Tartsd velünk az irányt!

Statisztikai ügyintéző

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

Hogyan dolgozik?

Hol végzi a munkáját?

Milyen munkaidőben dolgozik?

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Statisztikai ügyintéző?

Minimum 0 Ft - Maximum 0 Ft

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Amiket gyakran hallunk

GDP: gyakran használt mérőszám a gazdaság állapotának és teljesítőképességének leírására. Jelentése bruttó hazai termék (gross domestic product), értéke a háztartások fogyasztásából, a kormányzati fogyasztásból, a beruházásokból és a nettó exportból adódik össze. (A nominális GDP szerinti toplistát az USA vezeti Japán és Kína előtt. 2008-as adatok szerint hazánk a Föld országai között e mutató szerint az 53.)

Egy főre jutó GDP: az előbbi mérőszámból képzett, az életszínvonal mérésére használt mutató, ami azonban sokszor torz értéket mutat. Számítása egyszerűen az adott ország GDP-jének a lakosságszámmal osztott értéke. (Az egy főre jutó GDP szerint Luxemburg, Norvégia és Katar a dobogós, Magyarország pedig a 46.)

Államadósság: az adott ország önkormányzatai és kormánya által felhalmozott (vagy éppen megörökölt) adósság. Értékét gyakran viszonyítják az adott állam által egy év alatt megtermelt termékekhez (GDP). Ez alapján a leginkább eladósodott országok Zimbabwe (304%), Japán (192%), Libanon (156%), de sajnos Magyarország (72%) is az első húszban található.

Stat-kvíz

Melyik országban a legmagasabb a várható élettartam? Japánpan (82,6 év), Hong-Kongban (82,2 év) és Izlandon (81,8 év). Ezzel szemben számos olyan állam van, ahol a most születők valószínűleg ötven évig sem élnek (például Mozambik, Zambia, Afganisztán, Ruanda.) Magyarországon jelenleg a születéskor várható élettartam 73,3 év, amivel ezen a listán a 78. helyen szerepel.

Melyik országban van a legtöbb internet felhasználó? Ha pusztán a felhasználók számát nézzük, akkor Kínában (kb. 380 millió ember), de ha ugyanezt a teljes lakossághoz viszonyítjuk, akkor Izlandon és Norvégiában, ahol 100 emberből több, mint 90-nek van hozzáférése. Hazánkban körülbelül 5,8 millió ember tudja elérni a világhálót, ami kb. 60 százalékos lefedettséget jelent.

Melyik országban a legmagasabb a születési arány? A lakossághoz viszonyítva a legtöbb gyerek messze az afrikai országokban születik (Kongó, Libéria, Nigéria stb.), itt 45-50 újszülött is jut 1000 emberre. A lista végén olyan idősödő társadalmakat találunk, mint Japán és Németország, de hazánk is bőven a felsorolás utolsó harmadában található (ezer emberre jutó 8-9 születéssel).

A HDI

A HDI a Human Development Index (magyarul Emberi Fejlettségi Index) rövidítése. Ezt a ma már széles körben elterjedt mutatót 1990-ben dolgozta ki Mahbub ul Haq, pakisztáni közgazdász. A mérőszámot a világ országainak összehasonlítására használják, figyelembe veszi a várható élettartamot, az írástudást, oktatást és az életszínvonalat – különösen alkalmas a nemzetek gyermekjóléti viszonyainak arányosításához.

Az ENSZ (Egyesült Nemzetek Szövetsége) minden évben elkészíti az országok HDI szerinti listáját. 2009-ben Norvégia (0,971), Ausztrália (0,970), Izland (0,969), Kanada (0,966) és Írország (0,965) foglalta el az öt legelőkelőbb helyezést, míg a lista végén leginkább szegény afrikai országokat találunk. Magyarország – korábbi helyezéséhez képest néhány helyet rontva – 43. a listán (0,879-es értékkel).

A statisztikai módszerekkel számított HDI értéke Magyarország különböző részein is viszonylag jelentős eltéréseket mutat. A legmagasabb mutatószámot Budapest érdemli, nem kis lemaradással követik a nyugat-magyarországi illetve, dunántúli megyék (Győr-Moson-Sopron, Vas), a sor végén pedig Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg található.

Tájékozódási lehetőségek