Tartsd velünk az irányt!

PLC programozó

Mit kell tudni a PLC-programozóról?

A PLC-programozó feladata, hogy olyan számítógépes programokat készítsen, amelyek alkalmasak gépek, berendezések irányítására. Munkáját jellemzően termeléssel, gyártással foglalkozó vállalatok üzemcsarnokaiban és a kapcsolódó irodában látja el. Amennyiben a gép működése során hiba lép fel a programban, vagy elromlik maga a gép, úgy, az ő felelőssége, hogy a felfedezett hibákat kijavítsa, a gépek karbantartásáról gondoskodjon.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…érdekel az informatika, illetve szívesen foglalkozol a különböző elektromos gépekkel, berendezésekkel. Ha már most örömmel töltesz időt a számítógép mellett és nem csak a játék köt le, de szívesen próbálsz ki új típusú alkalmazásokat, szoftvereket, várhatóan élvezni fogod a PLC-programozói munkakört. Jó, ha mindezek mellett megfelelő kézügyességgel rendelkezel és kitartó vagy, akár az otthon felmerülő műszaki problémák megoldásával is szívesen töltesz időt – például ha elállítódik a tévé. Az ehhez hasonló probléma feltárási és megoldási feladatok gyakoriak e munkakörben

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…először le kell érettségizned egy gimnáziumban vagy szakközépiskolában, majd a PLC-programozó szakképesítést kell megszerezned.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Tárgyias
 • Megvalósító
 • Elemző

PLC-programozóként akkor fogod élvezni a munkádat, ha általában igaz rád, hogy szívesen mozogsz tárgyak, gépek, berendezések között, illetve használod is azokat, akár szereléshez, akár új szerkezetek kialakításához. Fontos, hogy az ilyen jellegű tevékenységek során betartsd a gépekre jellemző fizikai, elektromos, stb. szabályokat. Sőt jó, ha ezek a keretek biztonságot adnak neked, hiszen így tudod, hogy mit szabad, és mit kell tenned. Örömödet fogod lelni ebben a munkában, ha egy probléma felmerülésekor szereted megérteni az okokat, összefüggéseket, majd megoldást találni a feltárt problémára.

PLC-programozóként milyen tulajdonságokra van szükséged?

PLC-programozóként elengedhetetlen, hogy legyen műszaki érzéked. Ezen túl fontos, hogy precíz és türelmes legyél, ugyanis ezek a programozási feladatok sokszor aprólékos munkát követelnek meg, és időigényesek. Javarészt önállóan dolgozol majd, de időnként más kollégákkal, csapatban is együtt kell működnöd. Ezek mellett a következő tulajdonságokra lesz szükséged a későbbi munkád során:

 • Technológiai, műszaki kompetencia, hogy a lehető legjobban tudd alkalmazni az új technológiákat, berendezéseket, amelyek a gyártás során szükségesek. Az informatika nagyon gyorsan fejlődik, ezért elengedhetetlen, hogy megértsd az újításokat;
 • Önállóság, rendszerek kialakításakor, működtetésekor egyedül kell döntéseket meghozni;
 • Probléma megoldási képesség, akár az új programok tervezésénél, akár a felmerülő hibák kijavításánál;
 • Figyelem, mert egy apró hiba vagy figyelmetlenség az egész későbbi munkádat veszélyeztetheti;
 • Kézügyesség, a programozási feladatok elvégzéséhez biztos, precíz mozdulatokra van szükség;
 • Rendszerezés, hogy a feladatok áttekinthetőbbek legyenek, a programozás pedig hatékonyabb;
 • Számolási képesség, hiszen a tervezés és a programozás során is ezen alapszik majd a tevékenységed.
Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A PLC-programozóval szemben támasztott egészségügyi követelmények a precíz munkavégzést alapozzák meg:

 • ép karok, kezek, a karbantartási munkálatoknál, szereléseknél elengedhetetlen;
 • jó látás, színlátás és térlátás, amely a programozásnál, a hibák felfedezésénél és a karbantartásnál fontos;
 • ép vér- és keringési rendszer, mert a munka fizikai igénybevétellel is jár, sokat kell állni, ülni, stb.

