Tartsd velünk az irányt!

Artista

Mit kell tudni az artistáról?

Az artista testi erejét, hajlékonyságát, ügyességét használja fel arra, hogy a cirkuszba, varietébe, színházba érkező közönséget különleges műsorral szórakoztassa. Az artista tevékenységét művészi szinten végzi, amely igen nehéz feladat, így a folyamatos gyakorlással, teste karbantartásával, a műsorszám csiszolásával nap, mint nap foglalkoznia kell. Artisták dolgozhatnak hazai vagy külföldi cirkuszokban, varieté műsorokban, színházakban, de akár vándorelőadásokon is.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…érdekel a cirkusz világa, el tudod képzelni, hogy hetente többször fellépj a cirkuszi porondon, ezzel sok gyereket és felnőttet szórakoztass. Ehhez persze szükséges lesz, hogy valamilyen különleges fizikai tulajdonsággal, erővel, hajlékonysággal vagy egyéb képességgel rendelkezz. A figyelemfelkeltő, egyéni mutatványokhoz elengedhetetlen lesz a jó a térbeli gondolkodás és az, hogy a gyakorlás alatt épp úgy, mint az előadások alatt kitartóan, nagy odafigyeléssel végezd a mutatványt. Mivel egy cirkuszi produkció részeként fogsz fellépni, jó, ha más artistákkal is könnyen együtt tudsz majd működni, könnyen megtalálod a hangot velük, azaz csapatjátékos vagy.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…az általános iskola elvégzését követően egy gimnáziumban vagy szakközépiskolában sikeresen le kell érettségizned, majd az artistaképző iskolába kell jelentkezned. Párhuzamos oktatás esetén az artistaképzőbe már az általános iskola befejezett 4. évfolyama után is lehet jelentkezni. 

Milyen érdeklődési irányokkal kell rendelkezned?

 • Alkotó
 • Tárgyias
 • Közösségi

Az artista munka olyan érdeklődésű embereknek való, akik szeretik képzeletüket és érzéseiket felhasználni és beépíteni tevékenységükbe. Fontos számukra, hogy munkájuknak hamar, látható eredménye legyen – például a közönség azonnali reakciója, tapsa egy nehéz mutatványt követően –, amelyhez szívesen alkalmaznak eltérő eszközöket, illetve saját testi erejüket. Mindezek mellett olyan feladatokban érzik jól magukat, ahol társaságban, csapatban, munkacsoportban dolgozhatnak, és munkájukkal mások számára örömöt, különleges, egyedi élményt okozhatnak.

Artistaként milyen tulajdonságokra van szükséged?

Artistaként munkád akkor lesz sikeres, ha a produkciód bemutatásával a nézőket csodálatra és elismerésre készteted, és ők ezért az élményért szívesen kifizetik a jegy árát. Ennek megvalósításában a fizikai gyakorlás és az előadóművészi ismeretek mellett a következő készségek, képességek segítenek majd:

 •       Figyelem, hogy a produkció begyakorlásakor és az előadáson ne hibázz.
 •       Kitartás, mert a műsorszámok leggyakrabban igen bonyolult, nehéz és fárasztó mozdulatokból állnak, ami komoly fizikai kihívást jelent számodra.
 •       Fizikai erőnlét, hogy képes legyél a cirkuszi vagy más előadás során különleges produkciót bemutatni.
 •       Térbeli gondolkodás, hiszen be kell látnod a porondot, a színpadot és a levegőben pörögve-forogva is képesnek kell lenned tájékozódni a térben.
 •       Csapatmunka, hogy együtt tudj dolgozni csoportoddal és más fellépő artistákkal is.

Mindezek mellett az artista munkájának magas színvonalú végzését segíti az idegen nyelvi kompetencia, amennyiben munkáját külföldi társulatban végzi.

Milyen egészségügyi követelményeket támaszt ez a foglalkozás?

