Tartsd velünk az irányt!

Élelmiszer- és vegyiáru-kereskedő

Mit kell tudni az élelmiszer- és vegyiáru-kereskedőről?

Az élelmiszer- és vegyiáru-kereskedő egy boltban vagy egy nagyobb áruház élelmiszer és/vagy vegyiáru osztályán dolgozik. Feladata, hogy a boltban lévő árukat minél több haszonnal eladja, hogy a bolt nyereséges legyen. Ehhez azonban tudnia kell, melyek a leginkább vásárolt élelmiszer és vegyiáru termékek. Munkája során beszélgetnie kell a vevőkkel, hogy megismerje az igényeiket. Fontos, hogy jó áron és jó termékeket tudjon vásárolni a gyártóktól, termelőktől.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

… érdekel a kereskedelem világa, gyakran és jó érzékkel cserélgetsz, adsz el és vásárolsz dolgokat. Jól fogod magad érezni a munka során, ha szívesen vagy emberek között, szeretsz beszélgetni velük, és jól esik, ha segíthetsz nekik. Ugyanakkor örömmel szervezel meg feladatokat és kedveled ha irányíthatsz másokat.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

… az általános iskola után először le kell érettségizned, majd a Kereskedő szakképesítést kell megszerezned kereskedelmi szakközépiskolában vagy iskolarendszeren kívüli felnőttképzésben, tanfolyami keretek között.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

  • Irányító
  • Megvalósító

Élelmiszer- és vegyiáru-kereskedőként fontos, hogy szívesen foglalkozz a különböző élelmiszerekkel, vegyiárukkal, a pékáruktól, a tejtermékeken át a tisztító és tisztálkodó szerekig. Ahhoz, hogy élvezd majd a munkádat szükséges, hogy tudj embereket – beosztottjaidat – irányítani, illetve nehezebb helyzeteket is jól megoldani. Mivel a kereskedelem sok kötöttséggel jár, pl. a bolt nyitva tartási ideje, leltározás stb., fontos, hogy ezek a szabályok ne zavarjanak, sőt, inkább biztonságot jelentsensek számodra, mert így pontosan tudod, hogy mi a dolgod.

Élelmiszer- és vegyiáru-kereskedőként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Élelmiszer- és vegyiáru-kereskedőként munkád akkor sikeres, ha a vásárló elégedett, és újra és újra visszatér vásárolni. Ahhoz, hogy ezt elérd, tudnod kell, mit szokott venni, mire van szüksége, és azokat az árukat megfelelő áron – hogy a vásárló megvegye, de te is keress rajta – eladd a számára. Ennek eléréséhez jó, ha a következő tulajdonságokkal rendelkezel:

?     Szervezőképesség, mert meg kell szervezned, hogy mindig legyen eladható áru és jól képzett munkatárs a kereskedésben.

?     Önállóság, mert te döntesz például arról, hogy mi legyen kapható, milyen áron, milyen akciók legyenek stb.

?     Számolási képesség, ami elengedhetetlen a kereskedelem világában.

?     Vállalkozói kompetencia, hogy a boltot magas haszonnal, nyereségesen tudd működtetni.

?     Kitartás, mert a beszerzett áruk nem mindig fogynak olyan gyorsasággal, mint azt a kereskedő elképzeli, így sok áru állhat a raktárban.

Fontos, hogy mindig jól ápolt, jó megjelenésű legyél, hogy kellemes benyomást kelts a vevőkben, mert ez alapján is megítélik a boltot.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

Az élelmiszer- és vegyiáru-kereskedővel szemben támasztott egészségügyi elvárások azt teszik lehetővé, hogy a szakember tudjon az emberekkel kapcsolatot tartani, egyeztetni, tárgyalni, beszélgetni, illetve, hogy a boltot a kereskedelem szabályainak megfelelően működtesse:

?     ép végtagok – hogy az árut ki tudja helyezni a polcokra, a vevőnek pedig meg tudja mutatni, hol van az általa keresett áru;