Hallássérültek is végezhetik a munkakör tevékenységeinek egy részét, amennyiben a sérülésnek megfelelő módon kialakított munkahelyi körülmények adottak.

Mi jellemző a PLC-programozó munkájára?
Személyközpontú (0%)
(0 - 100)
Tárgyias (100%)
Csoportos (0%)
(0 - 100)
Önálló (100%)
Globális gondolkodásmód (20%)
(20 - 80)
Aprólékos megoldások (80%)

Mit csinál a PLC-programozó?

PLC-programozó elsődleges feladata számítógépes programok tervezése és megírása – például ilyen általa készített program segítségével irányítják a közlekedési lámpákat. A karbantartási munkálatok általában szereléssel is járnak, melyekhez szerszámokat használ. Munkája során a következő főbb tevékenységeket látja el:

PLC-programokat tervez, ír, illetve módosít. A logikai vezérlőt – amely a gépek működését irányítja – működtető programot elkészíti, vagy már egy meglévő programot módosít, továbbfejleszt a megrendelő igénye alapján.
Kijavítja, megelőzi a hibákat. A hibák korrigálása, vagy még inkább azok kialakulásának elkerülése is feladata.
Karbantartja az üzemi gépeket. Az általa programozott gépek karbantartását elvégzi: például ha meghibásodik egy általa programozott gép, azt megszereli, kijavítja.
Kisebb irányítási feladatokat lát el. Előfordul, hogy egy csapattal közösen végzi munkáját, melynek irányítása, ha nem is teljes egészében, de egy bizonyos szintig, adott résztevékenységek mentén az ő dolga.
Fejlesztési javaslatokat ad, illetve fogalmaz meg. Egy program a gyártás során elavulttá válhat, újabb kihívásoknak kell, hogy megfeleljen. Ilyen eset, ha a PLC-vel programozott gépek feladata megváltozik, vagy maga a program szorul fejlesztésre. Például, adott útszakaszon található működő, már szabályozott közlekedési lámpát át kell állítson, mert egy elkerülő út miatt megváltozott az adott útszakasz forgalomterhelése. Az ilyen helyzetekre az új megoldásokat a PLC-programozó dolgozza ki.
Dokumentációs tevékenységet végez. Munkája során jegyzőkönyveket, nyilvántartásokat vezet, hiszen sokszor elég összetett és bonyolult feladatokat lát el. Ezek segítségével a későbbiekben könnyebben tudja a kapcsolódó tevékenységeket elvégezni, módosítani a meglévő beállításokat.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A PLC-programozó alapvetően számítástechnikai és technológiai eszközöket alkalmaz munkavégzése közben:

 • számítógép, megfelelő szimulációs szoftverekkel;
 • PLC-készülék;
 • CNC-berendezés;
 • vezérelhető eszközök, például motoros szelep, állítómű;
 • speciális mérőberendezések, például fordulatszámmérő, feszültségmérő, ciklusidőmérő, stb.;
 • gépkönyvek és tervdokumentációk a tervezés során.

 

További eszközöket és anyagokat is használ a PLC-programozó attól függően, hogy mely iparágban dolgozik. Ilyen például a gyártástechnológia terén a fúrás, marás, esztergálás eszközei, illetve a fém, mint alapanyag, vagy a biztonságtechnika iparágban a bemenetek, biztonsági érzékelők, relék, ajtókapcsolók, stb.

 

Kivel találkozik munkája során?

A PLC-programozáson gyakran egy programozói csapat dolgozik, mert egy feladat megoldása, kivitelezése gyakran kíván meg sokféle látásmódot, ötletet. Emiatt megbeszéléseket, egyeztetéseket végez:

 • munkatársaival;
 • vezetőjével;
 • megrendelővel;
 • más informatikai és gyártási terület szakembereivel.

