Tartsd velünk az irányt!

Gépgyártástechnológiai technikus

Mit kell tudni a gépgyártás-technológiai technikusról?

A gépgyártás-technológiai technikus gyártással foglalkozó cégnél dolgozik, általában egy mérnök felügyelete alatt. Munkája során gépeket, géprendszereket tervez, gyártat le a gépsorok mellett, illetve azok szerelési és karbantartási munkájában is részt kell vennie. Méréseket és folyamatos ellenőrzéseket is végez annak érdekében, hogy az általad megtervezett gépek, alkatrészek pontosan illeszkedjenek más elemekhez, illetve olyan gépek kerüljenek legyártásra, amelyek megfelelnek az előírásoknak és a megrendelésnek.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…otthonosan mozogsz a gépek világában, szívesen tervezel, érdekel az eszközökkel való aprólékos, kétkezi munka, jó a kézügyességed és rajz alapján el tudsz képzelni tárgyakat. Szívesen foglalkozol gépekkel, saját logikád alapján törekszel a felmerülő problémák megoldására. Fontos az is, hogy tudd vállalni a gépek, illetve a főnököd adta kereteket, szabályokat.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…érettségit követően szakképzésben tanulhatod meg a szakmát.

Érdemes lehet már a gimnáziumban fizikai fakultációt választanod, vagy gépészeti ágazati szakközépiskolába jelentkezned, hogy előzetes ismereteket szerezz a foglalkozásról.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Tárgyias
 • Megvalósító

Ha gépgyártás-technológiai technikus szeretnél lenni, jó, ha érdekelnek a gépekkel, szerszámokkal történő feladatmegoldások, pl. szerelések, javítások, és szereted, ha a munkádnak hamar láthatod az eredményét. Fontos, hogy ne okozzon gondot betartani a szabályokat, amiket a gépekkel való munka megkövetel.

Gépgyártás-technológiai technikusként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Ahhoz, hogy gépgyártás-technológiai technikusként sikeres legyél fontos, hogy otthonosan mozogj műszaki vonalon és tudj jól, akár újszerűen megoldani problémákat. Az is fontos, hogy másokkal együtt tudj működni. Jó, ha a következő tulajdonságokkal rendelkezel:

 • Technológiai, műszaki kompetencia, hogy a gépek működését hamar megértsd;
 • Kézügyesség az alkatrészek összeillesztéséhez, a gépek, szerszámok magabiztos használatához;
 • Felelősségtudat, hiszen drága gépekkel és nagy megrendeléseken dolgozol;
 • Számolási képesség, a precíz méréseket igénylő munkához, pl. egy gép gyártása során, hogy az alkatrészek pontosan illeszkedjenek egymáshoz;
 • Térbeli gondolkodás, hogy a műszaki rajzokat gépekké tudjad „alakítani”;
 • Figyelem, a számítások és gépek kezelése, beállításai során.
Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

A gépgyártás-technológiai technikusi munka végzése közepesen nehéz vagy nehéz fizikai igénybevétellel jár, miközben szükséges a nagy odafigyelésű, pontos, ugyanakkor esetenként egyhangú munkavégzés. Ily módon elvárások:

 • ép karok/kezek, a gépek tervezéséhez, a berendezések beállításához;
 • egészséges szív- és keringési rendszer, mert a munka egy része akár gépek mozgatását is jelentheti;
 • jó látásélesség, a műszaki tervek készítéséhez, illetve a gépek beállításához, ellenőrizéséhez.

Mozgás- és hallássérültek is végezhetik a szakmát, ha a munkahely erre kialakítja a megfelelő környezetet, például a munkakör átszervezésével, egyéni, sérülésspecifikus módosításával, a munkakörnyezet ergonomikus kialakításával, speciális eszközök beszerzésével, megfelelő védőeszközök használatával.

