Tartsd velünk az irányt!

Élelmiszer-ipari technikus

Mit kell tudni az élelmiszer-ipari technikusról?

Az élelmiszer-ipari technikus munkájának célja, hogy a fogyasztókhoz olyan élelmiszerek kerüljenek, amelyek emberi fogyasztásra alkalmasak. Ennek érdekében az élelmiszer-ipari technikus az élelmiszerek fizikai, kémiai összetételét vizsgálja laboratóriumi eszközökkel. Előkészíti a munkafolyamatot, alapméréseket végez, eszközöket használ, gépeket kezel, berendezéseket üzemeltet. Dolgozhat hús- és baromfiipari termékekkel, sütő- és cukrászipari termékekkel, üdítőitalokkal, tartósítóipari, tejipari termékekkel.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

… érdekelnek a fizikai, kémiai folyamatok, szívesen foglalkozol a folyamatok elemzésével, megértésével, főként az élelmiszerek területén. Amennyiben tudsz nagy odafigyeléssel és kitartóan dolgozni, logikusan gondolkodni és önállóan döntéseket hozni, ez a munka örömöt és sikereket fog okozni. Ha érdekelnek a laboratóriumban végezhető aprólékos tevékenységek, és örömmel tölt el, ha tevékenységed eredménye rövid időn belül látható, élvezni fogod ezt a pályát.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

... az általános iskola elvégzését követően egy gimnáziumban vagy –élelmiszeripar ágazati – szakközépiskolában sikeresen le kell érettségizned. Ezt követően kezdheted meg az Élelmiszer-ipari technikusi szakképzést egy élelmiszer ágazati szakközépiskolában.

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

  • Tárgyias
  • Megvalósító
  • Elemző

Az élelmiszer-ipari technikusi munkát akkor fogod szeretni, ha fontosnak tartod, hogy jól meghatározott keretek között, pontos szabályok alapján végezhesd munkádat. Ha örömet okoz, hogy munkádnak hamar látható eredménye van, és ehhez szívesen alkalmaznál eltérő tárgyakat, eszközöket, berendezéseket, mint például a laboratóriumi műszerek, lombikok, pipetták, lepárló berendezések, akkor várhatóan gördülékenyen telnek majd mindennapjaid. Ha biztonságot jelent számodra, hogy tisztában legyél teendőiddel, tudd, hogy pontosan mit várnak el tőled, élvezni fogod ezt a munkát. Elengedhetetlen az is, hogy közel álljon hozzád a tudományos, tervezői tevékenység, és élvezed, ha a dolgok mélyére láthatsz, majd a problémák megoldásához elméleti vagy kísérleti úton is igyekszel eljutni – hiszen a mindennapokban ilyen típusú vizsgálatokat fogsz végezni adott élelmiszerek egy csoportján. 

Élelmiszer-ipari technikusként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Az élelmiszer-ipari technikus eredményes munkavégzéséhez elengedhetetlen a kémiai folyamatok és a biológiai elemek alapismerete. Munkádban a következő készségek és képességek is támogatnak majd:

?      Felelősségtudat, mivel tevékenységed veszélyes lehet, akár apró hibák, tévedések is okozhatnak komoly hibákat az élelmiszerek gyártásában.

?      Figyelem, amelyre a vizsgálatok pontos elvégzése, és a munka során lehetséges laboratóriumi balesetek elkerülése érdekében lesz szükséged.

?      Önállóság, mivel a mérések kiértékelését követően gyakran kell majd egyedül döntened egy-egy élelmiszer jellemzőiről, elfogadhatóságáról.

?      Logikus gondolkodás, amire a mérések és eredményeik értékelése során lesz szükséged alapoznod.

?      Kitartás, mert előfordul, hogy csak hosszabb időn át tartó mérések során juthatsz majd el végleges következtetésekre – mégsem adhatod fel az odafigyelő, precíz munkát.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

Az élelmiszer-ipari technikussal szemben támasztott egészségügyi elvárások elsősorban a laboratóriumi munkavégzésből és a hosszú ideig egy helyben folytatott tevékenység sajátosságaiból erednek:

?      jó látás – a mérési munkák biztonságos elvégzéséhez;

?      ép végtagok – a gépek kezeléséhez;

?      ízérzékelési képesség – az élelmiszerek vizsgálatához;

?      kifinomult szaglás – a vegyi reakciók eredményének értékeléséhez.