Az artista elsősorban fizikai adottságait, testi erejét használja a munkája során. Ezt a foglalkozást kizárólag kifogástalan egészségi állapotú személyek végezhetik. Az egészségügyi elvárások a következők:

 • ép mozgásrendszer és ép végtagok – a fizikailag megterhelő mozdulatsorok végrehajtásához;
 • jó látás – például a zsonglőr mutatvány során, amikor nyolc karikát kell szemmel követnie a levegőben;
 • jó egyensúlyérzékelés – hiszen az artisták gyakran egyensúlyoznak kötélen, egykerekű biciklin vagy egy mozgó állat hátán;
 • jó térbeli tájékozódás, térlátás – például a magasban lengő trapézon való munkához;
 • teljes látótér – amikor például veszélyes állatokat kell kordában tartania a porond különböző pontjain;
 • jó mozgáskoordináció – hogy műsorszáma különlegesen szép látványt jelentsen a közönségnek;
 • megfelelő hallás – hogy képes legyen a cirkuszi zene mellett is jól érteni társai kiáltásait.
Mi jellemző az artista munkájára?
Csoportos (60%)
(60 - 40)
Önálló (40%)
Kültéri helyszínen (10%)
(10 - 90)
Beltéri helyszínen (90%)
Végrehajtó (100%)
(100 - 0)
Irányító (0%)

Mit csinál az artista?

Az artista, valamilyen különleges mutatvány bemutatásával szórakoztatja a cirkuszi, vagy más előadás közönségét, és az ehhez kapcsolódó feladatokat végzi nap, mint nap. Munkája során többek között a következő tevékenységeket végzi:

 • Felméri a piaci igényeket. Megismeri a lehetőségeket, és felméri, hogy mire lehet igénye a közönségnek, mi az, amivel népszerűségre tehet szert.
 • Artistaprodukciót hoz létre és tart naprakészen. Megtervezi és kidolgozza egyedi műsorszámát, folyamatosan gyakorolja és csiszolja előadásmódját. Fizikai erejét, kondícióját, hajlékonyságát és ügyességét megfelelő szinten tartja.
 • Referenciaanyagokat készít, üzleti ajánlatokat ad. Műsorszámát bemutatja, ismerteti az ügynökségeknek, cirkuszvállalatoknak. Videót, információs anyagot készít róla, melyet akár külföldre is el tud juttatni. Munkája népszerűsítését önállóan vagy ügynök segítségével végzi.
 • Produkcióját bemutatja. Az előadásokra felkészül és bemutatja produkcióját.
 • Rendszeres kapcsolatot tart munkaadóival és ügynökségekkel. Megbeszéléseken és egyeztetéseken vesz részt, szerződéseket köt. Jogszabályi kötelezettségeit ismerve, azok szellemében tevékenykedik.
 • Szakmai bemutatókon vesz részt.
 • Tudását továbbadja a következő generációnak. Részt vesz az artistaképzésben.

Hogyan dolgozik?

Eszközök és anyagok

Az artista munkája során – produkciója jellegétől függően – jellemzően a következő eszközökkel és anyagokkal dolgozhat:

 •       cirkuszi kellékek: zsonglőreszközök, akrobatikus ugró- és dobóeszközök, légtornász eszközök, egyensúlyozó eszközök, bohóckellékek;
 •       hang- és fénytechnikai eszközök;
 •       emelőszerkezetek és kéziszerszámok;
 •       irodatechnikai eszközök: számítógép, irodatechnikai szoftverek, nyomtató, íróeszközök, telefon.

Az artista munkavégzése során emellett cirkuszi sátort, porondtechnikai kellékeket, valamit – sok esetben saját maga által épített, készített – speciális berendezéseket, anyagokat is használ. Az artista gyakorlása, illetve az előadás során a biztonságos munkavégzés érdekében különféle egészségügyi és biztonságtechnikai eszközöket is használ.

Kivel találkozik munkája során?

Munkája során elsősorban a következő személyekkel tart kapcsolatot:

 •       cirkuszigazgatóval;
 •       porondmesterrel;
 •       közvetlen kollégáival, ha csapatban dolgozik;
 •       a cirkusz, vagy más előadás többi dolgozójával;
 •       a cirkusz, vagy más előadás működését ellenőrző illetékes hatóságok képviselőivel.

Az artistának az előadásokon a közönség tagjaival jellemzően csak közvetett kapcsolata van. Amennyiben önálló vállalkozó, úgy neki kell tartania a kapcsolatot a produkcióvezetőkkel, – megbízások reményében – ügynökségekkel, valamint könyvelőjével és az illetékes hatóságokkal, pl. a NAV-val is.

Hol végzi a munkáját?

Az artista munkáját jellemzően a cirkuszban vagy más előadás épületében, sátorban, illetve különböző gyakorlótermekben, edzőtermekben végzi. Megfordulhat emellett a cirkuszi épület melléképületeiben, kiszolgáló helységeiben, raktáraiban. A vándor előadásokon dolgozó artisták a munka jellegéből fakadóan sokat utaznak.

Milyen munkaidőben dolgozik?

