Tartsd velünk az irányt!

Dísznövénykertész és parképítő

Foglalkozás rövid bemutatása

A dísznövénykertész és parképítő elsődleges feladata, a növényekkel kapcsolatos tervezés: milyen dísz-, csemetekerti növényeket és milyen mennyiségben kíván termeszteni. Ezt követően megszervezi és irányítja munkatársait, adott esetben ő maga is elvégzi a növények termesztésével kapcsolatos gazdálkodási munkákat: ültet, szaporít, nevel. Munkájának eredményeképpen a termesztett dísznövényeket a minél nagyobb nyereség elérésének céljával értékesíti, illetve parképítés során azokat felhasználja, és az adott parkban elülteti.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…érdekel a növények, azon belül pedig a dísznövények világa: életük, gondozásuk, termesztésük, valamint ezek együttes látványa, például egy parkban vagy egy családi ház kertjében. Jól fogod érezni magadat a munka közben, ha szívesen használsz eszközöket, - pl. metszőollót - sőt, akár saját erődet is, és élvezed, hogy munkádnak látható eredménye van: szépen virágzó rózsabokrok, dús tuják, szépen metszett bonsai-ok. Természetesen ehhez be kell tartanod a munka adta kereteket, szabályokat, legyen az egy dísznövény által kedvelt földtípus vagy a metszés módja. Ha szeretsz döntéseket hozni, ügyesen szervezel meg dolgokat – pl. ültetéskor rendelkezésre álljanak a palánták, a föld, az öntözőszerkezet –, akkor sikeresnek fogod érezni magad a munkád során.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…először be kell fejezned az általános iskolát, és be kell töltened a 16. életévedet. Ezt követően kezdheted meg a Kertépítő és -fenntartó szakképzést tanfolyami keretek között.