Tartsd velünk az irányt!

Elektronikai technikus

Mit kell tudni az elektronikai technikusról?

Az elektronikai technikus távközlési, műszer- és irányítástechnikai, ipari elektronikai, járműelektronikai, mikrohullámú technikai, rádiótechnikai, számítástechnikai és navigációs eszközök tervezési, üzemeltetési és karbantartási munkálatait végzi. A gyengeáramú eszközökkel folytatott feladatait minden esetben mérnök irányításával végzi. Munkájára elsősorban a termelést végző vállalatoknál van igen nagy szükség, mint például az autógyáraknál.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

… érdekel az elektronika, szereted a különféle tárgyak elektronikai rendszerét szerelgetni, sőt, akár új eszközöket is építeni. Előnyös lehet, ha kedveled az olyan feladatokat, amelyeket logikus megoldások alapján, szerszámok és eszközök segítségével oldhatsz meg. Jól jöhet továbbá, ha szeretnél a dolgok mélyére látni, és minden egyes eszköznek a működési mechanizmusait maximálisan megérteni. Hasznos lehet, ha szívesen elemzel bizonyos helyzeteket, és végzel tervezői tevékenységet, melynek során aprólékos, komoly koncentrációt igénylő feladatokat oldhatsz meg. Ha szereted feladataidat elméleti vagy kísérleti úton felmérni, majd így megoldani, megfelelő lehet számodra ez a munka.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

… először is le kell érettségizned egy gimnáziumban vagy – villamosipari vagy elektronikai ágazati – szakközépiskolában, majd az Elektronikai technikus szakképesítést kell megszerezned egy villamosipari vagy elektronikai ágazati szakközépiskolában. 

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

  • Tárgyias
  • Megvalósító
  • Elemző

Akkor fogod magadat igazán jól érezni elektronikai technikusként, ha szeretsz gyakorlati problémákkal foglalkozni, amelyek megoldásához elméleti és kísérleti úton is eljuthatsz. Fontos lehet továbbá, hogy érdeklődj a különféle berendezések működési mechanizmusai iránt, és ezek esetleges meghibásodásait vagy összeszerelési munkálatait szívesen végezd el szerszámok és egyéb eszközök segítségével, logikus, már kipróbált megoldások alapján. Előnyös lehet, ha örömmel foglalkozol olyan feladatok megoldásával, amelyek nagyfokú koncentrációt és aprólékos munkavégzést igényelnek. Ha kedveled azokat a helyzeteket, amikor pontosan tudod, hogy mi a feladatod, mit várnak el tőled, ez a munka neked való lehet.

Elektronikai technikusként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Elektronikai technikusként munkád sikeres végzéséhez elsősorban alapos tárgyi felkészültségre van szükséged a gépek működése, valamint az elektromosság törvényszerűségeinek terén. Előnyt jelenthet ebben a szakmában, ha képes vagy önállóan, mások segítsége nélkül is munkát végezni, hiszen feladataid legnagyobb részében nem számíthatsz munkatársaid támogatására. Ahhoz, hogy minden egyes tevékenységedet a kellő szakmaisággal és eredményességgel végezhesd el, a következő képességekre és készségekre lesz szükséged:

?      Technológiai, műszaki kompetencia, hogy átláthasd a különböző gépek és berendezések működését;

?      Digitális kompetencia, a számítógép által vezérelt eszközök beállításához;

?      Probléma megoldási képesség, mert az esetlegesen felmerülő váratlan helyzetekre a cég termelékenységének érdekében minél gyorsabban kell jó megoldást találnod;

?      Kézügyesség, mert a meghibásodott eszközök javítása, gyakran aprólékos munkát követel meg;

?      Figyelem, hogy a munka egyhangúbb részei se jelentsenek kihívást.

Mindezek mellett előnyös lehet, ha elektronikai technikusként képes vagy gyorsan megtanulni dolgokat, hiszen az ehhez hasonlóan gyorsan fejlődő iparágakban a siker kulcsa az aktuális fejlesztések ismeretében van. Továbbá hasznos lehet a jó kommunikációs képesség is, amelynek segítségével kapcsolatban maradhatsz kollégáiddal.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

Ahhoz, hogy az elektronikai technikus sikeres lehessen a szakmájában felmerülő összes feladatban, a következő egészségügyi elvárásoknak kell megfelelnie:

?      jó látás – a gépek és berendezések ellenőrzéséhez;

?      ép színlátás – például a vezetékek megkülönböztetése végett;

?      jó térlátás – többek között az apró alkatrészek beillesztése miatt;

?      karok, kezek, ujjak fokozott használata – a különféle berendezések és gépek szerszámokkal történő beszereléséhez, valamint karbantartásához;

?      fokozott figyelem – a monoton munkafolyamatok során a hibák kiküszöböléséhez szükséges.