?     egészséges szív és keringési rendszer – mert ez segíti, hogy a sok állást, cipekedést jól bírja;

?     egészséges bőr a kézen és az arcon – a kereskedelemben általában fontos, hiszen sok emberrel és áruval kerül kapcsolatba;

?     ép hallás – hogy szót értsen a vevőkkel, gyártókkal;

?     tiszta beszéd – hogy ki tudja fejezni magát a vásárlók és a gyártók felé;

?     jó látás, látásélesség – annak érdekében, hogy jól lássa az áruk közötti eltéréseket, az árcímkét stb.

A foglalkozás egyes tevékenységei látás-, hallássérültek, valamint tanulásban akadályozottak által is elvégezhetők. Fontos, hogy a sérülés típusainak megfelelő segítséget használhasson az illető, pl. megfelelő szemüveget, hallókészüléket, vagy egyes feladatokat adjon át más munkatársaknak.

Mi jellemző az élelmiszer- és vegyiáru-kereskedő munkájára?
Személyközpontú (0%)
(0 - 100)
Tárgyias (100%)
Csoportos (20%)
(20 - 80)
Önálló (80%)
Végrehajtó (10%)
(10 - 90)
Irányító (90%)

Mit csinál az élelmiszer- és vegyiáru-kereskedő?

Az élelmiszer- és vegyiáru-kereskedő egyik, talán legfontosabb feladata, hogy a kereskedésbe megrendelje az árukat, és azokat haszonnal adja el. Fontos az is, hogy jó kapcsolatot alakítson ki a vevőkkel, hiszen az biztosítja a megélhetését, ha a vásárlók visszatérnek, például az odafigyelő és kedves kiszolgálásnak köszönhetően. Tevékenysége során a következő részfeladatok elvégzéséért felelős:

?     Árut szerez be. A vásárlók által keresett árukat megveszi a gyártóktól vagy nagykereskedőktől. Egyezteti a beszállítókkal a beszerzésre kerülő áruk fajtáját, típusait, árát és mennyiségét.

?     Biztosítja az áruk megfelelő tárolását. Annak érdekében, hogy a termékek ne sérüljenek, azokat biztonságos helyen, pl. raktárban tárolja.

?     Nyilvántartja a készleteket. Folyamatosan figyeli és lejegyzi a beszerzett áruk mennyiségét, eladását, eladási árát, és újat rendel, ha a vevők igénylik azt.

?     Vezeti a bolti forgalmat. Figyeli az áruk kelendőségét, döntést hoz az eladótér elrendezéséről, a kihelyezett áruk mennyiségéről, illetve áráról.

?     Marketingakciókat szervez. Amennyiben a forgalom azt megkívánja, akciókat – pl. 2-t fizet, 3-t kap – indít, majd megnézi, hogy valóban nőttek-e ettől a kereskedés eladási számai.

?     Pénzügyeket intéz. Ellenőrzi a számlákat, a készpénzes és bankkártyás fizetéseket, illetve banki, postai ügyeket intéz annak érdekében, hogy minden szabályszerűen működjön a kereskedésben.

?     Munkatársait vezeti. Kiválasztja a megfelelő eladókat, pénztárosokat, raktárosokat, akiknek munkaidejéről és fizetéséről dönt.

?     Kapcsolatot tart a vásárlókkal. A vásárlókat üdvözli, illetve elbúcsúzik tőlük, kérdéseikre válaszol, tanácsot ad, felhívja a figyelmet az aktuális akciókra, szükség esetén panaszt kezel.