Az artista munkaideje változóan alakul. Az előadások előkészítése során napi 8-10 óra gyakorlás, felkészülés lehet szükséges akár a hét minden napján. Az előadási időszakban az előadások gyakoriságától függően alakul az igen intenzív munkaterhelés ennél a foglalkozásnál. Az utazó artisták életére szezonalitás jellemző, főleg a nyári időszakban kell sokat dolgozniuk.

Milyen nehézségek adódhatnak a munkavégzés során?

Az artista munkája különösen veszélyes. Sokszor magasban dolgozik, nagy fizikai terhelést jelentő tevékenységet végez. Ezért a munka során az artista szervezetét különböző ártalmak, veszélyek érhetik:

 •       baleseti lehetőséggel járnak a veszélyes ugrások;
 •       a magasban végzett mutatványok, vagy erőemelő, egyensúlyozó számok gyakorlása és bemutatása a lezuhanás veszélyével jár;
 •       az állatokkal dolgozó artisták esetében balesetveszélyt jelentenek az állatoktól származó sérülések, például harapás, rúgás, karmolás;
 •       egyes artisták veszélyes anyagokkal, tűzzel, robbanószerekkel dolgoznak, ez baleset- és égésveszélyt jelent.

Mindezek miatt a munka során fokozottan kell ügyelni a biztonsági előírások, szabályok betartására, védő- és biztonsági eszközök használatára. A számok begyakorlása során leggyakrabban tapasztalt szakember és biztosítók jelenléte szükséges.

Ez a szakma közepesen nehéz vagy nehéz fizikai munka, ami azt jelenti, hogy kifogástalan egészségi állapot, ép mozgásrendszer, megfelelő edzettségi állapot, jó fizikum és állóképesség kell a végzéséhez. A munka során az izomzatot és csontozatot különösen nagy terhelés éri. A munka szellemi, lelki megterheléssel is jár a gyakorlás során szükséges fokozott figyelem, az előadásokkal járó lámpaláz és az állandó megújulási kényszer miatt.

Ezért fontos, hogy az artista eleget pihenjen munka után, szellemileg feltöltődjön, vagy időnként szünetet tartson.

Milyen képzésben kell részt venned, ha ezt a pályát választod?

Szakképesítés neve és OKJ száma: Artista (54 212 01)

Ahhoz, hogy elkezdhesd az Artista szakképzést, az általános iskola befejezését követően le kell érettségizned egy gimnáziumban vagy szakközépiskolában. Párhuzamos oktatás esetén az artistaképzőbe az általános iskola befejezett 4. évfolyama után jelentkezhetsz. A képzés megkezdését megelőzően egy egészségügyi alkalmassági vizsgálaton is meg kell felelned. Az artistaképzés 8-9 évet vesz igénybe.

Ahhoz, hogy az artista szakmát könnyen meg tudd tanulni, segít, ha otthonosan mozogsz a következő tantárgyakban:

 • testnevelés és sport – megalapozza a megfelelő testi erőt és hajlékonyság kifejlesztését;
 • tánc és mozgás – amely jó mozgáskultúrát ad;
 • ének-zene – hiszen az fejleszti a ritmusérzéket.

Képzési Útvonal

Mennyi keres átlagosan egy Artista?

Minimum 0 Ft - Maximum 0 Ft

Az artisták országos viszonylatban átlagosan havi bruttó 240.000 forintot keresnek, mely attól függően, hogy az artistát milyen produkció alkalmazza, mennyi tapasztalata van és produkciója mennyire népszerű, ettől jelentősen eltérhet. 

Mennyire könnyű elhelyezkedni?

Hazánkban artistaként kevés helyen lehet elhelyezkedni, de a foglalkozás jellegéből adódóan a külföldi munkavállalás igen gyakori. Az artistaként való elhelyezkedés esélyeit növeli, ha a művész különleges, egyedi, még soha nem látott produkciót tud bemutatni, amelyért a közönség hajlandó magas árat fizetni. A szakmai tapasztalat és az idegen nyelvek ismerete ennél a foglalkozásnál is előnyt jelent.

Milyen lehetőségeid lesznek ezzel a foglalkozással? Milyen karrierút áll előtted?

A szakképesítés birtokában többek között az alábbi munkakörök betöltésére nyílik lehetőség:

 •       Állatidomár;
 •       Bohóc;
 •       Erőművész;
 •       Illuzionista;
 •       Kötéltáncos;
 •       Légtornász;
 •       Varietéművész.