Mozgás- és hallássérültek számára is lehetővé válhat a munkafeladatok egy részének elvégzése.

Mi jellemző az elektronikai technikus munkájára?
Személyközpontú (0%)
(0 - 100)
Tárgyias (100%)
Csoportos (20%)
(20 - 80)
Önálló (80%)
Kültéri helyszínen (0%)
(0 - 100)
Beltéri helyszínen (100%)

Mit csinál az elektronikai technikus?

Az elektronikai technikus gyengeáramú berendezéseket és a kapcsolódó villamoshálózatokat üzemelteti. Elsődleges feladata az alkalmazott irányítás- és vezérléstechnikai, illetve a hálózati installáció kezelése, összeállítása, üzemeltetése. Teljes körűen ismeri a területi létesítéseket, valamint szükség esetén azok átalakításában is részt vesz. Munkája során a következő feladatokat és tevékenységeket végzi:

?      Műszaki segítséget nyújt az elektronikus berendezések kutatásában és fejlesztésében. Alkalmanként prototípusokat tesztel. Elektronikus áramköröket tervez, a megadott műszaki leírásnak megfelelően.

?      Becsléseket készít. A megadott műszaki követelményeknek megfelelően megbecsüli az elektronikus berendezések gyártásához szükséges anyag- és munkaerő mennyiségét és költségét.

?      Elektronikus rendszereket üzemeltet. Tervezési, fejlesztési, üzembe helyezési, karbantartási és javítási munkákat végez.

?      Ellenőrzi az elektronikus berendezések gyártását, felhasználását, karbantartását és javítását. Ezzel biztosítja az előírásoknak és a szabályoknak megfelelő működést, valamint beüzemeli az új elektronikus rendszereket vagy berendezéseket. Ezután ezt mind biztonsági, mind pedig vezérlési szempontból ellenőrzi.

?      Segíti a mérnökök munkáját. Elektronikus rendszereket tesztel, adatokat gyűjt és elemez, valamint kapcsolási rajzokat készít.

?      Adminisztrációs feladatokat lát el. Az elvégzett munkáit minden esetben pontosan és részletesen dokumentálja.

Hogyan dolgozik?

            Eszközök és anyagok

Az elektronikai technikus által használt eszközök, elsősorban a különféle elektronikai berendezések és hálózatok üzemeltetési feladatai során kapnak nagy szerepet. Emellett a szakember dokumentációs feladataihoz különböző irodai és irodatechnikai eszközöket vesz igénybe. Az általa használt legfőbb eszközök a következők:

?      csavarhúzókészlet;

?      forrasztópáka;

?      digitális vezérlőberendezések;

?      speciális fogók;

?      számítógépes tervezőprogramok (CAD).

Mindezek mellett a szakember, munkájának dokumentálásához és jegyzőkönyv írásához papírt és tollat, vagy számítógépet használhat. Az elektronikai berendezések és rendszerek karbantartása és javítása során gyakran vesz igénybe szigetelő szalagot, kábeleket, fémeket, és a forrasztáshoz szükséges segédanyagokat.

Kivel találkozik munkája során?

Az elektronikai technikus munkáját minden esetben mérnök irányításával végzi. Tőle kapja a pontos utasításokat az elvégzendő feladatokkal kapcsolatban, valamint alkalmanként a tervezési folyamatokban is együtt vesznek részt. Napi kapcsolatban van más technikusokkal, akikkel gyakran összehangolt munkát végeznek, valamint az őt alkalmazó cég egyéb területén dolgozó alkalmazottaival. Rajtuk kívül kapcsolatba kerülhet:

?      megrendelőkkel;

?      beszállítókkal.

Hol végzi a munkáját?

Az elektronikai technikus elsődleges munkahelye a szerelőcsarnok, ahol a különféle – akár automatizált – gépeket és berendezéseket üzemelteti, karbantartja és javítja. A szerelőcsarnok minden olyan eszközzel fel van szerelve, amelynek használatára a szakembernek szüksége lehet. Kisebb műhelyben is dolgozhat, itt tárolja a javításra szoruló berendezések cserealkatrészeit. Dokumentációs feladatait irodában végzi.