?     Kapcsolatot tart a hatóságokkal. Az adófizetés és egyéb elszámolások érdekében kitölti a megfelelő papírokat, egyeztet pl. az adóhatósággal.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

Az élelmiszer- és vegyiáru-kereskedő munkája során olyan eszközöket és anyagokat használ, amelyek segítik a bolt sikeres vezetését és működését. Ez vonatkozhat az áruk megrendelésére, a bolt igényes kinézetére, a jó vevőkapcsolat elérésére, valamint a szabályoknak megfelelő működésre:

?     pénztárgép;

?     kereskedelmi eszközök – árazó, kódleolvasó stb.;

?     számítógép megfelelő programokkal – pl. árukészlet és adatbázis kezelő –, internet kapcsolattal;

?     gyártók termékkatalógusai, mert így ki tudja választani, hogy milyen árukat vásároljon a boltba eladásra;

?     irodai és kommunikációs eszközök – telefon, nyomtató, szkenner stb., mert ezek segítségével tud kapcsolatot tartani a gyártókkal, beszállítókkal.

?     élelmiszer és vegyiáruk, pl. tojás, liszt, üdítő, fogkrém, mosószer stb.;

 

 

Kivel találkozik munkája során?

Az élelmiszer- és vegyiáru-kereskedő legtöbb idejét a vevőkkel és a boltban dolgozó, közvetlen munkatársaival tölti:

?     vezetőjével;

?     eladókkal;

?     pénztárosokkal;

?     árufeltöltőkkel;

?     raktárosokkal.

Megbeszéléseket folytat továbbá a gyártókkal, egyeztet az árukat a boltba szállítókkal. Ha az élelmiszer- és vegyiáru-kereskedő egy nagyobb üzletlánc egyik áruházát, vagy annak egy osztályát vezeti, a központtal is folyamatosan tartja a kapcsolatot – pl. a pénzügyeket illetően.

Hol végzi a munkáját?

Az élelmiszer- és vegyiáru-kereskedő munkahelye jellemzően a kereskedelmi egység, ami lehet egy nagyobb áruház osztálya vagy egy kisebb bolt pl. sarki fűszeres. Ezen belül az irodában, az eladótérben és a raktárban is el kell látnia bizonyos feladatokat. Munkájának része lehet a tárgyalás – gyártókkal, nagyobb mennyiségeket vásárló vevőkkel –, ami miatt az utazás is gyakran a munka része.

Milyen munkaidőben dolgozik?

Az élelmiszer- és vegyiáru-kereskedő munkaideje heti 40 óra, beosztása a kereskedelmi egység nyitva tartásától függ. Egy nagyobb áruház élelmiszer és/vagy vegyiáru osztályának vezetője dolgozhat több műszakban is, azaz egyik nap reggel kezd, és késő délutánig dolgozik, másnap késő délelőttől késő estig van a boltban.

Amennyiben ő az üzlet vezetője, úgy beoszthatja magát kizárólag hétköznapokra is, de ebben az esetben is számolnia kell azzal, hogy a kollégák kereshetik telefonon a hétvégén.

Ha saját vállalkozást vezet az élelmiszer- és vegyiáru-kereskedő, úgy munkaidejét rugalmasabban oszthatja be, de a tevékenységből fakadó határidőkre – pl. gyártóknak történő fizetés, adózási kötelezettségek – külön figyelnie kell.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

Az élelmiszer- és vegyiáru-kereskedő esetében egészségre közvetlenül ártalmas környezeti tényezők nincsenek, ugyanakkor meg kell említeni:

?     a gyártókkal, illetve vevővel történő találkozás miatt fokozottan ki vannak téve - vírusos, bakteriális – fertőzésveszélynek, főleg a téli időszakokban;

?     kisebb kockázatot – kéz-, lábsérülés – jelenthetnek a raktározás során végzett munkák;

?     a vegyiáruk eladása során a vegyi anyagok okozhatnak bőr-, kéz-, szemsérülést;

?     ritkább, de olyankor rendkívüli kockázatot jelent a rablásveszély.

A munka- és balesetvédelmi előírások betartásával ezek a veszélyek csökkenthetők, elkerülhetők.

