Tartsd velünk az irányt!

Számítógépes adatrögzítő

Mit kell tudni a számítógépes adatrögzítőről?

A számítógépes adatrögzítő jellemzően alkalmazottként dolgozik egy cégnél vagy állami szervnél, esetleg non-profit szervezetnél, pl. alapítványnál. Feladata főként az, hogy adatokat rögzítsen, például számítógép Excel táblázataiba neveket és az azokhoz tartozó telefonszámokat, e-mail címeket. Ezeket az adatokat ily módon egyszerűen tudják tárolni, feldolgozni, szükség esetén keresni bennünk, vagy továbbítani azokat. Ezen túlmenően felel az adatok frissítéséért, javításáért, és elvégez különféle szűréseket, például egy adatbázisból kiemeli az adott korosztályhoz tartozókat. Munkaköréhez tartozhatnak még különböző tranzakciós kódolási feladatok is, mint például a banki rendszerekben az átutalások rögzítése. 

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…pontos és precíz vagy, és jól tudsz hosszan, kitartóan figyelni, például, ha sok adatot kell egymás után rögzítened. Jól fogod magad érezni a munka során, ha szereted, ha megmondják, mi a dolgod, mit várnak el tőled. Ugyancsak fontos, hogy örömmel töltsön el, hogy munkádnak hamar láthatod az eredményét, pl. egy komplett, jól hasznosítható adatbázist, vagy az egymás után teljesülő banki megbízásokat.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…a Számítógépes adatrögzítő szakképesítést kell megszerezned. A Számítógépes adatrögzítő szakképzés megkezdésének feltétele az általános iskolai nyolc osztály elvégzése és a 16. életév betöltése, ezért az általános iskola után érdemes középiskolában folytatnod a tanulmányaidat. 

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Megvalósító
 • Tárgyias

Számítógépes adatrögzítőként fontos, hogy általában véve szeresd azt, ha előre tudod, mit és mikorra várnak el tőled. Példa lehet, ha minden munkakezdéskor a kezedbe kapod, hogy aznapra hány ügyfél adatait kell rögzítened, és ezekből az adatokból pontosan milyen kimutatásokat kell a számítógépeden előállítanod. Mivel munkád fő eszköze a számítógép lesz, és irodában fogsz dolgozni, elengedhetetlen, hogy az irodai tárgyak és berendezések, pl. nyomtató, telefon, stb., valamint a számítógép komfortos munkaeszköz legyen a számodra. Napi sikerélményeid lesznek, ha szereted, hogy hamar, akár órákon belül van eredménye a munkádnak.

Számítógépes adatrögzítőként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Számítógépes adatrögzítőként akkor tudod majd jól végezni a munkádat, ha pontosan szoktad elvégezni a feladataidat, és közben folyamatosan tudsz figyelni. Ezekre az adatok hibátlan bevitele miatt van szükség. Ezeken túl, a következő készségek, képességek segítenek a magas színvonalú munka elvégzésében:

 • Kitartás, mivel a munkád esetenként egyhangú lehet, mégis hosszan kell koncentrálnod.
 • Figyelem, mert amikor rögzítesz, nem figyelhetsz a külső hatásokra, úgy kell dolgoznod, hogy ne zavarjon meg például egy irodába lépő kolléga.
 • Digitális kompetencia, ami azt jelenti, hogy a számítógépek és speciális irodai programok világában otthonosan kell majd mozognod. Fogékonynak kell lenned az újdonságokra, például, ha egy új adatrögzítő programot kapsz a számítógépedre, fontos, hogy gyorsan megtanuld azt használni.
 • Kommunikációs képesség, mert sok kollégával kerülsz majd kapcsolatba, és fontos, hogy jól megértesd magad velük.


A munkatársakkal, vezetőkkel, partnerekkel való kapcsolattartás során elvárás, hogy megjelenésed igényes és ápolt legyen. 

