Tartsd velünk az irányt!

Mélyépítő technikus

Mit kell tudni mélyépítő technikusról?

A mélyépítő technikus önállóan vagy mérnöki irányítással dolgozik. Elsősorban épületek, de más építmények terveit is elkészíti, pl. utak, metró, autópálya építése során. Munkája megjelenik az építés, felújítás, átalakítás során is, sőt az elkészült építmények üzemeltetésével, karbantartásával és javításával kapcsolatos műszaki feladatokat is ellát.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

érdekel az építészet, érdekelnek az építészeti munkálatok. Mivel sokat fogsz számítógéppel dolgozni, pl. a tervek elkészítésekor, jó, ha otthonosan mozogsz az informatika területén is. Az épületek, építmények megértéséhez és elképzeléséhez fontos, hogy legyen térbeli gondolkodásod, valamint tudd, hogy munkáddal sok embernek az életére hatással leszel, pl. biztonságos épületeket kell elkészítened, így kell, hogy legyen felelősségtudatod is.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…először az érettségi bizonyítványt kell megszerezned gimnáziumban vagy szakközépiskolában, majd ezután szerezheted meg a Mélyépítő technikus szakképesítést, ami a munkakör betöltéséhez szükséges.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Tárgyias
 • Megvalósító
 • Elemző

Mélyépítő technikusként szeretni fogod a munkádat, ha műszaki érdeklődésű vagy, szívesen oldasz meg gyakorlati problémákat eltérő eszközöket, gépeket, berendezéseket használva, szabályok – pl. stílus irányzatok, számítógépes tervek – alapján. Örömöt lelhetsz majd abban, hogy munkád eredménye hamar látható és kézzel fogható, pl. új út épült meg két város között. Fontosnak tatod még, hogy jól meghatározott keretek között, pontos szabályok alapján végezheted a munkádat, és biztonságot jelent számodra, ha tisztában vagy a teendőiddel, illetve pontosan tudod, meddig terjed a felelősséged, hatásköröd. Az is fontos, hogy az építések során érdekeljenek a munkádat érintő összefüggések, azok megértéséhez el tudj merülni a részletekbe.

Mélyépítő technikusként milyen tulajdonságokra van szükséged?

A mélyépítő technikusi munkához szükséges képességeket és készségeket a munka műszaki jellege határozza meg, de a munkavégzéshez szükséged lesz problémamegoldásra és együttműködésre is. Ahhoz, hogy munkádat szakszerűen végezhesd majd el, a következő készségekre, képességekre támaszkodhatsz:

 • Technológiai, műszaki kompetencia, mert mind a tervezés, mind a kivitelezési munkálatoknál szükséged lesz rá.
 • Térbeli gondolkodás, hogyképes legyél a tervrajzon szereplő tárgyakat térben elképzelni, az összefüggéseket megérteni.
 • Felelősségtudat, hogy megfelelő döntéseket tudj majd hozni munkád során, amivel biztosíthatod az emberek pl. biztonságos közlekedését.
 • Figyelem, a pontos mérések és számítások elvégzéséhez.
 • Kézügyesség, a rajzok, modellek készítéséhez.
 • Csapatmunka, a mérnökökkel és más munkatársakkal való közös munkához.
Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A mélyépítő technikusi munka végzése könnyű vagy közepesen nehéz fizikai igénybevétellel jár, miközben szükséges a nagy odafigyelésű, pontos, ugyanakkor esetenként bonyolult munkaszervezés. Így az egészségügyi elvárások a következők:

 • ép végtagok, hogy be tudja járni pl. az építkezéseket;
 • jó látás és térlátás a műszaki tervek kivitelezéséhez;
 • érthető beszéd, az egyértelmű utasítások kiadásához;
 • jó hallás, hogy megértse pl. az építkezési szakembereket;
 • egészséges vér- és keringési rendszer, a fizikai terhelés megfelelő elviseléséhez.

 

 

 

 

Az enyhe fokban látássérültek és hallássérültek is végezhetik a mélyépítő technikusi munka egyes résztevékenységeit, a megfelelő munkaköri betanítással (munkafeladatok egyértelművé tétele, a könnyen érthető kommunikáció), illetve gyógyászati segédeszközök alkalmazásával: jó beszédértést lehetővé tévő hallókészülékek, látásélességet javító eszközök.

