Tartsd velünk az irányt!

Villanyszerelő

Foglalkozás rövid bemutatása

A villanyszerelő mindenütt dolgozik, ahol elektromosságra szükség van, legyen az világítás, elektromotorok működtetése vagy a meleg víz előállítása villanybojlerrel. Ő alakítja ki az épületek villamos rendszerét: fogyasztásmérő helyet hoz létre, elosztóberendezést, erősáramú- és épületinformatikai vezetékhálózatot szerel. A világítási berendezések és készülékek is az ő munkája révén lépnek működésbe. Munkájához tartozik a villámhárító vagy a napelemek szerelése is. Megjavítja az elektromos készülékeket, gondoskodik a karbantartásukról, kezelésük betanításáról. Munkája során ellenőrző méréseket, vizsgálatokat és beállításokat végez a megfelelő eszközök alkalmazásával.

 

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

...örömet okoz, hogy kézügyességed és logikus gondolkodásod eredményeként jól működnek elektromos berendezések. Ennek érdekében szívesen használsz szerszámokat, eszközöket és diagnosztikai műszereket. Nem zavar, sőt fontosnak tartod a biztonsági szabályok – ez esetben technológiai, egészségügyi, biztonsági előírások betartását. Megnyugtat, ha tisztában vagy teendőiddel, és pontosan tudod, mi a te felelősséged.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…először be kell fejezned az általános iskolát, majd a villanyszerelő szakképesítést kell megszerezned villanyszerelő szakiskolában.