Tartsd velünk az irányt!

Mezőgazdasági arató-cséplő gép vezetője

Foglalkozás rövid bemutatása

A mezőgazdasági arató-cséplőgép vezetője feladatai a szántóföldi munkákhoz, azon belül is elsősorban az aratás időszakához kapcsolódnak. Munkája az aratás időszakában használt gépek, berendezések, például az arató-, cséplőgépek, kombájnok, traktorok és mezőgazdasági vontatók szakszerű üzemeltetése, karbantartása – szükség esetén kisebb javítása is. Munkájával hozzájárul az aratás, a szántóföldi munkálatok magas színvonalához, hiszen az általa működtetett gépekkel hatékonyan és eredményesen lehet végezni, például az aratást, a cséplést.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…érdekel a mezőgazdaság, azon belül az eltérő gépek üzemeltetése, kezelése. Amennyiben fontos számodra, hogy lásd a munkád eredményét, például azt, hogy egy nap több hektárnyi barackost lepermetezz, élvezni fogod ezt a tevékenységet. Ha biztonságot jelent számodra, hogy pontosan tudod, mi a dolgod, és felelősséggel tudsz dolgozni – hiszen a növények, a termőföld művelése és a gépek kezelése is ezt megkövetelik – sikereket fogsz megélni a mindennapokban. Fontos, hogy legyen jó műszaki érzéked, kitartó légy, és bátran hozz egyedül döntéseket, mert a munka során, például a cséplőgép megjavítása miatt, szükséged lesz ezen tulajdonságokra.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…az általános iskola elvégzését követően jelentkezhetsz a mezőgazdasági gépész szakképzésre egy mezőgazdasági szakiskolába.