulni, segít, ha otthonosan mozogsz a következő tantárgyakban:

 • technika, életvitel és gyakorlat – hogy fejlődjön a kézügyességed a virágkötészethez;
 • művészetek – ami a virágcsokor elkészítéséhez szükséges kreativitásra, a képzelőerőre és az alkotómunkára van jó hatással;
 • természetismeret – hiszen ismerned kell majd a virágokat, növényeket, azok gondozását, stb.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Virágkötő és virágkereskedő?

Minimum 150 000 Ft - Maximum 200 000 Ft

A virágkötő és virágkereskedő átlagosan havi bruttó 180.000 forintot keres. Országos átlagot tekintve ez a kereseti sáv havi bruttó 150.000 és 200.000 forint között mozog, amely függhet pl. az üzlet földrajzi elhelyezkedésétől. Más vásárlói kört szolgál ki egy nagyvárosi bevásárlóközpontban található virágkereskedés, mint egy kistelepülés piac-csarnokában lévő virágbolt.

Ha a szakember a saját virágkereskedését vezeti, akkor az átlagkeresettől akár jelentően is eltérhet a keresete, attól függően, hogy mennyire népszerű a vásárlók körében a virágbolt, illetve a szakember munkája, valamint a szezonalitás is befolyással lehet a keresetre. Például a tavaszi hónapok általában nagyobb forgalmat biztosítanak, ilyenkor a virágbolt bevétele, így a virágkötő keresete is magasabb lehet.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A jelenlegi elhelyezkedési mutatókat tekintetbe véve, a szakképzett virágkötő és virágkereskedő munkakört betöltők iránt folyamatos a kereslet a munkaerőpiacon. A különleges szaktudással (pl. újabb kötészeti technikák) és speciális ismeretekkel, tudással (pl. díszítőanyagok, díszítőelemek, tápoldatok tekintetében) rendelkező szakembereket szívesen foglalkoztatják, egyre nagyobb kereslet mutatkozik irántuk.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

Virágkötő és virágkereskedőként virágkötő üzemben, különböző szintű virágértékesítési helyeken - stand, pavilon, üzlet, szalon -, virágkellék-nagykereskedelmi szakáruházban végezhetsz eladói és virágkötészeti tevékenységet.

A virágkötő és virágkereskedő szakképesítés irányítói, boltvezetői tevékenység végzésére, önálló vállalkozás létrehozására is feljogosít téged. Ha a szakképesítés birtokában e szakmai területen szeretnél továbbtanulni, akkor Virágdekoratőr (OKJ 35 215 02) szakképesítés-ráépülést is szerezhetsz.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Hallottál már a virág-illemtanról?

Nagyon fontos, hogy 10 szálnál kevesebb virágcsokor csak páratlan számú virágból állhat, de nagyobb csokor esetében ez a szabály már nem érvényes. Vannak virágok, például a rózsa, amelyeket csak hosszú szárral adhatók át. A férfiaknak is illik virágot adni, de ebben az esetben a virágoknak sötétebb színűeknek kell lenniük, és semmiképp sem szabad gömbcsokor formába köttetni. A celofánba történő csomagolás helyett manapság a krepp-papír a jellemző, ha pedig csak selyempapír csomagolású, akkor átadás előtt azt illik levenni.

Tudod-e, miből készülhet csokor egy virágkötészetben?

Manapság a csokrok már nem csupán virágokból és zöld díszítőkből állnak össze. A kreatív virágkötők szeretettel fűznek a csokorba bonbont, plüssállatot is akár, túl a kis jelölő táblákon, melyek a csokor átadásának alkalmát vagy címtettjét jelölik. Már nem feltétlenül újszerű, de mégsem terjedt nagyon el a különböző zöldségekből és gyümölcsökből készült csokor, amelynek a közepén például egy díszkáposzta van, és körülötte virágok vagy éppen csak egy kis zöld.

Mit gondolsz, létezik-e divat, a virágkötészetben?

Évente újul meg ez a szakma is. A divatot a virágkötészetben nemcsak az eltérő virágfajták adják, hanem a virágkompozíciók is. Fontos tudnia egy virágkötőnek, hogy melyek a divatos alapanyagok és kiegészítők, milyen például a fóliák színe és mintája, a szalagok anyaga, kaspók (cserepet takaró kerámia edénykék) színe, mérete és formája. A virágkötők számára is vannak bemutatók, kiállítások, ahol a világ legújabb irányzatait ismerhetik meg a látogatók.

Tudtad-e, hogy a virágkötők is megmérettetik magukat szakmai versenyeken?

A virágkötő és virágkereskedő egyesületek gyakran hirdetnek meg pályázatot és versenyeket, amelyeken a kreativitásukat, kézügyességüket tehetik próbára a szakmabeliek. Jellemzően egy adott témakörben kell a kompozíciót megalkotniuk a versenyen indulóknak: advent témájában például koszorú elkészítésén túl lehetséges karácsonyi térkompozíció megalkotása is. Ilyenkor a felhasznált alapanyagok a virágokon túl termések, szárazvirágok, gyertyák, sőt, még ásványok is lehetnek.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 • http://vvvmsze.hu - Virágkötők, Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesülete
 • Juhász: Virágkötészet. Szaktudás Kiadó Ház Rt. 2004.
 • Tóth: Dísznövényismeret virágkötőknek. Mezőgazda Kiadó. 2002.

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • 200 x szép szakma (MFPI 2010, letölthető kiadvány: http://www.fovpi.hu/palyavalasztas/kiadvanyok/200xszep_szakma)
 • Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - évente megjelenő kiadvány
 • Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok)

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

„Furcsa szakma ez a mienk. Ott vagyunk a nagy örömök idején, de a nagy fájdalmakkor is. Rendelnek tőlünk csokrot esküvőkre, születésnapokra, ballagásra, anyák napjára, de ott a másik oldal is, a kegyeleti csokrok, koszorúk. Nagyon kell figyelni a vásárlóra, megérezni, mit is akar, mennyi pénzt szeretne vagy tud költeni, annak érdekében, hogy a virággal ki tudja fejezni, amit szeretne. Nekem a legnehezebb egyébként a csokrok összeállítása volt, amikor elkezdtem dolgozni, mert örültem volna, ha van még két kezem, hogy a virágokat, a szalagot, a celofánt, a zöldet, a masnit egy kézzel össze tudjam fogni, hogy a másik kezembe tudjam tartani az ollót, a tűzőgépet… De persze a gyakorlás itt is sokat jelentett. Egy félév alatt már a mobilomat is tudtam mindeközben használni.” – mesélte kérdésünkre Mónika, virágkötő.