Tartsd velünk az irányt!

Belovagló lovas

Foglalkozás rövid bemutatása

A belovagló lovas a fiatal lovak, csikók gondozásán – tisztán tartás, etetés, egészségügyi állapotuk folyamatos szemmel követése, stb. – túl, elsősorban azért felelős, hogy a lovakat „betörje”. Ez azt jelenti, hogy az alapvetően vad, fiatal lovat neveli, megszelídíti, betanítja azokra a munkákra, amelyekre a későbbiekben használni szeretné ő vagy a ló gazdája, például szekérhúzás, lovagoltatás vagy éppen díjugratás. Dolgozhat alkalmazottként, de vezetheti önálló vállalkozását is.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…szereted a lovakat, érdekel a nevelésük, gondozásuk, és el tudod képzelni, hogy istállók mellett dolgozz. Mivel egyedül fogsz a lovakkal dolgozni, jó, ha tudsz egyedül dolgozni, döntéseket hozni, és kitartó vagy, hiszen a lovak betörése nem egyik napról a másikra megy. Élvezni fogod a munkát, ha szereted, hogy van megoldandó feladat, új kihívás, akár kisebb kockázatot is vállalsz azért, hogy egy ló szót fogadjon neked. Ehhez szükséges, hogy állandó figyelemmel légy a ló személyiségére, és ahhoz illeszkedő nevelési módszereket használj.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…először el kell végezned az általános iskolát, majd a Lovász szakképzést. Ezt követően a díjugrató rajtengedélyt, vagy annak megfelelő szintű lovagló tudást kell szerezned. Mindezek birtokában kezdheted meg a Belovagló szakképzést egy szakiskolában. 

Rokonfoglalkozások