Tartsd velünk az irányt!

Halász, haltenyésztő

Foglalkozás rövid bemutatása

A halász, haltenyésztő az emberiség történelmének talán egyik legrégebbi gyökerekkel rendelkező szakmája. Szerteágazó feladatokat végez, amelyekhez pontosan ismernie kell az általa felügyelt tó élővilágát és tápanyagkészletét. A halak lehalászásán túl számos egyéb tevékenységet is el kell végeznie munkája során. Tevékenységét minden esetben a környezetvédelmi előírások betartásával, és a halászati tradícióknak megfelelően végzi.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

… szereted az állatokat, elsősorban a vízi állatokat, érdekel azok szaporítása, a róluk való gondoskodás, ugyanakkor az sem okoz gondot számodra, hogy kifogd őket. Ehhez fontos, hogy felelősen tudj gondolkodni, cselekedni. Lényeges, hogy szeresd az olyan feladatokat, amelyek során testi ügyességedet és fizikai erődet is használhatod, csakúgy, mint különböző eszközöket és berendezéseket. Mivel munkád jelentős részét egyedül fogod végezni, elengedhetetlen, hogy tudj önállóan, döntéseket hozni. A térbeli gondolkodás többek között abban lesz segítségedre, hogy a halállományt felmérd, a vizeken jól tájékozódj.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

… először be kell fejezned az általános iskola nyolc osztályát, majd a halász, haltenyésztő szakképesítést kell megszerezned egy szakiskolában.