Mi jellemző a mélyépítő technikus munkájára?
Személyközpontú (0%)
(0 - 100)
Tárgyias (100%)
Csoportos (75%)
(75 - 25)
Önálló (25%)
Végrehajtó (85%)
(85 - 15)
Irányító (15%)

Mit csinál a mélyépítő technikus?

A mélyépítő technikus a talajmechanika-földművek (pl. gázvezetékek, csatorna építése), a közlekedésépítés (pl. utak, metró, autópálya építése) műszaki előkészítésével, kivitelezésével, üzemeltetésével, fenntartásával, a talajmechanikai és a talajminőség-vizsgálat laboratóriumi tevékenységeivel kapcsolatos műszaki feladatokat látja el. Mindezek során, többek között, az alábbi tevékenységekért felelős:

 • Elkészíti a vázlatterveket. Az építés engedélyeztetéséhez vázlatterveket, építési, engedélyezési terveket készít, részt vesz a műszaki leírás elkészítésében.
 • Geodéziai, földtani felméréseket végez. Ezek alapján összeállítja a költségvetést, elkészíti az árkalkulációt, meghatározza az ajánlati árat.
 • Meghatározza a szükségletet. Az anyag, gép, munkaerő, felhasználáshoz ütemterveket készít.
 • Előkészíti a kivitelezési feladatokat. Egységenként és időben, meghatározza a napi feladatokat, átveszi és ellenőrzi az építési anyagokat, segédeszközöket, gépeket.
 • Összeállítja és ellenőrzi a számlákat. Előkészíti a kifizetéseket.
 • Érvényesíti és ellenőrzi a munkavédelmi előírásokat. Munkavégzés során ellenőrzi a baleset-, munka- és környezetvédelmi előírások betartását.
 • Ellenőrzi a szerződéseket. Felügyeli a feladatok teljesülését, előkészíti, megszervezi a hatósági használatbavételi eljárást, gondoskodik a hiánypótlások teljesítéséről.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A magas színvonalú munkavégzés érdekében a mélyépítő technikus sokféle eszközt, berendezést használ:

 • földmérés kitűző eszközei: kitűző rúd, szögprizma, libella, azaz vízmérték;
 • földmérés mérőeszközei: hosszmérő, távmérő, szintező, GPS berendezés;
 • építőipari laboratóriumi eszközök, berendezések;
 • a földmunka, a betonozás, az ácsmunka és a betonacél-szerelő kéziszerszámai és kisgépei;
 • munkavédelmi berendezések;
 • számítógép szakmai programokkal;
 • irodatechnikai eszközök, például nyomtató, scanner, toll, papír.

Munkája során az építkezésen használt valamennyi építési anyaggal találkozik, legyen az fa, fém, műanyag, festék vagy kötő-, építőanyag, stb.

Kivel találkozik munkája során?

A mélyépítő technikus irodai munkatársain kívül az építkezésen a fővállalkozó mellett számos úgynevezett alvállalkozói cég alkalmazottaival kerülhet kapcsolatba:

 • mérnökökkel;
 • szakmunkásokkal;
 • segédmunkásokkal;
 • anyag és eszköz beszállítókkal.

Munkája során folytathat megbeszéléseket a megbízóval, illetve a különböző hatóságok képviselőivel egyaránt.

Hol végzi a munkáját?

A mélyépítő technikus az építkezéshelyszíne és irodája között ingázik, így munkavégzésének helye változatos: beltéri tevékenységeket éppen úgy magában foglal, mint a szabad terepen történő irányítást. Szükség szerint a különböző beszállítók telephelyeit is látogatnia kell.

Milyen munkaidőben dolgozik?

A mélyépítő technikus hétfőtől péntekig, normálmunkarend szerint, napi 8 órát, heti 40 órát dolgozik. Mivel azonban munkája alkalmazkodik az építkezés menetéhez, és az ott folyó munka gyakran több műszakos beosztást igényel, előfordul túlóra és esetenként hétvégi munkavégzés is.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A mélyépítő technikus munkájára az alábbi veszélyek jellemzők:

 • szemkárosító hatásai lehetnek az ülő, számítógép előtt végzett munkának, ennek elkerülése érdekében a munka során érdemes ügyelni a szem pihentetésére;
 • reumatikus megbetegedést idézhetnek elő - az építkezésen töltött munkaidőben - az időjárási viszontagságok;
 • a megfázás veszélye fokozottabb a változó hőmérsékleti viszonyok miatt;
 • a balesetveszély, esés, zuhanás és a helyszínen alkalmazott gépek okozta kockázat, az építkezés minden munkafolyamatában megjelenik.