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A számítógépes adatrögzítői munka elvégzéséhez szükséges egészségügyi elvárások az irodai munkához és az emberekkel való kapcsolattartáshoz kötődnek:

 • jó látás, színlátás, teljes látótér, térlátás – amelyet például a képernyő előtt végzett munka, papír alapú adatbázisok feldolgozása követel meg;
 • ép hallás – a kifogástalan kommunikációhoz, mert a feladatok tökéletes megértéséhez ez elengedhetetlen;
 • ép karok és ujjak – mivel a gépeléshez az ujjak összehangolt és kifogástalan mozgására van szükség;
 • tiszta beszéd – mert sokat kell egyeztetni, például a főnökkel a feladatokról, határidőkről.


Hallás-, látás- vagy mozgássérültek számára a munkakör egyes tevékenységei, egyéni elbírálás szerint és megfelelő módosításokkal, pl.: munkakörnyezet megfelelő átalakítása, speciális eszközök beszerzése, stb. elvégezhetőek. 

Mi jellemző a számítógépes adatrögzítő munkájára?
Kültéri helyszínen (0%)
(0 - 100)
Beltéri helyszínen (100%)
Globális gondolkodásmód (30%)
(30 - 70)
Aprólékos megoldások (70%)
Változatos (40%)
(40 - 60)
Monoton (60%)

Mit csinál a számítógépes adatrögzítő?

A számítógépes adatrögzítő legfontosabb feladata az adatok rögzítése, adatbázisok karbantartása számítógépes programok segítségével. Munkája során főbb feladatai a következők:

 • Írásos anyagokat rögzít. A kézhez kapott adatforrásokat a számítógépen a megfelelő programcsomagot használva begépeli, az adatokat rögzíti. Például előfizetői szerződéseket kap meg, és azokat a számítógépen az ügyfél-nyilvántartó programban rögzíti.
 • A rögzített adatokat ellenőrzi. A forrásanyag rögzítése után az adatokat ellenőrzi, szükség esetén javítja. Például a korábban berögzített előfizetői adatokat leellenőrzi úgy, hogy összeveti a papíron lévő adatokat a számítógépen lévő adatokkal.
 • Frissítéseket és szűréseket végez. A bevitt adatokat szükség esetén frissíti, azaz újabb információkat kapcsol hozzájuk, vagy csak a változásokat rögzíti: pl. egy ügyféladatbázisban rendszeresen átvezeti a lakcímváltozásokat. Elvégzi a különböző szűréseket az adatállományokban további adatbázisok létrehozása céljából, például a program segítségével kiválogatja az ügyféladatbázisból azokat, akik egy bizonyos körzetben laknak.
 • Összegyűjti a forrásadatokat. Munkaköréhez tartozhat a forrásadatok összegyűjtése, osztályozása, megfelelő módon történő iktatása. Például feladata a korábban átvezetett lakcím változások eredeti bejelentő lapjait ABC sorrendben lefűzni.
 • Tranzakciók lebonyolítását segíti. Kódoló berendezések segítségével tranzakciós dokumentumokat kódol és tranzakciókat végez. Például a banki rendszerekben különböző kódok jelzik azt, hogy az ügyfél mit szeretne. Ezeket a kódokat a számítógépes adatrögzítő ismeri, és a megfelelő rögzítéssel segíti az ügylet végrehajtását, többek között egy átutalás lebonyolítását.
 • Adatfeldolgozást végez. A papíron meglévő információkat meghatározott feltételek szerint egységessé, az adott számítógépes rendszer számára is feldolgozhatóvá teszi. Például aszerint, hogy egy-egy ügyfél milyen szolgáltatást vesz igénybe, kódokkal határozza meg a szolgáltatásokat, ezeket a kódokat rögzíti az ügyfél-adatállományba, így kiszűrhetővé és visszakereshetővé teszi azokat, akik azonos típusú szolgáltatást vesznek igénybe, pl. egy kábeltévé társaságnál ugyanazt a programcsomagot nézik.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A számítógépes adatrögzítő elsősorban irodai eszközökkel végzi munkáját:

 • számítógép (személyi számítógép vagy laptop) internetkapcsolattal és irodai szoftverekkel;
 • irodatechnikai eszközök: nyomtató, fénymásoló, telefon.

