Tartsd velünk az irányt!

Szállítmányozási ügyintéző

Foglalkozás rövid bemutatása

A szállítmányozási ügyintéző áruk belföldi és nemzetközi szállítását szervezi és bonyolítja. Ehhez a szállítási lehetőségek és útvonalak közül kiválasztja azt, amely mind időben, mind költségben megfelel a megrendelőnek, majd megszervezi a szállítást. A szervezési folyamat igen összetett, hiszen sok embert kell bevonni a fel- és lepakolásban résztvevő raktárosoktól kezdve a szállítást bonyolító fuvaroson keresztül a különböző hatóságokig. Ezen kívül rengeteg tényezőt figyelembe kell venni, mint például az áru tulajdonságait vagy az időjárási viszonyokat. A munka a sok szervezésből adódóan rengeteg kommunikációval és személyes kapcsolattartással jár. Emellett a szállítmányozási ügyintéző lépésről lépésre dokumentálja a folyamatot, a megrendelő részére kiállított ajánlattól kezdve a hivatalos dokumentumok – például vámpapírok – kitöltéséig.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…szereted a váratlan helyzeteket, és örömmel szervezed meg magad és mások munkáját, vagy oldod meg a problémákat, akár egészen újszerű megoldásokat használva. Mindezt akár teljesen önállóan teszed, vállalva az ezzel járó felelősséget. A munka nagy részét a szállítási folyamat kidolgozása, az abban résztvevők munkájának megszervezése, és a teljes folyamat felügyelete adja, ami sokszor bővelkedik váratlan fordulatokban, mint a hirtelen időjárási viszontagságok, melyek akadályozzák a szállítást, vagy egy váratlan közúti baleset, ami késést okozhat. Ahhoz, hogy ezeket a feladatokat ellásd, szükséged lesz más cégekkel, személyekkel, hatóságokkal történő együttműködésre, amelyek során be kell, tartsad az ő szabályaikat, valamint a szállítmányozás előírásait, pl. vámpapírok kitöltésének menetét. 

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…le kell érettségizned egy gimnáziumban vagy szakközépiskolában, majd a Szállítmányozási ügyintéző szakképesítést kell megszerezned.