Tartsd velünk az irányt!

Élelmiszer-ipari technikus

Foglalkozás rövid bemutatása

Az élelmiszer-ipari technikus munkájának célja, hogy a fogyasztókhoz olyan élelmiszerek kerüljenek, amelyek emberi fogyasztásra alkalmasak. Ennek érdekében az élelmiszer-ipari technikus az élelmiszerek fizikai, kémiai összetételét vizsgálja laboratóriumi eszközökkel. Előkészíti a munkafolyamatot, alapméréseket végez, eszközöket használ, gépeket kezel, berendezéseket üzemeltet. Dolgozhat hús- és baromfiipari termékekkel, sütő- és cukrászipari termékekkel, üdítőitalokkal, tartósítóipari, tejipari termékekkel.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

… érdekelnek a fizikai, kémiai folyamatok, szívesen foglalkozol a folyamatok elemzésével, megértésével, főként az élelmiszerek területén. Amennyiben tudsz nagy odafigyeléssel és kitartóan dolgozni, logikusan gondolkodni és önállóan döntéseket hozni, ez a munka örömöt és sikereket fog okozni. Ha érdekelnek a laboratóriumban végezhető aprólékos tevékenységek, és örömmel tölt el, ha tevékenységed eredménye rövid időn belül látható, élvezni fogod ezt a pályát.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

... az általános iskola elvégzését követően egy gimnáziumban vagy –élelmiszeripar ágazati – szakközépiskolában sikeresen le kell érettségizned. Ezt követően kezdheted meg az Élelmiszer-ipari technikusi szakképzést egy élelmiszer ágazati szakközépiskolában.