Tartsd velünk az irányt!

Mezőgazdasági és ipari gép karbantartó, javító

Foglalkozás rövid bemutatása

A mezőgazdasági- és iparigép-karbantartó, -javító alkalmazottként látja el feladatait általában egy szerelőüzemben vagy -műhelyben. Feladata a mezőgazdasági és ipari erőgépek – pl. targonca, dózer, daru – javítása. Foglalkozhat motorokkal, futóművekkel, ékszíj cserével, általában bármely alkatrész javításáért felelhet. Munkája a meghibásodás okainak feltárásával kezdődik, zárásaképpen pedig mindig ellenőrzi az eredményt.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…érdekelagépek világa, működésük és örömmel barkácsolsz, javítod meg azokat. Fontos ezért, hogy legyen műszaki érzéked és kézügyességed egyyíránt, hiszen gyakran aprólékos odafigyelést igénylő feladatok várnak majd rád, pl. egy olajozás vagy csavarok kicserélése. Mivel gyakran egyedül végzed majd a karbantartást, így jó, ha tudsz önállóan döntéseket hozni. Elengedhetetlen továbbá – pl. a biztonságos munkavégzés érdekében – hogy a gépek működési szabályait betartsad, azaz tudjál utasításokat, előírásokat követni.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…először be kell fejezned az általános iskolát, majd a Mezőgazdasági gépész szakképesítést kell megszerezned egy – gépészeti – szakiskolában. Ezt követően jelentkezhetsz a Mezőgazdasági gépjavító szakképzésre egy szakiskolába.