Mi jellemző a gépgyártás-technológiai technikus munkájára?
Személyközpontú (0%)
(0 - 100)
Tárgyias (100%)
Globális gondolkodásmód (30%)
(30 - 70)
Aprólékos megoldások (70%)
Gyakorlatias (100%)
(100 - 0)
Gondolatokra irányuló (0%)

Mit csinál a gépgyártás-technológiai technikus?

A gépgyártás-technológiai technikus önállóan vagy mérnöki irányítás alatt dolgozik egy gyártó cég üzemében. Az ő feladata, hogy kialakítson különböző gépeket, rendszereket, mechanikus berendezéseket, azaz megtervezze azokat, és más gépek segítségével el is készítse. Részt kell vennie az alkalmazott gépek szerelésében, karbantartásában és javításában is.Meghatározza a különböző gépgyártási technológiák folyamatát, biztosítja a gyártóeszközök, termelőeszközök üzemeltetési feltételeit, gyártásközi ellenőrzési feladatokat végez, közreműködik az üzemi szintű fejlesztési, termelésszervezési, ellenőrzési feladatok ellátásában. Az alábbi feladatokat végzi jellemzően:

 • Irányítja a gyártási folyamatot. Az általa megtervezett berendezések, gépek legyártását felügyeli, a munkatársakat a gyártás során irányítja, az elkészült terméket pedig ellenőrzi. Ezzel biztosítja a minőséget.
 • Részt vesz a gyártási folyamat korszerűsítési munkáiban. A szükséges fejlesztéseket, illetve karbantartási munkákat ő maga, vagy vezetőjével együtt tervezi meg. Erre azért lehet szükség, mert újszerű megrendeléseknek vagy technológiai fejlődéseknek kell gyakran megfelelni.
 • Mérési feladatokat lát el. Eltérő gyártásközi, laboratóriumi méréseket végez annak érdekében, hogy a gyártási munkák pontosak és a megrendelésnek megfelelőek legyenek.
 • Részt vesz a karbantartási, üzemeltetési és üzembe helyezési folyamatokban. A saját maga által megtervezett fejlesztéseket, illetve javítási munkákat nem csak kiadja elvégzésre, hanem azokban aktívan részt is vesz, ezzel ellenőrzi saját terveinek pontosságát, szakszerűségét.
 • Gyártási dokumentációt készít. A dokumentáció azért szükséges, hogy a gyártási folyamatokat és a felhasznált eszközöket, anyagokat nyomon lehessen követni, illetve az utólagosan felmerülő problémákat, esetleges megrendelői reklamációkat orvosolni lehessen. Segít a későbbiekben is, amennyiben a meglévő gyártási folyamatot fejleszteni, korszerűsíteni kívánják.
 • Magasabb szakmai felkészültséget igénylő fizikai jellegű munkát végez. Például a gépek beállítását irányítja, akár az adott gép megemelésével, helyváltoztatásával.
 • Betartja és betartatja a munka-, baleset-, tűz- és környezetvédelmi előírásokat.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

A gépgyártás-technológiai technikus elsősorban gépekkel és szerszámokkal dolgozik, úgy a tervezés, mint a végrehajtás és az ellenőrzési folyamatok során. Ilyenek többek között:

 • cnc-szerszámgép ipari vezérléssel;
 • kézi megmunkálás eszközei és szerszámai, pl. kalapács, satu;
 • forgácsoló gép;
 • lánghegesztő berendezések, eszközök;
 • hőkezelő berendezések, eszközök;
 • mérőgépek.

A gépgyártás-technológiai technikus által leggyakrabban használt anyag a fém: öntött vas, magnézium, titán, ólom, ón, réz, stb. Ezen túl dolgozhat fával, bőrrel, gumival, üveggel, műanyaggal.

 

Kivel találkozik munkája során?

A gépgyártás-technológiai technikusnak elsősorban a vezetőjével, illetve a munkatársaival kell tartania a kapcsolatot a sikeres munkavégzés érdekében, akik többek között:

 • mérnökök;
 • szakmunkások;
 • betanított munkások.

Hol végzi a munkáját?