Az élelmiszer- és vegyiáru-kereskedő munkája jellemzően könnyű fizikai munka, hiszen sokat mozog, áll és árukat is pakol. Az állómunka, az emelés, a cipelés különböző mozgásszervi – pl. hát-, ízületi- és gerincfájdalom – panaszok kialakulásához vezethet. Az üzlet vezetése szellemi munkát jelent e szakmában, ami a folyamatos, fokozott figyelem és pontosság miatt feszültséget okozhat. Ezért fontos a munkaidőn túli pihenésre is időt szánni.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Kereskedő (54 341 01)

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben a Kereskedő emeltszintű szakképesítés megszerzése szükséges.

Ahhoz, hogy ezt a képzést megkezdhesd, először le kell érettségizned, valamint az előírt egészségügyi alkalmassági feltételeknek is meg kell felelned. A Kereskedő szakképesítés kereskedelmi szakközépiskolában, ágazati szakközépiskolában szerzett érettségit követően 1 év alatt szerezhető meg, gimnáziumban, illetve más ágazati iskolában szerzett érettségi után 2 év alatt.

A szakképesítést – az érettségit követően - iskolarendszeren kívüli felnőttképzésben, tanfolyami keretek között is megszerezheted, amelynek az óraszáma 960-1440 óra között változhat. A képzés során 60%-ban elméleti oktatás folyik az iskolában, vagy az elméleti képzőhelyen, 40%-ban gyakorlati oktatás történik pl. élelmiszerkereskedésben.

Az élelmiszer- és vegyiáru-kereskedő munkakör betölthető a Boltvezető (OKJ 35 341 01) szakképesítés elvégzését követően is.

Ahhoz, hogy a kereskedelmi szakmához kapcsolódó összes alaptudást könnyen meg tudd tanulni, segít, ha otthonosan mozogsz a következő tantárgyakban:

?     matematika – hiszen a kereskedelemben sokat kell számolni;

?     biológia-egészségtan – hogy ismerd az eltérő élelmiszereket, anyagokat, azok hatását az emberi szervezetre;

?     környezetismeret – mert fontos, hogy alapos tudásod legyen a környezetet károsító anyagokról, és az azok által okozott veszélyekről;

?     természetismeret.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Élelmiszer- és vegyiáru-kereskedő ?

Minimum 160 000 Ft - Maximum 210 000 Ft

Az élelmiszer- és vegyiáru-kereskedő átlagkeresete havi bruttó 191.000 Ft, országos átlagot tekintve ez a kereseti sáv havi bruttó 160.000 és 210.000 Ft között mozog. Ha saját kereskedését vezeti, akkor ettől eltérhet a keresete a bolt népszerűségének függvényében.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

Úgy tűnik, hogy napjainkban a kisebb boltok helyett jellemzőbb a nagyobb áruházak megjelenése, melyek azonban továbbra is folyamatosan keresnek szakképzett, elhivatott munkatársakat. Mivel az egyes kereskedelmi területek között, pl. ruházat, virág, bútor stb. az átjárás meglehetősen könnyű, érdemes az álláshirdetéseket figyelemmel követni, és ha szükséges, eltérő típusú kereskedésekbe is jelentkezni.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

Az élelmiszer- és vegyiáru-kereskedő szakképzettséggel, több mint negyvenféle kereskedést működtethetsz. Elhelyezkedhetsz pl. gyógynövény kereskedőként, játékkereskedőként, divatáru kereskedőként stb. Ha idegen nyelvismerettel is rendelkezel az mindenképpen nagy előnyt jelent az álláskeresésnél.

Ha az élelmiszer- és vegyiáru-kereskedő szakképesítésed birtokában e szakma területén szeretnél továbbtanulni, ezt megteheted a felsőoktatásban,a felsőoktatási intézmények kereskedelmi, külkereskedelmi szakán.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Szoktál vásárolni az „istenek eledeléből?”

