Tartsd velünk az irányt!

Autószerelő

Foglalkozás rövid bemutatása

Az autószerelő a forgalomban levő gépjárművek – és azok motorja, futóműve, egyéb berendezései, alkatrészei – karbantartásával, javításával foglalkozik. Az esetleges hibákat – pl. sérült, töredezett elektromos vezetékek – feltárás után elhárítja, a gépjárművet az előírásoknak megfelelően beállítja. Ehhez használhat kéziszerszámokat vagy számítógép vezérelt műszereket is. Elvégzi a szükséges, rendszeres felülvizsgálatokat, műszaki vizsgáztatást, eredetiség- és környezetvédelmi vizsgálatot is. Az autószerelő szakosodhat bizonyos autómárkákra, de foglalkozhat minden autómárkával, azaz lehet „márkafüggetlen” is. Dolgozhat alkalmazottként egy autószervizben, vagy vezetheti saját autószerelő műhelyét.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…érdekelnek az autók, a felépítésük, a működésük, és szeretsz barkácsolni, eltérő szerszámokat – pl. csavarhúzó –, műszereket – pl. fékdiagnosztizáló –, sőt, akár kenőolajokat is használni. Jó, ha szereted az olyan munkát, aminek elvégzéséhez figyelemre, pontosságra és a szabályok betartására van szükség, valamint van felelősségtudatod, hiszen a járművek javításánál egy kis hiba is komoly személyi sérülést és anyagi károkat okozhat. Az autószerelő munkája alapvetően egy-egy probléma megszüntetése, ezért jó, ha örömöt okoz a hibaelhárítás, akár újszerű technológiai megoldások megtanulásával, kipróbálásával is.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…le kell érettségizned egy gimnáziumban vagy – műszaki vagy közlekedésgépészeti – szakközépiskolában, majd az Autószerelő szakképesítést kell megszerezned.