Tartsd velünk az irányt!

Klímaberendezés-szerelő

Foglalkozás rövid bemutatása

A klímaberendezés-szerelő klímakészülékek beüzemelésével, karbantartásával és javításával foglalkozik. Feladata az üzemeltetés biztosítása, az üzemeltetéssel kapcsolatos tennivalók ellátása és esetenként a kivitelezők, tervezők munkájának segítése. Először megtervezi a klímák elhelyezését, majd költségvetést készít. Javaslatot tesz a megfelelő klimatizálásra. Szükség esetén elvégzi a beszerzési munkákat, például megrendeli a klímákat és a beszereléshez szükséges kellékeket. Ha a megrendelt áruk megérkeztek, elszállítja azokat a beszerelés helyszínére. A szükséges karbantartási munkákat is elvégzi. Munkáját végezheti alkalmazottként, vagy önálló vállalkozást vezetve.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…fontos számodra, hogy gyakorlati feladatokat valósíts meg. Ha jó a technológiai és műszaki érzéked, kézügyességed, és mindez megfelelő fizikai erővel párosul, akkor élvezni fogod ezt a foglalkozást. Fontos, hogy szeress jól meghatározott keretek között, pontos szabályok szerint dolgozni, ahol pontosan tudod, hogy mi a dolgod, mit várnak el tőled. Lényeges az is, hogy képes legyél hosszú időn át ugyanarra a feladatra koncentrálni.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…az általános iskola után meg kell szerezned először a hűtő- és légtechnikairendszer-szerelő szakképesítést egy épületgépészeti szakközépiskolában. Ezt követően kezdheted el a hűtő-, klíma- és hőszivattyúberendezés-szerelői szakképesítést nyújtó tanfolyamot.