Milyen munkaidőben dolgozik?

Az elektronikai technikus alapvetően hétfőtől péntekig, napi 8 órában dolgozik, ekkor látja el üzemeltetési és karbantartási feladatait. A hétvégi és éjszakai munkavégzés nem jellemző erre a szakmára, azonban ha rövid határidőre kell teljesítenie, előfordulhat, hogy több műszakban kell munkáját elvégeznie. Esetleges túlóráit is minden esetben munkanapokon teljesíti.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A munka során az elektronikai technikust a következő egészségügyi ártalmak és veszélyforrások érhetik:

?      speciális gépsorok mellett végzett munka esetében számottevő zajterheléssel kell számolni;

?      az üzemeltetési és karbantartási munkák során az eszközök nem elég körültekintő használata áramütéssel járhat;

?      a forrasztópáka nem megfelelő használata égési sérüléseket okozhat;

?      a mozgó alkatrészekkel rendelkező berendezések nem elég figyelmes javítása során előfordulhat kézsérülés.

A munkavégzés során rendkívül fontos a munka- és balesetvédelmi előírások maradéktalan betartása.

Az elektronikai technikus részben közepesen nehéz, részben pedig könnyű fizikai megterheléssel járó munkát végez. Közepesen nehéz fizikai megterhelést jelenthet, a meghibásodott berendezések alkatrészeinek szállítása, mozgatása. A munkavégzés folyamán gyakran kell akár órákon keresztül állva vagy ülve maradni, amely komoly megterhelést jelenthet a hát és a gerincoszlop számára. A berendezések és hálózatok üzemeltetéséhez és karbantartásához szükséges szerszámok használata könnyű fizikai igénybevétellel járhat. Munkája során további megterhelést jelenthet a folyamatos koncentráció szüksége egyes munkafolyamatokban, az esetenként egyhangúbb munka teljesítése, valamint a rövid határidőre való teljesítés szorítása.

Mivel fizikai és szellemi megterhelés egyaránt éri, ezért az elektronikai technikus számára nagyon fontos a megfelelő mennyiségű pihenés és feltöltődés.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Elektronikai technikus (54 523 02)

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben az Elektronikai technikus szakképesítés megszerzése szükséges. Ahhoz, hogy ezt a szakképzést elkezdhesd, az általános iskolát követően meg kell szerezned az érettségit egy gimnáziumban vagy – villamosipari vagy elektronika ágazati – szakközépiskolában. Szükséges továbbá – a képzés megkezdését megelőzően – egy egészségügyi és pályaalkalmassági vizsgálaton is megfelelni.  A képzés villamosipari vagy elektronika ágazati szakközépiskolai érettségit követően 1 év, más esetben 2 év időtartamú.

Ahhoz, hogy elektronikai technikusként munkád minden egyes részletét problémamentesen megtanulhasd, a következő tantárgyakban érdemes jó eredményt elérned:

?      technika, életvitel és gyakorlat – a gépek működésének megismeréséhez és a megfelelő kézügyesség kialakulásához;

?      fizika – az elektromos áram különféle tulajdonságainak ismeretéhez;

?      informatika – az automatizált, számítógép vezérelte gépek és berendezések kezeléséhez.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Elektronikai technikus?

Minimum 280 000 Ft - Maximum 380 000 Ft

Hazánkban az elektronikai technikusok havi átlagos keresete bruttó 283.000 Ft körül alakul, amely életkortól és szakmai tapasztalattól függően 280.000 és 380.000 Ft között mozoghat. Keresetedet tovább befolyásolhatja, hogy hazai vagy külföldi tulajdonú cégnél helyezkedsz el, valamint hogy az ország melyik részén teszed ezt.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

A jövőben várhatóan nőni fog a kereslet hazánkban az elektronikai technikusként elhelyezkedni kívánó szakemberek iránt, amely elsősorban a hazánkba települő külföldi cégeknek, főként autógyáraknak köszönhető. Ebből kifolyóan a folyamatos technikai fejlődésnek köszönhetően egyre nagyobb szükség lesz azokra a szakemberekre, akik az automatizált gépsorok kezelését végzik. A szakemberek közül azok tudnak kiemelkedni, akik magasabb iskolai végzettséggel, vagy specializált szakmai tudással rendelkeznek.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

Elektronikai technikus végzettséggel az elhelyezkedés elsősorban hazai vagy külföldi tulajdonú, termelést végző cégeknél lehetséges, mint például autógyáraknál. A különféle munkakörök közti különbségek jellemzően a végzett munka típusából adódnak:

?      Gyengeáramú villamosipari technikus;

?      Jelzőberendezés-technikus;

?      Koncert-fénytechnikus;

?      Koncert-színpadtechnikus;

?      Világítási - technikus. 

