Tartsd velünk az irányt!

Építő- és építésztechnikus

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

Hogyan dolgozik?

Hol végzi a munkáját?

Milyen munkaidőben dolgozik?

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Építő- és építésztechnikus?

Minimum 0 Ft - Maximum 0 Ft

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Pusztító rengések

A modern építészet egyik legnagyobb kihívása a földrengésálló épületek tervezése és építése. A világon számos olyan metropolisz van, amely a földrengések gyakoriságának szempontjából kimondottan kockázatos területen fekszik, ezek esetében kiemelt fontosságú, hogy egy esetleges pusztító földmozgás se döntse romba az építményeket. A modern megoldások a korábbinál sokkal nagyobb védelmet biztosítanak, de a közelmúltban is számos olyan katasztrófa történt, amiben nagy szerepet játszott az érintett települések elavult építési technológiája.

2010 – Haiti: a richter-skála szerinti hetes erősségű rengések január 12-én rázták meg a fővárost és környékét. A világ egyik legszegényebb országára lesújtó természeti csapás – többek között a gyenge szerkezetű épületek miatt is – óriási veszteségeket és károkat okozott. A becslések szerint több mint 200 000 ember vesztette életét és több mint 300 000 épület dőlt romba.

2008 – Szecsuáni tartomány, Kína: a 2008. május 12-én bekövetkező katasztrófa során mintegy 70 000-en vesztették életüket, és több millióan váltak földönfutóvá. A 8-as erejű rengés irtózatos következményeihez nagyban hozzájárult az is, hogy a kommunista államban a korábbi földrengések ellenére sem fordítottak kellő figyelmet a megfelelő ellenálló-képességű épületekre, illetve az ezzel kapcsolatos jogi szabályozásra.

Torre Pendente

A pisai Ferde torony (Torre pendente) a világ egyik leghíresebb építménye. A fotón és a valóságban egyaránt megdöbbentő építményt természetesen nem szándékosan tervezték tökéletlenre, de e nélkül a tulajdonsága nélkül minden bizonnyal jóval kisebb hírnévre tett volna szert.

Az építést 1173-ban kezdték meg, a főépítész személyazonossága a mai napig vitatott. Öt év alatt három szint készült el, de ennyi idő már arra is bőven elég volt, hogy a torony a talaj gyengesége miatt megsüllyedjen. 1778-ban az építkezés helyi háborúk miatt abbamaradt.

1272-ben négy újabb emelet következett, amelyeket már igyekeztek a dőlést ellensúlyozó módon építeni. Hamarosan azonban újabb – szintén háború okozta – kényszerszünet következett.

A Ferde toronyhoz kötődő leghíresebb történet Galileo Galilei nevéhez fűződik, aki a legenda szerint innen dobott le két különböző tömegű golyót, azzal a céllal, hogy bebizonyítsa, hogy az esési sebesség nem függ a zuhanó tárgyak súlyától. A történet hitelességét sokan megkérdőjelezik, az viszont biztos, hogy a torony 1372-re nagyjából elnyerte mai formáját.

A következő évszázadokban számos próbálkozás történt az építmény kiegyenesítésére. Ezek közül e legkomolyabb átalakítás 1990-ben kezdődött és 10 évig tartott. Ennek eredményeképp a Torre pendente néhány éve újra nyitva áll a látogatók előtt (és becslések szerint 300 évig bizonyosan nem fog ledőlni.)

Forrás: www.wikipedia.org

Kitalálós épületek

1. New Yorkban állok, 381 méteres magasságommal saját koromban a világ legnagyobbja voltam. Számos filmben szerepeltem, egyik leghíresebb alakításomat a King Kongban nyújtottam. Felhőt karcolok. 1931-ben adtak át, de irodáim évekig üresen álltak, ezért Empty State Buldingnek csúfoltak. Megfejtés: Empire State Building (New York)

2. Steindl Imre tervei alapján 1885 és 1904 között építettek, neogótikus, eklektikus stílusban. A kulturális világörökség része vagyok. 17 000 négyzetméteres alapterületemmel és 96 méteres magasságommal Európában a saját kategóriámban a második legnagyobb vagyok. 2000 óta én adok otthont a Szent Koronának és a koronázási jelvényeknek. Megfejtés: Országház (Budapest)