Hol végzi a munkáját?

A PLC-programozó különböző iparágaknak dolgozhat, így a munkavégzés helyét minden esetben annak jellege határozza meg. Jellemzően zárt térben, irodában végzi tervezői, programozói feladatait. Mivel azonban nem csak a programok elkészítéséért, hanem például a gépek karbantartásért is ő felel, ezért a PLC-program által vezérelt eszköz helyén, gyárakban, raktárokban, műhelyekben is megfordul.

Milyen munkaidőben dolgozik?

A PLC-programozó munkaideje normál munkarend, jellemzően napi 8, összesen heti 40 óra. Időszakonként azonban előfordulhat, hogy túlóráznia kell. Ilyen eset lehet például, amikor egy-egy hiba kijavítása a tervezettnél több időt vesz igénybe, vagy azért, hogy a termelés ne álljon le, túlórában, a munkaidőn túl kell elvégeznie feladatait.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A PLC-programozó gépek közelében végzi munkájának egy részét, így munkája során azok jelenthetnek balesetveszélyt, illetve figyelnie kell a gépek okozta zajártalomra is. A szem és a kezek is fokozottabban igénybe vannak véve a rendszeres számítógép előtti munka, illetve a gépek rendszeres karbantartása miatt. A munka és balesetvédelmi szabályok betartásával ezeknek a veszélyeknek az előfordulása minimálisra csökkenthető.

A PLC-programozó munkája igen összetett, nagyrészt szellemi munkát végez, azonban munkájának van könnyű fizikai része is. Túlnyomórészt ülve, számítógép előtt végzi munkáját, ami miatt fokozottan ügyelnie kell a monitor szemet károsító hatásának megelőzésére és a sok ülés következtében előforduló hát- és gerincbántalmak elkerülésére.

A lelki megterhelést elsősorban a munka adta fokozott figyelem, illetve a határidők betartása okozhatja. Nehézséget jelenthet egy-egy gép programozása során az érintett területek eltérő igényeinek, elvárásainak összehangolása is.

Mindezek csökkentésére ajánlott, hogy a szakember munkaidőn túl pihenjen, kikapcsolódást jelentő szabadidős tevékenységet végezzen.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: PLC programozó (51 523 01)

A munkakör legjellemzőbben a PLC-programozó szakképesítéssel tölthető be.

A képzés megkezdéséhez le kell érettségizned egy gimnáziumban vagy – elektronikai, informatika ágazati – szakközépiskolában. Ezt követőn a PLC-programozó szakképesítés szakiskolában 1 év alatt szerezhető meg. A PLC-programozó képzés megkezdése előtt egy egészségügyi alkalmassági vizsgálaton is meg kell felelned.

Ahhoz, hogy a PLC-programozó szakma minden részletét könnyen meg tudd tanulni, segít, ha otthonosan mozogsz a következő tantárgyakban:

 • informatika – a programozás miatt;
 • technika, életvitel és gyakorlat – a gépek működésének gyors megértéséhez, valamint a kézügyesség fejlesztése miatt.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy PLC programozó ?

Minimum 200 000 Ft - Maximum 300 000 Ft

A PLC-programozó országos havi bruttó átlagkeresete Magyarországon 277.000 Ft, ami a tapasztalattól, kortól függően havi bruttó 200.000-300.000 Ft között mozoghat.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

Az informatika és az elektronika gyors fejlődése miatt az ezen a területen dolgozó szakemberek iránt folyamatos kereslet van a munkaerőpiacon. Ezért elkötelezett hozzáállással és szaktudással jó esélyeid mutatkoznak az elhelyezkedésre ezzel a szakképesítéssel.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A szakképesítés megszerzését követően a PLC-programozó sok iparágban elhelyezkedhet, például az autóiparban, feldolgozóiparban, könnyűiparban, akár állami, akár magánvállalkozásban. Jellemzően mérnöki felügyelet alatt dolgozik.

