Tartsd velünk az irányt!

Szoftverfejlesztő

Foglalkozás rövid bemutatása

A szoftverfejlesztő a szoftverrel dolgozik, amely a számítógép – illetve mindenféle technikai eszköz, pl. telefon – lelke. A szoftverek közé tartoznak azok a programok is, amelyeken dolgozunk nap, mint nap, szemben a hardverrel, ami a számítógép megfogható része, pl. a klaviatúra, a képernyő, stb. A szoftverfejlesztő programokat tervez, ír, azaz szöveg-, kép-, hang-, illetve interaktív anyagokat alakít ki. A fejlesztést követően kipróbálja azokat, majd ha szükséges, módosítja őket annak érdekében, hogy a számítógép minél több dologban tudja segíteni az embert, pl. építészeti programok, számlázási programok, stb.

Ez a foglalkozás neked való lehet, ha…

…közel áll hozzád a számítógépek, az informatika világa, és szeretsz olyan logikai feladatokat megoldani, elemezni, aminek látható eredménye van. Ugyancsak jó, ha elfogadod azokat a szabályokat, amiket a számítógépes programozás jelent, illetve például a határidők betartása sem okoz neked komolyabb gondot.

Ha ezt a foglalkozást választod, akkor…

…érettségivel kell rendelkezned, és egy felsőoktatási intézmény Programtervező informatikus alapképzési szakán (BSc) tanulhatod meg a foglalkozás végzéséhez szükséges szakmai ismereteket.

Érdemes lehet már a gimnáziumban informatikai fakultációt választanod, vagy informatikai ágazati szakközépiskolába jelentkezned, hogy előzetesen ismeretet szerezz a szoftverfejlesztő szakmáról.