3. Építésemet 1886-ban kezdték és 1894-ben fejezték be. Teljes hosszúságom 244 méter, két forgalmi sávot kínálok a rajtam átkelni kívánóknak. Függőhíd vagyok, felnyitható középső nyílással. London egyik híres jelképe lettem. Megfejtés: Tower Bridge (London)

4. Alapkövemet III. Sándor pápa fektette le 1163-ban, 157 év alatt készültem el. A francia forradalom alatt szinte teljesen elpusztultam, de még a 19. században újjáépítettek. Én adok otthont a világ egyik legnagyobb orgonájának. Leghíresebb lakóm toronyőr volt. Megfejtés: Notre Dame (Párizs)

Hazai szemezgetések

Az első magyar építészeti alkotás az ősmagyarok lakhelyéül szolgáló jurta volt, amely valódi építészeti remekműnek számított a maga korában. Aztán sok vár, palota, kastély is felépült, amely a magyar építészek munkáit dicsérte, szerte a világban.

Az ország „házát” – sok pályázó közül végül Steindl Imre tervei alapján építették fel. A munkálatok 19 évig húzódtak, számos kritikával illetve az óriási költségek, az épület túlzottnak vélt méretei, vagy a „magyar nemzettől idegen” neogótikus stílusa miatt. Az Országház végül elkészült, és mára a főváros egyik legszebb, szimbolikus épületévé vált.

A főváros legrégebbi épülete egy belvárosi plébániatemplom. A belvárosi római katolikus templom 12. századi román, és 15. századi gótikus eredetű, barokk stílusú átépítése az 1700-as években történt Paur György tervei szerint. Itt temették el a vértanúhalált halt Gellért püspököt is. Az Erzsébet-híd építésekor még az is felmerült, hogy a templomot lebontják, esetleg arrébb tolják, de végül mégis eredeti helyén maradt.

Híres hidak a nagyvilágban

Golden Gate: az amerikai hidat sokáig a világ leghosszabbjaként tartották számon. A jellegzetes piros építmény mintegy 4 éven át készült. Teljes hossza 2737 méter, szélessége pedig közel 30 méter, az autósforgalom számára nyolc sáv biztosított. A híd egyébként kedvelt az öngyilkosok körében: átlagosan kéthetente történik egy ilyen jellegű tragédia.

Tower Bridge: London egyik jelképe, önálló turistalátványosság. A Temzén átívelő építmény a függőhíd és a felnyitható híd kombinációja, építése 1886-ban kezdődött és 1894 közepéig eltartott. A híd teljes hossza 244 méter, a két torony 65 méterre magasodik a vízszint fölé, a tornyok közti távolság pedig 61 méter. A híd két tornya között gyalogos átjáró is húzódik, 44 méter magasan.

Ponte Vecchio: Firenze egyáltalán nem szokványosnak mondható hídja: boltok, üzletek, sőt, lakások is húzódnak rajta. A folyó felőli boltokat később építették a hídhoz. A hidat Európa legöregebb, teljesen kőből épült szelvényes boltív-hídjának tartják. A híd három különálló boltívre tagolódik, a középső - egyben a legnagyobb - boltív szélessége 30 méter, míg a két szélsőé 27 méter. A boltívek magassága 3,5 és 4,4 méter között váltakozik.

Sóhajok hídja: a híres velencei híd mindössze 8 méter hosszú, a Rio di palazzo csatorna felett húzódik. Az isztriai kőből készült híd romantikus elnevezése Lord Byrontól származik. A név átment a köztudatba is azzal a népetimológiai magyarázattal, hogy a Dózse-palotában ítélkező bíróságról a börtönbe átkísért emberek sóhaja volt hallható a hídon. A hídhoz fűződő sok rémtörténet elterjedése a költőnek, illetve több romantikus írónak, köztük Victor Hugónak köszönhető.

Tájékozódási lehetőségek