A veszélyek és ártalmak a baleset- és munkavédelmi előírások betartásával, valamint a munka időszakonként történő megszakításával és a munkaidő utáni pihenéssel csökkenthetők, kiküszöbölhetők.

A mélyépítő technikus szellemi munkáját ülő és álló testhelyzetben, épületen belül, illetve építkezéseken végzi, amelyhez közepesen nehéz fizikai munka is társulhat. A mélyépítő technikus munkája során pszichikai terhelést jelenthet a határidők betartása, a számtalan szakember munkájának megszervezése, a köztük felmerülő érdekütközések elsimítása. Ezen pszichikai nehézségek feloldásában ugyancsak a munkaidőt követő, feltöltődést biztosító kikapcsolódás tud segíteni.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Mélyépítő technikus (54 582 04)

A szakképzés megkezdéséhez le kell érettségizned gimnáziumban vagy szakközépiskolában, és egészségügyi alkalmassági vizsgálaton is meg kell felelned. Építőipar ágazati szakközépiskolában az érettségi után 1 év alatt szerezheted meg, gimnáziumban, illetve más szakképzési ágazatban szerzett érettségi után 2 év alatt.

Iskolarendszeren kívüli felnőttképzésben, tanfolyami keretek között szintén megszerezheted a mélyépítő technikus szakképesítést, ebben az esetben a képzés óraszáma 960-1440 óra között változhat. A képzés során 60%-ban elméleti oktatás folyik az iskolában vagy az elméleti képzőhelyen. A képzés 40%-át gyakorlati munkahelyen, pl. tanműhelyben, építkezésen töltöd, ahol a gyakorlati ismereteket sajátíthatod el.

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben a Mélyépítő technikus emeltszintű szakképesítés megszerzése szükséges.

Fontos, hogy ha mélyépítő technikus munkakört szeretnél betölteni, akkor otthonosan kell mozognod az alábbi tantárgyakban:

 • fizika – mert értened kell pl. statikához, munkagépek működéséhez;
 • matematika – mert pontos számítások szükségesek;
 • informatika – a használt számítógépes programok elsajátításához;
 • földrajz – a földtannal kapcsolatos ismeretekhez.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Mélyépítő technikus?

Minimum 204 000 Ft - Maximum 257 000 Ft

A mélyépítő technikus országos havi bruttó átlagkeresete 227.000 Ft, ami a szakember életkorától és szakmai tapasztalatától függően 204.000-257.000 Ft között mozoghat.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

Az előrejelzések szerint a mélyépítő technikusi szakma mai nagy népszerűsége töretlen marad a közeljövőben is. A sikeres elhelyezkedéshez mindenképpen javasolt a minél szélesebb körű szaktudás, a technológiák és az aktuálisan megjelenő új ismeretek lehető leghamarabbi elsajátítása – ez jelenthet versenyelőnyt a munkaerőpiacon. További előnyt jelenthet a kapcsolódó szakterületek minél szélesebb körű ismerete.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

Mélyépítő technikusi szakképzettséged birtokában jellemzően a következő munkakörökben helyezkedhetsz el:

 • építkezés-szervező;
 • építőipari ügyintéző;
 • útépítő technikus;
 • vasútépítő technikus.

Mélyépítő technikus szakmai tudásod elmélyítheted a Vízépítő technikus (OKJ 55 582 03) emeltszintű szakképesítés-ráépülés megszerzésével.

Mélyépítő technikusként a felsőoktatásban, a műszaki tudományok területén, több szakon is folytathatod tanulmányaidat, például az építész- vagy az építőmérnöki karokon.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Hallottál már a libelláról?

A libella, avagy a vízszintező segítségével állapítható meg, hogy egy felület vízszintes-e. A libella legfontosabb alkatrésze egy enyhén ívesre hajlított üvegcső, melybe általában sárgára festett etilalkoholt töltenek egy kis légbuborékot is hagyva, majd az üvegcső mindkét végét lehegesztik, és két csíkkal jelölik a vízszintes helyzetet, melyben a buboréknak el kell helyezkednie. Ha a libella talpát vízszintes síkra állítják, a buborék középre kerül, melynek köszönhetően egy sík felületről megállapítható, hogy vízszintes-e.

Szerinted mi az a talajmechanika?

