Tartsd velünk az irányt!

Házi gondozó

Foglalkozás rövid bemutatása

A házi gondozó a szociális vezető irányítása mellett, otthoni környezetben ápolja a koruk, fogyatékosság vagy betegség miatt rászorulókat, és segíti életvezetésüket, gyógyulásukat. Egyénre szabottan felméri szükségleteiket, rehabilitációs tervet készít, elvégzi a rászorulók testi gondozását, a háztartási munkákat és segít a mindennapi ügyintézésben. Ha szükséges, baleset, vagy hirtelen egészségromlás esetén elsősegély nyújtására is képes. Elvégzi az ellátás adminisztrációs feladatait, és naprakész dokumentációt vezet a gondozottakról.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

… szívesen segítesz másokon, idős, beteg embereken, gondoskodsz róluk, ezzel jobbá téve mindennapjaikat. Ehhez természetesen elengedhetetlen, hogy felelősen lásd majd el a feladataidat, hiszen fontos lesz, hogy a megfelelő időpontban beadd például a betegnek a gyógyszereit. Mivel nem mindig könnyű a rászorultak segítése, ezért nagyban segít majd, ha empatikus vagy, azaz van beleérző képességed, valamint kitartóan tudod ellátni a feladataidat. Ha öröm számodra, hogy gyakran változó helyszíneken tevékenykedhetsz – több betegnél egy héten, például –, továbbá szívesen lépsz kapcsolatba, beszélgetsz idegen emberekkel, könnyen létesítesz kapcsolatot, örömöt okozhat majd ez a munka.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

… először az általános iskola nyolc osztályát kell befejezned, majd a Szociális gondozó és ápoló szakképesítést kell megszerezned egy egészségügyi szakiskolában.

Rokonfoglalkozások