Rokon foglalkozások

Ehhez a foglalkozáshoz hasonló, azonos érdeklődési területhez tartozó, egyéb foglalkozások:

Érdekességek

Ismered az artisták által bemutatott produkciók fajtáit?

Az artista produkciójának csak a művész fizikai korlátai és a képzelőereje szab határt: bármilyen műsorszám, ami különleges, látványos és egyedi, teret kaphat a cirkuszi vagy egyéb előadásban. A bemutatott produkciók lehetnek például kaszkadőrmutatványok, pantomim bemutatók, táncos műsorszámok, bohóctréfák, erőemelő, zsonglőr, kötéltáncos, állatidomár számok – például tigrisekkel, kutyákkal, elefántokkal vagy más betanított állattal –, de a nézők számára érdekes lehet az akrobatikus, hajlékonysági vagy kötéltáncos bemutató is. Gyakran láthatunk függőszeres – például lengő trapéz – vagy karika műsorszámokat is artistáktól, de a felsoroltak kombinációi is léteznek.

Szerinted miért kör alakú a porond a cirkuszban?

A cirkuszi porond a legtöbb esetben egy 42 láb átmérőjű kör, ami 12.8 méternek felel meg. Ennek az az oka, hogy a modern cirkuszok kialakulásakor leggyakrabban lovas mutatványokkal szórakoztatták a nagyérdeműt, és ehhez ez a méret és alakzat bizonyult a legmegfelelőbbnek. Léteznek téglalap alakú, nagyméretű porondok is, melyeken több kör kialakítására is lehetőség van, az előadáskor ezek között váltogatják a fényeket, melyek mindig az éppen műsort adó artistát világítják meg. Ezzel a módszerrel a porond átépítése nem okoz fennakadást a műsorfolyamban.

Gondolnád, hogy az állatidomár akár flamingókkal is dolgozhat?

Az artista művészet egyik legérdekesebb ága az állatidomítás. Ehhez a fajta munkához különösen nagy türelem és szakértelem szükséges, hiszen az állatokat rávenni arra, hogy engedelmeskedjenek csak sok év munkájával lehetséges. A cirkuszban fellépő állatokat napjainkban már humánusan tartják és készítik fel az idomárok, beszéljünk akár elefántokról, kutyákról, lovakról, fókákról vagy flamingókról. Az állatidomárok azonban nemcsak cirkuszban léphetnek fel, munkájukra szükség lehet televíziós felvételeken, filmforgatásokon, show-műsorokban is.

Ismersz híres magyar artistákat, cirkuszos családokat?

A cirkusz világában a produkciókat gyakran családok építik fel és vezetik. Hazánk egyik leghíresebb cirkuszos dinasztiája az Eötvös család, akik bohóc-artista számukkal körbejárták a világot, és saját cirkuszukkal hazánkban turnéznak. A hazai artistaképzés megteremtője és híres artista művész Baross Imre, akinek a nevét az Artistaképző Szakiskola ma is viseli. Mindenki számára ismerős Rodolfó, azaz Gács Rezső neve, aki bűvész trükkökkel kápráztatta el a közönséget, és ne feledkezünk meg Alfonzóról (Markos József) sem, ő paródiáival nevettetett meg bennünket.

Munkaadók mondták

Tájékozódási lehetőségek

Ha szeretnél még többet megtudni a szakmáról:

 • www.maciva.hu – Magyar Cirkusz és Varieté
 • www.fnc.hu – Fővárosi Nagycirkusz honlapja
 • Magyar cirkusztörténet. Színes magyar ismeretterjesztő filmsorozat. Rendező: Domokos János.

 

Honlapok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

Kiadványok, melyek segítenek neked a pályaválasztásban:

 

Mi jelenti a kihívást a munkában?

Ilona évtizedek óta férjével járja a világot, egyensúlyozó akrobatikai számuk igen népszerű. Kérdésünkre a következőkben összegzi az artista lét kihívásait: „Bizton állíthatom, hogy aki állandóságot és kiszámíthatóságot szeretne a munkájában, annak nem való a cirkuszi élet. Nekünk meg kell birkózni az állandóan változó, bizonytalan időbeosztással, a mindennapos állandó fizikai megerőltetéssel és azzal, hogy nem tudjuk pontosan, a következő hónapokban miből lesz bevételünk. Viszont a közönség tapsa, a mosolygó arcok, a tátott szájak, a siker sok mindenért kárpótol! Ha újrakezdhetném, biztosan mindent ugyanígy csinálnék!”