Tartsd velünk az irányt!

Elektronikai technikus

Foglalkozás rövid bemutatása

Az elektronikai technikus távközlési, műszer- és irányítástechnikai, ipari elektronikai, járműelektronikai, mikrohullámú technikai, rádiótechnikai, számítástechnikai és navigációs eszközök tervezési, üzemeltetési és karbantartási munkálatait végzi. A gyengeáramú eszközökkel folytatott feladatait minden esetben mérnök irányításával végzi. Munkájára elsősorban a termelést végző vállalatoknál van igen nagy szükség, mint például az autógyáraknál.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

… érdekel az elektronika, szereted a különféle tárgyak elektronikai rendszerét szerelgetni, sőt, akár új eszközöket is építeni. Előnyös lehet, ha kedveled az olyan feladatokat, amelyeket logikus megoldások alapján, szerszámok és eszközök segítségével oldhatsz meg. Jól jöhet továbbá, ha szeretnél a dolgok mélyére látni, és minden egyes eszköznek a működési mechanizmusait maximálisan megérteni. Hasznos lehet, ha szívesen elemzel bizonyos helyzeteket, és végzel tervezői tevékenységet, melynek során aprólékos, komoly koncentrációt igénylő feladatokat oldhatsz meg. Ha szereted feladataidat elméleti vagy kísérleti úton felmérni, majd így megoldani, megfelelő lehet számodra ez a munka.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

… először is le kell érettségizned egy gimnáziumban vagy – villamosipari vagy elektronikai ágazati – szakközépiskolában, majd az Elektronikai technikus szakképesítést kell megszerezned egy villamosipari vagy elektronikai ágazati szakközépiskolában.