Tartsd velünk az irányt!

Nyomdai grafikus, nyomdai rajzoló

Foglalkozás rövid bemutatása

A nyomdai grafikus, nyomdai rajzoló egy nyomdában dolgozik azon, hogy kiváló minőségű nyomdai anyagokba, pl. cégek szórólapjaiba, prospektusaiba, könyvekbe szép rajzok, ábrák kerüljenek. Munkáját az úgynevezett vezetőtervező felügyeli, ő adja ki neki is a feladatokat. Gépekkel, pl. színmérővel, rajzpaddal, színes nyomtatóval dolgozik, amelyek segítenek neki a képek elkészítésében, a szöveg tördelésében, mert fontos, hogy a szövegek és a képek összhangban legyenek az olvasó számára.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…kreatív vagy, és jó a kézügyességed, hiszen kezed munkáját dicséri majd egy szép album, érthető tankönyv, érdekes prospektus. Természetesen ehhez az is szükséges, hogy könnyen olvass el és érts meg egy-egy szöveget, hogy tudj ahhoz illeszkedő ábrákat, grafikákat készíteni. Fontos, hogy ügyesen bánj a gépekkel, illetve hamar beletanulj egy-egy eszköz használatába, hiszen a nyomdákban mára már szinte minden gépesített. Mivel a nyomdai feladatok, a gépek használata sok szabály (pl. színek keverése, szavak száma, stb.) betartását követeli meg, fontos, hogy meglehetősen szabálykövető légy.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…a Grafikus szakképesítés megszerzéséhez az általános iskola nyolc osztályának elvégzését követően egy nyomdaipari szakközépiskolában le kell érettségizned, majd szakmai képzésben részt venned. Ha másfajta szakközépiskolában vagy gimnáziumban, érettségizel, akkor is megszerezheted ezt a szakképesítést, de a képzési idő így hosszabb.

Rokonfoglalkozások