Tartsd velünk az irányt!

Vegyésztechnikus

Foglalkozás rövid bemutatása

A vegyészmérnök alkalmazottként dolgozhat például kőolaj-feldolgozó-, autógumi-, műtrágya-, gyógyszeripari gyárban. Vegyészmérnök irányításával, a feladattól függően, vele együttműködve, vagy önállóan oldja meg a rábízott feladatokat. Irányítja és ellenőrzi a vegyipari folyamatokat, ellenőrzi a végtermék – gyógyszer, autógumi, műtrágya, stb. – összetételét és minőségét. Munkája során, új technológia esetén részt vesz a megfelelő eljárás kidolgozásában, az új gép/berendezés telepítésében.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…szeretsz vegyi anyagokkal foglalkozni, érdekelnek a kémiai folyamatok, és ezeket szívesen alkalmaznád egy termék gyártásánál, amely során nyitott vagy megismerni magát a gyártás menetét is. Éppen a vegyi anyagok miatt elengedhetetlen, hogy felelősen és nagy odafigyeléssel végezd majd feladataidat, valamint könnyen megtanuld az újdonságokat, azokat hamar tudd alkalmazni. Fontos továbbá, hogy jó műszaki érzékkel és jó számolási képességgel rendelkezz, amelyeket a gyakorlati problémák, az elvont feladatok megoldásainál tudsz majd hasznosítani.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…az általános iskola elvégzését követően egy gimnáziumban vagy szakközépiskolában le kell érettségizned. Ezt követően jelentkezhetsz egy szakiskolába, hogy elvégezd a vegyipari technikus szakképzést.