Ahhoz, hogy az épület „szilárdan álljon a lábán”, ne süllyedjen meg, ne repedjenek meg a falai, jó alapozás szükséges, a jó alapozás alapja pedig a teherbíró talaj. Ezért kiemelt fontosságú az építkezés, az alapozás megkezdése előtt az építkezés helyén lévő talaj mechanikájának, teherbíró képességének mérése. A mérés során a mélyépítő technikus talajmintát vesz, és ellenőrzi azt számtalan olyan szempont alapján, melyek mind befolyásolhatják az alapozás folyamatát, későbbiekben pedig az épület stabilitását.

Gondoltad volna, hogy a Földalatti vasút építésében résztvevő mélyépítők munkáját korábbi mélyépítési munkák korlátozták?

Az 1894-ben elkészült építési tervek elfogadását követően megkezdődött a 6 méter széles és több mint 3200 méter hosszú járat elkészítése. A kor technológiája még nem engedte meg a fúrással való alagút elkészítését, így teljes szélességében megbontották az Andrássy út burkolatát. A tervezés során szembesültek azzal a nehézséggel, hogy a Nagykörúti főgyűjtővezeték elhelyezkedése meghatározza a Földalatti vasút belmagasságát, mely így csupán 2.65 méter lett.

Tudtad-e, hogy hogyan alakult át a budapesti Kossuth tér?

A Parlament előtti teret 1927 óta nevezik Kossuth térnek. 2011-ben határozott a kormány a terület felújításáról, átépítéséről és többek között egy 600 férőhelyes mélygarázs megépítéséről. Ehhez a munkához pontos előkészítés, összehangolt munkafolyamatok voltak szükségesek. Annak érdekében, hogy a terület megfelelően elő legyen készítve, és hogy a különböző szakmák dolgozói ne egymást zavarva dolgozzanak a feladaton, a beépítendő anyagok időben érkezzenek, minden résztevékenység határidőre elkészüljön, elengedhetetlenül szükséges a mélyépítő technikus munkája, aki összehangolja a folyamatokat, felügyeli azok végrehajtását.

Szerinted miért van szükség az épületek alapozására?

A régi kőépületek építésekor nem foglalkoztak sokat az alapozás elméletével. A falak vastagok voltak, az alapozás szélesebb, így biztonságosan elosztotta a terhelést a talajon. Napjainkban sok tényező figyelembevételével tervezik meg az alapozást. Ellenőrzik a talaj teherbíró képességét, a felszín alatti vizeket, a fagyhatárt stb. A hibás, nem megfelelő alapozás súlyos károkat okoz az épületekben, a szerkezeti elemek megrepedésétől kezdve egészen az épület megroggyanásáig, életveszélyessé válásáig.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 • www.utlab.hu- Magyar Út- Híd- és Mélyépítő Laboratóriumok Szövetsége
 • Szígyártó-Bán: Vasbeton szerkezetek és mélyépítés. Műszaki Kiadó. 1999.
 • Káli: Földméréstan és kitűzés. Műszaki Kiadó. 1999.

 

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • www.palyaorientacio.munka.hu – a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapja: pálya-, szakmaválasztást segítő kérdőívekkel, keresőkkel, foglalkozásbemutató anyagokkal
 • www.nive.hu – itt megtalálható a hatályos Országos Képzési Jegyzék és a szakképzésekhez tartozó Szakmai és Vizsgakövetelmények listája
 • www.felvi.hu – az Országos Felsőoktatási Információs Központ honlapja: információ a felsőoktatási szakokról, intézményekről
 • www.eniskolam.hu
 • www.szakmavilag.hu
 • www.mileszel.hu

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • 200 x szép szakma (MFPI 2010, letölthető kiadvány: http://www.fovpi.hu/palyavalasztas/kiadvanyok/200xszep_szakma)
 • Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - évente megjelenő kiadvány
 • Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok)

Mi jelenti a kihívást a munkában?

Péter, mélyépítő technikus meséli: „Ennek a szakmának az a szépsége, hogy nem vagyok bezárva az irodába. Megkapom a tervrajzot, átnézem, aztán kimegyek a terepre. Ott például kiderül, hogy egy-két vezeték nem ott van, ahol a tervrajz eredetileg mutatja. Mindig van egy „kis izgalom”, mert késik egy szállítmány, vagy csúszik egy alvállalkozó. Olyankor töröm a fejem, hogy lehet a legkisebb vesztességgel átszervezni a munkát úgy, hogy ne veszítsünk időt, de betartsuk a szabályokat. Unalomról szó sincs, és én pont ezt szeretem!”