Mozgás- és hallássérülés esetén is lehetővé válhat a munkafeladatok egy részének elvégzése. Meghatározó, hogy a mozgás-, ill. hallórendszer mely része, mikor, és mennyire károsodott, és ez milyen mértékű funkciócsökkenést okoz.

Mi jellemző az élelmiszer-ipari technikus munkájára?
Csoportos (30%)
(30 - 70)
Önálló (70%)
Kültéri helyszínen (0%)
(0 - 100)
Beltéri helyszínen (100%)
Globális gondolkodásmód (40%)
(40 - 60)
Aprólékos megoldások (60%)

Mit csinál az élelmiszer-ipari technikus?

Az élelmiszer-ipari technikus üzemekben, laboratóriumokban az élelmiszer alapanyagainak minőségi, mennyiségi vizsgálatában vesz részt önállóan, vagy mérnöki irányítással. Ily módon a következő tevékenységek tartoznak a feladatkörébe:

?      Előkészíti a munkafolyamatot. Mintát vesz az alapanyagokból, felhasznált anyagokból, félkész-, és késztermékekből.

?      Alapméréseket végez. A laboratóriumban megvizsgálja a minták fizikai és kémiai jellemzőit, elvégzi a szükséges méréseket. Ezek során laboratóriumi eszközöket és műszereket kezel, kalibrál, mikrobiológiai mintát vesz, vizsgálatokat végez és kiértékel.

?      Adminisztrációs munkát végez. Folyamatosan nyilvántartja a vizsgálatok eredményeit.

?      Elkészíti az üzem tevékenységi tervét. Gyártásközi vizsgálatok eredményeinek figyelembevételével megteszi a szükséges intézkedéseket.

?      Élelmiszer-ipari higiéniai tevékenységeket végez. Betartja az élelmiszerekhez szükséges engedélyezési eljárásokat. Betartatja az élelmiszer-higiéniai szabályokat.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

Az élelmiszer-ipari technikus egyik legfontosabb munkaeszköze a számítógép és a számítógéphez kapcsolódó eszközök. Munkája során számos laboratóriumi mérőeszközt és on-line analizátort használ. Tevékenysége során számos további eszközt, berendezést alkalmaz:

?      laboratóriumi műszerek: Ph-mérő, polariméter (a fénnyel való reakció mérésére), refraktométer (cukortartalom mérésére), analitikai mérleg stb.;

?      laboratóriumi eszközök: pl. lombik, pipetta (pontos adagolásra);

?      laboratóriumi berendezések: desztilláló, lepárló berendezés, centrifuga stb.;

?      irodaszerek – íróeszközök, levélpapír, bélyegző, naptár.

Az élelmiszer-ipari technikus munkavégzése során emellett természetesen nagyon sokféle vegyi anyagot, vegyületet is használ. Munkájának dokumentálásához különböző nyomtatványokat tölt ki. A biztonságos munkavégzés érdekében munkavédelmi eszközöket – kesztyűt, védőcipőt, maszkot, vagy akár teljes testet beborító védőruhát – is használ.

Kivel találkozik munkája során?

Az élelmiszer-ipari technikus napi kapcsolatban áll a vele együtt dolgozó kollégáival, felettesével. Közvetlen környezetén kívüli személyekkel is együttműködik. Többek között:

?      üzem dolgozóival;

?      más területek vezetőivel;

?      engedélyező szervek képviselőivel.

Hol végzi a munkáját?

Az élelmiszer-ipari technikus jellemzően épületen belül, üzemben, laboratóriumban végzi munkáját. A laboratóriumi munka különösen tiszta, steril környezetben történik, ahol a megvilágítás és a légáramlás szabályozása, szűrése kulcsfontosságú. Amikor a munka menete megkívánja, engedélyező hatóságoknál, irodákban is megfordul, ekkor munkája utazással is járhat.

Milyen munkaidőben dolgozik?