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Tudod-e, mi mindent vezérel elektronika a mai autókban?

Manapság az autók szinte minden alkatrésze elektronikai vezérlésű. Ez ugyanúgy igaz a gépjármű lámpáira, mint például sok újabb autó esetében a kézifékre. A technológia rohamos fejlődésével a személygépjárművekben egyre újabb és újabb alkatrészek jelennek meg, amelyek mind a központi elektronika vezérlése alatt állnak. Ám ennek nagy hátránya, hogy ha az autó fedélzeti számítógépe hibásodik meg, tulajdonképpen lehetetlen közlekedni a járművel.

Hallottál már a nyomtatott áramkörről?

A nyomtatott áramkör egy olyan lemez, amely az alkatrészek egy helyen való tárolására, és az azok közötti kapcsolat létesítésére alkalmas. Az egyre sűrűsödő és egyre több helyet foglaló elektromos alkatrészek rendezettebb összekötésére való igény hívta életre. Nagy előnye hogy olcsó, megbízható, kicsi, átlátható és erős felépítésű. Az integrált áramkörök megjelenésével a méret tovább csökkent. A méretek csökkentésével és a funkcionalitás növelésével járó trend a mai napig tart.

Mit gondolsz, mely három anyag vezeti legjobban az áramot?

A legjobb áramvezető az ezüst. Elsősorban olyan elektrotechnikai cikkekben hasznosítják, ahol kiváló vezetési képességre van szükség, ilyenek például a nyomtatott áramkörök és különféle kapcsolók. A második legjobb áramvezető az arany, amelyet elsősorban az áramkörgyártásban és a félvezetőiparban alkalmaznak nem oxidálódó elektromos kontaktusként. A harmadik legjobb vezető a réz, ezt az ezüstnél és az aranynál sokkal gyakrabban használják, alacsonyabb ára és nem sokkal gyengébb vezetőképessége miatt.

Szerinted melyik volt az első, sorozatgyártásban készített autó?

Az első középosztálybeliek számára is megfizethető autó a Ford T-modell volt, amit 1908-tól 1927-ig gyártottak az Egyesült Államokban. Azelőtt kézzel gyártották a gépkocsik majdnem minden alkatrészét, azonban ez volt az első autó, amely már a Frederick Winslow Taylor által feltalált futószalagon készült. Rövid időn belül rendkívül népszerű lett, több mint 15 millió darabot gyártottak belőle. Darabszám tekintetében ezt csak 1972-ben tudta más autótípus felülmúlni.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

?      www.mee.hu – a Magyar Elektrotechnikai Egyesület hivatalos honlapja

?      Stein: Intelligens vezérléstechnika. Cser Kiadó. 2008.

?      Kulcsár: Robottechnika. LSI Oktatóközpont. 2001.

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

?      www.palyaorientacio.munka.hu – a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapja: pálya-, szakmaválasztást segítő kérdőívekkel, keresőkkel, foglalkozás-bemutató anyagokkal

?      www.nive.hu – itt megtalálható a hatályos Országos Képzési Jegyzék és a szakképzésekhez tartozó Szakmai és Vizsgakövetelmények listája

?      www.eniskolam.hu

?      www.szakmavilag.hu

?      www.mileszel.hu

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

?      200 x szép szakma (MFPI 2010, letölthető kiadvány: http://www.fovpi.hu/palyavalasztas/kiadvanyok/200xszep_szakma)

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

Munkája kihívásairól kérdeztük Bencét, aki elektronikai technikusként dolgozik: „A fizikát már elég korán érdekesnek és hasznosnak találtam, már akkor úgy tűnt, hogy ebbe az irányba fogok elindulni. A munkámat rendkívül érdekesnek találom, hiszen különböző automatizált gépekkel, robotokkal foglalkozhatok. Természetesen ennek a szakmának is megvannak a hátrányai, például, mindig viselnem kell a munkavédelmi kesztyűt, hogy nehogy baleset érjen, és néha monoton feladatokat kell végeznem, amihez sok türelemre van szükségem. De mindent összevetve én nagyon jól érzem magam munka közben.”