 

Ezeken túl használ jegyzet készítéséhez szükséges hagyományos irodai eszközöket, pl. toll, ceruza, papír, valamint irodai tároláshoz szükséges kellékeket, többek között iratlefűzőket, iktatószekrényeket.

Kivel találkozik munkája során?

A számítógépes adatrögzítő munkavégzése során az alábbi személyekkel kerül kapcsolatba:

 • munkatársakkal;
 • feletteseivel;
 • vállalati vezetőkkel;
 • partnercégek alkalmazottaival.

 

Amennyiben a számítógépes adatrögzítő egyéb, például ügyviteli, adatszolgáltatói feladatokat is ellát munkája során, ez a kör jelentősen bővül, például a munkáltató alvállalkozóival és a tevékenységhez kapcsolódó, illetékes hatóságok szakembereivel.

Ha saját vállalkozása van, úgy ő tartja a kapcsolatot a könyvelővel és az illetékes hatóságokkal, pl. NAV.

Hol végzi a munkáját?

A számítógépes adatrögzítő munkahelye rendszerint az iroda. Akár munkáltatójánál, akár saját vállalkozásában dolgozik, munkáját többnyire zárt térben végzi. Az iroda sokszor légkondicionált, ahol a számítógépes adatrögzítő ülve, saját asztalánál dolgozik. 

Milyen munkaidőben dolgozik?

A számítógépes adatrögzítő heti 40 órát dolgozik, jellemzően hétfőtől péntekig. Ha a munkáltató munkaideje is többműszakos, akkor előfordulhat többműszakos (délelőtti/délutáni, esetleg éjszakai) munkaidő-beosztás is.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A munkavégzés során a számítógépes adatrögzítő a következő ártalmakkal, veszélyekkel találkozhat:

 • fertőzések előfordulásával számolni kell, a kollégákkal való személyes kontaktus és a zárt, légkondicionált tér miatt;
 • baleseti veszélyforrás lehet az áramütés, ezért fokozottan ügyelni kell az irodai berendezések szabályos kezelésére;
 • fizikai ártalmat jelenthet a képernyő, amely elsősorban a szemet terheli.


Ezért a munka során fokozottan kell ügyelni a biztonsági előírások, szabályok betartására, védőeszközök, pl. védőszemüveg, ergonomikus szék használatára.

A számítógépes adatrögzítő munka végzésénél fokozott igénybevételt jelent a huzamosabb üléssel járó, szellemi munka. Ennek hatására a gerinc, karok, kezek, ujjak, fokozott igénybevételnek vannak kitéve. A munka fokozott szellemi igénybevétellel jár:

 • munkája fokozott koncentrációval jár;
 • olykor monoton lehet;
 • nagy a hibás rögzítés lehetőségéből eredő nyomás – ez azt jelenti, hogy ebben a munkakörben különösen fontos, hogy hibátlanul vigyen be adatokat a számítógépbe.


Fontos tehát figyelni arra, hogy jusson idő a fizikai pihenésre és a szellemi feltöltődésre egyaránt, mert így kerülhetők el a munka jellegéből származó nehézségek.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Számítógépes adatrögzítő (31 346 02)

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben a Számítógépes adatrögzítő középfokú részszakképesítés megszerzése szükséges, melyet az általános iskola elvégzését és a 16. életéved betöltését követően kezdhetsz meg, ezért az általános iskola után érdemes középiskolában folytatnod a tanulmányaidat.

A Számítógépes adatrögzítő szakképesítést iskolarendszeren kívüli, tanfolyami képzésben 320-480 közötti óraszámban szerezheted meg. A képzés során 40%-ban elméleti oktatás folyik az elméleti képzőhelyen. A képzés 60%-át gyakorlati munkahelyen (pl.: gazdálkodó szervezetnél) töltheted el, és szerezhetsz gyakorlati ismereteket.

