Tartsd velünk az irányt!

Fafeldolgozó gép kezelője

Foglalkozás rövid bemutatása

A fafeldolgozó gép kezelője alkalmazottként dolgozik egy fafeldolgozó-, fűrészüzemben. Tevékenységi körét meghatározza, hogy milyen munkafolyamatot végző gépet kezel (faipari maró-, fúró-, fogazó gép, láncos fűrészgép, keretfűrészgép, rönkvágó- és hasító szalagfűrészgép, sík-és profilforgácsoló gép, esztergagép stb.). Minden esetben feladata az adott gépet vagy berendezést gyártás előtt beállítani, alapanyaggal ellátni, majd a gyártást felügyelni, valamint meghibásodás esetén a problémát elhárítani, elháríttatni, a karbantartást elrendelni. A berendezések működtetése és a felmerülő egyszerűbb hibák kijavítása fokozott figyelemkoncentrációt igényel a gép kezelőjétől. Munkájának eredménye különféle fából készült termékek, például parketta, pozdorja-, furnér-, bútorlap, láda, raklap stb.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

… szereted a fát, a fából készült termékeket, például bútorokat, valamint a gépek működtetése is közel áll hozzád. Élvezni fogod ezt a munkát, ha jó kézügyességed van, és képes vagy kitartóan, hosszan, figyelmesen dolgozni, amellyel a gépek zavartalan működtetését tudod majd biztosítani. Ehhez az is fontos, hogy legyen alapvető technológiai, műszaki érdeklődésed, érzéked, hiszen ha egy gép elromlik, annak kisebb javításaiért is te leszel a felelős. Jól fogod magad érezni a munka során, ha fontosnak tartod, hogy munkádnak kézzel fogható eredménye legyen, mint például egy szép parketta vagy sok-sok láda, raklap lehet majd. Fontos, hogy be tudd tartani a szabályokat, amelyeket többek között a gépek helyes használata követel meg.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

… először el kell végezned az általános iskolát, és ha betöltötted a 16. életévedet, elkezdheted a Famegmunkáló szakképzést egy tanfolyamon.