A fán termő kakaóbab hivatalos neve theobroma cacao, ami azt jelenti: istenek eledele. Hazánkban évente kb. 4 kilógramm csokoládét vásárolunk fejenként, ami messze elmarad, az első helyezet Egyesült Királyságtól, ahol 10,5 kilógramm ez a mennyiség. A magas kakaótartalmú étcsokoládé fogyasztása még hasznos is lehet: napi 10 gramm segíthet a koleszterinszint és a vérnyomás csökkentésében, sőt, jótékony hatása van a keringési rendszerre is.

Tudtad-e, hogy a tartós tej nem tartalmaz több vegyi anyagot, mint a nem tartós?

Napjainkban már egyre kevesebben vesznek friss tejet – és forralják fel otthon a tűzhelyen, hogy tartóssá tegyék, mint azt nagyanyáink tették. A boltokban kapható tartós tejek azonban ugyanezzel az eljárással készülnek: továbbra is ez a legjobb módszer arra, hogy a tejben lévő baktériumok elpusztuljanak, viszont az ásványi anyagok, vitaminok megmaradjanak benne.

Hitted volna, hogy a mélyhűtött termékek jelentős része magasabb tápanyagtartalommal bír, mint a friss zöldségek?

1930. óta vásárolhatunk mélyhűtött árukat élelmiszerboltokban. A mélyhűtéses eljárással – hirtelen fagyasztással – nem vesznek el a zöldségekben, gyümölcsökben található vitaminok, illetve a tartósságukat is jobban megőrzik így. Vizsgálatok mutatták ki, hogy tápanyagtartalmukat tekintve értékesebbek a mélyhűtött zöldség- és gyümölcsáruk, mint a pár napja tárolt „friss-áruk”.

Tudod-e, mit jelentenek az élelmiszereknél az „E-számok”?

Az E számok az Európai Unióban engedélyezett élelmiszer-adalékanyagok rövidítése: E 100-181 között színezékeket találunk, E 200-297 a tartósítószerekre utalnak, 600-671 közötti számokat az ízfokozók kapnak, de még antibiotikumokat is jelölnek az E 700-772-es számokkal. Az élelmiszerek esetében használt adalékanyagok akkor kapnak engedélyt, ha azok bizonyítottan nem jelent veszélyt a fogyasztók egészségére.

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

?     www.oksz.hu– Országos Kereskedelmi Szövetség honlapja

?     Pink: Eladni emberi dolog. HVG Kiadó. 2013.

?     Szombati: Értékesítés nyomulás nélkül. Pro Fonte Kft. 2012.

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

?     www.palyaorientacio.munka.hu - a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapja: pálya-, szakmaválasztást segítő kérdőívekkel, keresőkkel, foglalkozás-bemutató anyagokkal

?     www.nive.hu – itt megtalálható a hatályos Országos Képzési Jegyzék és a szakképzésekhez tartozó Szakmai és Vizsgakövetelmények listája

?     www.felvi.hu - az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapja: információ a felsőoktatási szakokról, intézményekről

?     www.eniskolam.hu

?     www.szakmavilag.hu

?     www.mileszel.hu

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

?     200 x szép szakma (MFPI 2010, letölthető kiadvány: http://www.fovpi.hu/palyavalasztas/kiadvanyok/200xszep_szakma

?     Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - Évente megjelenő kiadvány

?     Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - Évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

János, aki saját kisboltját vezeti, így nyilatkozott munkájáról: „Nagyon szeretek sok-sok emberrel találkozni, segíteni nekik választani, új termékekre felhívni a figyelmüket, azaz folyamatosan beszélgetni velük! Ami kicsit nehéz, hogy annyira nagy az élelmiszerek és a vegyiáruk területén a választék, hogy sok fejtörést okoz, mire kialakítom, mi is legyen a polcokon. A vásárlóim nagyon szeretik az újdonságokat, de csak akkor veszik újra, ha az valóban jó is. Így meg kell figyelnem, hogy ki mit vett, és ha visszatér, rákérdezni, milyen volt – csak így rendelek újra azokból.”