Tartsd velünk az irányt!

Pincér

Foglalkozás rövid bemutatása

A pincér vendéglátó-ipari egységben, pl. étteremben, csárdában dolgozik. Fogadja a vendégeket, ételt és italt kínál, majd a kiválasztott ételeket a konyhából ő tálalja a vendégek asztalára. Ily módon összekötő szerepet tölt be a vendégek és a konyha között. Folyamatosan figyel vendégeire, további ételeket, édességet kínál, utántölt italt, rendben tartja az asztalt, ha például kiömlik egy ital, vagy leesik egy kanál. Végül számlát készít az elfogyasztott ételekről és italokról, ami alapján a vendégek nála fizetnek.

 

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…szereted a sürgés-forgást, és azt, ha emberekről gondoskodhatsz; jó vendéglátó vagy. Fontos, hogy jó kézügyességgel rendelkezz, hogy a tányérokat, poharakat ügyesen vidd ki a vendégek asztalához; légy udvarias, hiszen a veled – és az étellel – elégedett vendégek visszatérnek majd, és ez is biztosítja majd a munkádat, fizetésedet. Tudnod kell egy-egy nehezebb helyzetet kezelned, pl. a vendég reklamációja az étellel kapcsolatban, és persze emlékezned kell, hogy az asztalnál ki mit rendelt, egy-egy törzsvendégnek mi a kedvenc étele, itala.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…az általános iskola nyolc osztályát követően a Pincér szakképesítést kell megszerezned szakiskolában, vagy iskolarendszeren kívüli felnőttképzésben, tanfolyami keretek között.

Rokonfoglalkozások