Tartsd velünk az irányt!

Pék

Foglalkozás rövid bemutatása

A pék egy kisebb pékségben vagy egy kenyérgyárban dolgozik, és különböző kenyereket (pl. félbarna kenyér, rozscipó), péksüteményeket ­(kifli, zsemle) készít. Munkájának része egyrészt az alapanyagok beszerzése, pl. liszt, élesztő, mazsola a kalácshoz, stb. Másrészt ő keveri és süti ki az adott kenyérféleséget, amihez használja szaktudását, fizikai erejét, még akkor is, ha egy gyárban elsősorban a gépek kevernek, dagasztanak, stb. A jó minőségű termék elkészítése érdekében vizsgálatokat is végez, esetenként a laboratóriumban minőségi próbákat hajt végre.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…szereted a kenyér illatát és ízét, szívesen sütsz, és általában érdekelnek az élelmiszerek. Fontos, hogy kitartó legyél, mert egy-egy finom kenyéráru hosszú munka, valamint sok próbálkozás, fejlesztői munka eredménye. Érdemes pékként dolgoznod, ha örömmel mozogsz nagy berendezések, például dagasztógép, kemence között, könnyen tanulod meg azokat kezelni, van kézügyességed formázni, díszíteni. Mivel a kenyérgyártás sok előírás betartását követeli meg (pl. sütési idő, gépek üzemeltetése, tisztasági), így fontos, hogy meglehetősen szabálykövető légy.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…az általános iskola nyolc osztályát követően a Pék szakképesítést kell megszerezned szakiskolában vagy iskolarendszeren kívüli felnőttképzésben, tanfolyami keretek között.