Tartsd velünk az irányt!

Számítógép-szerelő

Foglalkozás rövid bemutatása

A számítógép-szerelő igényeknek megfelelően alkatrészekből összeállítja, összeszereli és beüzemeli a számítógépeket. Működő gépekhez külső eszközöket illeszt, telepít (például nyomtatók, szkennerek). Meghibásodás esetén megkeresi a hibát, alkatrészt cserél. Szükség esetén adatokat ment. Igényeknek megfelelően fejleszti a számítógépet új eszközökkel, melyekkel gyorsabbá, jobbá, megbízhatóbbá teszi. Programokat telepít (operációs rendszerek, felhasználói programok). Számítógépes hálózatokat épít és karban tart. Tanácsadást nyújt a felhasználóknak. Munkáját végezheti alkalmazottként vagy vezethet önálló vállalkozást.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…érdekel a számítógép világa, annak felépítése, működése. Jó, ha szeretsz szerszámokkal, gépekkel dolgozni, javítani, és ehhez megvan a hozzávaló kézügyességed. Fontos, hogy tudj logikusan gondolkodni egy-egy probléma megoldásán, hogy rátalálj a legjobb lehetőségre és nem okoz gondot ha, ez órák hosszat is eltarthat. Mindennap érhetsz el majd sikereket, ha nyitott vagy a műszaki újdonságokra.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…először el kell végezned az általános iskolát. Ezt követően jelentkezhetsz majd a számítógép-szerelő, -karbantartó szakképzésre egy szakiskolába.