Tartsd velünk az irányt!

Szerszámkészítő

Foglalkozás rövid bemutatása

A szerszámkészítő jellemzően alkalmazottként dolgozik egy gyárban, annak üzemcsarnokában, műhelyében. Feladata szerszám- és készülékelemek elkészítése, készülékek beüzemelése, karbantartása, javítása. A szerszámkészitő fémet, műanyagot használ, hogy a gépekhez tudjon szerszámbefogó, vezető- és tartókészülékeket illeszteni, de megrendelői elvárás alapján készít különleges kéziszerszámokat, mérőeszközöket is. Napjainkban ezeket a műveleteket egyre gyakrabban számítógép által vezérelt CNC gépekkel végzik el, ezt a tudást és szakmai tapasztalatot nagyra tartja a szakma.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

műszaki beállítottságú vagy, érdekelnek a gépek, szerszámok, szívesen dolgozol azokkal, illetve elkészítesükben is örömmel veszel részt. Ehhez jó, ha van kézügyességed, és jó problémamegoldó vagy, mert ezekre szükséged lesz egy-egy szerszám javításánál vagy elkészítésénél. A szerszámok és gépek használatánál fontos, hogy betartsd majd a szabályokat, akár azért, hogy ne essen bajod, akár azért, hogy a szerszám pontosan olyan legyen, amilyet elvárnak.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

az általános iskolai nyolc osztályának elvégzését követően a Szerszámkészítő szakképesítést kell elvégezned, amit szakiskolában szerezhetsz meg.