Az élelmiszer-ipari technikus munkaideje jellemzően napi 8 óra hétfőtől péntekig. Amennyiben a gyártási folyamat megköveteli, hosszított műszak vagy esti munkavégzés is előfordulhat. Túlórázás, hétvégi munkavégzés krízis, pl. szalmonella járvány vagy egyéb, a lakosság körében nagyobb fertőzés, megbetegedés elterjedése esetén lehetséges.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

Az egészségre ártalmas környezeti hatások nem jellemzőek ebben a szakmában, de a laboratóriumban végzett munka balesetveszély lehetőségével járhat:

?      az élelmiszer-alapanyagok fizikai, mikrobiológiai és kémiai vizsgálata vegyi anyagok felhasználásával történik, ezek okozhatnak allergiás reakciókat.

?      baleseti lehetőség a vegyi anyagok által okozott sérülés, égés, mérgezés veszélye valamint a használt eszközök okozta vágás, szúrás, kéz- és szemsérülések.

Mindezek miatt a munka során fokozottan kell ügyelni a biztonsági előírások, szabályok betartására. A tevékenységi területtől függően munkavédelmi eszközök, egyéni védőfelszerelések használata kötelező lehet.

Az élelmiszer-ipari technikus munkája könnyű fizikai és szellemi igénybevételt jelent. Munkaidejének jelenős részében tartós ülőmunkát végez. Az ülőmunka mozgásszervi panaszokat okozhat, igen gyakran fordul elő derék- és hátfájdalom, valamint gerincpanasz. A műszerek, mérlegek és a számítógép alkalmazása a szemet gyakran megerőlteti és ez idővel látásromlást okozhat. További kihívást jelenthet a(z):

?      állandó figyelemösszpontosítás;

?      szűk vizsgálati idők betartása.

A nehézségek hatásának csökkentésében a munkaidőt követő, feltöltődést biztosító kikapcsolódás tud segíteni, valamint a munkát megszakító, kisebb mozgással járó tevékenységek.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: - nincs megadva -

A munkakör betöltéséhez legjellemzőbben az Élelmiszer-ipari technikus szakképesítés megszerzése szükséges. Ahhoz, hogy ezt elkezdhesd, az általános iskola befejezését követően le kell érettségizned egy gimnáziumban vagy – élelmiszeripar ágazati – szakközépiskolában. A képzés megkezdését megelőzően egészségügyi alkalmassági vizsgálaton kell megfelelned. Ha élelmiszeripar ágazati szakközépiskolában szerezted meg az érettségit, úgy 1 év, ha máshol, akkor két év alatt szerezheted meg az Élelmiszer-ipari technikus szakképesítést.

Ahhoz, hogy az Élelmiszer-ipari technikus szakmához kapcsolódó összes alaptudást könnyen el tudd sajátítani, segít, ha otthonosan mozogsz a következő tantárgyakban:

?      kémia – a vegyi anyagokkal történő munkához fontos;

?      természettudományi gyakorlatok – a folyamatok megértését segíti;

?      fizika – a laboratóriumi mérések elsajátításához;

?      technika, életvitel és gyakorlat – a gyártási folyamatok megértéséhez hasznos.

 

 

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Élelmiszer-ipari technikus?

Minimum 220 000 Ft - Maximum 250 000 Ft

Az élelmiszer-ipari technikus havi bruttó keresete országos átlagban 230.000 forint. A szakmában a fizetés tapasztalattól, életkortól, a munkáltató országban való elhelyezkedéstől, illetve a cég típusától, nagyságától függően havi bruttó 220.000-250.000 forint között mozoghat.

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

Az előrejelzések azt mutatják, hogy a munkaerőpiacon folyamatos az igény az élelmiszer-ipari technikusi munkát végző munkatársakra. Annak érdekében, hogy az állásinterjúkon sikeresen helyt állj, javasolt a minél szélesebb körű módszer- és eszközismeret elsajátítása, előnyt jelent az idegen nyelv ismerte, valamint a szakmai specializáció.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A szakképesítés birtokában az Élelmiszer-ipari technikus munkakört töltheted be.

A megszerzett ismeretek elmélyítésére a következő szakképesítések megszerzésével lesz lehetőséged:

?      Bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus;

?      Cukor- és édesipari szaktechnikus;

?      Erjedés- és üdítőital-ipari szaktechnikus;

?      Hús- és baromfiipari szaktechnikus;

?      Malom- és keveréktakarmány-ipari szaktechnikus .

A szakma iránt érdeklődők tanulmányaikat felsőoktatásban is folytathatják, például Élelmiszer-tudományi karon.

 

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Tudtad-e, hogy az élelmiszer-ipari technikus élelmiszer adalékanyagokat is vizsgál?