Továbbtanulási lehetőséget jelent az Automatikai technikus emeltszintű szakképesítés. A felsőoktatás műszaki területein is tovább mélyítheted szakmai ismereteidet.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Tudod-e, melyek a PLC-programozás előnyei?

Az egyszerű és gyors programozhatósága mindenképpen előnyei közé tartozik, de legalább ekkora segítséget jelenthet, hogy igen összetett folyamatok is leegyszerűsíthetőek alkalmazásukkal. A program módosítható on-line elérés esetén akár a világ bármely pontjáról, sőt akár üzemelés közben is. Amiért mégis jelentősen megnőtt a felhasználásuk, az a garantált kimeneti eredmény – mind minőségileg, mind formailag – minden esetben. A hibák felfedezése szempontjából pedig fontos, hogy megkönnyítheti azokat a nagyszámú vagy gyors működési folyamat egyszerű megfigyelésével.

Szerinted honnan és kitől származik a PLC?

1968-ban a talán mindmáig leghíresebb amerikai motorgyártó cég pályázatot hirdetett programozható vezérlőberendezésre. A pályázaton két akkori híres vezető elektronikai készülékeket gyártó márka versenyzett egymással, a pályázat győztese pedig elkészítette az első forgalomba kerülő PLC-készüléket, ami 1969-ben jelent meg és huzalozott CPU-val (központi feldolgozóegységgel) rendelkezett. A “Modicon 084” névre keresztelt első PLC atyja Richard Morley és Odo J. Struger volt. Morley-t éppen emiatt sokan úgy emlegetik, mint a „PLC atyja”.

Mit gondolsz, mi az eltérés a PLC és más számítógép között?

A PLC-k elsősorban abban különböznek más számítógépektől, hogy sokkal jobban ellenállnak a szélsőséges körülményeknek, mint például rázkódás, por, nedvesség, a meleg és a hideg, illetve kiterjedt bemeneti és kimeneti elrendezési lehetőséggel bírnak. A PLC kapcsolja össze az érzékelőket a végrehajtókkal. A PLC-k képesek leolvasni a végállás kapcsolókat, az analóg folyamatváltozókat, mint a hőmérséklet, a nyomás, a páratartalom, stb. és azokhoz igazítani működésüket.

Hallottál már Neumann Jánosról?

Neumann János magyar származású matematikus nevéről alighanem a világ mindegyik földrészén hallottak már. Az ő tervezésének nyomán jött létre ugyanis az első számítógép, amely 1952-re készült el. Ennek a számítógépnek a tervezése során fejlesztette ki az elektronikus számítógépek belső szervezésének elméletét (Neumann-elv), amelynek alapján készülnek a mai számítógépek is.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • 200 x szép szakma (MFPI 2010, letölthető kiadvány:www.fovpi.hu/palyavalasztas/kiadvanyok/200xszep_szakma)
 • Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) – évente megjelenő kiadvány
 • Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási randgsorok

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

„A legnagyobb kihívást a feladataim összehangolása jelenti, minden részletre oda kell figyelni, hiszen a programozás egy nagyon összetett dolog. A különböző tevékenységeim mind egymásra épülnek, és végül majd ezekből áll össze az egész és lesz kész a program. Ez azonban még mindig nem jelenti azt, hogy használható is lesz, emberek vagyunk, tehát hibázhatunk, viszont a hibát ki kell javítani, az is előfordulhat, hogy nem is én hibázom, hanem mások, például ha csapatban dolgozunk, ilyenkor mások munkáját is figyelnem kell. Egy szó, mint száz nagy kihívást jelent a munkám számomra, de talán pont emiatt is szeretem” válaszolta kérdésünkre Péter, PLC-programozó.