Fontos, hogy ha a számítógépes adatrögzítő munkakört szeretnéd betölteni, otthonosan mozogj az alábbi tantárgyakban:

 • informatika – a számítógépes eszközök használatához;
 • történelem, társadalmi és állampolgári ismeretek – az adatok megértéséhez, rendszerezésük érdekében.


A szakmához mozgás-, látás-, hallás- és értelmi sérültek számára speciális adaptált szakképesítés: számítógépes adatrögzítő részszakképesítés (irodai asszisztens) kapcsolható.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Számítógépes adatrögzítő?

Minimum 170 000 Ft - Maximum 190 000 Ft

A számítógépes adatrögzítő havi bruttó átlagkeresete 180.000 Ft, ami Magyarországon életkortól, tapasztalattól és munkaadótól függően átlagosan havi bruttó 170.000-190.000 Ft között mozoghat. 

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A jól képzett, sokoldalú tudással, sőt, nyelvismerettel rendelkező számítógépes adatrögzítők elhelyezkedési esélyei jók. Mivel az irodai munkakörök gyakran hasonlóak, érdemes az álláshirdetéseket figyelemmel követni, és ha szükséges, hasonló területen meghirdetett állásra is jelentkezni.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

Az irodai munkák szinte mindegyikében előnyt jelent a gépírástudás. Sok lehetőség van elhelyezkedni, amit tovább bővít az idegen nyelv megfelelő szintű ismerete. Néhány jellemző példa a betölthető munkakörök közül:

 • Adatrögzítő;
 • Adatrögzítő-adminisztrátor;
 • Pénzintézeti adatrögzítő;
 • Számítógépes adatrögzítő;
 • Adminisztrációs ügyintéző;
 • Dokumentációs ügyintéző;
 • Írnok.


A szakképesítés megszerzését követően lehetőség van – hasonló szakterületen – továbbtanulni. Iskolai rendszerű képzésben vagy felnőttképzésben, tanfolyami keretek között végezhető el az érettségire épülő irodai asszisztens szakképesítés, mellyel humánpolitikai adminisztrátor, általános irodai adminisztrátor vagy irodai szakmai irányító, felügyelő foglalkozásokhoz kapcsolódó munkakörökben lehet elhelyezkedni.

További szakmai előrelépési lehetőséget az idegen nyelvű ügyfélkapcsolati szakügyintéző szakképesítés-ráépülés elvégzése jelenthet, mellyel ügyfél- (vevő)tájékoztató, ügyfélszolgálati központ tájékoztatója, telefonos (multimédiás) értékesítési ügynök vagy marketing- és PR-ügyintéző foglalkozásokhoz kapcsolódó munkaköröket is betölthetsz.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Hallottál már arról, hogy a kvarcüvegben tárolt adatok akár évmilliókig is megőrizhetők?

Egy távol-keleti cég olyan eljárást fejlesztett ki, ami az eddigi gyakorlattal szemben szinte korlátlan ideig képes az adatok tárolására. Az eljárás során egy négyrétegű, 2x2 centiméteres kvarcüvegbe lézerrel égetik be az adatokat, melyek aztán mikroszkóppal nyerhetőek vissza. Az üveg természetéből fakadóan vízálló, ellenáll a vegyi anyagok okozta károsodásnak, sőt akár 1000 fok hőingadozást is kibír. A felvihető adatmennyiség és adatsűrűség megegyezik napjaink adathordozóival, így az egyetlen kockázata a két éve bevezetett technológiának az üveg törése. 

Gondoltad volna, hogy a számítástechnikai adattárolást forradalmasító eszközt, egy népszámláláshoz fejlesztették ki?

Az 1890-es Egyesült Államokban megtartott népszámlálás során a Herman Hollerith által kifejlesztett és a folyamat során negyven ember által működtetett rendszer segítségével dolgozták fel az adatokat. Az adatkártyákon egységesített formátumban tárolt adatokat mechanikusan működtetett gépek segítségével osztályozták, mely lehetővé tette, hogy csupán négy hét alatt feldolgozzák az összes, a népszámlálás során beérkezett adatot. Sőt, ez alatt az idő alatt a kiértékelésre is módjuk volt az új eljárásnak köszönhetően.