A munkavégzés helye jellemző módon az üzem vagy gépterem, de a szükséges tervezéshez és a dokumentációk elkészítéséhez a gépgyártás-technológiai technikus gyakran világos és tágasirodát kap.

Milyen munkaidőben dolgozik?

A gépgyártás-technológiai technikus munkaideje heti 40 óra, amit hétfőtől péntekig kell ledolgoznia. Munkája lehet egy- vagy kétműszakos beosztású, azaz van, hogy reggel 9-17 óra között dolgozik, de megeshet, hogy hajnaltól kora délutánig vagy déltől késő estig. Ez alól kivételt képezhet, ha a gyártás több ciklusban folyik, és a gépek karbantartása miatt rendelkezésre kell állnia.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

A gépgyártás-technológiai technikus munkavégzése fokozott ártalmakkal és veszélyekkel járhat, amelyek a következőkből származhatnak:

 • baleseti veszélyforrások az alkalmazott gépek, berendezések és rendszerek miatt;
 • magas zajszint;
 • por- és vegyi anyag ártalom;
 • magas hőmérsékletű üzemi munkavégzés.

Ezek azonban a balesetvédelmi és biztonsági előírások betartásával kiküszöbölhetőek.

A gépgyártás-technológiai technikus munkája közepesen nehéz, illetve nehéz fizikai munka. Nehézséget a többnyire állva, járkálva, hajlongva, görnyedve végzett tevékenységek jelenthetnek.

Lelki nehézséget jelenthetnek a nagy felelősség, a precíz olykor gyors és/vagy egyhangú munkavégzés.

Fontos tehát figyelni arra, hogy jusson idő a fizikai pihenésre és a szellemi feltöltődésre egyaránt, mert így kerülhetők el a munka jellegéből származó nehézségek. 

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Gépgyártástechnológiai technikus (54 521 03)

A képzés megkezdéséhez érettségivel kell rendelkezned, illetve egy egészségügyi alkalmassági vizsgálaton is meg kell felelned.

A munkakör betöltéséhez a Gépgyártás-technológiai technikus emeltszintű szakképzést kell elvégezned, amit gépészeti ágazati szakközépiskolában 1 év alatt szerezhetsz meg, gimnáziumban, illetve más szakmában szerzett érettségi után 2 év alatt.

Jó, ha a következő tantárgyakban már most jártasságot szerzel:

 • fizika, a munkával járó számítások és gépek használata miatt;
 • technika, életvitel és gyakorlat, a munkavégzés során alkalmazott anyagok felhasználhatóságához;
 • természettudományi gyakorlatok, a munka során használt anyagok jellemzőinek, tulajdonságainak ismeretéhez.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Gépgyártástechnológiai technikus ?

Minimum 214 000 Ft - Maximum 354 000 Ft

A gépgyártás-technológiai technikus keresete országos viszonylatban havi bruttó 324.000 Ft, ami 214.000-354.000 Ft között mozoghat. Ez azt jelzi, hogy a Gépgyártás-technológiai technikus a technikusi szakmák közül ez az elismertebbek közé tartozik. A kereset függ a szakmai tapasztalattól és az életkortól.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

Az elmúlt években egyre keresettebbek a gépgyártás-technológiai technikusok, azaz az elhelyezkedési kilátás jónak mondható. Ennek oka többek között a napjainkra jellemző, állandó technológiai fejlődés. A növekedés mértéke attól függ, hogy milyen mértékben vannak megrendelések, ami azt jelenti, hogy a gyártóipar helyzetétül függ a későbbiekben is az, hogy fennmarad-e ez a tendencia.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

Gépgyártás-technológiai technikusként bármelyik ágazat gyártó üzemében dolgozhatsz, legyen az egy autóipari cég, feldolgozóipari vállalat, stb., alkalmazottként.

A szakképesítéssel a gépésztechnikusi szakmához kapcsolódó munkakörök tölthetők be, például:

 • Gépipari automatizálási technikus;
 • Gépipari fejlesztő technikus;
 • Gépipari mérnökasszisztens;
 • Gépszerkesztő technikus;
 • Szerszám- és készülékszerkesztő technikus.