Ősidők óta törekszik az ember a megtermelt élelmiszert tartósítani, mivel a termelés és a fogyasztás sosem volt teljesen összhangban egymással. Sokáig sót használtak a hús tartósítására. Később jöttek a különféle eljárások: a hőkezelés (pl. füstölés), a fűszerek (pl. paprika), amivel ízletesebbé is vált az étel. Napjainkban ezen eljárások mellett megjelent az adalékanyag hozzáadása is, amely bele is épült a gyártási folyamatba. Mindaz, amit az alapanyaghoz technológiai okból adnak hozzá, adalékanyag. Az élelmiszer-ipari technikus munkája során ezen adalékanyagokról is információt gyűjt.

Ismered a HACCP rövidítést?

A HACCP egy mozaikszó, amely az angol „veszélyelemzés és kritikus ellenőrzőpontok” megnevezés rövidítése. Olyan tevékenységet takar, amely a terméstől kezdve a végfelhasználóig áttekinti az élelmiszer-előállítási láncot, felméri a jelentős veszélyeket rejtő pontjait. Ezek alapján határozza meg a szükséges intézkedéseket. Része a szükséges dokumentációk meghatározása is. Ezzel a folyamattal tulajdonképpen az élelmiszer-biztonságot garantálják.

Tudod, hogy mit jelent a gyümölcslé gyümölcstartalma?

Hivatalosan a gyümölcslének 100%-os gyümölcstartalma van, azaz az adott gyümölcs levén túl mást nem tartalmaz. A köznyelvben gyümölcslének (almalé stb.) nevezik a gyümölcsnektárokat, amelyek gyümölcstartalma 25-50%, és ide sorolják a gyümölcsitalokat is, amelyeknek 6-30% a gyümölcstartalma. Van még gyümölcsfröccs is, amelyben a gyümölcstartalom a nektáréhoz hasonló, csak enyhe szénsavval dúsíthatják. Azt azért – fogyókúrázóknak és a cukorbetegeknek – érdemes tudni, hogy a gyümölcsnektár és a gyümölcsital jelentős mennyiségű cukrot tartalmazhat.

Hallottál már az élelmiszerhamisításról?

Ha a tatár bifszteket nem bélszínből, hanem hátszínből készítik és bélszínként adják el, az is hamisítás. Ha a tej Szlovákiából érkezett és magyarként adják, az is hamisítás. Minden esetben, amikor a vásárló nem azt kapja, amiért fizetett – mert nem igaz a termék származása, anyaga, szavatossága stb. –, élelmiszerhamisításról beszélünk. A fogyasztóvédelemnek és a NAV-nak feladata, hogy ellenőrizései során felleljék a hamis élelmiszereket, majd e hamisított termékeket kivonják a forgalomból.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

?      www.nebih.gov.hu – Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal

?      www.elelmiszer-higienia.hu

?    Balla-Siró: Élelmiszer-biztonság és minőség I. Mezőgazdasági Kiadó. 2007

 

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

?      www.palyaorientacio.munka.hu – a Nemzeti Pályaorientációs Portál honlapja: pálya-, szakmaválasztást segítő kérdőívekkel, keresőkkel, foglalkozás-bemutató anyagokkal

?      www.nive.hu – itt megtalálható a hatályos Országos Képzési Jegyzék és a szakképzésekhez tartozó Szakmai és Vizsgakövetelmények listája

?      www.eniskolam.hu

?      www.szakmavilag.hu

?      www.mileszel.hu

 

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

?      200 x szép szakma (MFPI 2010, letölthető kiadvány: www.fovpi.hu/palyavalasztas/kiadvanyok/200xszep_szakma)

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

„Tejfeldolgozó üzemben dolgozom már tíz éve, feladatom a munkafolyamatok irányítása, a gépek beálltása napi szinten. A késztermék minősége minősíti a munkámat és ez napi kihívást jelent. Pedig ez az alapanyag minőségétől függ, így aztán nagy figyelmet fordítok a beérkező nyers tej vizsgálatára. Ellenőrizzük a minőségét, valamint a hőállóságát és az alvadó képességét. Ez utóbbi tulajdonsága dönti el, hogy tartós tej lesz belőle, vagy kefir. De azért Önnek elárulom: a friss tej illata utolérhetetlen!” - meséli István, élelmiszer-ipari technikus.