Gondolnád, hogy a merevlemezek őse közel egy tonnás volt?

1956-ban mutatta be az egyik vezető számítógépes cég a merevlemezek legelső példányát, a RAMAC-ot. Ez a gép 15 darab, 61 centiméter átmérőjű tányéron közel 5 MB adat tárolására volt alkalmas, súlya pedig az egy tonnát közelítette. A lényege abban rejlett, hogy a tárolt adat helyét a gép megjegyezte és a függőleges tengelyen mozgó író-olvasó fej ki is tudta keresni és vissza tudta adni a véletlenszerűen igényelt adatokat.

Tudod, hogy mióta rögzítik a repülőgépek repülési adatait?

Az első „fekete doboz” mintapéldányának megszületéséhez egy sor repülőgép-katasztrófára volt „szükség”. Ausztráliában, az akkor igen kedvelt De Havilland DH106 Comet típusú repülőgépek közül több is lezuhant, melyet követően a flotta többi gépét is földre kényszerítették. Az okokról azonban nem sokat tudtak, hiszen a gépek nagyrészt megsemmisültek. A helyzet feloldására 1957-ben David Warren, az Ausztrál Repüléstani Kutatóintézet munkatársa megtervezte és megépítette az első „fekete dobozt”, ami a repülőgépek útjai során a szükséges adatokat rögzítette, és egy esetleges szerencsétlenség után is sértetlenül fellelhető volt. Az ötlet sikereinek köszönhetően, azóta minden üzleti repülőgépen kötelező az alkalmazása ezeknek az adatrögzítő eszközöknek.

Hallottál már a mágneses adatrögzítési eljárás lézeres ötvözéséről?

A HAMR technológia lényege, hogy már ismert mágneses és a lézeres adatrögzítési eljárásokat vegyesen alkalmazzák ugyanazon az adathordozón. Azt a részét az adathordozónak, ahova az adatokat menteni, rögzíteni akarja a rendszer, először lézeres eljárással felhevíti, amivel csökkenti a szükséges mágneses tér erősségét, így ugyanarra a területre lényegesen nagyobb adatmennyiség menthető fel. Ezzel az adatsűrűséggel egy hagyományos CD, vagy DVD méretű adathordozóra az eddigi 700-4400 MB helyett akár 2 TB-nyi adat is felmásolható.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • www.palyaorientacio.munka.hu – a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapja: pálya-, szakmaválasztást segítő kérdőívekkel, keresőkkel, foglalkozásbemutató anyagokkal
 • www.nive.hu – itt megtalálható a hatályos Országos Képzési Jegyzék és a szakképzésekhez tartozó Szakmai és Vizsgakövetelmények listája
 • www.felvi.hu – az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapja: információ a felsőoktatási szakokról, intézményekről
 • www.eniskolam.hu
 • www.szakmavilag.hu
 • www.mileszel.hu

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • 200 x szép szakma (MFPI 2010, letölthető kiadvány: http://www.fovpi.hu/palyavalasztas/kiadvanyok/200xszep_szakma)
 • Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - évente megjelenő kiadvány
 • Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

Szilvia, aki egy bankban végez számítógépes adatrögzítői munkát, így vallott tevékenységéről: „Amikor valaki át akar utalni egy összeget egyik számláról a másikra, nem is sejti, milyen óriási gépezet áll a mögött, hogy ezt néhány perc alatt megtehesse. Nos, ennek a gépezetnek egy lényeges fogaskereke vagyok én. Tudom, hogy nagyon sok múlhat azon, hogy munkámat megfelelő precizitással, időben, és alaposan elvégezzem. Ezért úgy érzem, nagy a felelősségem. Számomra fontos, hogy mindig nagyon pontosan dolgozzak, ugyanakkor az időbeosztásból eredően van lehetőségem tanulmányaim folytatására is. Ezért is választottam ezt a munkát.”