A Gépgyártás-technológiai technikus szakmai tudását a felsőoktatásban, a műszaki tudományok területén több szakon fejlesztheti a mérnök vagy üzemmérnök képzésben egyaránt. Amennyiben ezt a képzést elvégzed, technikusi munkakörből mérnöki munkakörbe is előléphetsz.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Tudtad-e, hogy a gépgyártás-technológiai technikus a gépészmérnök „bojtárja”?

A gépgyártás-technológiai technikusnak technikusi oklevele van, míg a gépészmérnöknek mérnöki diplomája. Munkájukat tekintve a gépgyártás-technológiai technikus nagyban segédkezik a gépészmérnöknek: műhelyrajzokat készít, szerkezeti rajzokból alkatrészrajzokat, gépészeti méretezéseket készít, majd a mérnök azokat leellenőrzi és átveszi.

Szerinted mi a különbség a CNC-forgácsoló és a gépgyártás-technológiai technikus között?

A gépgyártás-technológiai technikus szakma elsajátításához érettségi szükséges, míg CNC-forgácsoló képzés megkezdéséhez elég a nyolc általános is. Továbbá a gépgyártás-technológiai technikus dolgozhat CNC-forgácsoló géppel, de további feladatai is vannak, pl. gépek tervezése, karbantartása, javítása.

Tudtad-e, hogy a második világháború után a hazai gépgyártás felerősítésére, a kuta-tásokra is nagy hangsúlyt fektettek?

A kutatásokra nagyszámú szakembert kértek fel, akiket a gyárakban végezték a kutatásokat. A kutatási együttműködéseket vállalatok között, sőt, határon túl is kötöttek. A kutatók munkáját egy műszaki tájékoztató szervezet támogatta, amely többek között egy több mint tízezer kötetes könyvtárat bocsátott a kutatók rendelkezésére. A kutatók és fejlesztők sikerei a nemzetközi kiállításon nyert számos nagydíj bizonyítja.

Szerinted voltak-e magyar gépipari szabadalmak a XIX. században?

A hazai gépgyártás egyik úttörője, Ganz Ábrahám például hat gépgyártási szabadalmat hozott létre! Ilyen volt többek között a lepárló készülék, az öntöttvasból készült öntőforma, a vasutak megfordítására szolgáló kereszteződés. A szabadalmak többsége világhírű találmányokká lettek, amelyeket külföldön is megvásároltak a gépipari termelés fejlesztése érdekében.

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 • www.iposz.hu - szakmai szövetség
 • www.gepipar.lap.hu - általános ismeretbővítés céljával
 • Tamás: Általános géptan. Műszaki Kiadó. 2003.

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 • 200 x szép szakma (MFPI 2010, letölthető kiadvány: http://www.fovpi.hu/palyavalasztas/kiadvanyok/200xszep_szakma)
 • Felsőoktatási felvételi tájékoztató (Oktatási Minisztérium, Országos Felvételi Iroda) - évente megjelenő kiadvány
 • Felvi Tájoló (Educatio Társadalmi Szolgáltató Kht.) - évente megjelenő kiadvány: felsőoktatási szakok bemutatása, pályaválasztási tesztek, tanácsok, felsőoktatási rangsorok

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

Mihály, gépgyártás-technológiai technikus, így nyilatkozott kérdésünkre: „Nagyon sokrétű ez a munka, mert kell érteni az informatikához, éppen úgy, mint ahhoz, hogy az anyag hogyan fog reagálni, ha megmunkálják. Nagyon élvezem, hogy egy nap során sok mindennel foglalkozom, sőt a munkatársakkal is folyamatosan tartom a kapcsolatot, hogy kinek mi hogyan megy, mire van szüksége. Azért tegyük hozzá, hogy ez tud fárasztó is lenni, mert egyszerre kell nagyon pontosnak lenni, folyamatosan figyelni, hirtelen egy problémát megoldani stb. Szóval estére fáradt tudok lenni.”